Uutiset

Raportti: The Kraken 2019

Raportti 2019 Kraken-tapahtumasta Saksasta

Kraken on enemmänkin kokoontuminen kuin coni Saksassa maaseudulla vanhassa "linnassa". Conimaisuutta hälventää pieni kansainvälinen osallistujamäärä (noin 90 vierasta 17 eri maasta) ja täysi ylläpito. Ohjelmaan kuului tietenkin rooli- ja lautapelien lisäksi vanhat suosikit: kirveenheittoa, saksalaisten oluiden maistelua, lettuja (tänä vuonna Risto sai seurakseen hollantilaisvahvistuksen), Sandyn (Petersen) elokuvat ja paneelikeskusteluja. Tänä vuonna paneelipenkkiä kulutti ahkerasti itse Robin D. Laws (mm. HeroQuest-sääntöjärjestelmän kehittäjä ja Six Ages -tietokonepelin käsikirjoittaja). Uutuutena tänä vuonna päästiin maistelemaan eri maista tuotuja ruokia ihan sille varattuna aikana. Krakenin erikoisuus on myös peleihin ilmoittautuminen: keskushuoneen seinillä on taululla lappuja, joihin tietyllä kellonlyömällä osallistujat pyrkivät kirjoittamaan nimensä. Hässäkkä on melkoinen. Pelinjohtajat ja uudet osallistujat saavat onneksi kirjoittaa yhden nimen jo puoli tuntia ennen H-hetkeä.

Suomalaisedustus on Krakenissa aina ollut runsasta suhteutettuna väkilukuun. Tänä vuonna suomalaisia oli viidenneksi eniten. Kraken keskittyy vahvasti kahden Chaosiumin maailman ympärille: Cthulhu ja Glorantha. Jälkimmäisestä johtuen Krakenissa yleensä näkyykin hyvä edustus kalikoslaisia. Tällä kertaa viisi jäsentä oli päässyt matkaan. Paikalle saavuttiin pääsääntöisesti lentäen, vaan tulipa kaksi sankaria pyörällä (matka Suomesta Saksaan sentään meni lautalla).

Glorantha-aiheisia roolipelejä oli suomalaisten ja muidenkin vetäminä kymmenkunta kappaletta. Sääntöjärjestelminä olivat vanha tuttu HeroQuest ja RuneQuestin uusin versio. Lautapeleistä bongattiin ainakin Gods War ja erinäisiä osallistujien itse kehittämiä prototyyppejä, jotka ovatkin yksi Krakenin erikoisuus. Larppeja tai freeform-pelejä ei tänä vuonna ollut.

Seminaareissa Glorantha olikin hyvin esillä. Jeff Richard kertoi uutisia RuneQuestin seuraavista askeleista ja esitteli työstämäänsä Dragon Pass -karttaprojektia. Robin taas avasi taustoja hyaloringeistä (Six Ages -pelin hevoskansa) ja oli mukana kertomassa uudesta Pavis-kirjasta sandbox-näkökulmalla. Viihdyttävin paneeli oli varmasti Jeffin ja Robinin kiivas väittely Yelmalio vastaan Elmal. Sandy Petersen kertoi lisää salaisuuksia Gloranthan maailmasta.

Zin Lettersiä (numerot #3 ja #4) oli Krakenissa myynnissä ja ne menivätkin aika hyvin kaupaksi. Englanninkieliselle Glorantha-materiaalille on selvästi kysyntää.

Kraken piti hyvin tasonsa tänäkin vuonna. Ruoka (ja olut) oli hyvää, sää suosi (niin hyvin kuin se lokakuussa nyt suosii) ja peliseura oli mahtavaa. Ensi vuonna uudestaan!

Lopuksi vielä linkkejä:

Krakenin kotisivut (Lisätietoja itse tapahtumasta, englanniksi)

Krakenin Youtube-kanava (muutama seminaari on jo julkaistu)

Kalikos Krakenissa 2019