Tatu
linkki
8. kesäkuuta 2002 kello 13.32
|
Tatu
8. kesäkuuta 2002 kello 13.32
linkki
|
No niin, voi olla että tämä on jo ruodittu täällä moneen kertaan, mutta en löytänyt vanhoja topicceja kaivelemalla vastaavaa.
Tähän mennessä olen pelannut Runequestia omassa maailmassa, johon on otettu joitakin vaikutteita (=varastettu) Gloranthasta. Nyt kuitenkin on alkanut vähän syyhytä tuo Glorantha siinä määrin, että ajattelin hankkia siitä tarkempaa tietoa ja ehkä ruveta pelaamaankin siellä. Omistan jo kulttikirjan, Olennot ja salaisuudet, Omenakujan ja Vanhat rodut, mutta tärkein silti puuttuu. Kaipaan jotain, mistä saisi hyvän kokonaiskuvan Gloranthasta, ja sitten tarkkaa tietoa jostain tietystä alueesta johon voisin kampanjan perustaa (onko Sartar sellainen?).
Kun kuitenkin aion pelata RQlla, niin ehkä se Genertela-pakkaus voisi olla hyvä hankinta. Saako siitä riittävästi tietoa? Toisaalta sitten, olisiko Gloranthasta enemmän ja parempaa (uudempaa?) tietoa tarjolla jossakin Hero Wars/Quest kirjassa? Hero Warsin systeemi kyllä on vaikuttanut sen verran luotaantyöntävältä, että jos sen kirjoissa on paljon sääntöjä ja vähemmän maailmakuvausta, niin en haluaisi käyttää rahaa niihin.
Mitä mieltä olette, mitä kannattaisi hankkia? Jotenkin Gloranthan käyttäminen RuneQuestin kanssa on tehty hyvin vaikeaksi. :-x Ei löydy mitään peruskirjaa, missä olisi kaikki pelaamiseen tarvittava.
|
Nysalor
linkki
8. kesäkuuta 2002 kello 14.12
|
Nysalor
8. kesäkuuta 2002 kello 14.12
linkki
|
Tatu:
[i:d140039d78]Kaipaan jotain, mistä saisi hyvän kokonaiskuvan Gloranthasta, ja sitten tarkkaa tietoa jostain tietystä alueesta johon voisin kampanjan perustaa (onko Sartar sellainen?).[/i:d140039d78]
Sartarista ei ole oikein RuneQuestille mitään kunnon kampanjaa tai kokonaiskuvaa tarjoavaa kirjasta. Käärmepiipun syvänne, Peikkomaat ja Sienikkäät tarjoavat tosin kyllä lähelle Sartaria sijoittuvia seikkailuja, mutta nekään eivät anna alueesta mitään kovin vankkaa kuvaa. Sartarin orlanthien kulttuurista HW:n Thunder Rebels kertoo ihan kohtuullisesti, mutta siihenkin sisältyy sitten RQ:iin sopimattomia HW-juttuja. HW:n Barbarian Adventures tarjoaa jonkin verran seikkailumateriaalia myös, mutta jälleen tietysti HW:n systeemillä.
Fanimateriaalista löytyy sentään jotakin aika kelvollista pelimateriaalia Sartarista. Tales of the Reaching Moon -lehden numeroista 18 ja 19 löytyy Ylämaan suon tienoille sijoittuvaa materiaalia, jonka pohjalta saa varmasti aika kivasti kampanjan aikaan.
Jos aivan valmista alueellista seikkailupakettia haet, niin Auringon kreivikunta on aika hyvä sellaiseen. Siinä on kuvattu tämä alue aika tarkasti ja mukana tulee neljä valmista seikkailua ja vielä lisäksi ideoita useampiinkin. Lisäksi englanninkieliset kirjaset River of Cradles, Strangers in Prax, Shadows on the Berderland ja Pavis ja Big Rubble nivoutuvat kohtuullisen hyvin yhteen Auringon kreivikunnan kanssa. Lisäksi Paviksen tienoilta on olemassa aika paljon fanimateriaalia.
Jos englanninkieliset tuotteetkin kelpaavat, Dorastor-kirja on ehdottoman hyvä opus ja se tarjoaa valmiin kampanjan Riskimaahan, kaoottisen Dorastorin lähiseudulle. Kirja antaa lisäksi paljon eväitä vaarallisempiin seikkailuihin Dorastorissa. Griffin Mountain on myös valmis kampanjapaketti, joka sijoittuu Balazariin ja on sekin vankka seikkailukirja.
[i:d140039d78]Kun kuitenkin aion pelata RQlla, niin ehkä se Genertela-pakkaus voisi olla hyvä hankinta. Saako siitä riittävästi tietoa?[/i:d140039d78]
Joo, Glorantha-paketti on kyllä paras kirjanen, josta saa yleistä Glorantha-tietoa. Siinä on kuvattu alueita ja niiden paikkoja, siitä löytyy Genertelan alueiden karttoja, Gloranthan historiaa, kieliä, kansoja, asukaslukuja, alueellista hahmonluontia ja vaikka mitä. Minä ainakin suosittelisin sitä RuneQuestin pelaajille, jotka haluavat syventyä laajasta Genertelaan.
[i:d140039d78]Toisaalta sitten, olisiko Gloranthasta enemmän ja parempaa (uudempaa?) tietoa tarjolla jossakin Hero Wars/Quest kirjassa? Hero Warsin systeemi kyllä on vaikuttanut sen verran luotaantyöntävältä, että jos sen kirjoissa on paljon sääntöjä ja vähemmän maailmakuvausta, niin en haluaisi käyttää rahaa niihin.[/i:d140039d78]
Hero Warsin Glorantha-kirja on siitä hyvä opus, ettei siinä sääntösysteemi ole turhan paljon riesana. Tosin riimut ja jotkut termit ovat Hero Warsin sanastoa ja kirjassa on muitakin heikkouksia Glorantha-pakkaukseen verrattuna. HW:n Glorantha-kirjan kartoissa on aika heikosti paikkoja RQ:n opukseen verrattuna, eikä HW:n kirjassa myöskään kuvata yhtä paljon paikkoja tai anneta lainkaan edes asukaslukuja. HW:n kirja tuntuu sen sijaan joissakin kohdin täydentävän RQ:n kirjaa uudella tiedolla tai täsmennyksillä. RQ:n hahmonluontiin HW:n kirja ei kuitenkaan anna läheskään yhtä paljon eväitä kuin RQ:n Glorantha-paketti.
Jos voi hankkia sekä Glorantha-paketin että HW:n Glorantha-kirjan, niin silloin tietysti saa aika mielenkiintoisia vertailukohtia. Luulen kuitenkin, että Glorantha-paketti voisi olla sinulle parempi valinta, jos haluat myös RQ:n hahmonluontiin apuja. Lisäksi Glorantha-paketti on tietysti suomenkielinen, mitä HW:n Glorantha-kirja ei ole.
[i:d140039d78]Mitä mieltä olette, mitä kannattaisi hankkia? Jotenkin Gloranthan käyttäminen RuneQuestin kanssa on tehty hyvin vaikeaksi. Ei löydy mitään peruskirjaa, missä olisi kaikki pelaamiseen tarvittava.[/i:d140039d78]
Niin, Gloranthasta saa tosiaan suomenkielisten peruskirjojen pohjalta aika heikon kuvan. Siksi Glorantha-pakkaus on Gloranthaan tutustumisen kannalta todella hyödyllinen hankinta. Kannattaa sitten miettiä, mikä luettelemistani alueellisista pelipaketeista olisi paras sinun peliisi.
|
Guzmo
linkki
8. kesäkuuta 2002 kello 17.15
|
Guzmo
8. kesäkuuta 2002 kello 17.15
linkki
|
Alkuun hankit tietysti Genertela pakkauksen.
Orlantheista kannattaa aloittaa ja sitä varten hankit kirjat:
Thunder Rebels
Storm Tribe
Barbarian Adventures
(King of Sartar)
Ne ovat HW säännöille tehty, mutta taustatieto Heotlingeista on korvaamatonta.
Toinen hyvä valinta on Paviksen ympärillä pyörivä peli. Siihen pääsee kiinni kun hankit kirjan:
Pavis & Big Rubble
Sekä sen jälkeen
Auringon Kreivikunta/Sun County
Shadows on the Borderland
The Mask of Paviksen
Ye Book of Tentacles III:sen
(Tradetalkin Pavis spessut I-II)
(TotRM:n Prax spessut I-II)
(River of Cradless)
Nysalorin ehdottama Dorastor on loistava paikka seikkailuille. Perustieto Orlantheista auttaa kampanjan vetämistä Dorastorissa.
Dorastor Land of Doom
Lords of Terror
Jälkimmäistä kirjaa on vaikea saada suomesta.
|
Tatu
linkki
9. kesäkuuta 2002 kello 12.45
|
Tatu
9. kesäkuuta 2002 kello 12.45
linkki
|
Kiitos hyvistä vastauksista. Ajattelin nyt aluksi satsata tuonne Paviksen suuntaan ja ostaa Glorantha-pakkauksen ja Auringon kreivikunnan. Pavis & Big Rubble vaikuttaa kattavalta kirjalta, mutta hintakin on sitten vastaava. Vähän liikaa ohuelle kukkarolleni. :(
Kuitenkin, iso kiitos! Eiköhän tästä kampanja urkene.
|
Marcus Maximus
linkki
9. kesäkuuta 2002 kello 13.46
|
Marcus Maximus
9. kesäkuuta 2002 kello 13.46
linkki
|
En ole Pavis & Big Rubblea täsmällisen tarkasti lukenut, mutta hinnasta huolimatta suosittelen oikein kovasti. Paremmin pääset alkuun sillä kuin Glorantha-boksilla ja Auringon kreivikunnalla. Itseasiassa, Pavis-peli ei pikaiselta näppituntumalta tarvitse koko Glorantha-lootaa pitkään aikaan. Koko maailman kuvaus ei ole välttämätöntä, eikä välttämättä tarpeenkaan -- Praxissa on ihan riittämiin kamaa jo itsekseen.
Sen lopun mitä tarvitset maailmasta, esimerkiksi Lunarin Imperiumista (keisarikunta jonka provinssia Pavis on), saat netistäkin. Googleen vaan hakusanaksi Lunar Empire tai joku muu.
Minua on kyllä pidetty harhaoppisena jo pitkään, koska en ole koskaan oikein pitänyt Glorantha -boksista. Paketin kolmesta kirjasta yksi on oikeasti tärkeä, mutta kaksi muuta vähän niin ja näin...
Mihin unohditte kaikki muuten Gloranthan kultit? Se on IMHO oikeasti oleellisempi kuin boksi, ja halvempikin.
Varmaan vaikeaa aloittaa näin ristiriitaisten ohjeiden ristiaallokossa. 8o
|
AeA
linkki
9. kesäkuuta 2002 kello 14.11
|
AeA
9. kesäkuuta 2002 kello 14.11
linkki
|
[quote:6f211836f1="Marcus Maximus"]Minua on kyllä pidetty harhaoppisena jo pitkään, koska en ole koskaan oikein pitänyt Glorantha -boksista. Paketin kolmesta kirjasta yksi on oikeasti tärkeä, mutta kaksi muuta vähän niin ja näin... [/quote:6f211836f1]
Kappas, en ole ainoa joka pitää ko. laatikkoa köyhänä. Onhan siinä hyödyllisiä karttoja ja perustietoa mutta kaikki alueet käsitellään niin pintaliitona ettei minunkaltaiseni detaljifriikki ja immersionisti tykkää ollenkaan; jos ainoa asia mitä kaupunkivaltiosta mainitaan on, että siellä on kunnianhimoinen hallitsija, niin olisi saanut koko "kuvaus" jäädä tekemättä. Ja "tyhjä maa" -konsepti onnistuu vain ärsyttämään.
|
humis
linkki
9. kesäkuuta 2002 kello 17.45
|
humis
9. kesäkuuta 2002 kello 17.45
linkki
|
Lisään nyt vielä omankin korteni kekoon.
[quote:128e61b04e="Tatu"]No niin, voi olla että tämä on jo ruodittu täällä moneen kertaan, mutta en löytänyt vanhoja topicceja kaivelemalla vastaavaa.
Tähän mennessä olen pelannut Runequestia omassa maailmassa, johon on otettu joitakin vaikutteita (=varastettu) Gloranthasta. Nyt kuitenkin on alkanut vähän syyhytä tuo Glorantha siinä määrin, että ajattelin hankkia siitä tarkempaa tietoa ja ehkä ruveta pelaamaankin siellä. Omistan jo kulttikirjan, Olennot ja salaisuudet, Omenakujan ja Vanhat rodut, mutta tärkein silti puuttuu. Kaipaan jotain, mistä saisi hyvän kokonaiskuvan Gloranthasta, ja sitten tarkkaa tietoa jostain tietystä alueesta johon voisin kampanjan perustaa (onko Sartar sellainen?).
Kun kuitenkin aion pelata RQlla, niin ehkä se Genertela-pakkaus voisi olla hyvä hankinta. Saako siitä riittävästi tietoa? Toisaalta sitten, olisiko Gloranthasta enemmän ja parempaa (uudempaa?) tietoa tarjolla jossakin Hero Wars/Quest kirjassa? Hero Warsin systeemi kyllä on vaikuttanut sen verran luotaantyöntävältä, että jos sen kirjoissa on paljon sääntöjä ja vähemmän maailmakuvausta, niin en haluaisi käyttää rahaa niihin.
[/quote:128e61b04e]
Haluatko oikeasti tutustua koko maailmaan, vai haluatko päästä pelaamaan?
Glorantha -paketti tarjoaa kyllä erinomaisen yleiskuvan koko maailmasta, mutta ei kyllä päästä tarpeeksi lähelle, että missään voisi pelata "oikein". Glorantha on hirvittävän laaja. Genertela -kirja kertoo kyllä jotain jokaisesta mantereen kolkasta, mutta jos saldoksi jää kolme lausetta / maa, niin mihin kolmeen lauseeseen sitten kampanjasi perustat? Jos taas koko maailma on alkanut syyhyttämään niin että siitä tekee mieli ottaa selvää, antaa Glorantha -boksi tai vastaava HW:n kirja (en osaa sanoa, kumpi on parempi, sääntöjä ei kummassakaan hirveästi ole, HW-kirjassa tietysti vielä vähemmän) erinomaisen pohjan.
Joka tapauksessa siis, ennen kuin pelaamaan pääsee, tarvitsee vielä hankkia jonkin alueen tarkempi kuvaus (yritän esitellä sellaisia alueita, joista on tarpeeksi koherenttia materiaalia saatavilla):
Lohikäärmesola - Vapautta arvostavat viikinkikeltit vastaan rooman armeijalla varustetut mystikkobabylonialaissivistys:
Thunder Rebels - paras roolipelilisäosa jonka olen ikinä lukenut. Antaa täysin tarvittavan tietämyksen Orlanthi-barbaarien pelaamiseen ja heidän kiinnostavasta ja monipuolisesta kulttuuristaan nauttimiseen. Ei sisällä paljoakaan HW-sääntöjä, lähinnä magia- ja ammattikuvauksa - osasta löytyy RQ-käännökset netistä etsimällä
Barbarian Adventures - Seikkailuja, joilla pääsee alkuun. Syventävät vielä kulttuuriakin. HW-sääntöjä/statteja taas suhteellisen vähän (niin kuin kaikissa HW-tuotteissa perussääntöjä lukuunottamatta), tietysti kaikki NPC:t kuvattu, mutta HW:n hahmonkuvaus on melkein sama kuin listaisi lyhyesti ranskalaisilla viivoilla hahmon tärkeimmät piirteet ja taidot.
(Storm Tribe lisää vielä syvyyttä kulttuuriin ja kultteihin, mutta ilman sitäkin pärjää IMO suht pitkälle)
Pavis & Zola Felin jokilaakso - Otetaan rujoja paimentolaisia, seikkailijoita, onnenonkijoita ja varkaita, peikkoja, haltijoita, kääpiöitä ja vähän kaikkea muutakin ja pistetään pataan (lähellä perinteistä RQ/DD seikkailua, ei niin paljon kulttuurillisia sidosryhmiä, paljon luolastokoluamista, vaaraa ja kadonneita aarteita):
Pavis & Big Rubble - erittäin vanhaa matskua, paljon luolastoja, hautoja ja sen sellaista, Uuden Paviksen kaupungin kuvaus
River of Cradles - myös Uuden Paviksen kuvaus sekä hieno kartta kaupungista, myöhemmältä ajalta, enemmän taustaa, vähemmän (yksioikoisia) seikkailuja.
(Masks of Pavis & Legacy of Pavis & Ybot3 Pavis-spessu - tuovat hitosti syvyyttä Paviksen kulttiin ja Vanhan Paviksen (Big Rubblen) elämään, eivät kuitenkaan IMO mitenkään välttämättömiä. Vaikka Legacyssa jo enimmäkseen HW-mekaniikkaa käytetäänkin, ovat lukuisat skenaariot silti vielä hyvin 'vanhan RQ:n tapaisia', jos sellaisesta tykkää)
Auringon Kreivikunta - Seiväs perseessä seisovia sovinistipalkkasotureita ja heidän tiukasti hallitsemansa maakunta (johon kuitenkin joissain epävirallisissa lisäosissa on mahdutettu niin transvestiittejä kuin täyttä farssimeininkiä)
Auringon Kreivikunta (Sun County) - erinomainen taustoittava teos johon mahtuu hyviä seikkailujakin
Dorastor - Kaaosta, kaaosta ja vielä paljon lisää erittäin vaarallista kaaosta. Ai niin, ja reunakukkuloilla eläviä Orlantheja:
Dorastor: Land of Doom - Minun mieleeni liikaa pelkkiä ötöstatteja ja aivan liian vähän muuta taustaa, reuna-alueetkin kuvattu vain ohuehkossa erillisessä sivuläpyskässä.
Lords of Terror - Kaaoskultteja
(huom, ei siis selkeästi minun suosikkini materiaalin laadun suhteen:)
Peikot - kiinnostavan erilainen, mutta silti erittäin uskottava rotu. Mukaan mahtuu sekä syväluotaavaa analyysia täysin toisenlaisesta elämäntavasta että täysin päättömiä peikkopallojoukkueita:
Trollpak - kaikki mitä olet ikinä halunnut tietää peikoista. Täydellinen paketti
Troll Gods - se, mitä edellisestä puuttui (hirveän kamala kuvitus)
Uz: The Trolls of Glorantha - HW-vaihtoehto, yhdistää edellisten materiaalin ja luo paljon kiinnostavaa uutta, ei kuitenkaan IMO pese Trollpakkia.
(en ehkä suosita kuitenkaan ensimmäiseksi tutustumiskohteeksi, jotain tavallisempaa ehkä alkuun... :)
|
Marcus Maximus
linkki
9. kesäkuuta 2002 kello 20.32
|
Marcus Maximus
9. kesäkuuta 2002 kello 20.32
linkki
|
[quote:b6c522154f="AeA"][i:b6c522154f]Minua on kyllä pidetty harhaoppisena jo pitkään, koska en ole koskaan oikein pitänyt Glorantha -boksista. Paketin kolmesta kirjasta yksi on oikeasti tärkeä, mutta kaksi muuta vähän niin ja näin... [/i:b6c522154f]
Kappas, en ole ainoa joka pitää ko. laatikkoa köyhänä. Onhan siinä hyödyllisiä karttoja ja perustietoa mutta kaikki alueet käsitellään niin pintaliitona ettei minunkaltaiseni detaljifriikki ja immersionisti tykkää ollenkaan; jos ainoa asia mitä kaupunkivaltiosta mainitaan on, että siellä on kunnianhimoinen hallitsija, niin olisi saanut koko "kuvaus" jäädä tekemättä. Ja "tyhjä maa" -konsepti onnistuu vain ärsyttämään.[/quote:b6c522154f]
Paras puoli Genertela-kirjassa on, että se on ollut maailman luomisen kannalta hyvä ja yhtenäinen kokonaissuunnitelma, jota kaikki muut ovat sitten joutuneet noudattamaan. Tämä varmistaa materiaalin sisäisen järkevyyden -- olkoonkin että joskus tämäkään ei ole toiminut ihan täysin kuten olisi voinut toivoa.
|
Guzmo
linkki
9. kesäkuuta 2002 kello 20.35
|
Guzmo
9. kesäkuuta 2002 kello 20.35
linkki
|
Juu ette ole ainoita. Minunkin mielestäni Glorantha pakkaus on vähän puisevaa luettavaa. Paremmin kiinni Gloranthaan alussa pääsee hyvällä skenu/kaupunki kuvauksella. Esim juuri Pavis & Big Rubble (jota en ole muuten edes vielä lukenut :))
|
Tatu
linkki
10. kesäkuuta 2002 kello 9.34
|
Tatu
10. kesäkuuta 2002 kello 9.34
linkki
|
[b:ed3863b296]Marcus Maximus:[/b:ed3863b296]
[i:ed3863b296]Varmaan vaikeaa aloittaa näin ristiriitaisten ohjeiden ristiaallokossa.[/i:ed3863b296]
Huomaan ettei asia ole ollenkaan yksinkertainen. :) Glorantha-pakkaus vaikuttaa yleisen mielipiteen mukaan olevan aika turha. Parempi varmaan tosiaan olisi suoraan käydä käsiksi paikallisiin asioihin, kun netistä kuitenkin olen saanut jo jonkin verran yleistietoa.
[b:ed3863b296]Humis:[/b:ed3863b296]
[i:ed3863b296]Pavis & Big Rubble - erittäin vanhaa matskua, paljon luolastoja, hautoja ja sen sellaista[/i:ed3863b296]
Nyt rupesi Pavis vähän mietityttämään. Kun hautojen koluaminen ei niin kovasti jaksa kiehtoa, pelkään että Pavis & Big Rubble saattaisi jäädä isolta osin käyttämättä. Sen kohtalon ovat jo kokeneet Aarnikotkien saari ja Omenakuja. Vai olenko saanut oikean vaikutelman, että Pavis on enemmän sellainen Forgotten Realms -maisema ja Lohikäärmesolassa on aidompi gloranthamainen ilmapiiri? Enpä oikein kyllä ole varma, millainen se "oikea" Glorantha-seikkailu on. Aarteiden keräämistä (niin kuin suomennettu Glorantha-matsku) vai jumalien juonittelua, vai jotain muuta?
Ehkä siinä mielessä Thunder Rebels ja Barbarian Adventures voisivat olla parempi vaihtoehto kuin Pavis, jos en ole vallan hakoteillä.
|
Guzmo
linkki
10. kesäkuuta 2002 kello 10.30
|
Guzmo
10. kesäkuuta 2002 kello 10.30
linkki
|
[quote:c4abe914df="Tatu"][Huomaan ettei asia ole ollenkaan yksinkertainen. :) Glorantha-pakkaus vaikuttaa yleisen mielipiteen mukaan olevan aika turha. Parempi varmaan tosiaan olisi suoraan käydä käsiksi paikallisiin asioihin, kun netistä kuitenkin olen saanut jo jonkin verran yleistietoa. [/quote:c4abe914df]
Siis ei missään nimessä turha. Boksissa kuvataan koko Genertela, niin tottakai alueista kerrotaan vain pintasilaus. Pahin virhe on se ettei mitään kulttuuria alleviivata ja suositella erityisesti pelaamiseen. Jonkinlainen johdattelu olisi mielestäni paikallaan, sillä niinkin monisyiseen pelimaailmaan kuin Gloranthaan hukkuu helposti esim. D&D tyyppisestä pelistä siirryttäessä.
[quote:c4abe914df]
Nyt rupesi Pavis vähän mietityttämään. Kun hautojen koluaminen ei niin kovasti jaksa kiehtoa, pelkään että Pavis & Big Rubble saattaisi jäädä isolta osin käyttämättä. Sen kohtalon ovat jo kokeneet Aarnikotkien saari ja Omenakuja. Vai olenko saanut oikean vaikutelman, että Pavis on enemmän sellainen Forgotten Realms -maisema ja Lohikäärmesolassa on aidompi gloranthamainen ilmapiiri? Enpä oikein kyllä ole varma, millainen se "oikea" Glorantha-seikkailu on. Aarteiden keräämistä (niin kuin suomennettu Glorantha-matsku) vai jumalien juonittelua, vai jotain muuta?[/quote:c4abe914df]
Kaikkea taivaan ja maan väliltä. Ihan oman mieltymyksesi mukaan. Pavis kyllä tarjoaa mahdollisuudet aarteiden onkimiseen (big rubble), kuin politikoimiseen ("Koodarit", sorretut heimot, Orlanthit jne..).
[quote:c4abe914df]
Ehkä siinä mielessä Thunder Rebels ja Barbarian Adventures voisivat olla parempi vaihtoehto kuin Pavis, jos en ole vallan hakoteillä.[/quote:c4abe914df]
Siis Thunder Ebelssin lukemalla saa hyvän kuvan Orlanthi pantheonista, klaanin elämästä ja vähän makua vihollisista (lunskut ynm.) Barbarian Adventures kertoo asiasta lisää ja tarjoaa muutaman lyhyehkön esimerkkiskenun. Lähtisin itse niistä liikkeelle, vaikka HW:n eroavaisuudet täytyykin sivuuttaa tai muuttaa itselleen sopiviksi. Pavis on taas aika kulttuurien sulatusuuni, eli kaupungissa löytyy vähän kaikkia rotuja ja kulttuureja. Eli lyhyesti. Pavis kirja tarjoaa enemmän pelattavaa, mutta Thunder Rebels kertoo enemmän miten ehkä pelatuin Gloranthakulttuuri toimii.
Kannattaa tosiaan onkia netistäkin tietoa. Paljon matskua löytyy ihan ilmatteeksikin. Ja Gloranthan kultit on kowa kirja isolla W:llä :)
|
Nysalor
linkki
10. kesäkuuta 2002 kello 14.22
|
Nysalor
10. kesäkuuta 2002 kello 14.22
linkki
|
Tatu:
[i:dfc608f694]Huomaan ettei asia ole ollenkaan yksinkertainen. Glorantha-pakkaus vaikuttaa yleisen mielipiteen mukaan olevan aika turha. Parempi varmaan tosiaan olisi suoraan käydä käsiksi paikallisiin asioihin, kun netistä kuitenkin olen saanut jo jonkin verran yleistietoa.[/i:dfc608f694]
No, minä en ainakaan pidä Glorantha-pakkausta turhana, eivätkä varmaan muutkaan kritiikillään sitä tarkoittaneet. Glorantha-pakkaus antaa kyllä varmaan sellaisia tietoa, joita en mistään päin nettiä löydy. Esimerkiksi eri alueiden ja maiden asukasluvut ovat minusta aika käytännöllisiä hahmottamaan, minkä verran väkeä missäkin päin Genertelaa on. Eri ammatteihin annetut kykykertoimet ovat minusta aika hyödyllisiä nimenomaan RuneQuest-hahmojen luomisessa, kun ei tarvitse itse miettiä aivan kaikkia kykyjä alusta loppuun. Glorantha-kirjan kaikki kulttuurillisia artikkeleitakaan ei löydy netistä, joten ne ovat ihan hyödyllistä luettavaa.
Kannattaa myös kaiken lisäksi huomata, ettei läheskään kaikista Genertelan alueista yksinkertaisesti ole olemassa alueellisia pelipaketteja. Jos sijoittaa pelinsä Loskalmiin, Seshnelaan tai Kralorelaan, Genertela-kirja antaa sellaisia perustietoja, joiden pohjalta voi sitten kasata oman näkemyksensä näistä alueista. Netistä saattaa toki löytyä hiukan lisäideoita, mutta muuten tällaisille alueille ei juurikaan alueellista pelimateriaalia vielä ole. Issariesilla on toki suunnitelmissa sellaistakin luoda, mutta siihen saattaa mennä vielä vuosiakin.
[i:dfc608f694]Nyt rupesi Pavis vähän mietityttämään. Kun hautojen koluaminen ei niin kovasti jaksa kiehtoa, pelkään että Pavis & Big Rubble saattaisi jäädä isolta osin käyttämättä.[/i:dfc608f694]
Pavikseen saa kyllä sijoitettua varmasti vaikka minkälaisia ihmissuhdekiemuroita tahansa, jos haluaa ei-taistelupainotteista kampanjaa. Koko kaupunki on ilmapiiriltään niin monimuotoinen, että ristiriitoja ja ongelmia on kyllä jo valmiina ja varmasti kaupungin politiikkaa koskien saisi aikaan vaikka minkälaisia kampanjoita, joissa väkivallan ei tarvitsisi lainkaan olla pääosassa. Periaatteessa suunnilleen samat tiedot kuin Pavis & Big Rubblessa on myös River of Cradlesissa, vaikka jälkimmäisestä puuttuukin kaikki P&BR:n seikkailumateriaali, myös eeppinen kehtokamppailu.
[i:dfc608f694]Enpä oikein kyllä ole varma, millainen se "oikea" Glorantha-seikkailu on. Aarteiden keräämistä (niin kuin suomennettu Glorantha-matsku) vai jumalien juonittelua, vai jotain muuta?[/i:dfc608f694]
Ihan mitä vain haluaa. Itse en henkilökohtaisesti ole kamalan kiinnostunut luolien koluamisesta, vaan mieluummin tarjoan seikkailuissa jotakin sellaista, mitä hahmojen täytyy tehdä tai saada selville ympäröivässä yhteiskunnassa. Toisaalta pidän myös sellaisesta, että hahmot tutkivat jotakin vierasta ja kohtaavat kenties jotakin itselleen aivan uutta. Eli siis en halua koko pelin olevan vain vihollisten listimistä luolissa, mutta haluan myös taistelua antamaan peliin vaarantunnetta. Missään nimessä en pyri antamaan sellaista kuvaa, että väkivallalla pääsee aina tavoitteisiinsa. Tietysti on aika paljon makuasia, mikä on kaikkein mukavinta pelailua, mutta irkkipelitarinoitani lukemalla saa varmaan jonkinlaisen kuvan siitä, millaista pelityyliä minä suosin, jos en sitä tässä osannut kyllin hyvin selittää.
[i:dfc608f694]Ehkä siinä mielessä Thunder Rebels ja Barbarian Adventures voisivat olla parempi vaihtoehto kuin Pavis, jos en ole vallan hakoteillä.[/i:dfc608f694]
Thunder Rebels soveltuu varmaan kyllä myös Pavikseen, sillä sehän yleisesti kertoo vain Sartarin orlantheista. Ihan suosittua lienee ollut pelata Paviksen tienoilla sartarilaisilla orlantheilla, jotka ovat lähteneet Pavikseen lunarilaismiehitystä pakoon ja pitävät kaupungissa pystyssä jonkinlaista vastarintaliikettä. Tällainen voisi tarjota mahdollisuuksia juonitella kaupungissa lunarien päänmenoksi ja ehkä joskus myöhemmin jopa osallistua Sartarin vapauttamiseen.
Guzmo:
[i:dfc608f694]Boksissa kuvataan koko Genertela, niin tottakai alueista kerrotaan vain pintasilaus. Pahin virhe on se ettei mitään kulttuuria alleviivata ja suositella erityisesti pelaamiseen.[/i:dfc608f694]
Siis Pelaajan oppaassa Genertelaan nimenomaan kyllä alleviivataan ja suositellaan neljää kulttuuria, jotka sopivat hyvin aloitteleville pelaajille. Nämähän ovat hsunchenkulttuuri, praxilaiset, orlanthit ja malkionit, joista annetaan kulttuuriartikkeli. Riittävää tämä suosittelu ei tietenkään ole, mutta varmaan Glorantha-pakkauksen tekemisen aikoihin on ollut tarkoitus tarjota myös näille alueille seikkailumateriaalia, joka alueellista pelaamista.
|
Runemaster
linkki
11. helmikuuta 2003 kello 6.53
|
Runemaster
11. helmikuuta 2003 kello 6.53
linkki
|
Onks se Pavis ja Big Rubble suomenkielisenä jossain, vai löytyyks se vaan englanniks?
|
Larppa
linkki
11. helmikuuta 2003 kello 7.03
|
Larppa
11. helmikuuta 2003 kello 7.03
linkki
|
Runemaster kirjoitti:
[i:97b56d4452]Onks se Pavis ja Big Rubble suomenkielisenä jossain, vai löytyyks se vaan englanniks?[/i:97b56d4452]
Valitettavasti se on myynnissä vain englannin kielisenä. En usko, että sitä koskaan suomennetaan, koska ei ole pahemmin tarvis. Sen voit ostaa tuolta Fantasiapeleistä esimerkikisi.
|
Vaakkujaakko
linkki
11. helmikuuta 2003 kello 7.08
|
Vaakkujaakko
11. helmikuuta 2003 kello 7.08
linkki
|
[quote:ba5b5a2c54="Runemaster"]Onks se Pavis ja Big Rubble suomenkielisenä jossain, vai löytyyks se vaan englanniks?[/quote:ba5b5a2c54]
Löytyy ainoastaan englanniksi. Tuolla ylempänä käydään laajasti läpi suomenkielistä materiaalia. Henkilökohtaisesti suosittelen Auringon Kreivikuntaa.
--- Vaakkis
|