Jucaza
linkki
31. joulukuuta 2002 kello 10.27
|
Jucaza
31. joulukuuta 2002 kello 10.27
linkki
|
Mikä roolipeli on hyvä aloittelijalle?
|
Olorin
linkki
31. joulukuuta 2002 kello 10.35
|
Olorin
31. joulukuuta 2002 kello 10.35
linkki
|
TOTTAKAI RUNE QUEST!!! SE SOPII KAIKILLE VAUVASTA VAARIIN!!! :D
Siis ihan oikeesti kyllä RQ peruspakkaus ihan sopiva jos ei ota liikaa paineita siitä millainen on oikea pelimaailma. Gloranthaan voi siirtyä myöhemmin jos siltä tuntuu.
Kalmo on myös hyvä, ei liikaa eikä liian vaikeita sääntöjä, ei satasivuisia kirjoja luettavaksi, vain parinkymmenen sivun vihkonen.
"Me halutaan olla zombeja..."
|
Larppa
linkki
31. joulukuuta 2002 kello 11.26
|
Larppa
31. joulukuuta 2002 kello 11.26
linkki
|
Galen kirjoitti:
[i:8e532755cc]TOTTAKAI RUNE QUEST!!! SE SOPII KAIKILLE VAUVASTA VAARIIN!!!
[/i:8e532755cc]
Jep tämä pitää paikkaansa, kannattaa ostaa! :-D
Ja jos jotain tosi helppoa haluat niin Taru Sormusten Herrasta peli on tosi helppo ja lyhyt. Ihan hyvä tutustumis keino roolipeleihin. Ei muistaakseni tarvitse lukea kuin puoli tuntia ja on valmis pelattavaksi. Mutta siitä ei ole iloa jo pitempään roolipelejä harrastaneille.
Kannattaa kattoo Feeniksin uusin lehtipainos netissä. Siellä oli jotain n.50 roolipelistä arvostelut ja siellä luki onko ne vaikeat ja silleesti.
|
epaz
linkki
31. joulukuuta 2002 kello 15.08
|
epaz
31. joulukuuta 2002 kello 15.08
linkki
|
Itse pidän Issaries Inc.in HeroWarsista, joka on kaikista tapaamistani soveltuvin pelityylilleni. Suosittelen kuitenkin odottamaan pari kuukautta sen uutta versiota, HeroQuestia.
Molemmat järjestelmät keskittyvät hienon tarinan kertomiseen.
-Sampo
|
Nysalor
linkki
31. joulukuuta 2002 kello 15.13
|
Nysalor
31. joulukuuta 2002 kello 15.13
linkki
|
Jucaza:
[i:06b1307151]Mikä roolipeli on hyvä aloittelijalle?[/i:06b1307151]
Minä aloittelin roolipelaamisharrastusta aikanani suomenkielisellä RuneQuestilla, kun aivan ensimmäinen pelini ANKH oli osoittautunut kovin riittämättömäksi. En voi väittää, että olisin hallinnut kaikkia sääntöjä mitenkään täydellisesti aloittelijana, mutta paljon hauskaa pelaamista RuneQuestilla tuntui saavan aikaan. Tosin siihen aikaa ei ollut tällaista foorumia, jolla olisi saattanut kysellä säännöissä askarruttavista tai hankalista jutuista.
RuneQuest on joka tapauksessa minusta ihan hyvä peli aloittelijalle, mikäli hän hakee fantasiapainotteista roolipeliä, joka olisi jokseenkin uskottava ja sääntöjen kautta mallintamiseen pyrkivä, eikä jättäisi aloittelevaa pelinjohtajaa ja pelaajia aivan tyhjän päälle. RuneQuestin säännöt vaativat kyllä kärsivällisyyttä ja opettelua, mutta ainakin itse olen kokenut ne suurimmaksi osaksi oikein miellyttäviksi. RuneQuestiin on myös tarjolla ehkä suomenkielisistä roolipeleistä laajimmin lisämateriaalia, seikkailuja, kampanjoita ja muuta. Ainakin [url=http://www.fantasiapelit.com/index.php?nayttoriveja=100&main=ai&lang=fi&etsittava=RuneQuest&offset=0&kat=sekal&mista=peli&jarj=tuotteen_nimi]Fantasiapelien tuotelistan[/url] mukaan näitä suomenkielisiä kirjoja olisi vielä kaikkia myynnissäkin. Kaiken hyvän lisäksi RuneQuestiin löytyy materiaalia netistäkin ja englanniksi kirjoja, fanilehtiä ja materiaalia on vielä enemmän.
Tämä foorumi voi myös olla aloittelijoille avuksi, kuten jo taisin todetakin. Foorumilla on keskusteltu sääntökysymyksistä ja varmasti foorumin tietäjät ovat valmiita neuvomaan myös aloittelijoita yksinkertaisissakin ongelmissa. Foorumilta saattaa saada myös ideoita peliin ja kaikkiaankin se on yhteisö, joka pyrkii tukemaan myös RuneQuestia, jota ei pahemmin enää kaupallisesti julkaista.
Glorantha on RuneQuestin sääntöihin perinteisesti kuuluva maailma, joskin suomenkielisissä säännöissä viittaukset Gloranthaan ovat jokseenkin epämääräisiä. Paremman kuvan tästä maailmasta saa esimerkiksi RuneQuestin Glorantha-pakkauksesta. Lyhyesti sanottuna Glorantha on kuitenkin maailma, jossa taikuus ja jumalat ovat todellisia ja jossa asustaa monia erikoisia kansoja ja rotuja. Gloranthasta löytyy olentoja, joita kutsutaan haltioiksi ja kääpiöiksi, mutta nämä rodut ehkä poikkeavat jossakin määrin ”tavallisen” fantasian luomasta kuvasta ja ovat nimenomaan Gloranthan haltioita ja kääpiöitä, eivät siis samanlaisia kuin Keskimaan tai monen muun fantasiamaailman.
Glorantha ei välttämättä ole kovin yksinkertainen ja helposti omaksuttava fantasiamaailma, koska siellä velhon ja soturin raja ei ole aina selvä, vaan tavalliset ihmisetkin voivat käyttää taikuutta. Gloranthassa myöskään ei ole selkeää ja klassista hyvän ja pahan erottelua, vaan eri kansat ajattelevat eri tavoilla ja saattavat olla toistensa verivihollisia olematta silti mitenkään yleismaailmallisesti hyviä tai pahoja. Gloranthassa on silti valtava määrä kansoja: pelata voi niin alkukantaisella metsästäjällä, paimentolaisratsastajalla, barbaarisoturilla kuin sivistyneellä velhollakin. Tämän lisäksi kaikki ei-ihmisrodut tuovat aivan uusia ulottuvuuksia peliin, erityisesti Gloranthan peikot, jotka ovat ehkä nousseet Gloranthan suosituimmaksi peliroduksi.
Entäpä mistä tietää, mitä mikäkin RuneQuest-kirja pitää oikein sisällään? Sitä voi vilkuilla vaikkapa kirjoittamistani tuotearvosteluista, jotka löytyvät [url=http://personal.inet.fi/koti/matti.jarvinen/runequest/muuta/tuotteet/index.html]täältä[/url]. Eivät selostukset mitään kaikenkattavia ole, mutta ehkä niistä saa jotakin kuvaa, vaikuttaako kirja kiinnostavalta vai ei ja millaisia kirjat ylipäänsä ovat. Olen kirjoittanut myös jokseenkin suppeahkon selostuksen Gloranthasta ja se löytyy [url=http://personal.inet.fi/koti/matti.jarvinen/runequest/tarinat/glorantha.html]täältä[/url].
|
Marcus Maximus
linkki
31. joulukuuta 2002 kello 16.00
|
Marcus Maximus
31. joulukuuta 2002 kello 16.00
linkki
|
Praedorista aloittaisin. En ole lukenut, mutta sitä on kovasti kehuttu. Loistavana puolena peliin saa kaikki mahdolliset lisäosat samalla kun ostaa peruskirjan, koska se on siististi yhtä pakettia. Sitä on kiva lukea, maailma on mielenkiintoinen, ja Hiltusen sarjakuvat kelpaavat esimerkkipeleistä.
Kun Praedorilla saa itselleen kirkastettua että mitä roolipelaaminen ihan oikeasti on, oleellinen kysymys on [i:bd03b3986a]"Mitä me haluamme pelata?"[/i:bd03b3986a] Siihen vastaaminen onkin sitten eri juttu.
Todella hyvä intropeli on myös White Wolfin Adventure!, jolla pääsee helposti ja nopeasti käsiksi siihen miten pelit ja systeemit toimivat. Sama ihanuus kuin Praedorissa, ei julkaistuja lisäosia. Seikkailuja Adventureen saa katsomalla pari mitä tahansa seikkailuhenkistä leffaa ja vetämällä ne. Vaikka Ocean's Elevenin ja Casablancan paremman puutteessa. Adventure! ei myöskään luo harhakuvitelmia siitä, että roolipeleissä olisi automaattisesti luolia tai lohikäärmeitä. Samoin sen pelinjohto-ohjeet ovat rautaa.
|
Jucaza
linkki
31. joulukuuta 2002 kello 16.32
|
Jucaza
31. joulukuuta 2002 kello 16.32
linkki
|
Kannattaa kattoo Feeniksin uusin lehtipainos netissä. Siellä oli jotain n.50 roolipelistä arvostelut ja siellä luki onko ne vaikeat ja silleesti.
Mistä sen voi lukea?
|
Larppa
linkki
31. joulukuuta 2002 kello 16.36
|
Larppa
31. joulukuuta 2002 kello 16.36
linkki
|
Jucaza kirjoitti:
[i:7c35320222]Mistä sen voi lukea?[/i:7c35320222]
Sen voit lukea täältä:
[url]http://koti.mbnet.fi/majatalo/feeniks/lehdet.shtml[/url]
|
Wildor
linkki
1. tammikuuta 2003 kello 0.32
|
Wildor
1. tammikuuta 2003 kello 0.32
linkki
|
Runequest on hyvä aloitus fantsupeleihin. Säännöistä saa hyvän pohjan melkein mille tahansa fantasia-pelille, koska ne antavat hyvän pohjan kaiken tyyppiselle taikuudelle ja muistutan vieläkin, että loitsuja saa ja tulisikin itse keksiä kaikille taikuuden tyypeille muistaen kuitenkin että kaikkien tulisi olla tasapainossa.
Cyberpunk on ehdoton ykkönen, jos haluaa ihan geneerisesti pelata roolipelejä ensimmäistä kertaa, koska se käsittelee kuitenkin täysin arkisia aiheita, kuten mistä saada rahaa uuteen pyssyyn tai vaikkapa kuinka karata ilkeiltä mafiosoilta, kun he perivät rahaa, jonka lainasit uutta pyssyä varten. Selkeä ja helppo taitojen mallinnus:
Ominaisuus+taito+d10, jos tulos on yli vaikeustason, niin onnistut. Mitä suurempi erotus vaikeustason ja tuloksen välillä, sitä parempi tietty.
|
Guzmo
linkki
1. tammikuuta 2003 kello 11.20
|
Guzmo
1. tammikuuta 2003 kello 11.20
linkki
|
RQ on hyvä peli, mutta sekava ja Gloranthoineen liian laaja aloittelijalle.
HW on hyvä peli, mutta turhan vapaa systeemi on ehkä hankala aloitteleville pelaajille.
Vampire & Cyperpunk ovat myös hyviä pelejä, mutta vaativat pelimaailman ja tunnelman ylläpitoa aika paljon.
MM:n mainitsema Preador voisi olla hyvä alkupaketti ropeihin tutustumisessa. Taru Sormusten Herra peli ehkä toinen helppo aloitusvaihtoehto. Hyvä valinta muutenkin nyt kun ne elokuvat ovat ajankohtaisia.
HC pelaaminen täytyy tiestysti aloittaa D&D:n (mieluummin sen alkuperäisen) kautta, mutta täytyy nyt olla rehti ja reilu ja neuvoa jättämään D&D heti suosiolla väliin :)
|
AeA
linkki
1. tammikuuta 2003 kello 11.31
|
AeA
1. tammikuuta 2003 kello 11.31
linkki
|
[quote:681b76737c="Marcus Maximus"]Praedorista aloittaisin. En ole lukenut, mutta sitä on kovasti kehuttu.[/quote:681b76737c]
Kyllä minäkin Praedoria suosittelisin RQ:n sijaan, vaikka toinenkin painos taitaa olla aika pahasti loppu. Praedorin mekaniikka on IMAO pari vuosikymmentä selkeämpi ja jos verrataan suomeksipuhuttuun RQ-hässäkkään niin selkeysero sen kun vain lisääntyy - paitsi että termistö horjuu, RQ:n suomeksiraiskatussa versiossa on mm. useita loitsuja joiden kuvaus ei vastaa englanninkielistä laitosta ensinkään.
Lisäosista en sitten MM:n kanssa olekaan samaa mieltä: vaikka Praedorissa onkin maailma ja säännöt siististi samoissa kansissa, on Burger Gamesilla ainakin ollut työn alla lisäosa jossa ymmärtääkseni olisi tarkoitus niin laajentaa sääntöjä kuin syventää maailmaa. Voi tosin olla, että Suomen toiseksi myydyimmän kotimaisen roolipelin (muutama sata kappaletta, ykkösenä kuulemma THOGS) tittelikään ei ole tarpeeksi, että lisäosista saisi edes painokustannukset takaisin, mutta sellaista se kotimaisille markkinoille tekeminen tässä maassa on.
|
epaz
linkki
2. tammikuuta 2003 kello 6.36
|
epaz
2. tammikuuta 2003 kello 6.36
linkki
|
Mielestäni on aliarviointia neuvoa uusia pelaajia DD:n, Cyberpunkin tai vastaavan pariin. Vaikka monet kokeneemmat roolipelaajat olisivatkin aloittaneet niillä, ei uusien tarvitse tehdä samaa virhetta :)
Tuntemani ihmiset jotka ovat aloittaneet esim. HeroWarsilla tai vielä vapaammalla säännöstöllä ovat tulleet ihan yhtä hyviksi roolipelaajiksi kuin kokeneemmatkin ystäväni - elleivät jopa paremmiksi, sillä entisaikojen jäykkyydet eivät ole estelleet heitä.
Tämä luonnollisesti omasta tarinankerronnallisen tyylin kannattajan näkökulmastani...
-Sampo
|
Guzmo
linkki
2. tammikuuta 2003 kello 8.10
|
Guzmo
2. tammikuuta 2003 kello 8.10
linkki
|
[quote:af6f8eba90="epaz"]
Tuntemani ihmiset jotka ovat aloittaneet esim. HeroWarsilla tai vielä vapaammalla säännöstöllä ovat tulleet ihan yhtä hyviksi roolipelaajiksi kuin kokeneemmatkin ystäväni - elleivät jopa paremmiksi, sillä entisaikojen jäykkyydet eivät ole estelleet heitä.
[/quote:af6f8eba90]
Varmasti näinkin jos mukana on jokunut ropeveteraani opastamassa hommaan mukaan.
|
AeA
linkki
2. tammikuuta 2003 kello 9.16
|
AeA
2. tammikuuta 2003 kello 9.16
linkki
|
[quote:b5de8ae687="epaz"]Mielestäni on aliarviointia neuvoa uusia pelaajia DD:n, Cyberpunkin tai vastaavan pariin. Vaikka monet kokeneemmat roolipelaajat olisivatkin aloittaneet niillä, ei uusien tarvitse tehdä samaa virhetta :)[/quote:b5de8ae687]
Vaan hankala on suositella sellaista mistä ei ole riittävän pitkää omakohtaista kokemusta, tai jotain mistä ei ensinkään itse pidä. Ja kun vielä ainoa tieto, minkä kysyjä antaa itsestään ja mahdollisesta peliporukastaan ja näiden genre- ja tyylimieltymyksistä, mahdollisista pohjatiedoista ja niin pois päin, on "aloittelija" niin useilla ihmisillä napsahtaa varsin varovainen vaihde päälle ja valitaan se paksuinta ratakiskoa mallaava vaihtoehto. Tai ainakaan minä en Unknown Armiesia aloittelijalle suosittelisi, vaikka sen mekaniikalle riittääkin kaksi sivua ja d100.
BTW, sattuuko kukaan tietämään peliporukkaa, jonka _KAIKKI_ jäsenet olisivat aloittaneet jollain "vapaalla" "tarinankerronta"systeemillä (kuten mainittu HW) ja vieläpä yhdessä, eli porukan pelityyli olisi päässyt kehittymään ilman ulkopuolista apua? Minä kun olen negativistinen pensiö, niin kovasti uskon löyhän säännöstön koituvan kokemattoman PJ:n turmioksi kun tuomaroinnin ja päätöksenteon paineet kasautuvat ja mahdollisesti vieläpä kärjistävät jokaisessa peliporukassa kyteviä epäsovun siemeniä kun aletaan epäillä PJ:n puoleettomuutta.
Ja ylläolevaa analysoidessaan kannattaa pitää mielessään, että olen kaavoihini kangistunut KISS-simulationisti, pitkän linjan epäonnistunut PJ ja vahvasti sitä mieltä että kun ihmisiä aina arvioi huonoimman mukaan niin pettyy hiukkasen harvemmin. :-)
|
humis
linkki
2. tammikuuta 2003 kello 13.33
|
humis
2. tammikuuta 2003 kello 13.33
linkki
|
[quote:b10d1e5719="AeA"]
BTW, sattuuko kukaan tietämään peliporukkaa, jonka _KAIKKI_ jäsenet olisivat aloittaneet jollain "vapaalla" "tarinankerronta"systeemillä (kuten mainittu HW) ja vieläpä yhdessä, eli porukan pelityyli olisi päässyt kehittymään ilman ulkopuolista apua?[/quote:b10d1e5719]
En voi sanoa, että olisin päässyt havainnoimaan täysin neitseellistä "vapaata" peliä pelaavaa peliporukkaa. Aina on mukana ollut pari veteraaniropeltajaakin (ainakin minä:)). Silti uskallan sanoa, että olen havainnoinut neitseellistä vapaata (ei välttämättä kuitenkaan ainakaan nimenomaan eeppistä tarinankerronta-) peliä, sillä muistelemisssani tapauksissa veteraaniropeltajat eivät olet olleet pelinjohtajina eivätkä mitenkään muutenkaan johtavassa asemassa - eivätkä siten myöskään päässeet myrkyttämään muiden mieliä omilla ennakko-odotuksillaan siitä, mitä roolipelien muka pitäisi olla. Jos se on jotain peliin vaikuttanut niin sitten ainoastaan heidän omaan pelipanokseensa ja asennoitumiseensa.
Ja oikein hyviä pelejä olivat - tietysti tyypillisiä aloittelevan pelinjohtajan ongelmia esiintyi, kuten liika luottamus pelaajien kykyyn selvittää johtolankavyyhtiä ja siitä aiheutunut pelin ajoittainen junnaaminen, mutta ne eivät liittyneet mitenkään pelin vapauteen ja lähes täydelliseen säännöttömyyteen.
[quote:b10d1e5719="AeA"]Minä kun olen negativistinen pensiö, niin kovasti uskon löyhän säännöstön koituvan kokemattoman PJ:n turmioksi kun tuomaroinnin ja päätöksenteon paineet kasautuvat ja mahdollisesti vieläpä kärjistävät jokaisessa peliporukassa kyteviä epäsovun siemeniä kun aletaan epäillä PJ:n puoleettomuutta.
[/quote:b10d1e5719]
Musta taas tuntuu, että jos porukka aloittaa yhteisen tarinan kertomisen lähtökohdasta ei missään vaiheessa välttämättä kenellekään tule mieleenkään, että pelinjohtaja tai kukaan muukaan olisi 'puolueelllinen'. Yhteistä tarinaahan tässä ollaan luomassa, jos jollekin hahmolle käy huonosti se voi olla jopa yhteinen päätös ja tehdään siksi että tarina kokonaisuudessaan on siten parempi. (insert more Rauha & Harmonia & Kosminen yhteys -selostus here)
Tuli mieleen, että vanhaa kaavoihinsa kangistunutta ropeltajaa voisi auttaa pääsemään mukaan tarinankerrontatyyliin jos tutustuttaisi hänet tyylilajiin siten, ettei hän välttämättä edes tajuaisi olevansa pelaamassa roolipeliä, eikä siten jämähtäisi heti vanhoihin odotuksiin ja toimintamalleihin. Esimerkiksi [url=http://pages.prodigy.net/idyoung/telling.htm]Cold Mountain[/url] -järjestelmä jättää ovelasti kokonaan mainitsematta olevansa roolipeli, ei käytä roolipeliterminologiaa pelin kulun kuvaukseen eikä edes tukeudu tyypillisiin roolipelien mallinnus- tai merkintätapoihin, kuten noppiin tai numeroina ilmoitettaviin taitoihin.
|
epaz
linkki
2. tammikuuta 2003 kello 13.54
|
epaz
2. tammikuuta 2003 kello 13.54
linkki
|
Humis vei sanat suustani.
|
AeA
linkki
2. tammikuuta 2003 kello 15.30
|
AeA
2. tammikuuta 2003 kello 15.30
linkki
|
[quote:16104423cd="humis"]Musta taas tuntuu, että jos porukka aloittaa yhteisen tarinan kertomisen lähtökohdasta ei missään vaiheessa välttämättä kenellekään tule mieleenkään, että pelinjohtaja tai kukaan muukaan olisi 'puolueelllinen'. [/quote:16104423cd]
Hm, pointti. Itse en ole vielä onnistunut törmäämään yhteenkään porukkaan, jossa kaikki olisivat riittävän paljon samalla aaltopituudella jotta moinen tarinankudonta (mahdollisista säännöistä riippumatta) onnistuisi, enkä usko moisen ihmeen koskaan kohdalleni sattuvankaan - ainakaan tällä paikkakunnalla - mutta nyt kun sain sopivan iskun ohimooni niin muistanpa epäsuoria todisteita moisten olemassaolosta jopa muutaman kerran nähneeni.
Sinänsä minua kyllä suuresti kiinnostaisi edes kokeilla pelaamista kampanjassa ja porukassa, jossa tarina soljuisi pakottamatta luontevasti eteenpäin, pelaajat ja PJ olisivat samaa mieltä pelin teemoista ja kehityslinjoista ja kommunikaatio toimisi, mutten oikein usko *itse* joustavani tarpeeksi... *Shrug* Noh, noita ropellusasioita on aikaa miettiä sitten kun tulee seuraavan kerran vaihdettua paikkakuntaa ja kaivettua joukossapelausinto naftaliinista. Sillä välin soolokampanjointi ja oheistoiminta riittää tältä saralta.
|
petteri
linkki
2. tammikuuta 2003 kello 21.36
|
petteri
2. tammikuuta 2003 kello 21.36
linkki
|
Mukavaa, että jotkut sentään uskovat Hero Warssin voimaan :D Meidän peliporukassamme on ollut 3 aivan neitseellistä pelaajaa ja ihan hyvin hw on omaksuttu, joten suosittelen lämpimästi ensimmäiseksi peliksi.
|
Jucaza
linkki
5. tammikuuta 2003 kello 9.01
|
Jucaza
5. tammikuuta 2003 kello 9.01
linkki
|
minä taidan ostaa Rune questin.
Kiitos vinkeistä!
|
Guzmo
linkki
5. tammikuuta 2003 kello 11.36
|
Guzmo
5. tammikuuta 2003 kello 11.36
linkki
|
[quote:da861cc6cb="Jucaza"]minä taidan ostaa Rune questin.
Kiitos vinkeistä![/quote:da861cc6cb]
Ei yhtään huono päätös. Suomeksikin saa lähes kaikki tarvittavat kirjat ja foorumilla kyllä neuvotaan jos tulee [b:da861cc6cb]sääntö[/b:da861cc6cb]kysymyksiä.
|
Wildor
linkki
5. tammikuuta 2003 kello 16.52
|
Wildor
5. tammikuuta 2003 kello 16.52
linkki
|
Itse aloitin RQ:n ostokset hankkimalla RuneQuest boxin ja lainaamalla Glorantha boxin. Riimumestarin kirja olisi myös hyvä olla. Noilla pärjää aluksi aivan mainiosti, mutta jossain vaiheessa, jos Glorantha alkaa kiinnostaa, niin kannattaa ostaa kaiken maailman kirjat ja muut. Gloranthan Kultit ja Vanhat rodut on hyvä hankinta. Drakoliskoista kertoo enemmän kai gloranthan Olennot ja Salaisuudet kirjanen.
tutustu kirjoihin jonkin aikaa ennen ostoa Fantasia Pelit liikkeessä ja kysele siellä myyjiltä tms. ennen lopullista ostopäätöstä ettei tule katuma fiilikset.
|
Guzmo
linkki
5. tammikuuta 2003 kello 17.00
|
Guzmo
5. tammikuuta 2003 kello 17.00
linkki
|
[quote:dbf5f8b8d6="Wildor"]
tutustu kirjoihin jonkin aikaa ennen ostoa Fantasia Pelit liikkeessä ja kysele siellä myyjiltä tms. ennen lopullista ostopäätöstä ettei tule katuma fiilikset.[/quote:dbf5f8b8d6]
Kirjastoistakin löytyy yleensä noita peruskirjoja joita voi lainata ja rauhassa arvioida kotona. Itse pidin aikoinaan muutamaa lähdekirjaa yhteen putkeen n. puoli vuotta lainassa. Taisin olla seudun ainut RQ-pelaaja kun kirjoista ei tullut missään välissä varauksia :)
|
Rautakääpiö
linkki
7. tammikuuta 2003 kello 14.18
|
Rautakääpiö
7. tammikuuta 2003 kello 14.18
linkki
|
Jippiii... Suomessa on taas yksi Staffornin palvoja lisää. Jatka samoilla linjoilla ja osta kaikki viralliset Runen lisäosat, kuten mekin teimme!
|
Rautakääpiö
linkki
7. tammikuuta 2003 kello 14.20
|
Rautakääpiö
7. tammikuuta 2003 kello 14.20
linkki
|
Jumalavita... Tuli S T A F F O R D I N nimen kohdalle kirjoitusvirhe... Ai että kun lähtee kohta itsemurhaa... :o
|
epaz
linkki
7. tammikuuta 2003 kello 16.17
|
epaz
7. tammikuuta 2003 kello 16.17
linkki
|
Sanottakoon, että hra. Stafford itse sanoo HeroQuestin kuvaavan Gloranthan maailmaa paljon paremmin kuin muut järjestelmät, joten todellinen palvoja saattaisi haluta valita sen.
-Sampo
|
Nysalor
linkki
7. tammikuuta 2003 kello 16.54
|
Nysalor
7. tammikuuta 2003 kello 16.54
linkki
|
epaz:
[i:c69d4b1d58]Sanottakoon, että hra. Stafford itse sanoo HeroQuestin kuvaavan Gloranthan maailmaa paljon paremmin kuin muut järjestelmät, joten todellinen palvoja saattaisi haluta valita sen.[/i:c69d4b1d58]
Ehkä hän sanoo niin tällä hetkellä, mutta kukapa tietää, milloin Greg taas muuttaa mieltänsä. :) Joka tapauksessa harva aloittelija varmaan on todellinen Gloranthan palvoja tai haluaa seurata tarkasti Gregin tämänhetkisiä oikkuja. Hero Warsista tai HeroQuestista voi toki saada hyviäkin ideoita siihen, miten RuneQuestin mekaniikkaa voisi tuoda entistä lähemmäksi nykyistä Gloranthaa, mikäli sellaista haluaa. Tosin kannattaa varmaan huomata sekin, että HW:n ja HQ:n Glorantha on tosiaankin jonkin verran muuttunut RQ:n ajoista ja monimutkaistunut. Jotkut kai myös ovat sitä mieltä, ettei tämä uusi Glorantha tarjoa yhtä rentoa meininkiä kuin vanha. Itse kyllä pidän kulttuurin ja monien muiden asioiden syventämisestä ja yksityiskohtaistamisesta, vaikka kaikki muutokset eivät minusta ole askelia hyvään suuntaan.
Pointti on joka tapauksessa se, ettei kannata miettiä sitä, mitä Greg Stafford haluaa, vaan mitä itse haluaa. Greg itsekin on varmaan ensimmäisten joukossa sanomassa saman eli YGMV.
|
Daedra
linkki
7. tammikuuta 2003 kello 17.37
|
Daedra
7. tammikuuta 2003 kello 17.37
linkki
|
Valitessa peliä aloittelijoille tulee ottaa huomioon pelaajat. Jos kyseessä on joukko SHUT:in trekkieitä (vai olivatko ne trekkereitä?), niin ehkäpä Star Trek RPG tai Traveller voisi olla oiva valinta, pelaajien on helpompi kuvitella kyseinen genre mielessään. Joillekkin taas Vampire on se juttu. Tietokoneista tuttu D&D voi olla mitä soveliain eräille.
Sanottakoon, että tietysti loistokasta HeroWars järjestelmä soveltuu myös muiden maailmojen kuin gloranthan peluuttamiseen (vedän tällä hetkellä L5R:ää HW:n säännöillä, taannoin oli Sengoku-japani GMittävänä), mutta erityisesti aloittelijoille on olennaista, että maailma on hyvin kuvailtu opuksissa. Ei välttämättä tarkasti jokaista kansantarua myöten, mutta elävästi ja helposti sisäistettävästi.
Kysäise siis pelaajaporukalta, että mitä genreä he haluaisivat pelata. Sen jälkeen tiedustele, että kuinka paljon jo haluavat nojautua sääntöihin ja nopanheittelyyn. Nämä tiedot mielessä onkin jo huomattavan helppoa valita sopiva pelisysteemi ja -maailma.
-daedra
|
epaz
linkki
7. tammikuuta 2003 kello 17.40
|
epaz
7. tammikuuta 2003 kello 17.40
linkki
|
Viestini ei koskenutkaan sitä, mikä olisi yleisesti järkevää vaan sitä, miten pitäisi ehkä toimia, jos haluaisi olla Staffordin palvoja.
-Sampo
|
Nysalor
linkki
7. tammikuuta 2003 kello 21.16
|
Nysalor
7. tammikuuta 2003 kello 21.16
linkki
|
epaz:
[i:1f0f06b786]Viestini ei koskenutkaan sitä, mikä olisi yleisesti järkevää vaan sitä, miten pitäisi ehkä toimia, jos haluaisi olla Staffordin palvoja.[/i:1f0f06b786]
Minä taas pyrin omalla viestilläni korostamaan, ettei mukavaan ja kohtuullisen syvälliseen Glorantha-pelaamiseen tarvita Gregin tällä hetkellä ylistämää systeemiä. Ja en tiedä sitten siitä, onko täällä foorumilla ketään, joka haluaisi olla Gregin palvoja, vaikka hän hienon maailman on luonutkin. :) Olen aika kova Gloranthan ystävä kyllä, mutta minulle RuneQuest on kelvannut mainiosti. Ilmeisesti en ole siis Gregin palvoja. :)
|
Kasila
linkki
7. tammikuuta 2003 kello 23.11
|
Kasila
7. tammikuuta 2003 kello 23.11
linkki
|
Cyper punkki saattas olla sellanen helppo sääntö setti... ja maailman hahmottaa kaikki jotka on kattonut jotain silmillään (vaikka kuinka tihrustatte ette nää yhtään pilkkua lauseissa ;) )
|
black knight
linkki
9. tammikuuta 2003 kello 12.49
|
black knight
9. tammikuuta 2003 kello 12.49
linkki
|
RQ han sopii kyllä kaikille. Itse suosittelen kaikkea, Helppo tekstistä a selkeää. Aluksi kannattaa varmaan kokeilla harjotukseksi jotain omakeksimää pikku ropea! :-o
|
Rautakääpiö
linkki
9. tammikuuta 2003 kello 17.40
|
Rautakääpiö
9. tammikuuta 2003 kello 17.40
linkki
|
[quote:ef2aadfcec="Kasila"]Cyper punkki saattas olla sellanen helppo sääntö setti... ja maailman hahmottaa kaikki jotka on kattonut jotain silmillään (vaikka kuinka tihrustatte ette nää yhtään pilkkua lauseissa ;) )[/quote:ef2aadfcec]
Juujuu... Täysin totta. Kyperpunkin säännöt ovat ihan helpot, hyvät (vaikka automaattipistooli ampuukin kerran sekunnissa) ja tasapainoiset. Kyperpunkin maailmakin on aika helppo sisäistää. [b:ef2aadfcec]Rahaa, rahaa, rahaa, murhaa, murhaa, kuolemaa, irstauksia[/b:ef2aadfcec]
|
Vesa
linkki
9. tammikuuta 2003 kello 20.32
|
Vesa
9. tammikuuta 2003 kello 20.32
linkki
|
Eikös se roolipelaamine pidä nuorempana aloittaa ihan omista tekeleistä, meidänkin porukka aloitti joskus ennenmuinoin omalla tekeleellä. Yksin kertaiset ja huonot säännöt, mutta silti! Mahtava kartta tuli kaverin kanssa tehtyä ja nyt potuttaa kun se on kadonnut, mutta ehkä se löytyy joskus! :-D
|
Larppa
linkki
10. tammikuuta 2003 kello 6.14
|
Larppa
10. tammikuuta 2003 kello 6.14
linkki
|
Niin, no sen oma peli pitäisi olla sitten tarpeeksi hyvä. Jos se on aivan huono, niin saattaa roolipelaaminen loppua siihen paikkaan.
Sen takia suosittelen ostaa RuneQuestin tai Cyberpunkin.
|
Wildor
linkki
10. tammikuuta 2003 kello 10.52
|
Wildor
10. tammikuuta 2003 kello 10.52
linkki
|
[quote:411e30b1e4="Rautakääpiö"]vaikka automaattipistooli ampuukin kerran sekunnissa[/quote:411e30b1e4]
Ehkä ampuukin, mutta mietipäs kuinka tarkasti saat ammuttua käsiaseella sarjaa. Käsiaseen tärskäys ei ole mitään ritsan luokkaa.
Sori nillityksestä.
|
Larppa
linkki
10. tammikuuta 2003 kello 13.09
|
Larppa
10. tammikuuta 2003 kello 13.09
linkki
|
Wildor kirjoitti:
[i:b4071a8d3c] mutta mietipäs kuinka tarkasti saat ammuttua käsiaseella sarjaa.[/i:b4071a8d3c]
Jep, mutta siitä lähtee monta kutia ja on lähes yhtä hyvä prosentti osua ritsan kivellä tai 10 kudilla. :)
|
Wildor
linkki
12. tammikuuta 2003 kello 11.03
|
Wildor
12. tammikuuta 2003 kello 11.03
linkki
|
[quote:7f9f6e4271="Larppa"]Jep, mutta siitä lähtee monta kutia ja on lähes yhtä hyvä prosentti osua ritsan kivellä tai 10 kudilla. :)[/quote:7f9f6e4271]
Just sen takia siinä vissiin on niin hidas ROF, ettei ihan älyttömyyksiin mennä sen tulinopeuden kanssa käsiaseella. Muistaakseni siinä on joku sääntö, myös käsiaseella "räiskimiseen" tais olla nimellä suojatuli, jolla voi paukutella lippaan tyhjäksi ihan hetkessä saamatta mitään kuitenkaan aikaseksi. Siis muuta, kuin vasta puolen päät alas ja tulen taukoamaa, jotta kaveri ehtii pötkimään siperiaan.
|
Mostal
linkki
30. huhtikuuta 2003 kello 13.37
|
Mostal
30. huhtikuuta 2003 kello 13.37
linkki
|
Vaikka olen itsekin aloittelija niin sen vain sanon että Tie Tähtiin peliä ei kannata ostaa!! Säännöt ihan skitsot hahmoista ei saa hyviä tekemälläkään. Itse aion ostaa Keski-maa Ropen onko kellään kokemuksia kyseisestä pelistä? Mä esitän kaikille samaa kysymystä jonka tämän aiheen aloittaja esitti.
|
Larppa
linkki
30. huhtikuuta 2003 kello 13.44
|
Larppa
30. huhtikuuta 2003 kello 13.44
linkki
|
Mostal kirjoitti:
[i:3019f32f33]ei saa hyviä tekemälläkään.[/i:3019f32f33]
Ai millä perusteella? Siis minusta Tie Tähtiin pelissä tulee aika älyttömän hyvät hahmot heti alussa, kuten oma hahmoni on ilmavoimissa ja maajoukoissa palvellut jotain 7-10 vuotta eikä ikäkään ole paha, niin ampuu kuin mestari ja on muutenkin pätevä hahmo. Jos verrataan vaikka Keski-Maahan, niin Tie Tähtiin pelissä tulee parempi hahmo heti alussa.
Tosin tiedä mitä nyt sinä tuolla tarkoitit ylipäänsä.
[i:3019f32f33]ostaa Keski-maa Ropen [/i:3019f32f33]
No, kaverilla on. Ihan kelpo peli, jos tykkää sellaisesta taulukko systeemmistä. Hieman D&D:n makua, mutta RuneQuest on minusta ainakin edellä.
|
ZamboNet
linkki
30. huhtikuuta 2003 kello 21.11
|
ZamboNet
30. huhtikuuta 2003 kello 21.11
linkki
|
OG... siinä on hyvä peli aloittelijoille. Ei ole paljoa sääntöjä ja maailmakin on yksinkertainen ymmärtää =D Toisinsanoen alue jonka säde on kymmenen kilometriä. Sen jälkeen eksymismahdollisuudet ovat alkuihmisillä niin suuret, että todennäköisesti kuolema korjaa =D Eikä tarvita sanallistakaan lahjakkuutta kun sanojen käyttö on rajoitettu 15 sanaan =D Siitä on hyvä lähteä liikkeelle *naur* Kokeneemmillekin pelaajille tuo peli tuo rattoisat pari pelikertaa. Aloittelijoillakaan ei pitäisi olla ongelmia jaksaa lukea sääntökirjaa (n.20 sivua).
|
black knight
linkki
2. toukokuuta 2003 kello 7.27
|
black knight
2. toukokuuta 2003 kello 7.27
linkki
|
itse kyllä alotin dd:llä mikä on aika ala arvoinen, mutta kyllä siitä sen idean oppii ja voi saada vaikutteita tms.
|
Kurrgo12
linkki
14. helmikuuta 2004 kello 15.39
|
Kurrgo12
14. helmikuuta 2004 kello 15.39
linkki
|
Onko kukaan kuullut PARANOIASTA?Kelpo peli aloittelijoille ja humoristinen vaikkakin ehkä hieman itseään toistava..Mutta aloittelijoille aika hyvä valinta! :-D
|
GreepyReaper
linkki
14. helmikuuta 2004 kello 16.00
|
GreepyReaper
14. helmikuuta 2004 kello 16.00
linkki
|
Otatte kaikki liian monimutkaisia pelejä.
Hyvä peli ALOITTELIALLE on MuTu eli Musta Tuntuu.
Säännöt:
1) Jos tuntuu että pitää testata jotain heitä vain noppaa.
Siinä kaikki.
Peli on nopea. Yksin kertainen ja sanalla sanoen nerokas.
Siintä saa aikaseksi ihan mitä vain lystää.
|
Assath
linkki
14. toukokuuta 2004 kello 14.05
|
Assath
14. toukokuuta 2004 kello 14.05
linkki
|
[quote:6a25fb8180="Mostal"]Vaikka olen itsekin aloittelija niin sen vain sanon että Tie Tähtiin peliä ei kannata ostaa!! Säännöt ihan skitsot hahmoista ei saa hyviä tekemälläkään. Itse aion ostaa Keski-maa Ropen onko kellään kokemuksia kyseisestä pelistä? Mä esitän kaikille samaa kysymystä jonka tämän aiheen aloittaja esitti.[/quote:6a25fb8180]
Itse ostin Tie Tähtiin pelin käytettynä, kun olin vielä pikkupoika ja tulin ihan samaan tulokseen. Pari viikkoa sitten avasin sen uudestaan ja huomasin sen olevan todellinen kovan sci-fin harrastajan aarreaitta. Säännöt on tosiaan melko, öh... omaperäiset, mutta maailma on hyvä. Missään toisessa sci-fi pelistä en ole läytänyt samanlaista halua tosiaan selittää asioita tieteellisesti. Yleensä sci-fi roolipelit ovat pullollaan starwars henkistä avaruusoopperaa valomiekkoineen, mutta Tie Tähtiin hahmo laittaa kypärän päähän, ottaa rynkyn käteen ja lähtee tetsaamaan.
|
Assath
linkki
14. toukokuuta 2004 kello 14.08
|
Assath
14. toukokuuta 2004 kello 14.08
linkki
|
Jos haluaa suomalaista roolipeliä tukea, niin kokeilla voisi vaikka Myrskynaikaa. Siinä tulee, sekä pöytäpeli, että Larppi samassa. Säännöt ovat yksinkertaiset ja eläytymispainotteiset ja maailmankuvaus laaja. Melko perusfantasiaa se on, mutta hyvin tehtynä.
|
newsalor
linkki
16. toukokuuta 2004 kello 14.28
|
newsalor
16. toukokuuta 2004 kello 14.28
linkki
|
Tie Tähtiin -pelin maailmahan on aivan loistava, vaikkakaan se ei ehkä enää siinä mielessä ole uskottava, että ihmisyys sinänsä ei ole muuttunut oikein miksikään. (vrt. Transhuman Space) Kuitenkin jos lähtökohdaksi otetaan juurikin se, että ihmisyys ei ole muuttunut, mutta teknologia kehittyy uskottavasti, se on aivan loistava peli. Toki koko asiasta nillittäminen on hiukan turhaa, koska realismista nyt on turha roolipelien yhteydessä puhua.
Pikkupoikana en koskaan tajunnut niitä sääntöjä. Kyllähän nuo nyttemmin ovat auenneet.
Praedoria sanoisin myös hyväksi peliksi aloittaa, koskapa säännöt ovat yksinkertaiset ja maailmasta on kiitettävän paljon tietoa saatavilla. Lisäksi kirjassa on ohjeita pelinjohtajille ja saatavilla on inspiroivia sarjakuvia aiheesta.
|
Kurrgo12
linkki
10. heinäkuuta 2004 kello 12.21
|
Kurrgo12
10. heinäkuuta 2004 kello 12.21
linkki
|
All Flesh Must Be Eaten, ehkä? Ostin sen tos viime lauantaina. Aika yksinkertainen, paitsi että zompiet ei ehkä ole ihan kaikkien mieleen..
|
GreepyReaper
linkki
11. heinäkuuta 2004 kello 15.40
|
GreepyReaper
11. heinäkuuta 2004 kello 15.40
linkki
|
Kunhan ette missään nimessä hanki AD&D. Se joka kehtaa sen olevan "roolipelien kuningas" on seonnut. AD&D on aloittelijalle kaikista kehnoin mahdollinen vaihtoehto. Pysykää kaukana siintä.
|
Kurrgo12
linkki
5. lokakuuta 2004 kello 16.41
|
Kurrgo12
5. lokakuuta 2004 kello 16.41
linkki
|
Ja sitten on aina GURPS... Yksinkertainen peli, aina hahmonluonnista systeemiin. Tai vaikka ANKH. Erittäin yksinkertainen! :D
|