Vanha foorumi

Takaisin

Valaistuneet ja säännöt

Gloranthan kultit ja uskonto
Arkat 29. toukokuuta 2002 kello 7.12
Kirjoittaja Viesti
Arkat linkki 23. huhtikuuta 2002 kello 19.40
Arkat 23. huhtikuuta 2002 kello 19.40 linkki Tuli tuossa broosta kirjoittaessa mieleen: Jumala ei ilmeisesti huomaa kun valaistunut rikkoo kultin käskyjä, mutta oma kantani on että muut kultin jäsenet reagoivat varsin negatiivisesti käskyjen rikkomiseen. Esim. Humakti joka käyttää myrkkyä, taistelee kunniattomasti, murhaa (siis orlanthikulttuurin "secret murder", ei reilu tappo taistelussa) ja muuten käyttäytyy täysin kultin doktriinia vastaan mutta ei kärsi miekkojen katkeilusta, saa silti hyvin nopeasti kultin vihat niskaansa (ja viesti leviää varsin vauhdilla, uskoisin). Onhan se kiva kun miekat eivät katkea, mutta kun 10 Humaktin Miekkaa noviiseineen ajavat takaa... Entäs toimiiko Kultinkirous-loitsu? Väittäisin itse että kyllä, koska se ymmärtääkseni tuo korkeampi-arvoisen (vieläpä kohteen noviisiseremoniaa johtaneen, vai?) kultin papin mielipiteen ("Huono kulttilainen!") jumalan tietoon. Sanoisin että hyvä tämä on maaginen tapa tiedottaa jumalalle jonkun valaistuneen kulttirikkomuksista. Nimimerkilla "PJ jonka pelissä ei valaistumisella kekkuloida noin vaan"
Nysalor linkki 23. huhtikuuta 2002 kello 20.30
Nysalor 23. huhtikuuta 2002 kello 20.30 linkki Arkat: [i:08fbaebea4]Jumala ei ilmeisesti huomaa kun valaistunut rikkoo kultin käskyjä, mutta oma kantani on että muut kultin jäsenet reagoivat varsin negatiivisesti käskyjen rikkomiseen.[/i:08fbaebea4] Tottahan toki nimenomaan maallinen puoli onkin vaarana. Kuten ikivanha vertaus kertoo, huijatun kultin edustajat eivät pidä tulipapista, joka osaa luoda zombeja. Usein kai kieltojaan rikkovat valaistuneet ovatkin jossakin määrin yksinäisiä susia, eivätkä valaistuneet varmasti avoimesti haluaisi ilmaistakaan voivansa kiertää kiellot. Eikä se välttämättä edes kaikilta valaistuneilta onnistukaan. Kannattaa myös muistaa, ettei kaikilla valaistuneilla edes ole tarvetta rikkoa kulttikieltojansa, jos he ovat henkilökohtaisesti vakuuttuneita niiden oikeutettavuudesta. [i:08fbaebea4]Entäs toimiiko Kultinkirous-loitsu? Väittäisin itse että kyllä, koska se ymmärtääkseni tuo korkeampi-arvoisen (vieläpä kohteen noviisiseremoniaa johtaneen, vai?) kultin papin mielipiteen ("Huono kulttilainen!") jumalan tietoon. Sanoisin että hyvä tämä on maaginen tapa tiedottaa jumalalle jonkun valaistuneen kulttirikkomuksista.[/i:08fbaebea4] RuneQuestin säännöillä Kultinkirouskaan ei tepsi sen paremmin kuin kostonhengetkään, kuten Lords of Terrorissa sanotaan. Kysymys puolestaan voi paljastaa kultin jäsenen rikkomukset kultin oppeja kohtaan, muttei kerro, onko henkilö valaistunut vai tavallinen luopio. Valaistuminen on tosiaankin aika voimakas juttu.
Guzmo linkki 24. huhtikuuta 2002 kello 9.37
Guzmo 24. huhtikuuta 2002 kello 9.37 linkki Kultinkirous ei toimi. Se luki kai säännöissäkin. Valaistuneet tosiaan tuppaavat olemaan yksin tai muiden valaistuneiden seurassa. Eikä se valaistuminen kai välttämättä aina näy selvästi muuttuneena käytöksenä.
Plentonius linkki 24. huhtikuuta 2002 kello 14.18
Plentonius 24. huhtikuuta 2002 kello 14.18 linkki Eikö nämä RQ-sapluunan valaistumiskäsitykset voisi siirtää RQ-sääntöjen osastolle? Kaikella kunnioituksella.
Nysalor linkki 25. huhtikuuta 2002 kello 13.44
Nysalor 25. huhtikuuta 2002 kello 13.44 linkki Plentonius: [i:e6c54686bb]Eikö nämä RQ-sapluunan valaistumiskäsitykset voisi siirtää RQ-sääntöjen osastolle? Kaikella kunnioituksella.[/i:e6c54686bb] Voisi kyllä. Mutta toisaalta kultinkirous liittyy kyllä vahvasti Gloranthaan itseensä ja nimenomaan jumalan ja palvojan yhteyden katkaisemiseen. Kaipa Hero Warsin säännöilläkin voisi olla jotakin tuonkaltaista, vaikka asiaa en tunne ja katkaisemisen voisi siten kuvitella olevan ihan yleinen Gloranthan piirre. Kannattaisikin kyllä kuitenkin rajoittua puhumaan täällä vain Gloranthan yleisistä säännöistä ja laittaa vain RuneQuestiin liittyvät jutut sääntöpuolelle.
Guzmo linkki 25. huhtikuuta 2002 kello 20.07
Guzmo 25. huhtikuuta 2002 kello 20.07 linkki Niin eihän tässä viestiketjussa ole vielä edes mainittu RQ sääntöjä. (No oli se yksi kommenttini koskien kultinkirousta) Toisaalta en tiedä mitä HW kertoo valaistumisesta.
Plentonius linkki 27. huhtikuuta 2002 kello 2.11
Plentonius 27. huhtikuuta 2002 kello 2.11 linkki No joo, ehkä pomppasin tässä hiukan liian kärkkäästi. Jotenkin vaan jonkun tietyn loitsun toimimisen kautta suuret teologiset tulkinnat ei tietyllä tavalla iske minuun. Sikäli kuin tiedän, niin hw ei sinällään ota kantaa valaistumisen sääntöteknisiin seikkoihin. Tiedän sen, että minulla eivät valaistuneet juurikaan liity mihinkään kultteihin vaan omaavat mystisiä voimia. Siinä ero, miten minä tulkkaan Gloranthaa teidän näkemykseenne.
Arkat linkki 28. huhtikuuta 2002 kello 16.49
Arkat 28. huhtikuuta 2002 kello 16.49 linkki Missäs se Nysalor asuu? Kuin Tien hiivin paikalle keskellä yötä ja Nathan viitan turvin vien sekä tuon epäpyhän eepokin, Lords of Terrorin, ja Nysalorin Glorantha-tiedolla täytetyn pään... Palatakseni aiheeseen. Yritin lähinnä tässä järkeistää Kultinkirous-loitsun toimintaa Gloranthan maagisessa kontekstissa, kun en raukka muista mitään sen toiminnasta lukeneeni (on jo kyllä aikaa kun selailin edes kälyistä Kauhun ja Pimeyden Kultit -kirjaani, muistini lienee pettänyt minut). Anyways, tuo aihe lienee tuolla selvä - ei toimi. Mutta mitenkäs muuten, voitaisiin vaikka jakaa kokemuksia valaistuneista hahmoista ja PJ:den menettelyistä näiden suhteen? Omissa peleissäni ovat valaisuneet jääneet harvaan (vaikka se tuntuu olevan monen maali :wink: ). Korkeatasoisemmassa kampanjassamme oli alunperin yksi (Thanatarilainen joka oli myös vanhan kunnon ennen-siteiden-katkomista-ajan Humakti-Orlanthi, joka oli valaistunut vain juonen vuoksi, jotteivät muut häntä havaitsisi - eipä kauaa toiminut), mutta sittemmin muutkin ovat lähteneet polulle - heidät otettiin jäseniksi Arkat Kaaoksensurman kulttiin. Raukat kun ovat vasta noviiseja, eivät ole vielä kovin lähellä valaistumista... EPH:den puolelta lähes kaikki vähänkään tasokkaammat (eli Sankari-tasoiset :wink: ja suurin osa riimutasoisista) Lunarit ovat olleet valaistuneita (koska mikään pääpahis - paitsi jokin kaaottinen - ei ole verrattavissa velho-pappiin joka käyttää lunaritaikuutta), mutta se pitkälti siitä.
Nysalor linkki 28. huhtikuuta 2002 kello 17.12
Nysalor 28. huhtikuuta 2002 kello 17.12 linkki Arkat: [i:d42eae45c6]Missäs se Nysalor asuu? Kuin Tien hiivin paikalle keskellä yötä ja Nathan viitan turvin vien sekä tuon epäpyhän eepokin, Lords of Terrorin, ja Nysalorin Glorantha-tiedolla täytetyn pään...[/i:d42eae45c6] Kannattaa varoa, sillä olen toki virittänyt tuon kammotun Vartioinnin teholla x asuntoni ympärille. Siitähän tulee automaattisesti vahinkoa vaikka hiipisit paikalle näkymättömänäkin. :smile: Muista maagisista tai fyysistä suojistani en paljasta mitään. :smile: [i:d42eae45c6]on jo kyllä aikaa kun selailin edes kälyistä Kauhun ja Pimeyden Kultit -kirjaani, muistini lienee pettänyt minut[/i:d42eae45c6] Tuskin, sillä Kauhun ja pimeyden kulteissa ei mainita mitään siitä Nysalorin tarjoamasta edusta, ettei valaistuneen ja jumalan suhdetta pysty pappikaan taikuudella katkaisemaan. Tämä oli vasta Lords of Terrorissa annettu lisäys ja mielestäni oikein mukava sellainen. Pidän siitä, että valaistuneet ovat tosin kovaa porukkaa Gloranthassa ja pystyvät myös sankarimatkaamisessa saamaan kaikkea kivaa etua mielentilastaan. [i:d42eae45c6]Mutta mitenkäs muuten, voitaisiin vaikka jakaa kokemuksia valaistuneista hahmoista ja PJ:den menettelyistä näiden suhteen?[/i:d42eae45c6] Valaistuneita en ole pelihahmoina hirveän ahkerasti viljellyt, mutta kyllä niitä jokunen on saattanut olla. Sen sijaan valaistuneita EPH:ja on tullut laadittua melkoisen montakin ja jossakin vaiheessa tuli jo tunne, että nyt valaistuneita on ihan liikaakin. :smile: Tällä hetkellä minulla on meneillään kaksi irkkipeliä ja kolmas on käynnisteillä, enkä takaa, etteikö jossakin näistäkin voisi olla valaistunut tai valaistuneita henkilöitä. :smile: Valaistuminen on ehdottomasti suosikkijippojani Gloranthassa ja sen avulla saa valtavan hyvin minua miellyttäviä todella erikoisia - kenties jopa monien mielestä hullujakin - hahmoja.
Marcus Maximus linkki 26. toukokuuta 2002 kello 22.57
Marcus Maximus 26. toukokuuta 2002 kello 22.57 linkki Minun näkemyksessäni valaistumisesta tärkeintä on poistaa siitä kaikki automaattisuus ja arvattavuus. Kaikki, mitä manuaaleissa valaistumisesta sanotaan on tavallista, muttei automaattista; tavallisesti valaistuminen saavutetaan Nysalorin arvoitusten avulla, se suojaa jumalten raivolta, peittää kaaostahran ja valaistuneet tunnistavat toisiaan käytöksestä. Aina ei näin kuitenkaan ole, ja ainoa tapa selvittää asia on kokeilla. Ja, kokeilemisen seurauksethan tiedetään jos valaistuneisuus ei riitä jumalan sokaisemiseen. Hahmot eivät tietenkään itse aina tiedä olevansa valaistuneita, tai huomaa että niin on jonakin päivänä käynyt. Sedenyan Tutkijoidenkin kyky selvittää kuka kuuluu valittuihin ja kuka ei on tulkinnanvarainen, ja perustuu enempi filosofiseen keskusteluun ja uskonnollisiin koettelemuksiin kuin mihinkään valalaistuneisuutta paljastaviin taikavoimiin (joita ei IMG saa kuin Arkatilta). Omassa Gloranthassani lähden myös siitä että vaikka valaistuminen vaatii vuosien prosessin ja on keisarikunnan rajamailla harvinaista, lunarin ydinalueilla valaistuneita riittää vaikka muille jakaa; kaikki virassaan pitkään (3-10v) olleet lunarpapit ovat tutkiskelleet mysteerejä riittämiin, samoin hieman vähäisemmässä määrin muiden jumalten papit sekä lordit ja muut vastaavat. Tämä toki jakaa mielipiteitä.
Guzmo linkki 27. toukokuuta 2002 kello 12.31
Guzmo 27. toukokuuta 2002 kello 12.31 linkki Pelkästään arvoituksilla valaistuminen on vähän penseää. Tietysti outoja puhelevat saavat ainakin barbaariasutuksilla miekkaa keuhkoonsa.
Marcus Maximus linkki 27. toukokuuta 2002 kello 13.01
Marcus Maximus 27. toukokuuta 2002 kello 13.01 linkki Itsekin höystin arvoituksia kaikenlaisella oheistilpehöörillä ja filosofisella keskustelulla. Toiseksi, tein arvoituksista mysteerisiä, mutta kuitenkin loogisia jollain tavalla (toisin kuin Land of Doomissa sanotaan). Esimerkiksi helpoimmasta päästä oleva Ensiapuarvoitus saattoi kuulua "Miten voi parantaa kaaoksen?" mihin vastaus on tietenkin kaikille itsestäänselvä. Sitten maistellaan viinirypäleitä divaanissa ja pohdiskellaan leppoisasti arvoituksen merkityksestä itselle ja kosmokselle. Toinen hyvä oli muistaakseni jonkun ammattikyvyn tai sellaisen (vai ihmistiedon tai eläintiedon?) arvoitus "Mitä on nälkä?" Ei vaikea sekään.
Nysalor linkki 27. toukokuuta 2002 kello 13.52
Nysalor 27. toukokuuta 2002 kello 13.52 linkki Marcus Maximus: [i:a697f0e71e]Kaikki, mitä manuaaleissa valaistumisesta sanotaan on tavallista, muttei automaattista; tavallisesti valaistuminen saavutetaan Nysalorin arvoitusten avulla, se suojaa jumalten raivolta, peittää kaaostahran ja valaistuneet tunnistavat toisiaan käytöksestä. Aina ei näin kuitenkaan ole, ja ainoa tapa selvittää asia on kokeilla.[/i:a697f0e71e] Olen tästä asiasta ihan samaa mieltä ja samaahan toitotetaan myös Dorastor-kirjan kuvauksessa. Näkisin asiaan vaikuttavan myös aika paljon se, minkä valaistuksen haaran opetuksia opettelee, mutta osaltaan se on minustakin yksilökohtaista. [i:a697f0e71e]valalaistuneisuutta paljastaviin taikavoimiin (joita ei IMG saa kuin Arkatilta)[/i:a697f0e71e] Samaa olen ajatellut omaankin Gloranthaani, eivätkä erityiset valaistumisen paljastavat taiat tai kyvyt varmasti ole Arkatin lahkoillakaan kovin yleisiä. Nysalorin kukistumisen jälkeen hänen palvojansa kai unohtelivat ihan tarkoituksella valaistumisjuttuja voidakseen suojautua puhdistuksilta, joten valaistuminen on varmasti hyvin tulkinnanvaraista ja epämääräistä. [i:a697f0e71e]Omassa Gloranthassani lähden myös siitä että vaikka valaistuminen vaatii vuosien prosessin ja on keisarikunnan rajamailla harvinaista, lunarin ydinalueilla valaistuneita riittää vaikka muille jakaa; kaikki virassaan pitkään (3-10v) olleet lunarpapit ovat tutkiskelleet mysteerejä riittämiin, samoin hieman vähäisemmässä määrin muiden jumalten papit sekä lordit ja muut vastaavat. Tämä toki jakaa mielipiteitä.[/i:a697f0e71e] Minun Gloranthassani valaistuminen on suhteellisen yleistä myös Ralioksessa, jossa Arkatin porukat harrastavat sitä, vaan valaistuminen ei olekaan siellä mitenkään valtion tukemaa. Kralorela on myös visioissani yksi valaistumisen tukikohta, joskin siellä on varmasti ihan omat versionsa aiheesta. Olen myös ajatellut, että jumaltietäjät varmasti harrastivat valaistumista, sillä ilman sen antamia kykyjä he tuskin olisivat voineet tutkia sankaripolkuja ja tehdä kaikkea muuta erikoista. [i:a697f0e71e]Toiseksi, tein arvoituksista mysteerisiä, mutta kuitenkin loogisia jollain tavalla (toisin kuin Land of Doomissa sanotaan).[/i:a697f0e71e] Minusta arvoitukset saisivat heijastella voimakkaasti valaistumisen paradoksaalista luonnetta. Eivät nuo sinunkaan arvoitusideasi tosin lainkaan huonoja ole. Minkäslaisia vastauksia niihin sitten pitäisi saada?
Marcus Maximus linkki 27. toukokuuta 2002 kello 23.53
Marcus Maximus 27. toukokuuta 2002 kello 23.53 linkki Hmm... sanoisin että Ralioksessa nuo Arkatin porukat ovat kuitenkin sen verran harvassa keisarikunnan miljooniin kansalaisiin verrattuna, että valaistuneisuus on aivan eri sarjassa. Valaistuneisuutta lienee kyllä montaa sorttia, vaan liekö kralorelalainen samaa kuin Nysalorin valaistuminen? Ehkä. Valaistusta jakavat omassa muodossaan ainakin käsittääkseni Nysalorin, Arkatin, (sidoksissa Nysaloriin), Rashoran(a)n ja Taraltaran väki, muitakin varmaankin on vaikkei nyt tule mieleen. Kaaoksta ei voi parantaa, koska kaaos ei ole vamma eikä heikkous. Kaaoksen parantaminen on kuin yrittäisi parantaa valoisuuden tai pienuuden. Tätä Arroin ei ymmärtänyt, ja haaskasi siksi voimansa turhuuteen. Jos kaaos olisi vamma, sen varmasti voisi parantaa, mutta näin ei liene tapahtunut milloinkaan muistetussa historiassa -- mikä osaltaan todistaa kaaoksen kuulumisen luonnolliseen maailmanjärjestykseen. Ei ole kaaoksesta puhdasta elävää olentoa, ja nälkä on tästä todisteena. Jokaisen kävelevän olennon on tuhottava Gloranthaa ympäriltään jatkaakseen elämäänsä, ja siten ruokittava ja autettava sisäistä ominaista Kajaboriaan. Kaoottisimpien olentojen kuten Punaisen Lepakon tai Cacodemonin nälkä on niin hirveää että se tuhoaa sielut siinä missä ruumiitkin, mutta se ei tarkoita etteikö jokaisen kuolevaisenkin nälkä olisi samaa kaaosta heikompana. Itseään vastaan ei ole mieltä taistella eikä nälkää voi poistaa tai tuhota täydellisesti -- joten kaaos on luontainen osa maailmanjärjestystä ja tulee hyväksyä välttämättömänä pahana. Miksi Piikki räjähti?
Nysalor linkki 28. toukokuuta 2002 kello 1.20
Nysalor 28. toukokuuta 2002 kello 1.20 linkki Marcus Maximus: [i:1498062360]Hmm... sanoisin että Ralioksessa nuo Arkatin porukat ovat kuitenkin sen verran harvassa keisarikunnan miljooniin kansalaisiin verrattuna, että valaistuneisuus on aivan eri sarjassa.[/i:1498062360] Tokihan Ralioksessa on vähemmän väkeäkin ja siitä vain osa on yleensä kiinnostunut Arkatista, Nysalorista tai sellaisesta. Silti Ralios on minusta ihan varteenotettava paikka valaistumisesta puhuttaessa, sillä siellä asustaa melkoinen määrä Arkatin oppia kantavia lahkoja aina kaoottisista kaaoksenvastaisiin. Ja varmasti näistä monilla on aivan omat näkemyksensä ja oppinsa valaistumisesta, jos he sitä käyttävät. [i:1498062360]Valaistuneisuutta lienee kyllä montaa sorttia, vaan liekö kralorelalainen samaa kuin Nysalorin valaistuminen? Ehkä.[/i:1498062360] Luulenpa, että idässä on aika montaa lajia valaistumista ja ihme olisi, ellei Nysalorin vaikutus olisi myös siellä joukossa. Tuskin jumaltietäjätkään olisivat voineet toimia menestyksekkäästi Kralorelassa, ellei heille olisi ollut myös valaistumisen suomia etuja tukemassa. Vaikka jumaltietäjät ovat poissa, heidän vaikutuksensa ei taatusti ole kadonnut maailmasta. Ihan kivoja arvoituksia. Tosin vastaan voisi tietysti sanoa, jos muistuttaa, että kaaostahran voi poistaa sopivilla rituaaleilla. Jospa Arroinilla vain olisi ollut kunnon rituaalit käytössä. :smile: Onhan myös aika paljon eri asia syödä ja laittaa syöty uudelleen kiertoon kuin tuhota lopullisesti. No, jospa jätän filosofoinnit tähän, jottei tästä muodostu taas syvällistä väittelyä Gloranthan luonteesta. :smile: Sellaista voi jatkaa vaikka aiheessa Gloranthan syvin olemus. :wink:
Marcus Maximus linkki 28. toukokuuta 2002 kello 11.15
Marcus Maximus 28. toukokuuta 2002 kello 11.15 linkki Ehkä on parasta etten sano Kralorelasta mitään kun en mitään koko paikasta oikeastaan tiedä. Voisivat joskus julkaista edes jotakin käyttökelpoista idän imperiumeista. Vaan, milläpä kaaostahran voi poistaa? En muista mistään lukeneeni mitään millä mikään tahra lähtisi, paitsi tietysti valaistumisen. :smile: (Niinpä, Punainen Jumalatarhan tuo rauhan parantamalla kaaoksen, joidenkin filosofien mukaan). Lunarilais-Orwellilainen kaksoisajattelu (doublethink) on myös ihastuttavaa. En tiedä oletteko käyttäneet peleissänne..?
Nysalor linkki 28. toukokuuta 2002 kello 12.56
Nysalor 28. toukokuuta 2002 kello 12.56 linkki Marcus Maximus: [i:860d452fdd]Voisivat joskus julkaista edes jotakin käyttökelpoista idän imperiumeista.[/i:860d452fdd] Joo, olen samaa mieltä. Revealed Mythologies kertoo kyllä jonkin verran idän myyttisestä puolesta, mutta sekin on aika suppea esitys. [i:860d452fdd]Vaan, milläpä kaaostahran voi poistaa? En muista mistään lukeneeni mitään millä mikään tahra lähtisi, paitsi tietysti valaistumisen.[/i:860d452fdd] Kaaostahran voi pestä pois voimakkaalla sankarimatkalla. Tästä on maininta River of Cradlesin sivulla 175 Puhdistetun (the Cleansed One) alakultin kohdalla. Tämä kaverihan oli alun perin broo, joka tuhosi kaaostahran itsestään sankarimatkan avulla. Kaiken lisäksi samassa tekstissä viitataan siihen, että praxilaisilla on muita puhdistumismatkoja, jotka ovat tosin Puhdistetun matkaan hankalampia. Tällä tavalla siis arvatenkin kaoottiset ominaisuudet katoavat, tosin kuin valaistumisella, joka vain estää kaaostahran havaitsemisen. No, tämähän ei tietenkään ole välttämättä tiedossa lunarilaisilla filosofilla, joka pohtii arvoitukseen ratkaisua. :smile:
Marcus Maximus linkki 28. toukokuuta 2002 kello 19.03
Marcus Maximus 28. toukokuuta 2002 kello 19.03 linkki Piste. :smile: Vaan, voihan pienellekin miehelle syöttää sieniä ja saada hänet kasvamaan, eikä silloin kyse ole parantumisesta, sanoisi demagogi. Sillä varmastihan primitiivienkin arvostama Arroin tunsi kaikki parannusvoimat mitä maailmasta löytyi, ja niillä kaaos ei lähtenyt. Joten kaaos ei ole sairaus eikä heikkous eikä vamma, vaan osa olemassaolemista. :wink: Ai niin. Piikki räjähti siksi, koska ilman kaaosta ei voi olla lakiakaan ja laki on lakia vain suhteessa kaaokseen. Kaaos ja laki olivat olleet liian kauan erillään toisistaan, laki Gloranthan keskellä ja kaaos sen ulkopuolella. Oli siis väistämätöntä, että Piikin oli tuhouduttava lopulta.
Waylander linkki 29. toukokuuta 2002 kello 7.12
Waylander 29. toukokuuta 2002 kello 7.12 linkki Missä määritellään lain ja kaaoksen "etäisyys" toisistaan? Tarkoitan myös abstraktilla tasolla enkä vain fyysistä etäisyyttä Piikin ja Ulkomaailman välillä. Eikä muuten Piikkiä voisi verrata jossain määrin meidän maailmamme oikeussaleihin? :smile: Kaaosta olisivat sitten kadut. No ei ehkä, mutta minulle maistuu hieman pakkopullalta tuo kaaoksen maailmaan tulon "välttämättömyys". Se oli kolmen jumalan hulluuden yhteistyö ja pidän ajatuksesta että se oli heidän tietoinen valintansa eikä kosmisen evoluution vaatimus.
Tupew linkki 6. kesäkuuta 2002 kello 7.54
Tupew 6. kesäkuuta 2002 kello 7.54 linkki Pelasin kerran kavereitteni kanssa. kaverini oli peikko joka rikkoi kulttimääräyksiä ja hän sai kaikki mahdolliset sairaudet ja kirouset. Kyllä jumalatkin huomaa.
Tupew linkki 6. kesäkuuta 2002 kello 7.58
Tupew 6. kesäkuuta 2002 kello 7.58 linkki En ole kyllä itse pelannut pahemmin valaistunutta.
Nysalor linkki 6. kesäkuuta 2002 kello 18.12
Nysalor 6. kesäkuuta 2002 kello 18.12 linkki Tupew: [i:1cc4d000ef]Pelasin kerran kavereitteni kanssa. kaverini oli peikko joka rikkoi kulttimääräyksiä ja hän sai kaikki mahdolliset sairaudet ja kirouset. Kyllä jumalatkin huomaa. - - En ole kyllä itse pelannut pahemmin valaistunutta.[/i:1cc4d000ef] Eli peikkosi ei ollut valaistunut? No tuskin silloin ihme on, jos saa kultinkiroukset ja kostonhenget kimppuunsa, kun rikkoo kulttinsa periaatteista vastaan. Jotenkin minulla jäi aivan epäselväksi, mikä oli viestisi pointti, kun tässä aiheessa oli kysymys nimenomaan valaistumisesta.
Sampi linkki 10. kesäkuuta 2002 kello 9.31
Sampi 10. kesäkuuta 2002 kello 9.31 linkki [quote:06302db9ac] [b:06302db9ac]Waylander:[/b:06302db9ac] No ei ehkä, mutta minulle maistuu hieman pakkopullalta tuo kaaoksen maailmaan tulon "välttämättömyys". Se oli kolmen jumalan hulluuden yhteistyö ja pidän ajatuksesta että se oli heidän tietoinen valintansa eikä kosmisen evoluution vaatimus. [/quote:06302db9ac] <imho> Kosminen evoluutio, sen enempää kuin muukaan evoluutio, ei vaadi mitään. Evoluutio on prosessi, sen aiheuttavilla tekijöillä on omat syynsä. Evoluutio ei siis ole syynä mihinkään, se on vain selitysmalli. Jos ajattelemme MM:n esitystä lain ja kaaoksen lähentymisen välttämättömyydestä, voimme vaikkapa ajatella näin: Mitä kauemmin laki ja kaaos ovat erillään, sitä suuremmaksi kasvaa todennäköisyys, että niitä erillään pitävä voima kaadetaan toisella, suuremmalla vastustavalla voimalla. Kun Piikki on ollut riittävän pitkään pystyssä, joku keksii keinon sen räjäyttämiseksi ja tekee sen. Se ei ole välttämätöntä, mutta erittäin todennäköistä. Kaaoksen maailmaan tulo oli kyllä tietoinen valinta kolmelle jumalalle, mutta kosmologisen evoluution kannalta myös hyvin todennäköistä. </imho>
Marcus Maximus linkki 10. kesäkuuta 2002 kello 10.27
Marcus Maximus 10. kesäkuuta 2002 kello 10.27 linkki Jees... excellent... :evil: [quote:ca508087e1="Sampi"]Kaaoksen maailmaan tulo oli kyllä tietoinen valinta kolmelle jumalalle, mutta kosmologisen evoluution kannalta myös hyvin todennäköistä. [/quote:ca508087e1] Voitte lisätä prosentin valaistumiskykyynne. :smokin:
hyljys linkki 10. kesäkuuta 2002 kello 12.29
hyljys 10. kesäkuuta 2002 kello 12.29 linkki Heehhee... helpoin tapa pelauttaa valaistunutta on olla kertomatta pelaajalle yhtään mitään mistään ja todeta vain että hahmo on lievästi sanottuna sekaisin. MM, Sampi, taidatte tietää kenestä puhutaan... Imperiumin Stealth-pommittaja, Myrkyttäjä vailla vertaa, Henkien Herra ja kaikinpuoleinen huurupää, koodinvartija (jumalattaren armosta), noita Leijonansulka. :-o
Marcus Maximus linkki 10. kesäkuuta 2002 kello 13.19
Marcus Maximus 10. kesäkuuta 2002 kello 13.19 linkki Saithan sä kyljys sentään paperillisen Sedenyan Mysteeriä. :-D Laitoin sen tänne Kalikoslaistenkin iloksi ihmeteltäväksi. Ei valaistuneen pelaaminen itseasiassa edes ole kauhean vaikeaa. Koko hommaa voi tulkita niin monella tavalla, että aina joku niistä istuu hahmoon kuin hahmoon ja pelaajalle kuin pelaajalle.
hyljys linkki 10. kesäkuuta 2002 kello 15.28
hyljys 10. kesäkuuta 2002 kello 15.28 linkki Joo sain, en tosin ekalla pelikerralla jossa Fariac toilaili. :roll:
Sampi linkki 11. kesäkuuta 2002 kello 5.20
Sampi 11. kesäkuuta 2002 kello 5.20 linkki Eikös tämä ole hiukan aiheen vierestä? Marcus, enpä tiedä, onko valaistunutta ottaa hyvin käytetty evolutionäärinen näkökulma Gloranthan muinaisten mysteerien kehitykseen ja sitten selittää se muille. Tämä on sitä näkökulmaa, jota meille opetetaan ML-tiedekunnassa. Ehkäpä sen sovellus on todella valaistunutta Gloranthalaisen näkökulmasta, ehkäpä ei.
Dovas linkki 11. kesäkuuta 2002 kello 14.14
Dovas 11. kesäkuuta 2002 kello 14.14 linkki No, enpä sanoisi että asian/aiheen vierestä... Ihan hyvä. Kyllä loppujen lopuksi viestiketjuissa on mielestäni juuri hyvä puhua laaja-alaisesti aiheeseen liittyvistä asioistakin, koska muuten foorumi täytyy tusinasta samantapaisesta viestiketjusta ja esim. joku asiasta vaikka tietämätön tyyppi joutuu lukemaan ne kaikki, jotta saisi kokonaisvaltaisen kuvan. Luulen että valaistumisen yleisin piirre minkä Gloranthaa pelaavat ropettajat tietävät on "perinteinen" ns. luonteen vastakohtaisten piirteiden herääminen hahmossa. Väkivaltainen tyyppi voi leppyä ja tulla tunteellisemmaksi ja empaattisemmaksi yms. Hyvä on että valaistuneisuuttakin on erilaista, ainakin eri mailla Gloranthassa. Sellainen todella veikeä yleistys joka mulle itselleni silloin tällöin tulee ylipäänsä valaistuneista mieleen on se, että huvittavalla tavalla jotkut Glorantha-opuksien valmiista NPC:istä (jotka ovat valaistuneita) vaikuttavat tietyllä tavalla perversseiltä :) :D . Hah, tätäpäs nyt onkin sitten vaikea kuvailla, mutta yhtenä esimerkkinä tulee mieleen Maculus the Monitor Strangers in Praxista. Tietynlainen ylimairea, makeileva, itserakas ja "flirtahtava" käyttäytyminen tulee mieleen... :lol: . No just. Ehkei kyllä voi tehdä illuminaateistakaan kovin yleistäviä päätelmiä. Löysin netistä kerran Paviksen tiedon temppeliä koskevasta matskusta jutun, jossa oli jonkin noviisin kirjoittama kirje hänen Viisaalle (papilleen) Pavisiin. Viisas oli pistänyt noviisin tutkimaan jotain valaistumiseen liittyviä asioita ja lähettänyt tämän matkalle etsimään tietoa siitä. Kirje oli aluksi selkeä kertoen löydöistä ja tutkimuksien tuloista, mutta alkoi lopuksi menemään hyvin sekavaksi itsekseen höpinäksi. Pohti vastakohtaisia asioita, eikä päässyt, kuinka ollakkaan, itsensä kanssa yhteisymmärrykseen erinnäisten asioiden kokonaisuuksista. Viimeisessä kappaleessa hän kertoi kiroten vihaavansa Viisastaan, siitä mihin tämä oli pistänyt oppilaansa töihin.