Uutiset

Raportti: Tracon Hitpoint 2019

Raportti 2019 Tracon Hitpointista Tampereelta

Tracon Hitpoint on Traconin pienimuotoisempi oheistapahtuma, joka järjestettiin tänä vuonna 23-24.11. Tampereella. Ohjelmaan kuului muutamia luentoja, mutta pääpaino oli selkeästi peleissä, joita löytyi mukava määrä sekä pöytäroolipeleinä ja freeformeina, että lauta- ja figupeleinä.

Paikalla oli myös kalikoslaisia. Itse olin tapahtumassa lauantaina vetämässä demot sekä Call of Cthulhua että RuneQuest: Roleplaying in Gloranthaa. Nämä molemmat olivat Chaosiumin omia, juuri coneihin ja vastaaviin tarkoitettuja lyhyitä skenaarioita, tarkoitettu toimimaan tiiviinä esittelynä peliin sekä maailman/teemojen että sääntöjen osalta.

Molempiin tuli maksimimäärä pelaajia (ja niin ilmeisesti oli ylipäätään roolipelien suhteen, kysyntä ylitti tarjonnan). RuneQuestin skenaariossa oli kyse Yara Araniksen temppelin ryöstämisestä / kostoiskusta. Pelaajista osalla oli hiukan käsitystä Gloranthasta, mutta pääosa oli uteliaita aloittelijoita. Kaikki tuntuivat nauttivan pelistä. Uusi RuneQuest tukee hyvää gloranthalaista fiilistä mm. sääntöihin tuoduilla riimuilla, joiden olemusta päästiin myös pohtimaan ja niitä pelissä käyttämään. Lopputaistelun mieliinjäävin kohta oli varmaankin se, miten ryhmän humakti sai taistelun aluksi pahan iskun oikeaan jalkaansa. Ja missähän ruumiinosassa haarniskaa ei ollut lainkaan, koska Humakt oli sellaisen kiellon hahmoparalle antanut? This is RuneQuest, baby!

Call of Cthulhun skenaarioon osallistui viisi pelaajaa. Mythos oli toki tutumpi kuin Glorantha, mutta peli itsessään kaikille uusi. Dead Boarder on pieni suljetun huoneen mysteeri, jossa viisi eri hahmoa yritti ratkoa kuolleen naapurinsa arvoitusta. Kaikilla oli paitsi oma lehmä ojassa, osalla jopa vähemmän puhtaita jauhoja pussissaan. Tunnelma tiheni n. puolentoista tunnin aikana tasaisesti ja hahmot saivat aikaan aikamoisen kaaoksen jo ennen kuin mitään varsinaista luonnonvastaista ehti tapahtua, mutta koska tämä oli Cthulhu-peli, se ei jäänyt ihan siihen. Tämäkin skenaario sisälsi taistelun, jossa iskuja ja laukauksia jaeltiin suunnilleen saman verran ryhmän sisällä kuin sitä varsinaista uhkaa kohtaan - kiitos järkkyneen mielenterveyden. Tämän pelin erityismaininta kliimaksin aikana sängyn alle piiloon ryömineelle kirjakaupan pitäjälle! Tässäkin pelissä pelaajat tuntuivat paitsi viihtyvän, myös annetun loppupalautteen mukaan olivat "hetkittäin aidosti peloissaan", mikä tietenkin lämmitti sydäntä.

Pöytäroolipelaaminen on ollut viime vuosina nosteessa harrastuksena, mikä tässäkin tapahtumassa näkyi kaikkien pelien täyttymisenä. Lisäksi paikalla oli mukavasti eri-ikäistä porukkaa, nuoria harrastajia mutta myös sellaisia, jotka ovat harrastaneet pelaamista aiemmin, ja nyt varttuneempana kiinnostuneita palaamaan harrastuksen pariin.

Juha Ratilainen


Tracon Hitpointissa Glorantha oli esillä myös lautapelisalissa, jossa Kalikos peluutti Khan of Khansia. Pöydässä oli myös selailtavissa uusin RuneQuestin painos sekä Kalikoksen julkaisuja Zin Lettersistä Heroquestiin. 

Mielenkiintoa pelille riitti ja pelaajia olikin 4 tunnin peluutuksen aikana n.15. Ikähaarukka pelaajille oli laaja ja vastaanotto hyvä, moni kysyikin mistä pelin voi hankkia. Glorantha oli muutamalle pelaajalle tuttu ja keskustelua käytiinkin niin maailmasta itsestään kuin myös siihen sijoittuvista peleistä aina RuneQuestistä ja HeroQuestista King of Dragon Passiin asti. 

Kaiken kaikkiaan Khan of Khans tuntuu olevan mainio conipeli yksinkertaisuutensa sekä hauskan ja värikkään kuvituksensa ansiosta.  Peliin on myös helppo sujauttaa Gloranthan taustaa ilman että se tuntuu pakotetulta. Beware of the Ducks!

Mikko Visuri

Tracon Hitpoint 2019