Tosinuija
linkki
23. toukokuuta 2002 kello 8.20
|
Tosinuija
23. toukokuuta 2002 kello 8.20
linkki
|
Miten monta (ja mitä) vihollista on sopiva määrä 2-4 henkiselle seikkailijaporukalle, jolla on ihan perusvarusteet?
|
Guzmo
linkki
23. toukokuuta 2002 kello 9.50
|
Guzmo
23. toukokuuta 2002 kello 9.50
linkki
|
[i:1096054bd9]
Miten monta (ja mitä) vihollista on sopiva määrä 2-4 henkiselle seikkailijaporukalle, jolla on ihan perusvarusteet? [/i:1096054bd9]
Hoh hoijaah...
Siis ajat nyt takaa tasaista ja haastavaa taistelua?
Ymmärtääkseni tarkoitat aloittelevia hahmoja ja perusvarusteilla normaaleja aseita ja panssareita?
Kysymyksesihän on pelinjohtajille usein tuttu ja siihen voi vastata vain kokemuksella. Niin moni tekijä vaikuttaa taistelun tasapainoon, että niiden luetteleminen tähän vastaukseen olisi mahdotonta. Pistetään nyt joitakin.
- Lukumäärä. Kahden ja neljän hahmon välillä on aika ero.
- Seikkailijaporukka? Seikkailijaporukka voi olla mitä vaan maan ja taivaan väliltä. Osa voi olla heikompia jne..
- Yllätys. Yllätyshyökkäykset ja muut vaikeat tilanteet voivat ratkaista taistelun.
- Taikuus. Voimakas taikuus voi ratkaista tilanteen.
- Tuuri. Kompuroinnit ja kriittiset. Yksi heitto voi pelastaa päiväsi. Tai...
- jne.. jne..
Tosinuija. Heitä se sääntökirja oikeasti välillä nurkkaan. Se on tarkoitettu vain ohjeeksi ja antamaan kehykset jonkunlaiselle mahdollisuuksien onnistumisen arpomiselle. Se on pelin runko (yleensä), mutta yli puolet hyvästä pelistä on kuitenkin tarinan eteenpäin vientiä.
Seuraavan kerran kun pelaatte pistä pelaajia vastaan vaikka 4 broota (Keksi syy mistä nämä 4 broota pelmahtavat esiin. Vaikka komerosta). Jos taistelu ei ole millään tavalla merkittävä suuressa kampanjassa/seikkailussa ei sitä välttämättä kannata ottaa liian tosissaan. Eli jos broot pääsevät (jostain syystä) niskan päälle niin kannattaa PJ:nä keksiä jotain millä hahmot säilyvät hengissä. On nimittäin aika tylyä tappaa hahmot satunnaisia broita vastaan, jos he eivät edes kerjänneet ikävyyksiä. Tottakai poikkeuksia löytyy (esim HC pelaaminen ja vaaralliset seudut ynm.), mutta niistä ei kannata nyt alkaa mussuttamaan.
Tarkoitus on varmaan pitää pelissä hauskaa. Uusien hahmojen tekeminen tunnin välein ei kai ole se itsetarkoitus ropessa (paitsi Paranoiassa :wink:).
Jos ensimmäinen arviosi pelaajien voimakkuudesta menee pieleen, niin tuo paikalle avuksi (pelaajille) vaikka ratsuväki. Jos vihut ovat liikaa alakynnessä paikalle voi vaikka ryömiä vihollisten äiti/setä/täti/kalakaveri, joka on 10.000 kertaa voimakkaampi ja heittelee salamoita silmistään. Kyseisellä tempauksella pelin uskottavuus kärsii, mutta se ei ole minun ongelmani :smile:
Kannattaa pelauttaa alkuun vaikka Omenakujan Gringle skenaario. Löytyy kirjastoista jos et jo omista sitä.
|
Arkat
linkki
23. toukokuuta 2002 kello 22.06
|
Arkat
23. toukokuuta 2002 kello 22.06
linkki
|
Rankkaa faktaa. Sitä on paha antaa ohjeita tuntematta hahmoja. Ja jos kohtaaminen on mitään muuta kuin "Te ootte jossain. Sit sielt tulee hirviö" -tyyppiä, niin pelaajat - heidän oma luovuutensa ja taktiset kykynsä - ratkaisevat (toivon mukaan) paljon. Itse olen kyllä usein huomannut että kohtaamiset (etenkin muissa peleissä kuin RQ:ssa - vaikkapa D&D:ssä) ovat olleet aivan liian helppoja. Joten sanoisin että kannattaa pistää ehkä pikkasen voimakkaampaa olentoa kuin mitä pelaajahahmot ovat - pelaajilla kun on minun kokemukseni mukaan tapana korvata tuurilla ja nokkeluudella se, mitä kyvyissä ja stateissa ovat alakynnessä. Eli kyllä ennemmin 4 hengen soturiporukalle vastaan 6 broota kuin 2. :wink: Kyllä sen parin kohtaamisen jälkeen tietää, mihin porukka pystyy (esim. D&D-pelini tapauksessa vastaus on: mihin tahansa...).
|
late
linkki
25. toukokuuta 2002 kello 12.46
|
late
25. toukokuuta 2002 kello 12.46
linkki
|
[quote:7e62da4498]
24.05.2002 klo 01:06, Arkat kirjoitti:
Itse olen kyllä usein huomannut että kohtaamiset (etenkin muissa peleissä kuin RQ:ssa - vaikkapa D&D:ssä) ovat olleet aivan liian helppoja. Joten sanoisin että kannattaa pistää ehkä pikkasen voimakkaampaa olentoa kuin mitä pelaajahahmot ovat - pelaajilla kun on minun kokemukseni mukaan tapana korvata tuurilla ja nokkeluudella se, mitä kyvyissä ja stateissa ovat alakynnessä. Eli kyllä ennemmin 4 hengen soturiporukalle vastaan 6 broota kuin 2. :wink: Kyllä sen parin kohtaamisen jälkeen tietää, mihin porukka pystyy (esim. D&D-pelini tapauksessa vastaus on: mihin tahansa...).
[/quote:7e62da4498]
RuneQuestissä voi heikompikin vastus tehdä pahaa jälkeä pelaajien hahmoille. Vaikka pelaajat lopulta voittaisivatkin vihollisensa on hyvin todennäköistä että joku heistä menehtyy taistelussa. RQ:n säännöt ovat aika armottomat taistelussa. Hyvä esimerkki tästä on Guzmon mainitsemassa Gringle-seikkailussa oleva kentauri, joka pahoinpiteli minun pelaajieni ryhmää melko pahasti... Se seikkailu oli tarkoitettu 6-8:lle keskitason hahmolle, eli peliporukkamme kaltaiselle ryhmälle. Ja se kentauri oli siis vain yksi monista vastustajista.
Eli mielestäni pelaajia kannattaa kokeilla vähän heikommilla vastuksilla. Etukäteen voi suunnitella eri vaihtoehtoja sen mukaan kuinka helposti pelaajat tuon testivastuksen voittivat. (Jos voittivat sitäkään. :smile:)
Parin kohtaamisen jälkeen tosiaan tietää millaiselle vastukselle pelaajien hahmot pärjäävät. Siinä vaiheessa on vain kivempaa jos ne hahmot ovat vielä elossa... Siksi suosittelisin ainakin ihan alussa varovaisuutta. Tietysti jos pelaaminen on vain hirviöiden lahtausta niin hahmonluonti ei kovin kummoinen tapahtuma ole, mutta vähänkään enemmän mietittyä hahmoa ei ole mukavaa uhrata taistelutaitojen koekäyttöön.
|
Larppa
linkki
8. kesäkuuta 2002 kello 6.25
|
Larppa
8. kesäkuuta 2002 kello 6.25
linkki
|
Musta 2-4? sopis ihan hyvin jotain 4-5 örkkiä, mutta pahasti kampoihin vois pistää 2 kääpiöö, mutta sitten joku vähän parempi kuten edellä mainittu kentauri tai suurpeikko.
Ps: aika vaikee vastata ku on 2-4 ukolle :evil:
|
Guzmo
linkki
8. kesäkuuta 2002 kello 17.44
|
Guzmo
8. kesäkuuta 2002 kello 17.44
linkki
|
[quote:af67d24dc8="Larppa"]Musta 2-4? sopis ihan hyvin jotain 4-5 örkkiä, mutta pahasti kampoihin vois pistää 2 kääpiöö, mutta sitten joku vähän parempi kuten edellä mainittu kentauri tai suurpeikko.
[/quote:af67d24dc8]
Koska Gloranthassa ei ole örkkejä ja keskiverto örkistä ei ole mitään muuta esimerkkiä kuin pj:N kirjan kappale niin joo.
2 kääpiötä on vähän outo vastaus. Kaksi mitä kääpiötä? Miksi kaksi kääpiötä hyökkäisi edes jostain pelaajien eteen? Mitä kääpiöitä? Uskostaan luopuneita elohopeakääpiötä vai timanttirautakääpiöitä? :)
|
Tupew
linkki
10. kesäkuuta 2002 kello 8.24
|
Tupew
10. kesäkuuta 2002 kello 8.24
linkki
|
No pistä vaikka velho jolla on paljon taikoja körmy(hyvä taistelemaan) ja joku voimakas lemmikki.
|
Marcus Maximus
linkki
10. kesäkuuta 2002 kello 10.43
|
Marcus Maximus
10. kesäkuuta 2002 kello 10.43
linkki
|
Oma ennätykseni taitaa olla kaksi sikailijaa vastaan noin 300 sekalaista aseistettua barbaaria piiritystilanteessa. Oli Yelmin suuri pyhäpäivä mutta ukkosmyräkkää riitti silmänkantamattomiin.
Minkäs sille voi kun Keisarikunnan edustaja kenttäteloittaa omavaltaisesti pari riimutason kansanjohtajaa julkisesti keskellä toria? 8)
|
Larppa
linkki
4. heinäkuuta 2002 kello 7.24
|
Larppa
4. heinäkuuta 2002 kello 7.24
linkki
|
Sitten sopis ihan hyvin tuommoset 3 morokhanttia vai mitä ne nyt oli tai onn ite kokeillu paria ogrea, jotka on kyllästynyt piilottelee ja hermot palo ku ihmisiä vilistää koko ajan ohi
|
Larppa
linkki
4. heinäkuuta 2002 kello 7.26
|
Larppa
4. heinäkuuta 2002 kello 7.26
linkki
|
Nii ja unohin vastata tohon Guzmon kysymykseen :-D
Tarkotin rautakääpiöitä :-o
|
Bragolgurth
linkki
16. marraskuuta 2002 kello 18.42
|
Bragolgurth
16. marraskuuta 2002 kello 18.42
linkki
|
Omista kokemuksistani paras juttu on se, kun minä(Bragolgurth) ja toverini(Dingor) menimme ryöstämään takaisin luostarilta ryöstettyjä mitä lieneekään aarteita.
No, löysimme varkaat jotka osoittautuivat örkeiksi( pienempiä ja isompia sellaisia) ja ne mokomat olivat saaneet jopa jonkinmoisen pinen tukikohdan, mistä ryöstöretkilleen lähtivät.
Tukikohdassa oli kolme rakennusta, ruokavarasto(josta löytyi tynnörittäin örkkiviinaa,palavaa, jopa räjähtävää nestettä), yksi pieni, vartioitu rakennus ja vähän isompi vartioimaton rakennus.
Älykkäästi tulin siihen tulokseen, että örkit olivat tuutilullaamassa(kun aamulla leirin löysimme) ja että aarteiden täytyi olla vartioidussa rakennuksessa.
Ei, vartioidussa rakennuksessa nukkui n. 10 örkkiä ja hajusta päätellen vielä kovassa kankkusessa...
Varsin huumorintajuinen PJ:mme pisti meidät heittämään R-R:mme vastaan, jottemme antaisi ylen. Meni pieleen, joten tyhjensimme sisuksemme kivilattialle ja vetäydyimme pihalle(hajun takia) ja siinä toivossa että örkit eivät heränneet. Tietysti ne heräsivät, joten jouduimme käymään kiinni kalpoihimme.
Meissä molemmissa oli hiukan velhon vikaa, joten ystäväni päätti pistää varaston tuleen sytytys-loitsulla(toivoimme lujasti, että jonkinmoinen kemiallinen reaktio pelastaisi meidät).
Örkit ahdistivat meidät vartioimatonta rakennusta vasten, mutta krapulassa kun olivat, eivät saaneet vakavampia vaurioita aikaan. kun epätasaista mittelöä oli käyty muutama kierros, olimme varmoja siitä, että jollemme kohta pakenisi takanamme olevan rakennuksen sisään, niin meidät tappaisi, ei niinkään krapuloitsevat örkit, vaan paineaalto.
Vetäydyimme sisään juuri oikealla hetkellä ja räjähdys tappoi lähes kaikki örkit, kahta lukuunottamatta, jotka nekin pakenivat huomattuaan kamujensa muuttuneen epämääräiseksi kasaksi sanonko-mä-mitä.
Eli olen tässä yrittänyt koko ajan, että nokkeluudella pärjää vähän suurempaakin vastusta vastaan. :wink:
|
Rautakääpiö
linkki
17. marraskuuta 2002 kello 12.11
|
Rautakääpiö
17. marraskuuta 2002 kello 12.11
linkki
|
Kannaattaa laittaa mutskaajille pari lurtsia ja peikkolaisia. Tietysti kannattaa soveltaa tilannetta pelaajien intellektuellien kykyjen mukaan. Miten olisi ilkeä kiristäjäpuoskari :lol:
|
Wildor
linkki
17. marraskuuta 2002 kello 13.42
|
Wildor
17. marraskuuta 2002 kello 13.42
linkki
|
Olethan sinä pelinjohtaja, joten sinulla on kaiketikin hahmolomakkeet varmassa "tallessa" näin ollen voit pelauttaa itseksesin niitä hahmoja vastaan joitain porukoita ja katsoa tästä, kuinka käy. Kannattaa varmaankin aloittaa aika löysillä jannuilla ja viedä vaikeampaan suuntaan kokeiluilla. Taistelua piristää aina pikkuripaus taikuutta, joka tuo epävarman elementin tilanteeseen ja on vaihtelua sille ainaiselle d100 pyörittelylle. :wink: Runequestissahan se on suurin syy tylsälle taistelulle, että taistelusta tulee pelkkää prosenttinoppien heittämistä eikä lainkaan taistelun meininkiä.
Omasta mielestäni taistelun pitää olla haastava ja se on sellainen, kun toisella osapuolella on joko ässä hihassaan tai se on ylivertainen taidoiltaan. Sitten on klassinen pahis, on kiero, kuin hullun mulkku mielettömän persereiässä. :evil: (anteeksi alatyylinen ilmaus, mutta mielestäni se on omiaan kuvaamaan PJ:n ilkeyttä)
Muista, että pelaajat eivät ehkä käytä ihan perinteisiä tapoja piestä vihuja, vaan kuten muutkin ovat sanoneet käyttävät kieroja kikkoja. Esimerkiksi kysymykset kuten "Onkos siinä tavernassa perinteinen puu- tai rautakynttelikkö?" pitäisi palkita aina sanomalla "Totta kai on 8)" Pelinjohtajan mielestäni pitäisi rohkaista vaihtoehtoiseen taistelutekniikkaan, koska se tuo aina enemmän kuvailua ja ennen kaikkea huumoria peliin, kuin pelkkä miekalla viuhominen. Niin kriittiset onnistumiset, kuin mokatkin sellaisessa tilanteessa ovat aina hillittömiä. :-D Tällaisen tempauksen ei pitäisi koskaan pistää vihuja suoraan kylmäksi tietenkään vaan tasapainottaa puntteja. Tällaista varten on vissiinkin Riimumestarin kirjassa muutokset esim. taisteluun korkeamalla, kuin toinen tai maasta käsin mätkimällä. Torjunta 90% tippuu 70% on jo hirvittävän suuri ero, jos vastassa on vaikkapa riimulordin tasoinen möllikkä tai vastaava. Siihen, kun lisää vielä kattokruunun alla sätkimisen, niin tuskin se realistisesti edes on 70% vaan ennemminkin 50% tms. Mahdollisuus osua vatsaan ja rintaan kasvaa, koska korkeammalta hyökkäävä heittää d10+10 osumakohtansa. Kaikki tällainen tulee ottaa huomioon, jos haluat tehdä haastavan, mutta mahdollisen kohtaamisen.
Ennen kaikkea! Pakeneminen taistelusta on vaihtoehto ja tämä on tärkeä asia, minkä pelaajat unohtavat, mutta se pitää saada heille kalloon ennen, kuin he saavat päähänsä, että kaikki tappelut täytyy voittaa. Perinteinen D&D ongelma, koska pelaajat haluavat EKSPAA! Runessa he saavat rukseja vaikkeivat pistäisikään kaikkia matalaksi.
Että tällä tavalla minä kitisin ja valitin jälleen. 8o
|
Diaidis
linkki
9. joulukuuta 2002 kello 21.59
|
Diaidis
9. joulukuuta 2002 kello 21.59
linkki
|
Laita joko kaksi pientä vastustajaa hahmoa kohden tai samankokoisia mano a mano. Runen säännöillä on vaikeata taistella yksin kahta vastaan, ainakin aloittelija hahmoilla. Eikä se onnistu paljon paremmin kehittyneilläkään. Suurinpiirtein samanlaiset statit. Pelaa vastustajia tuossa asetelmassa tyhminä, eli älä käytä mitään Riimumestarin taistelukikkoja. Heidän pitäisi pärjätä.
Ihan vastustajien fyysinen kok on hyvä peukalosääntö.
Muuten jos käyttää taistelu kikkoja, kuten aseen pois lyömistä ja aseenrikkojia, yllätystä ja suhteella 2 vs 1, niin voi pärjätä katu nilkeillä "asemestareita" (90%) vastaan.
Tietenkin Runen taistelut riippuvat hyvin paljon tuurista ja hahmoja on kuollut omaan tikariin. Toisaalta on ultimate pahiksia kuollut säkällä viskottuun tikariin.
|
Bagsie
linkki
7. helmikuuta 2003 kello 11.56
|
Bagsie
7. helmikuuta 2003 kello 11.56
linkki
|
Meillä oli kolme jannua tekemässä kommandoiskua Sodan kunigaskunnan Trebushee (vai mikä se pirun iso katapulttivehje onkaan) patteria vastaan, jolloin vastassa oli koko sodan kuningaskunnan armeijan etujoukko. Pääsimme kuitenkin salavihkaisuudella etenemään ja tuhosimme Patterin käyttökelvottomaksi. Pari viikkoa meille lisäaikaa piiritystaistelussa... Kun taas yksi meistä suurista sankareista kuoli pienen Pimeyden alkeisvoiman hyökkäykseen yöisessä metsässä...
Koita sitten päätellä tuosta jotain.
|
Sacce
linkki
26. elokuuta 2003 kello 12.17
|
Sacce
26. elokuuta 2003 kello 12.17
linkki
|
[i]Miten monta (ja mitä) vihollista on sopiva määrä 2-4 henkiselle seikkailijaporukalle, jolla on ihan perusvarusteet? [/i]
Sama ongelma jokaisella Aloittelevalla PJ:llä.
Voin sanoo, että sillä sääntökirjalla ei käytännössä tee tälläsessä tilanteessa mitään.
Otat vaikka paperia, ja piirrät siihen vaikka tikku ukkoja. Toiseksi voit sitten heittää vaikka deekybää ja päättää että tommonen määrä on vastustajia. Sitten päättää vaikka kesken taistelun, että niillä onkin aika vähän kptä, ei niitä EPHita tarvitse välttämättä joka taisteluun tehdä! (sanoo itsekkin niin tehnyt!)
Sacce
|
Dille^
linkki
14. lokakuuta 2004 kello 20.15
|
Dille^
14. lokakuuta 2004 kello 20.15
linkki
|
Meillä niitä vihuja tulee välillä ovista ja ikkunoista.
Oma mielipide on se että jos ensimmäiset vihut kuolee liian helposti niitä voi tulla toisesta komerosta lisää...
|