Vanha foorumi

Takaisin

naimisiinmeno

RuneQuestin säännöt
Anonymous 16. elokuuta 2001 kello 21.12
Kirjoittaja Viesti
Anonymous linkki 9. elokuuta 2001 kello 2.49
Anonymous 9. elokuuta 2001 kello 2.49 linkki Niin että tietääkö joku miten rq:ssa mennään naimisiin? onko siihen jotain sääntöjä vai mitä?
Nysalor linkki 9. elokuuta 2001 kello 4.56
Nysalor 9. elokuuta 2001 kello 4.56 linkki [i:f89d343501] Niin että tietääkö joku miten rq:ssa mennään naimisiin? onko siihen jotain sääntöjä vai mitä?[/i:f89d343501] Enpä muista kuulleeni muita sääntöjä kuin Fantasiakaupungit-kirjassa esitetyt taulukot. Ehkä naimisiinmeno on parempi roolipelata kuin heittää sääntöjen perusteella. Gloranthassa naimisiinmeno vaihtelee kulttuurien mukaan ja tavat voivat olla hyvinkin erilaisia. Mahdollisesti mukaan kuuluu jokin kosimisriitti, jossa sulhanen matkii jumalansa kosimismyyttiä. On olemassa myös rituaaleja, joissa useat sulhaskandidaatit kilvoittelevat neidon kädestä ja voittaja saa morsiamen palkinnokseen. Joten kyllä valinnanvaraa naimisiinmenossa riittää!
Guzmo linkki 9. elokuuta 2001 kello 23.29
Guzmo 9. elokuuta 2001 kello 23.29 linkki Heortling yhteisön tavoista avioliiton ja seksuaalisuuden suhteen löytyy tietoa Thunder Rebels kirjasta. Greg on kirjoittanut aika vapaamielisesti. Kuinka monessa roolipelissä on kultti, joka erityisesti on mainittu sopivan seksuaalisille vähemmistöille? Osoitteesta www.glorantha.com voi kaivella myös joitakin artikkeleja asiasta. Mutta mitään nopanheittoa ei tarvita naimisiinmenoon :smile: tässä suora linkki: [url]www.glorantha.com/new/courtship.html[/url] - Guzmo
Waylander linkki 10. elokuuta 2001 kello 20.42
Waylander 10. elokuuta 2001 kello 20.42 linkki King of Sartarissa on ainakin Orlanthin kulttuurin osalta kuvausta millaisia erilaisia liittoja naisen ja miehen välille voi solmia klaanin tapojen mukaan. Ne määräytyvät molempien aseman mukaan, joskin normaali mutta harvinainen 'rakkausavioliittokin' on mainittu. Jossain oli teksti (jonka lähteen olen tapani mukaan unohtanut) oli mielenkiintoinen vihkimisrituaali. Osapuolet vannoivat valan ja uhrasivat jotain (ei tainnut olla sentään Mahtia) ja saivat palkkioksi bonuksia keskinäiseen kommunikointiin.
Anonymous linkki 13. elokuuta 2001 kello 14.14
Anonymous 13. elokuuta 2001 kello 14.14 linkki Mutta mitään nopanheittoa ei tarvita naimisiinmenoon Kyllähän siihen saattaa tarvitakkin kun jonkun tytön isäpappa ei anna tytärtään joka juntille joka tielle osuu.
Nysalor linkki 13. elokuuta 2001 kello 7.48
Nysalor 13. elokuuta 2001 kello 7.48 linkki [i:6315c16eac] Kyllähän siihen saattaa tarvitakkin kun jonkun tytön isäpappa ei anna tytärtään joka juntille joka tielle osuu.[/i:6315c16eac] Guzmo varmaankin tarkoitti, että naimisiinmeno kannattaa pelata paljon monimutkaisemmin kuin pelkistetyllä nopanheitolla eli roolipelaamalla. Yhtä kaikki naimisiinmenotapoja on Gloranthassa paljon erilaisia aina pakkonaittamisista mytologisiin kosintoihin. Halutun puolison tavoittelukin voi jo itsessään olla monimutkainen seikkailu. Ehkä kosijan täytyy suorittaa sankaritekoja oikein Kalevalan malliin ennen kuin tuleva puoliso tai tämän vanhempansa ovat suosiollisia hänelle.
Guzmo linkki 13. elokuuta 2001 kello 10.43
Guzmo 13. elokuuta 2001 kello 10.43 linkki [quote:32803f01b5] Kyllähän siihen saattaa tarvitakkin kun jonkun tytön isäpappa ei anna tytärtään joka juntille joka tielle osuu. [/quote:32803f01b5] Mutta satunnaisestiko se sitten päätetään kelle juntille tyttö annetaan? :smile: Jos hahmolla on kova ULK ja hänellä on hyvä maine, tytöt varmasti kirmaa kimppuun. Ei näistä "groupieista" vaimoksi välttämättä ole... Mutta se kosiminen ja muu kannattaa pelata. Avioliitto voi olla hahmolle seikkailemisen loppu, rakkauden tunnustus tai keino hankkia lisää valtaa politiikassa. Jos hahmo on tosiaan statukseltaan melko mahtava ja hän tarvitsee nopeasti vaimon (jostain kumman syystä :smile: ), eiköhän halukkaita morsiamia löydy ellei sitten vaatimukset ole liian korkeita (esim. papitar, thane, noble...). Mutta jos sääntöjä tarvitset niin ULK, MHT, status (arvo kultissa ja klaanissa/kirkossa/hallinnossa), puhetaito, varallisuus voivat olla arvoja joiden mukaan heitetään noppaa. Omassa pelissä asia tulee myös lähitulevaisuudessa ajankohtaiseksi kun Issaries pappi lähtee vonkaamaan lähiseudun Dorasta papitarta. Riippuen teoista, puheista ja lahjoista päätän % mahdollisuuden jolla papittaren tahto murtuu :smile: (he eivät siis tunne toisiaan ja eivät ole muutenkaan samanlaisia ihmisinä) Kerran viikossa voi yrittää heittoa ja kompurointi tietää pahaa :smile: - Guzmo
Waylander linkki 13. elokuuta 2001 kello 14.24
Waylander 13. elokuuta 2001 kello 14.24 linkki Meidänkin porukalle ajankohtainen aihe tämä sillä eräs pelaajamme on menossa naimisiin klaanipäällikön tyttären kanssa aivan lähiaikoina. Klaanipäällikölle se on iso status juttu ja klaanille hyväksi sillä ko. pelaajahahmo on kohtalon jumalan sankari ja juuri perustetun kansan eräs johtajista. Tämänlainen tuttavuus muukalaisen kanssa vaati kaksi sankaritehtävää joista toisesta ko. klaani hyötyi melkoisesti. Itseasiassa se hahmo olisi varmaan pienellä vaivalla saanut paljon merkittävämpää naistakin mutta tuossa taitaa olla rakkausliittokin mahdollinen, katsotaan nyt miten homma menee.. :smile: Pitäisi vain olla pelatakin joskus tässä. Kesätauko on venynyt hieman liian pitkäksi...
Nysalor linkki 12. elokuuta 2001 kello 23.11
Nysalor 12. elokuuta 2001 kello 23.11 linkki Guzmo: [i:d88fad7a54] Jos hahmolla on kova ULK ja hänellä on hyvä maine, tytöt varmasti kirmaa kimppuun.[/i:d88fad7a54] Tai tasa-arvon ja eri kulttuurien nimessä myös pojat. Onhan niitä naishahmojakin... :smile: [i:d88fad7a54] Mutta jos sääntöjä tarvitset niin ULK, MHT, status (arvo kultissa ja klaanissa/kirkossa/hallinnossa), puhetaito, varallisuus voivat olla arvoja joiden mukaan heitetään noppaa.[/i:d88fad7a54] Jep, noiden perusteella saisi varmaan väsättyä kosimissäännöt. Lisäksi Kurtisaani-kyky voisi antaa ylimääräistä plussaa, sillä sitä voi kai käyttää myös vähemmän intiimissä viettelyssä. Hiukan samantyylistä kaavaa käytettiin Karkoiran kisojen lajissa nimeltä naisten valinta. No, aina täytyy kuitenkin muistaa, että rakkaus aivan kaikissa on Ulerian lahja ja rakastaminen niin fyysisesti että henkisesti on hän hänen palvontaansa. JJaho: [i:d88fad7a54] Klaanipäällikölle se on iso status juttu ja klaanille hyväksi sillä ko. pelaajahahmo on kohtalon jumalan sankari ja juuri perustetun kansan eräs johtajista. Tämänlainen tuttavuus muukalaisen kanssa vaati kaksi sankaritehtävää joista toisesta ko. klaani hyötyi melkoisesti.[/i:d88fad7a54] Siinähän on sitten sulhaselle meriittiä kylliksi. Harvanpa klaanipäällikön tytär saa puolisokseen oikean sankarin. Asiasta toiseen, Oikean käden saarten kalastajaväellä on aivan oma erityinen riittinsä naimisiinmenoon. Siinä sulhanen ottaa Pelaskos Kalastajan roolin ja morsian taas on tämän puoliso Osterityttö. Tässä rituaalissa sulhasen täytyy onnistua löytämään piiloutunut morsian, jotta avioliitto onnistuisi. Mikäli sulhanen ei löydä morsianta, ei avioliitosta tule mitään ja tällä tavalla morsian voi välttää epämieluisan avioliiton. Tämä avioliittorituaali on osa Kahdentoista linnun festivaalia, joka löytyy Tradetalkista numero neljä.
Guzmo linkki 14. elokuuta 2001 kello 11.01
Guzmo 14. elokuuta 2001 kello 11.01 linkki [quote:a2a1b7c5ac] Guzmo: Jos hahmolla on kova ULK ja hänellä on hyvä maine, tytöt varmasti kirmaa kimppuun. Tai tasa-arvon ja eri kulttuurien nimessä myös pojat. Onhan niitä naishahmojakin... [/quote:a2a1b7c5ac] Ajattelin, että gloranthassakin on itsestäänselvyys etteivät kauniit naiset saa olla rauhassa :smile: [quote:a2a1b7c5ac] Ulerian lahja ja rakastaminen niin fyysisesti että henkisesti on hän hänen palvontaansa. [/quote:a2a1b7c5ac] Eikös Uleria ole lunarkultti? - Guzmo
Waylander linkki 14. elokuuta 2001 kello 7.22
Waylander 14. elokuuta 2001 kello 7.22 linkki [i:f373bf70c4] Eikös Uleria ole lunarkultti?[/i:f373bf70c4] Ei. Universaali rakkauden jumalatar käsittääkseni (siis henoteistisissä kulttuureissa). Jos muistan oikein niin hän on harmonia riimun valtiatar ja yksi vanhemmista jumalista.
Nysalor linkki 14. elokuuta 2001 kello 11.44
Nysalor 14. elokuuta 2001 kello 11.44 linkki [i:afd6eccbe1] Ei. Universaali rakkauden jumalatar käsittääkseni (siis henoteistisissä kulttuureissa). Jos muistan oikein niin hän on harmonia riimun valtiatar ja yksi vanhemmista jumalista.[/i:afd6eccbe1] Olet oikeassa. Uleria ei ole mitenkään erityisesti lunarilaisten jumalatar, vaan häntä palvotaan niin Orlanthin, Pamaltin kuin Yelmin pantheonissa. Ei kannata unohtaa, että Omenakujaltakin löytyy Ulerian temppeli. Fronelassa sijaitsevan Zorian kaupungin hallitsijan taas uskotaan olevan Ulerian ruumiillistuma ja kaupunki on tosiaankin vapaan rakkauden kaupunki. Toisaalta jos Uleria ruumiillistuu kaikessa rakkaudessa, niin hän on arvatenkin mukana myös malkionien ja monien muiden kansojen yhteiskunnissa. Uleria tosiaan oli yksi Taivaallisen neuvoston jäsenistä, ilmeisesti sen ainoa eloonjäänyt, ja ymmärtääkseni Hedelmällisyyden riimun haltija, sillä Harmonian riimu oli Harana Ilorilla. Kuitenkaan ei voida olla mitenkään varmoja, onko nykyään Uleriana palvottu olento sama kuin Taivaallisen neuvoston jäsen ja saattaa olla, että hän on vain osa tätä alkuperäistä jumalatarta. Nykyisellä Ulerialla on ilmeisesti Hedelmällisyyden riimun lisäksi mielenkiintoinen Äärettömyyden riimu. Ulerian täysi RuneQuest-kulttikuvaus löytyy [url=http://www.glorantha.com/library/religions/cult-uleria.html]Issariesin sivuilta[/url], joskin se on aika vanha ja siellä puhutaan Elämän riimusta, joka Ulerialla olisi. Itse pidän Hedelmällisyyttä ja Äärettömyyttä parempina, mutta kulttikuvaus on silti aika kiinnostava.
Guzmo linkki 14. elokuuta 2001 kello 12.03
Guzmo 14. elokuuta 2001 kello 12.03 linkki [i:cb4a497f42] Olet oikeassa. Uleria ei ole mitenkään erityisesti lunarilaisten jumalatar, vaan häntä palvotaan niin Orlanthin, Pamaltin kuin Yelmin pantheonissa[/i:cb4a497f42] Niin näin ajattelinkin, mutta olin vain saanut virheellistä tietoa muista lähteistä. [i:cb4a497f42] Erotocornatose Lucidity 3 points touch special duration, nonstackable, reusable. This spell works when both participants are engaged in sex with each other. Both the recipient and caster experience, and remember to his and her best ability, an ecstatic Oneness during the moment of climax. The memory lasts a number of minutes equal to the magic points expended. After the spell wears off both participants lose Fatigue Points equal to the minutes of duration x 10.[/i:cb4a497f42] Ja [b:cb4a497f42] P[/b:cb4a497f42]arents [b:cb4a497f42] A[/b:cb4a497f42]gainst [b:cb4a497f42] D[/b:cb4a497f42]&[b:cb4a497f42] D[/b:cb4a497f42] ei varmaankaan hyväksyisi moisia loitsuja D&D:n säännöissä. Onneksi pelaammekin Runequestia :smile: - Guzmo
Nysalor linkki 14. elokuuta 2001 kello 17.02
Nysalor 14. elokuuta 2001 kello 17.02 linkki [i:d90ad75c57] Ja Parents Against D& D ei varmaankaan hyväksyisi moisia loitsuja D&D:n säännöissä. Onneksi pelaammekin Runequestia[/i:d90ad75c57] Totta. :smile: Gloranthassa on se hyvä puoli, ettei se yritä olla mitenkään teennäisen puhdas kaikista "sopimattomista" asioista. Toisaalta ei se ole myöskään mitenkään liioitteleva seksin ja väkivallan kanssa.
Guzmo linkki 14. elokuuta 2001 kello 8.07
Guzmo 14. elokuuta 2001 kello 8.07 linkki [quote:dc98c37385] Totta. Gloranthassa on se hyvä puoli, ettei se yritä olla mitenkään teennäisen puhdas kaikista "sopimattomista" asioista. Toisaalta ei se ole myöskään mitenkään liioitteleva seksin ja väkivallan kanssa. [/quote:dc98c37385] Tässä lueskellessani Lords of Terror kirjaa (mikä on muuten erittäin hyvä opus) silmiin pisti kirjoittajan kommentti ettei kaaoskultteja ole tarkoitettu pelaajia varten. Asiahan on myöhemmin kyllä oikaistu netissä löytyvässä "erratassa", mutta aika hoivaamiselta tuo vaikuttaa. Miksei pelaajat voisi pelata pahistakin välillä vaikka ehkä Pochargon palvominen voi olla vähän epäpelattavaa.. Puhutaan vähän naimisiinmenostakin. Onko kaaoskulteilla naimisiinmenorituaaleja? - Guzmo
Nysalor linkki 14. elokuuta 2001 kello 13.30
Nysalor 14. elokuuta 2001 kello 13.30 linkki [i:15755652cb] Miksei pelaajat voisi pelata pahistakin välillä vaikka ehkä Pochargon palvominen voi olla vähän epäpelattavaa..[/i:15755652cb] Kaoottisten tyyppien pelaaminen on ihan mielenkiintoista, jos kyseessä ovat vaikka Vivamortin, Krarshtin tai Thanatarin kultistit. Noilla kulteilla saisi varmaan aikaan vaikka minkälaisia juonittelupelejä. Kauhun ja pimeyden kulttien seikkailu Yövalon varjossa (MOBin tuotantoa!) on loistava kaaosseikkailu ja osoittaa, miten kiinnostavia kaoottiset seikkailutkin voivat olla. Ehkä pitäisi vetää tuo seikkailu vaikka irkissä... Onko kukaan pelannut sitä aikaisemmin? [i:15755652cb] Puhutaan vähän naimisiinmenostakin. Onko kaaoskulteilla naimisiinmenorituaaleja?[/i:15755652cb] Enpä muista kuulleeni moisista. Luultavasti kaoottisilla olennoilla ei juurikaan rakkautta ole ja naimisiinmenokin koetaan turhaksi – mitäpä vaikka broo moisella seremonialla tekisi, ei muuta kuin hommiin vain heti! :smile: No, mutta onhan toki harpyijoiden esiäiti Magralla "naimisiinmenorituaali". Tässä rituaalissa aviomiehen osa on vain kehno, koska hän kuolee. Tämä meinasi aivan unohtua. :smile:
Guzmo linkki 15. elokuuta 2001 kello 14.04
Guzmo 15. elokuuta 2001 kello 14.04 linkki [quote:faf08494f3] Kaoottisten tyyppien pelaaminen on ihan mielenkiintoista, jos kyseessä ovat vaikka Vivamortin, Krarshtin tai Thanatarin kultistit. [/quote:faf08494f3] Lisätään listaan ehdottomasti myös Krajlk ja Cacodemon. [quote:faf08494f3] Noilla kulteilla saisi varmaan aikaan vaikka minkälaisia juonittelupelejä. Kauhun ja pimeyden kulttien seikkailu Yövalon varjossa (MOBin tuotantoa!) on loistava kaaosseikkailu ja osoittaa, miten kiinnostavia kaoottiset seikkailutkin voivat olla. Ehkä pitäisi vetää tuo seikkailu vaikka irkissä... Onko kukaan pelannut sitä aikaisemmin?[/quote:faf08494f3] Mä oon lukenut sen :sad: [quote:faf08494f3] [i:faf08494f3] Puhutaan vähän naimisiinmenostakin. Onko kaaoskulteilla naimisiinmenorituaaleja?[/i:faf08494f3] Enpä muista kuulleeni moisista. Luultavasti kaoottisilla olennoilla ei juurikaan rakkautta ole ja naimisiinmenokin koetaan turhaksi – mitäpä vaikka broo moisella seremonialla tekisi, ei muuta kuin hommiin vain heti! No, mutta onhan toki harpyijoiden esiäiti Magralla "naimisiinmenorituaali". Tässä rituaalissa aviomiehen osa on vain kehno, koska hän kuolee. Tämä meinasi aivan unohtua.[/quote:faf08494f3] Niin esitin kysymyksen heittona sillä useinhan kaaoksen riveissä paremmuus ratkaistaan voimalla. Koska kaaos olennot haluavat vain tuhota ja hävittää maailmaa, ei normaalit avioliitot näytä todennäköisiltä. Ralzakarkinkin lapset eivät varmaankaan ole tulleet rakkauden hedelminä :smile: Ogreilla on kyllä perheitä. hmmm.... - Guzmo
Waylander linkki 15. elokuuta 2001 kello 13.58
Waylander 15. elokuuta 2001 kello 13.58 linkki [i:218d5992b3] No, mutta onhan toki harpyijoiden esiäiti Magralla "naimisiinmenorituaali".[/i:218d5992b3] Kerrotko mistä tuollaista dataa olet lukenut? Anaxial's..? Mistään Magrasta en ole koskaan kuullutkaan. :sad:
Nysalor linkki 15. elokuuta 2001 kello 12.05
Nysalor 15. elokuuta 2001 kello 12.05 linkki Guzmo: [i:1d762392c4] Lisätään listaan ehdottomasti myös Krajlk ja Cacodemon.[/i:1d762392c4] Jep, nämäkin sopivat hyvin seikkailijoiden kulteiksi. No, onhan niitä sopivia kaaoskultteja vielä enemmänkin, sillä aika harvat sentään ovat aivan huonoja roolipelaamiseen. Ehkä Pocharngo olisi niitä kaikkein huonoimpia. [i:1d762392c4] Mä oon lukenut sen[/i:1d762392c4] No, on minulla eräs toinenkin juttu suunnitteilla. Laitan ehkä piankin siitä infoa... [i:1d762392c4] Ogreilla on kyllä perheitä. hmmm....[/i:1d762392c4] Jep, minä olen tuota hommaa hyödyntänyt eräässä netissä olevassa seikkailussani, jonka voisi myös laajentaa kaoottiseksi kampanjaksi. Luulisin, että ogrejen perhe-elämä on jokseenkin samanlaista kuin ihmisilläkin, mutta paljon raaempaa, paljastumisen pelosta stressaavampaa, eikä erityisen tunnepitoista, vaikka ogreisä tai -äiti voi ehkä olla myös ylpeä jälkikasvustaan, mikäli on onnistunut kasvattamaan lapsensa hyviksi ihmissyöjiksi ja ylpeiksi omasta ylivertaisesta rodustaan. JJaho: [i:1d762392c4] Kerrotko mistä tuollaista dataa olet lukenut? Anaxial's..? Mistään Magrasta en ole koskaan kuullutkaan.[/i:1d762392c4] Lähde on ihan vanhaa kunnon RuneQuest-kamaa eli Lords of Terror. Siinä kuvataan erilaisia kaaoskultteja ja Magra on yksi niistä. Tosin kuvaus on aika lyhyt ja siinä annetaan vain yksi oma loitsu eli Parittelurituaali, jossa harpyijat parittelevat miespuolisen vankinsa kanssa ja tappavat hänet äärimmäisen kivuliaasti. Magra on harpyijoiden esiäiti, joten kulttikin muistuttaa kovasti esi-isienpalvontaa, jonka loitsuja Magra myös tarjoaa. Parittelurituaalia voisi siis kutsua eräänlaiseksi naimisiinmenorituaaliksi, joskin se on aika brutaali ja absurdi verrattuna tavallisempiin.
Waylander linkki 16. elokuuta 2001 kello 13.23
Waylander 16. elokuuta 2001 kello 13.23 linkki Tuossa olisi jotain tähän keskusteluun liittyvää... :smile: [url=http://web.bham.ac.uk/gej865/rules/marriage.htm]web.bham.ac.uk/gej865/rules/marriage.htm[/url]
Nysalor linkki 15. elokuuta 2001 kello 23.10
Nysalor 15. elokuuta 2001 kello 23.10 linkki [i:b1fac6dc11] Tuossa olisi jotain tähän keskusteluun liittyvää...[/i:b1fac6dc11] Onhan siinä niitä sääntöjä orlantheille, mutta minä en kyllä välittäisi avioliittojutuissa kovin paljon sääntöihin tuijotella. Ehkä parempi olisi tehdä vain päätös ihan pelin sopivuuden mukaan. Voihan siihen ottaa mukaan jonkin sopivan nopanheiton, jos välttämättä haluaa.
Waylander linkki 15. elokuuta 2001 kello 23.21
Waylander 15. elokuuta 2001 kello 23.21 linkki [i:a58f3bcaca] Onhan siinä niitä sääntöjä orlantheille, mutta minä en kyllä välittäisi avioliittojutuissa kovin paljon sääntöihin tuijotella. Ehkä parempi olisi tehdä vain päätös ihan pelin sopivuuden mukaan. Voihan siihen ottaa mukaan jonkin sopivan nopanheiton, jos välttämättä haluaa.[/i:a58f3bcaca] Olen samaa mieltä, mutta ettei keskustelu tyrehtyisi.. :wink:
Nysalor linkki 16. elokuuta 2001 kello 7.38
Nysalor 16. elokuuta 2001 kello 7.38 linkki [i:0a2d38d323] Olen samaa mieltä, mutta ettei keskustelu tyrehtyisi..[/i:0a2d38d323] No, voisinpa minäkin sitten viritellä lisää keskustelua. Pohditaanpa vaikka malkionien naimisiinmenojuttuja. He kun kiinnostavat minua kovasti Gloranthassa. Minusta malkionien naimisiinmenotavat ovat varmasti paljon naista syrjivämpiä kuin orlanthien. Todennäköisesti ainakin aateliston keskuudessa avioliitot solmitaan poliittisista syistä ja suvun mahdin kasvattamiseksi, aivan kuten keskiajallakin. Rakkaudella ei malkioniavioliitossa ole varmaankaan juuri väliä, vaikka ehkä aateliston keskuudessa elää myös jonkinlainen ritariromantiikka, jolla ei ole paljon tekemistä todellisuuden kanssa. Varsinkin Seshnelan Linnarannikon väki pitää kai tiukasti kiinni kohteliaisuudesta ja muista ihanteista. Tavallisen rahvaan parissa taas naimisiinmenossa kiinnitetään varmaankin enemmän huomiota morsiamen ahkeruuteen ja soveltuvuuteen tekemään työtä. Rakkaudella, kauneudella tai suvulla tuskin on niinkään väliä, koskapa päivittäinen elämäkin on kovaa. Siro ja kaunis morsian ei ole paras mahdollinen ihminen työskentelemään pelloilla tai muussa kovassa hommassa. No, toki kaikkein pahimman näköiset naiset saattavat mennä huonosti kaupaksi, vaikka olisivat ahkeriakin. Ehkä tästä siis voisi laatia halutessaan jonkin nerokkaan kaavaan kuvaamaan malkionirahvaan naimisiinmenosääntöjä. Näkymättömän Jumalan velho-papit pitäytyvät arvatenkin selibaatissa useissa malkionilahkoissa, jotta he voisivat omistautua Jumalan palvelemiselle ilman maallisen himon houkutuksia. Sen sijaan velhokastin maallisemmat jäsenet voivat varmaankin mennä naimisiin aivan normaalisti. Eli yhteiskunnan sisälläkin on naimisiinmenomahdollisuuksissa eroja ja kastin mukaan erilaisia piirteitä morsiamessa pidetään hyvinä. Aatelisnaiselle hyvä suku, kaunis ulkonäkö ja ylhäinen käytös olisivat plussaa, kun taas maanviljelijän tyttärelle on tärkeämpää ahkeruus ja maanviljelyn hallitseminen.
Waylander linkki 17. elokuuta 2001 kello 7.30
Waylander 17. elokuuta 2001 kello 7.30 linkki [i:c39b31aa8f] Pohditaanpa vaikka malkionien naimisiinmenojuttuja.[/i:c39b31aa8f] Epäilemättä aateliset naiset eivät juurikaan päätä naimisiin menostaan. Karua elämää he ainakin keskiajan Euroopassa elelivät. Naimisiin mentiin yleensä 16 vuoden ikäisenä, mies valittiin poliittisista syistä ja oli keskimäärin 15v vanhempi. Naisen odotettiin synnyttävän mahdollisimman monta lasta ja olevan uskollinen miehelleen tämän ollessa joka kesäisillä sotaretkillä. Katsoisin että tässä suhteessa malkionistinen yhteiskunta ei eroa ratkaisevasti Euroopasta joten en oikein jaksa uskoa että millään muilla kuin pyhimysten avulla nainen voisi rikkoa nämä rajat jotka kulttuuri asettaa. Tuo on kyllä järkevän kuuloista kuutiointia tuo rahvaan arvioiminen, mutta en nyt vallan syrjäyttäisi niitä siroja ja kauniita naisia. Kyllä niitä suhteellisen hyvin pärjääviä käsityöläisiä ainakin kaupungeista löytyy jotka eivät niinkään välitä naisen miesmäisistä piirteistä. :smile: En ole myöskään kovin varma onko naisilla tarvetta olla siellä pelloilla miesten rinnalla töissä. Eiköhän heilläkin enin aika luulisi menevän lasten hoitoon ja siihen perinteiseen kodin näpertelyyn - kutomiseen ja leipomiseen. Papiston suhteen myös vertaisin tilannetta Eurooppaan jossa papisto eli näennäisessä selibaatissa mutta oli hyvin tavallista että kylän papilla oli taloudenhoitajansa kanssa lapsia. Tämä voisi vastata ylempää velho-papistoa mutten ole varma. Alemman velhokastin jäsenet saanevat mennä naimisiin ihan vapaasti, onhan heillä mahdollisuus yksilöinä päättää noudattaako selibaattivalaa vai ei (tämä S.Petersenin jo lähes virallisten velhosääntöjen mukaan). :D En kyllä sanoisi siltikään että rahvas ja aatelinen kovin eritavalla katsoisivat naista ulkonäön perusteella. Kyllä siihen vaikuttaa syntyperä luullakseni eniten ja sen jälkeen ulkoiset seikat. Tietenkään naiset eivät saa päättää omasta kohtalostaan vaan vanhemmat etsivät tyttärelleen miehen joka hyödyttää heitä eniten ja joka heidän mielestään sopii parhaiten tyttärelleen. Tämä luullakseni pätee kaikkiin säätyihin, joskin luulisin rahvaan olevan hieman vapaamielisempi tässä asiassa, sillä ovathan he rahvasta, jolla ei ole tapoja... :smile:
Topi Hiski Viljami Salmi linkki 17. elokuuta 2001 kello 15.09
Topi Hiski Viljami Salmi 17. elokuuta 2001 kello 15.09 linkki Niin. Katsotaan vaan tätä meidänkin keski aikaa, joka on erinomainen analaogi malkionistikulttuurille, niin kyllä tosiaan kaikille melkein se puoliso sitten löytyi. Eli tosiaan kaunis nainen oli kyllä haluttua tavaraa, mutta toisaalta myös miehet saatettiin pakottaa naimisiin. Varakkaan suvun ruma tytär pääsee kyllä naimisiin kauniin pojan kanssa, että ainakin näin tasa-arvo pääsee malkionistikulttuurissa esiintymään. :smile: Tai siis naimisiin meno oli paljon paljon enemmän yhteisöllinen asia kuin nykyään. Orlanthit on erinomainen esimerkki. Tämä onki aika kiinnostavaa siinä mielessä, että tällainen aikamoinen "käytännöllisyys" näissä naimisiin meno asioissa suvun puolelta on sellainen asia, mitä nykyään pidetään barbaarisena. Eli että suku teki päätökset monesti nuorten aikuisten tulevaisuudesta. Ja tosiaan näistä papeista, niin se selibaattikin on kovasti kiinni papin omasta mielen lujuudesta, mutta luullakseni papit eivät voi mennä virallisesti naimisiin. (onko tästä muuten tietoa missään?) Edited by: Topi Hiski Viljami Salmi at: 8/17/01 12:58:51 pm
Nysalor linkki 16. elokuuta 2001 kello 21.12
Nysalor 16. elokuuta 2001 kello 21.12 linkki JJaho: [i:18e0db1e19] Epäilemättä aateliset naiset eivät juurikaan päätä naimisiin menostaan.[/i:18e0db1e19] Aivan totta. Kenties poikkeuksena ovat kuitenkin Pyhän Elleishin siunauksen hankkineet naiset, joiden pitäisi periaatteessa olla samassa asemassa kuin miesten. Tämä tietysti riippuu siitä, tunnustaako malkionilahko tämän pyhimyksen. Yhtä kaikki tällaiset itsenäiset naiset ovat kohtuullisen hyvässä asemassa avioituessaan. Säilyttihän Pyhä Elleish itsekin täydet toimintamahdollisuudet, vaikka meni naimisiin. [i:18e0db1e19] Tuo on kyllä järkevän kuuloista kuutiointia tuo rahvaan arvioiminen, mutta en nyt vallan syrjäyttäisi niitä siroja ja kauniita naisia.[/i:18e0db1e19] Tarkoitin lähinnä sitä, että normaalissa maatyössä siroudesta ei ole juurikaan hyötyä, vaan pikemminkin haittaa. Muutenkin tällaisessa hommassa, oli se sitten pelloilla rehkimistä tai taloustöitä, tyttöjen kädet kyllä kovettuvat, eikä ulkonäkö muutenkaan pysy erityisen aatelisena. [i:18e0db1e19] Kyllä niitä suhteellisen hyvin pärjääviä käsityöläisiä ainakin kaupungeista löytyy jotka eivät niinkään välitä naisen miesmäisistä piirteistä.[/i:18e0db1e19] No, porvaristoa varmasti on, mutta ehkä heidän kauneusihanteensa voisi olla enemmänkin lihavien ja hyvinvoivien porvarisnaisten kannalla. Entisaikanahan porvariston keskuudessa lihavuutta pidettiin kauneuden merkkinä, koska se osoitti jo itsessään varakkuutta. Toisaalta porvaristoon saattaa kuulua myös aatelistoa, mutta rokarien parissa kastirajat ovat sen verran tiukat, ettei aateliton porvarikaan voi oikein haaveilla naivansa aatelistytön. Hrestoleilla taas rajat ovat väljemmät ja naisen kasti voi muuttua, jos eri kastin mies menee naimisiin hänen kanssaan. [i:18e0db1e19] En ole myöskään kovin varma onko naisilla tarvetta olla siellä pelloilla miesten rinnalla töissä. Eiköhän heilläkin enin aika luulisi menevän lasten hoitoon ja siihen perinteiseen kodin näpertelyyn - kutomiseen ja leipomiseen.[/i:18e0db1e19] Varmasti esimerkiksi heinätöissä ja kylvössä tarvitaan myös naisten apua samoin kuin kaikkien kynnelle kykenevien lastenkin. Maanviljelijäkastissa lapset varmaan totutetaan pienestä pitäen työntekoon, eikä heillä ole aikaa niin joutuvilla asioille kuin luku- ja kirjoitustaito. Eivät naisten kotiaskareetkaan olleet mitenkään helppoja ja yksinkertaisia, vaan nekin vaativat kovasti fyysistä voimaa. [i:18e0db1e19] Papiston suhteen myös vertaisin tilannetta Eurooppaan jossa papisto eli näennäisessä selibaatissa mutta oli hyvin tavallista että kylän papilla oli taloudenhoitajansa kanssa lapsia.[/i:18e0db1e19] Totta. Ehkä tällainen voisi olla mahdollista myös Gloranthassa, vaikkakin synti lienee aivan eri tavalla konkreettista kuin meidän maailmassamme. Jumalaa vastaan rikkonut pappi voi olla aivan varma, ettei hänellä ole asiaa Lohtuun kuolemansa jälkeen. [i:18e0db1e19] Alemman velhokastin jäsenet saanevat mennä naimisiin ihan vapaasti, onhan heillä mahdollisuus yksilöinä päättää noudattaako selibaattivalaa vai ei[/i:18e0db1e19] Niin, näihin minä lukisin kaikki ei-kirkollisissa viroissa työskentelevät velhokastin jäsenet, kuten kirjurit, virkamiehet ja sellaiset. Heidän lapsistaan kai tulee sitten täydennystä selibaattia noudattavaan papistoon. [i:18e0db1e19] En kyllä sanoisi siltikään että rahvas ja aatelinen kovin eritavalla katsoisivat naista ulkonäön perusteella.[/i:18e0db1e19] No, minusta tässä on kyllä ratkaiseva ero, sillä aatelisnaisen pehmeä ja hieno ulkonäkö on seurausta siitä, ettei ole tarvinnut tehdä ollenkaan ruumiillista työtä ja huolellisesta kauneudenhoidosta. Rahvaan miehet suhtautuisivat varmasti epäluuloisesti, jos puolisoksi tarjottaisiin tällaista naista. Alkaisi varmasti epäilyttämään, että osaako moinen naisihminen tehdä työtä ollenkaan vai onko hän vain työtätekemätön loiseläjä. [i:18e0db1e19] Tämä luullakseni pätee kaikkiin säätyihin, joskin luulisin rahvaan olevan hieman vapaamielisempi tässä asiassa, sillä ovathan he rahvasta, jolla ei ole tapoja...[/i:18e0db1e19] Jep, rahvaalla eivät varmaankaan suku ja myötäjäiset kovin paljon merkitse, koska suku ei paljon mahaa täytä ja varakkuus taas on maaorjilla kovin niukkaa. Hyvä rahvaanvaimo on työteliäs ja auttaa miestänsä perheen elättämisessä. Siitä huolimatta, että miehen katsotaan elättävän perheensä, naisen työ lienee myös aivan ratkaisevan tärkeää. Topi Hiski Viljami Salmi: [i:18e0db1e19] Varakkaan suvun ruma tytär pääsee kyllä naimisiin kauniin pojan kanssa, että ainakin näin tasa-arvo pääsee malkionistikulttuurissa esiintymään.[/i:18e0db1e19] Niin, rahalla ja vallalla saa, kun sitä sattuu olemaan. Silti rumaa tytärtä lienee aika mahdoton naittaa sellaiseen sukuun, jolla varakkuutta piisaa ja joka ei tarvitse sellaisia myötäjäisiä. No, toisaalta kenelläpä aatelisellakaan rahaa olisi liikaa? Ylellisyys maksaa, eikä sotajoukkojen ylläpitokaan ole ilmaista. [i:18e0db1e19] Ja tosiaan näistä papeista, niin se selibaattikin on kovasti kiinni papin omasta mielen lujuudesta, mutta luullakseni papit eivät voi mennä virallisesti naimisiin.[/i:18e0db1e19] Niin, minä olen jotenkin kyllä ajatellut, että rokaripapit eivät ainakaan saisi mennä virallisesti naimisiin, vaikka en ole varma, olenko tämän jostakin virallisemmasta lähteestä ottanut. Kuitenkin oppiin kuuluu, että lihanhimo on paha asia, eikä kai avioliitossakaan pitäisi olla himoa, vaan ainoastaan tarpeellinen lisääntymistoimenpide. Onko tämä sitten yleensäkään mahdollista, voidaan tietysti kysyä. Mikäpä paremmin kuvaakaan sitä, että papit eivät ole moista kokeneet. Tällainen viite löytyy ainakin Pelaajan oppaasta Genertelaan, s. 24, koskien Seshnelan rokareita.