GEAS
linkki
16. helmikuuta 2002 kello 13.58
|
GEAS
16. helmikuuta 2002 kello 13.58
linkki
|
Täällä on ollut paljon keskustelua valaistumisesta mutta silti en ymmärrä mitä se on siis teknisesti ottaen ja mitä hyötyä siitä on joten voisiko joku vähän selittää?
|
Nysalor
linkki
16. helmikuuta 2002 kello 15.18
|
Nysalor
16. helmikuuta 2002 kello 15.18
linkki
|
GEAS:
[i:60f6acb90b]Täällä on ollut paljon keskustelua valaistumisesta mutta silti en ymmärrä mitä se on siis teknisesti ottaen ja mitä hyötyä siitä on joten voisiko joku vähän selittää?[/i:60f6acb90b]
Valaistuminen on erikoinen henkinen tila, jonka avulla hahmon maailmankuva voi kiepsahtaa vähän nurin niskoin. Sen sanotaan saavan aikaan jumala Nysalor (eli minun nimimerkkini :smile:), jota myös Gbajiksi ja moneksi muuksikin kutsutaan. Valaistumisesta voi olla monenlaisia hyötyjä niin sankarimatkailussa kuin monissa muissakin asioissa. Pelimekaniikka on kuitenkin valaistumisessa aika sivuseikka itse asiaan verrattuna ja sen vaikutuksen hahmon ajatuksiin.
Sääntöteknisesti valaistuminen tapahtuu RuneQuestissa Nysalorin arvoitusten kautta. Ne ovat erikoiselta kuulostavia kysymyksiä, kuten vaikkapa "Mitä eroa on hiipimisen välillä?" tai "Mitä eroa on hyveellisen aikomuksen ja hyveellisen teon välillä?". Jokaiseen arvoitukseen liittyy jokin RuneQuestin kyvyistä, vaikkakaan itse kyvyllä ei ole mitään tekemistä arvoituksen sisällön kanssa. Kyky toimii ainoastaan pelimekaniikkana eli vastatakseen oikein arvoitukseen hahmon täytyy onnistua alittamaan d100:lla arvoitukseen liittyvä kyky.
Kun hahmo on ratkaissut arvoituksen, hän saa yhden prosentin Valaistuminen-kykyyn, joka ei kuulu mihinkään kykylajiryhmään ja johon ei tule mitään bonuksia. Jokainen oikein vastattu arvoitus kasvattaa tätä valaistumisen todennäköisyyttä. Pyhän ajan kuluessa hahmon pelaaja sitten heittää d100:aa ja koettaa heittää alle hahmon Valaistuminen-kyvyn. Jos hän onnistuu, hahmo kokee äkillisen valaistumisen ja ymmärtää asioita, joista myöhemmin lisää. Valaistumisen hetki saattaa olla hyvinkin järkyttävä, koska se muuttaa hahmon ajattelutapaa suuresti, eikä ole lainkaan harvinaista, että valaistuminen on ihmiselle liikaa ja hän kertakaikkiaan sekoaa.
Valaistumisen olennaisin oivallus on se, ettei kaaos itsessään olekaan pahaa tai vihamielistä. Tämän oivalluksen kautta hahmo pystyy hyväksymään kaaoksen siten, että pääsee eroon kaaoksenpelosta. Vastaavasti taas kaoottiset olennot pystyvät valaistumisen kautta pääsemään luontaisen tuhoamisvimmansa ja itsetuhoisuutensa yläpuolelle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että hahmon pitäisi jotenkin hyväksyä tai ottaa innolla vastaan kaaos. Hahmo saattaa jopa jatkaa elämäänsä aivan samalla tavalla kuin aikaisemminkin, jos hänen henkilökohtaiset uskomuksensa ovat kyllin vahvoja, eivätkä järky valaistumisen vuoksi.
Tämä tietämys mahdollistaa myös muutamia muita kykyjä. Valaistunut henkilö on siinä mielessä toisten yläpuolella, ettei häntä voi lainkaan havaita Aisti kaaos/laki -kyvyillä, eikä millään kaaosta tai lakia aistivilla loitsuilla. Hän on tällaisille loitsuille ja kyvyille kerta kaikkiaan neutraali.
Lisäksi valaistunut pystyy peittämään myös sisimmät tunteensa jopa jumalilta ja tämän vuoksi kulttien kostonhenget eivät voi hyökätä valaistuneen kimppuun. Edes kulttien Kultinkirous-loitsut eivät pysty vaikuttamaan valaistuneeseen ja karkottamaan häntä kultista. Näiden seikkojen vuoksi valaistunut voi vapaasti olla piittaamatta kultin rajoituksista ja esimerkiksi valaistunut Humaktin miekka voisi ottaa niin paljon lahjoja kuin sielu sietää, mutta olla tottelematta näihin liittyviä kieltoja, eikä hän silloin kärsisi mitään vahinkoa. Tosin tätä hommaa rajoittaa kuitenkin se, että toiset ihmiset toki näkevät, mitä valaistunut tekee. Niinpä epäkuolleita julkisesti herättelevä humakti nähtäisiin heti petturiksi ja hänet todennäköisesti yritettäisiin tappaa, vaikka Kultinkirous ei häneen tehoaisikaan. Valaistunut voi myös suojansa vuoksi liittyä mihin tahansa kultteihin, jotka vain ottavat hänet vastaan.
Valaistunut pystyy tunnistamaan valaistumisen merkit tosissa ihmisissä. Se ei ole mikään tavallinen kyky, eikä edes mikään selkeästi toimiva aisti, vaan toisen valaistuneen läheisyys saa hahmossa aikaan jonkinlaisia tuntemuksia toisen valaistuneen eleistä, liikkeistä, sanoista, jne. Muut kuin valaistuneet eivät tällaisia asioita huomaa.
Vielä lopuksi valaistunut pystyy oppimaan Nysalorin arvoituksia ja valaisemaan niillä muita. Nysalorin arvoituksia voi toisella aivan kuka tahansa, mutta niiden vaikutusvoima tulee vasta siitä, kun kysyjänä on valaistunut. Arvoituksen saadakseen täytyy sääntöteknisesti uhrata MHT:a pyhän ajan kuluessa yksi piste kutakin arvoitusta kohden. Jotta valaistunut keksisi vastauksen arvoitukseen, hänen täytyy heittää d100:lla alle ÄLY:nsä.
Kannattaa huomioida se, että nämä ovat vain yleisimmät valaistumiseen liittyvät kyvyt, mutta muitakin saattaa olla. Eivätkä kaikki valaistuneetkaan saa välttämättä kaikkia edellä mainittuja kykyjä, vaan siinä ratkaisee pelinjohtajan päätös.
Valaistuneilla on huono maine suurimmassa osassa Gloranthaa. Heidät samaistetaan monissa paikoissa pahaan Gbaji-jumalaan, jonka seuraajat saivat historiallisina aikoina suuria tuhoja aikaan itsekkäistä syistä. Tässä piileekin valaistumisen riski: kun henkilö ymmärtää, ettei kaaoksen ja lain välillä ole suurtakaan eroa, hän saattaa helposti tulla vetäneeksi sellaisenkin johtopäätöksen, ettei hänen moraalinsa ja henkilökohtaisten halujensakaan välillä ole suurta eroa. Niinpä valaistumisen pimeälle puolelle lipsahtanut henkilö saattaa ryhtyä ajamaan tavoitteitaan piittaamatta mistään moraalisista seikoista ajatellen tarkoituksen pyhittävän keinot.
Haluan vielä erityisesti tähdentää sitä, ettei valaistumisen tarkoituksena ole olla vain pelimekaniikka, joiden avulla pelihahmot saavat kahmittua itselleen valtavasti loitsuja ja pääsevät liittymään mielettömän moniin kultteihin. Valaistumisen tulisi olla aivan muuta kuin ainoastaan pelimekaaninen juttu, koska siihen liittyy henkisiä muutoksia, jotka voivat vaikuttaa hyvinkin rajusta. Valaistuminen edellyttää myös tiettyä henkistä valmiutta vastaanottaa valaistumiseen liittyvä tietoa, joten pelinjohtajalla on aina mahdollisuus päättää, ettei hahmo kertakaikkiaan pysty valaistumaan, vaikka kuinka yrittäisi pohtia arvoituksia.
Tämä siis lyhyehkönä yleiskatsauksena valaistumisesta. Suositeltavaa lisälukemista ovat Kauhun ja pimeyden kultit ja Lords of Terror, jotka antavat hiukan toisistaan eroavan kuvauksen valaistumisesta. Suureksi osaksi näihin lähteisiin pohjautuu tämäkin kirjoitukseni.
|
GEAS
linkki
16. helmikuuta 2002 kello 15.45
|
GEAS
16. helmikuuta 2002 kello 15.45
linkki
|
Kiitoksia!!No nyt siis tiedän että tämä tieto oli minulle lähes turha koska roolienpelaaminen on pelaajien keskuudessa aika olematonta esim:myrskyhärän palvoja (ei valaistunut) käy kyselemään vastaan tulevalta broolta kaaos omnaisuuksia lahjaksi.
|
Topi Hiski Viljami Salmi
linkki
16. helmikuuta 2002 kello 16.05
|
Topi Hiski Viljami Salmi
16. helmikuuta 2002 kello 16.05
linkki
|
GEAS:"esim:myrskyhärän palvoja (ei valaistunut) käy kyselemään vastaan tulevalta broolta kaaos omnaisuuksia lahjaksi."
HAHAHHAH!!! Ei hemmetti! Tosiaan ei roolipelaus oo kauheen korkeella!
Aivan Loistava GEAS!! Ei hemmetti naureskelen kokoajan kun kirjottelen tätä..
|
Nysalor
linkki
16. helmikuuta 2002 kello 16.08
|
Nysalor
16. helmikuuta 2002 kello 16.08
linkki
|
GEAS:
[i:bf8a1351ee]Kiitoksia!![/i:bf8a1351ee]
Eipä kestä. Välillä on mukavaa, kun joku intoutuu kyselemään, niin tulee kirjoiteltua jonkinlaisia jäsenneltyjä katsauksia kiinnostavista aiheista.
[i:bf8a1351ee]No nyt siis tiedän että tämä tieto oli minulle lähes turha koska roolienpelaaminen on pelaajien keskuudessa aika olematonta esim:myrskyhärän palvoja (ei valaistunut) käy kyselemään vastaan tulevalta broolta kaaos omnaisuuksia lahjaksi.[/i:bf8a1351ee]
Kuulostaapa tosiaan aika kammottavalta, eikä moinen sovi kyllä ollenkaan minun näkemykseeni Gloranthasta. No, täytyy vain toivoa, että pelaajasi joskus oivaltaisivat, että roolin pelaamisessakin on mieltä. Kenties voisit yrittää myös johdatella heitä näkemään, kuinka hienoa on pyrkiä pelaamaan hahmoa uskottavasti ja kehittää hänelle näkemys siitä, mikä on hyvää ja pahaa ja mikä sallittavaa ja ei-sallittavaa.
Myrskyhärästä tuli vain mieleen, että valaistunut Myrskyhärän palvoja, jolla on jokin huomaamaton kaoottinen ominaisuus, on huvittava hahmo, vaikkakin idea lienee jo melko kulunut. Kaoottinen tyyppi, jonka kaoottisuutta ei voi mitenkään havaita, mutta joka taistelee fanaattisesti kaaosta vastaan ja voi myös aistia sen. :smile:
|
GEAS
linkki
16. helmikuuta 2002 kello 16.16
|
GEAS
16. helmikuuta 2002 kello 16.16
linkki
|
No kun ei ne pelaajat ole vielä kään ymmärtänyt että hahmo on muutakin kun numeroita.Vois olla aika outo tunne sillä myrskyhärällä,vähän kun haistais paskan koko ajan.
[ Tätä viestiä on muokannut: GEAS 2002-02-16 18:18 ]
|
Nysalor
linkki
16. helmikuuta 2002 kello 16.37
|
Nysalor
16. helmikuuta 2002 kello 16.37
linkki
|
GEAS:
[i:84ed6271f8]No kun ei ne pelaajat ole vielä kään ymmärtänyt että hahmo on muutakin kun numeroita.[/i:84ed6271f8]
Siinäpä sitten haastetta saada ymmärtämään, että hahmolla voi olla luonne ja taustakin. Ehkä kannattaisi aloittaa siitä, että kehottaisit pelaajia vaikkapa miettimään vähän hahmonsa ulkonäköä, luonnetta ja henkilöhistoriaa. Tai jos pelaaja on kohtuullinen piirtämään, niin ehkä hahmon kuvan piirtäminenkin saisi aikaan jonkinlaista numerotietoja syvällisempää pohdiskelua. Pelinjohtaja voi varmasti yrittää kannustaa pelaajiaan löytämään roolipelaamisen hauskuuden.
[i:84ed6271f8]Vois olla aika outo tunne sillä myrskyhärällä,vähän kun haistais paskan koko ajan.[/i:84ed6271f8]
Pointtihan onkin juuri siinä, ettei valaistunut myrskyhärkä lainkaan havaitsisi itsessään piilevää kaaosta, koska valaistuminen blokkaa myös hänen oman Aisti kaaos -kykynsä. Niinpä koko kaveri saattaisi olla herttaisen tietämätön omasta olemuksestaan, kuten kaikki hänen toverinsakin. Todella maukkaan ironista. :smile:
|
GEAS
linkki
16. helmikuuta 2002 kello 17.45
|
GEAS
16. helmikuuta 2002 kello 17.45
linkki
|
No onhan tota yritetty joskus välineen on ollut pesismaila mutta ei vaan oo uponnu.Toi kuvan piirtäminen vois toimia koska porukassa on tyyppei jotka tykkää piirrellä.
|
Guzmo
linkki
17. helmikuuta 2002 kello 11.26
|
Guzmo
17. helmikuuta 2002 kello 11.26
linkki
|
Nysalor vastasi kattavasti valaistumisesta, mutta muutamamissa lähteissä on kommentoitu valaistumisprosessia, missä muutaman kysymyksen kuuleminen voi tehdä henkilöstä valaistuneen. Sen ei kuitenkaan pitäisi olla niin helppoa, että tajuaa pari outoa kysymystä ja PING! olen valaistunut :smile:
[i:3ae92c8e47]
esim:myrskyhärän palvoja (ei valaistunut) käy kyselemään vastaan tulevalta broolta kaaos omnaisuuksia lahjaksi.
[/i:3ae92c8e47]
No voi lollero. Jos ei muu auta niin kokeile palkita hahmoaan pelaavat pelaajat vaikka lisäkokemuksella jne..
|
petteri
linkki
17. helmikuuta 2002 kello 12.11
|
petteri
17. helmikuuta 2002 kello 12.11
linkki
|
Valaistuminen on Gloranthassa on aika pitkälle samalaista kuin valaistuminen meidän maailmassamme. Kumpikin on vain tekosyitä tyhmille toiminnoille ja moraalittomille ajatuksille.
|
Nysalor
linkki
17. helmikuuta 2002 kello 13.39
|
Nysalor
17. helmikuuta 2002 kello 13.39
linkki
|
petteri:
[i:e80e19cefd]Valaistuminen on Gloranthassa on aika pitkälle samalaista kuin valaistuminen meidän maailmassamme. Kumpikin on vain tekosyitä tyhmille toiminnoille ja moraalittomille ajatuksille.[/i:e80e19cefd]
Jälleen jonkinlaista nurkkakuntalaista orlanthiajattelua. Gloranthassa valaistumisella on nähdäkseni sellaisia metafyysisiä ominaisuuksiakin, joita meidän maailmassamme ei ole. Valaistuneet pystyvät kaiketi esimerkiksi yhdistelemään myyttejä paljon helpommin kuin ei-valaistuneet. Niinpä Arkatkaan ei ehkä ilman valaistumista olisi menestynyt yhtä hyvin sankarien polulla. Sitä paitsi joillakin arkatilaislahkoilla on tavattoman voimakas moraali, vaikka niiden jäsenet ovatkin valaistuneita. Kaiken lisäksi valaistumisen koulukuntiakin on todella monia, joten ajatusten kirjo on varmasti hyvin suuri.
|
GEAS
linkki
17. helmikuuta 2002 kello 15.44
|
GEAS
17. helmikuuta 2002 kello 15.44
linkki
|
Ilmeisesti tämäkin keskustelu menee samaan suuntaan kuin muut valaistumiseen liittyvät eli mitä valaistuminen pohjimmiltaan on.
|
Nysalor
linkki
17. helmikuuta 2002 kello 16.00
|
Nysalor
17. helmikuuta 2002 kello 16.00
linkki
|
GEAS:
[i:f37a32e2cf]Ilmeisesti tämäkin keskustelu menee samaan suuntaan kuin muut valaistumiseen liittyvät eli mitä valaistuminen pohjimmiltaan on.[/i:f37a32e2cf]
Valaistuminen on vain sellainen juttu, ettei sitä minusta ole mitään mieltä käyttää vain pelimekaniikkana. Koska valaistuminen on laadultaan aika pitkälti henkistä, valaistumiseen liittyviä ideologioita tarvitaan myös, jos joku hahmo ihan konkreettisesti valaistuu tai kuulee Nysalorin arvoituksia.
Sääntöteknisesti eri valaistumissuunnilla ei ehkä ole muita eroja kuin pienet poikkeavuudet valaistumisesta saatavissa hyödyissä, mutta ajatustapojen tasolla erot voivat olla hyvinkin suuria. Varmasti Ralzakarkin edustama valaistumissuunta eroaa radikaalisti arkatilaisten näkökannasta ja lunarilaisten näkemys poikennee kralorelalaisesta ja itsekkäiden Gbajin palvojien ajatuksista. Ja jumaltietäjien (joiden arvelen olleen usein valaistuneita) valaistumissuuntaukset puolestaan olivat kai kylmän analysoivia ja hyötyyn tähtääviä. Valaistumisesta on moneksi. :smile:
|
GEAS
linkki
17. helmikuuta 2002 kello 16.38
|
GEAS
17. helmikuuta 2002 kello 16.38
linkki
|
Joo,no kun en kerran tiedä asiasta paljon mitään niin puolestani saatte rähinöidä asiasta aivan vapaasti.
|
Argenteus
linkki
17. helmikuuta 2002 kello 17.08
|
Argenteus
17. helmikuuta 2002 kello 17.08
linkki
|
[i:e601baa423]Valaistumisen olennaisin oivallus on se, ettei kaaos itsessään olekaan pahaa tai vihamielistä. [/i:e601baa423]
...hm, kyllä valaistuminen IMHO on vähän isompi juttu. HW-listalla monasti pyörinyt määritelmä (lieneekö ihan jostain kirjasta otettu?) toteaa napakasti, että valaistuminen on "mailmankatsomuksen äkillinen muuttuminen mystiseksi", noin vapaasti suomennettuna. Tuo on mun mielestä loistava määritelmä ja kertoo aika paljon.
Toki monessa tapauksessa tuo kaaos-juttu on se tärkein, etenkin niissä kulttuureissa missä kaaos on paha ja läsnä (eli ennenkaikkea vakavanhat Orlanthit). Mutta on siinä paljon laajempiakin vaikutuksia, ja eiväthän esim. Vithelan pojat muistaakseni muutenkaan tee eroa kaoottisen ja ei-sellaisen välille joten heillä valaistuminen ilmenee muilla tavoin.
Kilahtaminen on hyvin helppoa valaistumisen sattuessa, kun koko maailmankatsomus kääntyy yhtäkkiä täysin päälaelleen. Lunarin Rashoranilaiset kaiketi tuntevat jotain lääkkeitä tähän vaivaan, luulisin.
Valaistumisesta voi sitten kai seurata kaikennäkösiä sääntöteknisiä jutskia... en kyllä usko että pystyisin itse mielekkäästi pelaamaan valaistunutta hahmoa joten sääntöpuoli on mulle aika yhdentekevää :smile:
|
Nysalor
linkki
17. helmikuuta 2002 kello 17.32
|
Nysalor
17. helmikuuta 2002 kello 17.32
linkki
|
Argenteus:
[i:222d018b8f]...hm, kyllä valaistuminen IMHO on vähän isompi juttu.[/i:222d018b8f]
Tokihan valaistumiseen liittyy paljon muutakin, mutta kaaospointti kyllä esiintyy Kauhun ja pimeyden kulteissa sekä Dorastor-kirjassa sellaisena olennaisimpana juttuna. Tähän tietoon itse asiassa perustuu myös suoja kaaoksen/lain havainnoinnilta.
[i:222d018b8f]HW-listalla monasti pyörinyt määritelmä (lieneekö ihan jostain kirjasta otettu?) toteaa napakasti, että valaistuminen on "mailmankatsomuksen äkillinen muuttuminen mystiseksi", noin vapaasti suomennettuna.[/i:222d018b8f]
Minulle riittäisi kyllä pelkkä maailmankatsomuksen äkillinen muuttuminenkin, jos välttämättä muutamaan sanaan halutaan valaistuminen tiivistää. Tietysti valaistuminen on kuitenkin jotakin muuta kuin äkillinen perimmäisen olemuksen muutos, joka aiheutuu vaikkapa jostakin tuhoisasta loitsusta, kuten vaikka Bagogin Uudelleensyntymän rituaali.
[i:222d018b8f]Mutta on siinä paljon laajempiakin vaikutuksia, ja eiväthän esim. Vithelan pojat muistaakseni muutenkaan tee eroa kaoottisen ja ei-sellaisen välille joten heillä valaistuminen ilmenee muilla tavoin.[/i:222d018b8f]
Onhan valaistumisella toki laajempiakin vaikutuksia kuin kaaoksen hyväksyminen. Merkittävyys tosiaan varmaankin riippuu kulttuuristakin eli kulttuurin mukaan jokin puoli voi nousta toisia tärkeämmäksi. Kaipa kuitenkin suurin osa Gloranthan kansoista kuitenkin tiedostaa laki-kaaos-jaottelun ja siksi se on niin tärkeä.
|
Plentonius
linkki
17. helmikuuta 2002 kello 18.31
|
Plentonius
17. helmikuuta 2002 kello 18.31
linkki
|
... Uroxiitti? ...
Mutta alkuperäiseen kysymykseen, niin valaistuminen on yleisimmillään sitä samaa, mihin Buddha-poju pääsi aikanaan ja silleen. Ei se ole yhtään sen monimutkaisempi käsite kuin hyvä olutkaan. Monia näkemyseroja, mutta kaikki tietää, mistä puhutaan.
Valaistumista on monissa kulttuureissa, Kralorelan ja Pelorian kulttuureissa (unohdanko Itäiset saaret, en kai) ehkä eniten. DaraHappassa Yelm oli ensimmäinen valaistunut, mutta niin varmaan joka kulttuurilla oli omat ensimmäiset valaistuneensa (Jernotius, joku lohikäärme tms.).
Kaaosjuttu tulee vasta Nysalorin myötä (niin foorumilla kuin Gloranthassakin...), kaaoksella ei sinänsä olisi mitään tekemistä valaistumisen kautta, mutta koska Nysalor nyt oli hiukan kaoottisesti rakennettu jumala, niin on syytä olettaa, että jokin yhteys tämän suunnan valaistumisella olisi kaaokseenkin.
|
Juha R
linkki
17. helmikuuta 2002 kello 19.22
|
Juha R
17. helmikuuta 2002 kello 19.22
linkki
|
[i:b8181fbbfd]Tokihan valaistumiseen liittyy paljon muutakin, mutta kaaospointti kyllä esiintyy Kauhun ja pimeyden kulteissa sekä Dorastor-kirjassa sellaisena olennaisimpana juttuna.[/i:b8181fbbfd]
Johtunee hiukka siitäkin että kyseisissä kirjoissa kaaos on aika prominenttia.
[i:b8181fbbfd]Kaaosjuttu tulee vasta Nysalorin myötä (niin foorumilla kuin Gloranthassakin...), kaaoksella ei sinänsä olisi mitään tekemistä valaistumisen kautta[/i:b8181fbbfd]
Lisäksi se valaistuminen, jota Nysalorin opista on jäljellä ja jota Dorastor ym. opukset kuvaavat suhtatuu todelliseen mystisismin valaistumiseen kuin aakkoset lukutaitoon - se on harhapolku tai umpikuja todelliseen valaistumiseen nähden, joka on ihan muuta. Nysalor-valaistumisella saavuttaa lähinnä maallisia etuja kun taas oikeitten mystikkopolkujen päätepisteenä oleva valaistuminen on suunnilleen samaa kuin valaistumien buddhalaisuudessakin.
|
Argenteus
linkki
17. helmikuuta 2002 kello 20.07
|
Argenteus
17. helmikuuta 2002 kello 20.07
linkki
|
Juha:
[i:d2478e4938]harhapolku tai umpikuja todelliseen valaistumiseen nähden, joka on ihan muuta. [/i:d2478e4938]
Sanoisin että tuo on vain mielipide, jonka kyllä varmasti useimmat "oikeat" mystikot antaisivat.
Mun nähdäkseni riddleistä tms. valaistunut heppu voi hyvin jatkaa tähän "todelliseen valaistumiseen" mistä puhut, siis mystisen tien päähän. Näitä sällejähän on tosin Gloranthassa suunnilleen yhtä paljon kuin boddhisatvoja oikeassa maailmassa, eli ei kovin montaa. Godunya tulee mieleen. Shengikin mokas.
|
Nysalor
linkki
17. helmikuuta 2002 kello 20.08
|
Nysalor
17. helmikuuta 2002 kello 20.08
linkki
|
Juha R:
[i:f5fcd31796]Johtunee hiukka siitäkin että kyseisissä kirjoissa kaaos on aika prominenttia.[/i:f5fcd31796]
Varmaan osasyy on myös se, että noissa kirjoissahan kuvattiin juuri Nysalorin tarjoamaa valaistumista, eikä paljon muusta puhuttukaan. Tosin eri koulukunnista oli kyllä maininta.
[i:f5fcd31796]Lisäksi se valaistuminen, jota Nysalorin opista on jäljellä ja jota Dorastor ym. opukset kuvaavat suhtatuu todelliseen mystisismin valaistumiseen kuin aakkoset lukutaitoon - se on harhapolku tai umpikuja todelliseen valaistumiseen nähden, joka on ihan muuta.[/i:f5fcd31796]
Kaikki on niin suhteellista. Varmasti Nysalorin opetuksia seuraavilla on omat mielipiteensä idän mystikkojen sepustuksista.
[i:f5fcd31796]Nysalor-valaistumisella saavuttaa lähinnä maallisia etuja kun taas oikeitten mystikkopolkujen päätepisteenä oleva valaistuminen on suunnilleen samaa kuin valaistumien buddhalaisuudessakin.[/i:f5fcd31796]
Nysalorin valaistumisen saavuttaminen lienee kai kuitenkin helpompaa kuin jokin mystikkojen valaistuminen. Jos siis mystikkojen valaistumiseen liittyy jonkinlainen pääsy irti koko maailmankaikkeudesta. Entä ovatkohan idän valaistuneet siinä mielessä samanlaisia kuin Nysalorin valaistuneet, että kaaos-/lakiaistit eivät heitä havaitsisi?
Ovatkohan muuten Teshnoksen zitratkin jonkin sortin valaistuneita? Ainakin Teshnoksen kosmologian perustan luonut Chal Näkyjä oli jonkin sortin mystikko. Teshnoksessa zitroja on kuitenkin vain kourallinen ja he hallitsevat valtakuntaa ihan maallisestikin. Siinä mielessä heillä ei ainakaan näytä olevan mitään pyrkimystä pois maailmasta.
|
Juha R
linkki
17. helmikuuta 2002 kello 20.27
|
Juha R
17. helmikuuta 2002 kello 20.27
linkki
|
A:
[i:bbe293499d]Sanoisin että tuo on vain mielipide.[/i:bbe293499d]
N:
[i:bbe293499d]Kaikki on niin suhteellista.[/i:bbe293499d]
Provokaationi ainakin onnistui, hähhhää...
Lähinnä siis halusin vain erottaa kaksi valaistunut-sanan käyttötarkoitusta toisistaan.
Kaiken suhteellisuus on sitten asia erikseen, mutta monesta syystä on silti erittäin epätodennäköistä että nysalorilaisittain valaistunut henkilö koskaan saavuttaa mystisismin päätepistettä eli todellista valaistumista. Jos ajatellaan sellaisia 'valaistuneita' jotka pomppivat kultista kulttiin niin hehän vain kietoutuvat jatkuvasti pahemmin maailman pauloihin. Sitäpaitsi heiltä puuttuu opettaja ja oppi, joten ennuste on huono.
Mutta tämähän siis johtuu siitä että Nysalor ja hänen oppinsa on miltei hävitetty ja jäljellä on vain sirpaleita eikä siitä että itäinen mystisismi olisi jotenkin fiinimpää. Ja onhan keisarikunnassakin oikeita mystikkokoulukuntia joihin ylläolevat haukut ei päde.
[ Tätä viestiä on muokannut: Juha R 2002-02-17 22:53 ]
|
Argenteus
linkki
17. helmikuuta 2002 kello 20.49
|
Argenteus
17. helmikuuta 2002 kello 20.49
linkki
|
[i:070c288c08]Jos siis mystikkojen valaistumiseen liittyy jonkinlainen pääsy irti koko maailmankaikkeudesta. [/i:070c288c08]
Näinhän ne legendat kertovat. Yhtyy kosmiseen lohikäärmeeseen tai muuta sellasta shittiä.
Tässä muuten se ero onkin, unohdin höpöttää siitä aikasemmin. Sanotaan sitä nyt vaikka mystiseksi täyttymykseksi, mutta se on kyllä nähdäkseni pidemmälle menevää kuin "standardi" valaistuminen joka voi vaikka niistä riddleistä hyökätä päälle.
Ehkä asiaa vois ajatella niin että valaistuminen on se minkä Buddha saavutti mietiskelypuunsa alla (nirvana), ja "mystinen täyttymys" on se minkä hän saavutti lopussa, ennen kuolemaansa (parinirvana). Ja tämä jälkimmäinen on siis todella harvinainen Gloranthassa, ihmeiden ihme itämaalaisille.
Kaiketi kyse on lähinnä aste-erosta. Ja tietty valaistuminen arvotuksista on sikäli ikävä ettei siihen ole valmistauduttu kunnolla, toisin kuin mystikot.
[i:070c288c08]Entä ovatkohan idän valaistuneet siinä mielessä samanlaisia kuin Nysalorin valaistuneet, että kaaos-/lakiaistit eivät heitä havaitsisi? [/i:070c288c08]
Väitän että tarpeeksi pitkälle edenneeseen mystikkoon eivät mitkään tuollaiset toimi.
[i:070c288c08]Ovatkohan muuten Teshnoksen zitratkin jonkin sortin valaistuneita? [/i:070c288c08]
Siis ne Zitro Argonin veitikat ? Mystikkoja, jos Dayzataria käyttää mallina.
[i:070c288c08]Siinä mielessä heillä ei ainakaan näytä olevan mitään pyrkimystä pois maailmasta.[/i:070c288c08]
Ehkä ne on jotain wu wei -hihhuleita ? "Toimintaa tekemättä mitään" vai miten se menikään...
|
Nysalor
linkki
17. helmikuuta 2002 kello 21.44
|
Nysalor
17. helmikuuta 2002 kello 21.44
linkki
|
Juha R:
[i:4e0fd08067]Lähinnä siis halusin vain erottaa kaksi valaistunut-sanan käyttötarkoitusta toisistaan.[/i:4e0fd08067]
Joo, oikein hyvä ajatus. Yritän siis tästä lähtien käyttää vaikka termejä Nysalorin valaistunut ja mystisyyden valaistunut tai jotakin sinne päin.
[i:4e0fd08067]Kaiken suhteellisuus on sitten asia erikseen, mutta monesta syystä on silti erittäin epätodennäköistä että nysalorilaisittain valaistunut henkilö koskaan saavuttaa mystisismin päätepistettä eli todellista valaistumista.[/i:4e0fd08067]
Termi todellinen valaistuminen lienee juuri osoitus tuosta suhteellisuudesta, koska Nysalorin valaistuneet varmasti puolestaan tietävät, että heidän valaistumisensa on juuri se oikea ja että toiset vain haahuilevat jonkin ihan turhan/väärän/pahan perässä. Mystikkojen valaistuminen lienee todellista valaistumista vain heidän omasta mielestään.
[i:4e0fd08067]Jos ajatellaan sellaisia 'valaistuneita' jotka pomppivat kultista kulttiin niin hehän vain kietoutuvat jatkuvasti pahemmin maailman pauloihin.[/i:4e0fd08067]
Tämähän onkin juuri se Nysalorin valaistumisen toinen puoli: valaistumisen käyttäminen itsekkäisiin tarkoituksiin ja oman itsensä korostamiseksi.
[i:4e0fd08067]Sitäpaitsi heiltä puuttuu opettaja ja oppi, joten ennuste on huono.[/i:4e0fd08067]
Kelpaisiko Ralzakark opettajaksi? :smile: Varmaan hänellä on omat opetuksensa, joilla hän valaisee broita.
Argenteus:
[i:4e0fd08067]Sanotaan sitä nyt vaikka mystiseksi täyttymykseksi, mutta se on kyllä nähdäkseni pidemmälle menevää kuin "standardi" valaistuminen joka voi vaikka niistä riddleistä hyökätä päälle.[/i:4e0fd08067]
Ei Nysalorin valaistuminenkaan ihan sattumalta kaiketi tule, vaan henkilön täytyy olla valaistumiselle sopivassa mielentilassa. Jos siis henkilö ei sellaisessa tilassa ole, ei ole mitään apua, vaikka hän yrittäisi ratkaista kuinka monta arvoitusta tahansa. Vaikka tahtomattaankin voi ehkä valaistua, niin tällöinkin täytyy olla sopivan vastaanottava valaistumiselle.
[i:4e0fd08067]Ehkä asiaa vois ajatella niin että valaistuminen on se minkä Buddha saavutti mietiskelypuunsa alla (nirvana), ja "mystinen täyttymys" on se minkä hän saavutti lopussa, ennen kuolemaansa (parinirvana).[/i:4e0fd08067]
Jaa, tuostapa en osaa sanoa mitään. Ehkä asia selventyy, kun huomenna saan toivon mukaan käsiini Revealed Mythogiesin. :smile: Gloranthan itämaalaiset jutut ovat minulle vielä valitettavan tuntemattomia.
[i:4e0fd08067]Väitän että tarpeeksi pitkälle edenneeseen mystikkoon eivät mitkään tuollaiset toimi.[/i:4e0fd08067]
Voi hyvinkin olla näin. Mietin vain sitä, riittääkö siihen tämä aikaisemmin määrittelemäsi valaistuminen.
[i:4e0fd08067]Siis ne Zitro Argonin veitikat ? Mystikkoja, jos Dayzataria käyttää mallina.[/i:4e0fd08067]
Ei, eivät Zitro Argonin veitikat, vaan zitroilla voi ymmärtääkseni olla sisällänsä ihan minkä tahansa jumalan liekki. Teshnoksen ihmisten henkinen kehityshän perustuu sisäiselle mietiskelylle ja vain sitä kautta ihminen voi nousta papiksi tai aateliseksi. Esimerkiksi Somashin ylipappi Garusharp on zitra ja hän oikeastaan johtaa koko teokratiaa, vaikka johtamista hoitaa muodollisesti Hallinnon pyörä. Garusharp ei ole silti mikään maallisuutta vieroksuva tyyppi, vaan hän esimerkiksi tahtoo pitää keltahaltioiden kanssa käydyn kaupan tiukasti omissa käsissään - ja arvatenkin siitä saatavien voittojen vuoksi. Mutta siis teshnoslaisen henkisen kehityksen systeemin loi mystikko Chal Näkijä ja ennen Teshnoksessa oli siihen monia muitakin tapoja, jotka katosivat Seleranin imperiumin aikana.
[i:4e0fd08067]Ehkä ne on jotain wu wei -hihhuleita ? "Toimintaa tekemättä mitään" vai miten se menikään...[/i:4e0fd08067]
Aika vaikea uskoa tuota, koska Garusharp esimerkiksi tapatti kolmanneksen Gion kaupungin asukkaista, kun nämä protestoivat hallinnon toimia Harstaria vastaan. Myöskin keltahaltioiden kaupassa kyllä heijastuvat aika itsekkäät pyrkimykset. Kyllä ainakin jotkut teshnoslaiset zitrat tuntuisivat olevan myös käytännönläheisiä ja enemmänkin kai sisäinen liekki ohjaa osan ihmisestä mietiskelevään elämään ja osan maallisempiin puuhiin.
|
Plentonius
linkki
17. helmikuuta 2002 kello 22.06
|
Plentonius
17. helmikuuta 2002 kello 22.06
linkki
|
[i:f43af3f021]Shengikin mokas. [/i:f43af3f021]
Eikä mokannut. Helvetissä olo kuuluu vain suunnitelmaan.
|
Argenteus
linkki
17. helmikuuta 2002 kello 22.31
|
Argenteus
17. helmikuuta 2002 kello 22.31
linkki
|
Juha:
[i:d250d5ddb9]Provokaationi ainakin onnistui, hähhhää... [/i:d250d5ddb9]
Kyllä vaan :smile:
[i:d250d5ddb9]Jos ajatellaan sellaisia 'valaistuneita' jotka pomppivat kultista kulttiin niin hehän vain kietoutuvat jatkuvasti pahemmin maailman pauloihin. [/i:d250d5ddb9]
Näinhän se on. Mutta käsittääkseni on kyllä mahdollista päästä irti maailmasta tiettyjä jumalia palvomalla. Sedenya ? hmm...
[i:d250d5ddb9]Sitäpaitsi heiltä puuttuu opettaja ja oppi, joten ennuste on huono. [/i:d250d5ddb9]
Juu, paitsi että Taraltaran ja Rashoranin koulut joista itsekin puhuit kyllä luullakseni ovat valmiita opettamaan.
Nysalor:
[i:d250d5ddb9]Gloranthan itämaalaiset jutut ovat minulle vielä valitettavan tuntemattomia. [/i:d250d5ddb9]
Niinno kaivoin kyllä noi käsitteet ihan oikeasta buddhalaisuudesta :smile:
Paljastetuista Mytologioista varmaan kyllä löytyy aika hyvin juttua näistä asioista. Jos ehtisi lukemaan, siis :smile:
[i:d250d5ddb9]Mietin vain sitä, riittääkö siihen tämä aikaisemmin määrittelemäsi valaistuminen. [/i:d250d5ddb9]
Juu...
[i:d250d5ddb9]Ei, eivät Zitro Argonin veitikat[/i:d250d5ddb9]
Aha, no sitten voi unohtaa sen mitä sanoin. Mutta saatiinpahan taas oppitunti Teshnoksesta :smile:
Plentsu:
[i:d250d5ddb9]Eikä mokannut. Helvetissä olo kuuluu vain suunnitelmaan. [/i:d250d5ddb9]
:lol:
...vaan eihän sitä koskaan tiedä :smile:
Tarkotin tosin sitä, että Shengi oli ottamassa viimistä askelta lopulliseen valaistumiseen mutta sitten valitsikin lopussa maallisen maailman. Ja jyräs kaikki siinä sivussa.
|
Guzmo
linkki
18. helmikuuta 2002 kello 12.02
|
Guzmo
18. helmikuuta 2002 kello 12.02
linkki
|
Valaistumisjauhantaa, mikäs sen mukavempaa.
Kyllä valaistunutta voi jollain tasolla pelata oli kyseessä nyt "harhautunut" kaaoksen olento tai "syvällisemmin" valaistunut. Eihän valaistuminen kaikissa näy niinkään selvästi käytöksen muuttumisessa ja korkeamman filosofian omaksumisena. Vai onko tätäkin sitten gregattu urakalla HW:n myötä?
Sitten kysymys. Onko niitä riddlejä pakko laukoa kaikille vastaantulijoilla? Heortling alueilla riddlerit menettävät pään vaikka kyseessä olisikin vain juopon/hullun horinat oikeiden Nysalorin arvoitusten sijasta. Mutta jos valaistuneet ovat kerran päässeet ymmärryksen mystiselle puolelle, niin sekoittaako se heidän toellisuudentajunsa niin pahasti, että täytyy laukoa niitä arvoituksia joka kylässä?
Vai haetaanko niillä vain respektiä ja samanhenkisiä tovereita valaistumattomasta väkijoukosta?
Muutenkin siis tuo riddleillä valaiseminen on vähän bore juttu. Valaistuneen ei tarvitse mennä kuin johonkin hoviin vuodeksi höpisemään omiaan ja tämän jälkeen puolet hovista ovat omituisia tai pahimmillaan seonneita. Eikös esim. Ralzarak ole tähän tyyliin "aivopessyt" Lunarin virkamiehiä.
Eli kyllä valaistumisen pitäisi mielestäni vaatia "kohteeltakin" vastaanottavaisuutta asialle. Ei nyt pärkkele pesunkestävää Orlanthia saa yhdellä kysymyksellä käännytettyä väärälle tielle :smile:
Puoleen kysymyksistä saisin varmaan vastauksen lueskelemalla Dorastor ja Lords of Terror kirjaa, mutta ne ovat nyt kätten ulottumattomissa.
|
Dovas
linkki
4. huhtikuuta 2002 kello 18.04
|
Dovas
4. huhtikuuta 2002 kello 18.04
linkki
|
Paavo "körtti" Ruotsalainenkin koki muuten valaistumisen tuolla Aholansaarella...haha!
|