Nysalor
1. elokuuta 2011 kello 23.19
linkki
|
Taas on aika jakaa Ropecon-tunnelmia sekä niiden kanssa, jotka olivat mukana, että niiden, joilla ei ollut onnea päästä tämänvuotiseen tapahtumaan. Kirjoitelkaapa tunnelmianne myös muut mukana olleet!
[b:830c3d408d]Perjantai[/b:830c3d408d]
Tulin Ropeconiin jo hyvän aikaa ennen tapahtuman varsinaista alkamista, jotta ehdin laittaa Kalikoksen pöydän kuntoon. Pöytien asettelu oli hiukan muuttunut aiemmin ilmoitetusta, ja olimme kai ensimmäistä kertaa ikkunoiden vastaisella puolella. Eipä silti, paikka oli ihan mukava.
Pöytää korosti perinteiseen tapaan jo monta tapahtumaa nähnyt Kalikos-lakana. Esillä olivat ylpeästi kaikki Zinin numerot, Kotkanpesän matkaopas ja uusinta Glorantha-kirjallisuutta, mm. Sartar-kirja ja Pavis Rises. Pöydässä oli myös viime Ropeconista tuttu Glorantha-arvontalaatikko, johon kertyi jo monta lappua ennen tapahtuman alkamista. Kalikoksen hiukan uudistettuja esitteitäkin oli tarjolla.
Perjantain alun vietin tiiviisti Kalikoksen pöydässä päivystämässä. Pöydässä kävi paljon tuttuja ja tuntemattomia, joiden kanssa oli mukava rupatella. Hieno hetki oli tavata ansioituneet Glorantha-kirjoittajat Jeff Richard ja Pete Nash, jotka olivat tavallaan Kalikoksen epävirallisina vieraina Ropeconissa. Jeff innostui kuullessaan meidän suunnittelevan HeroQuestin suomentamista ja lupasi projektille tukea. Saattaa siis olla, että HeroQuest nähdään suomenkielisenä versiona!
Kalikoksen pöydän lähellä mutta kulman takana olivat HelMet-kirjastojen pöydät, joissa pelattiin korttipelejä. Olin ollut mukana suunnittelemassa HelMet-kirjastojen kävijäkyselyä, joka toimi samalla arvontakuponkina. Täytettyjä papereita kuului kertyneen yli sata. Odottelen mielenkiinnolla, millaisia tuloksia siitä saadaan, sillä koetimme kyselyn avulla selvittää, miten kirjastojen roolipelikokoelmia tunnetaan ja mitä niiltä toivotaan.
Seitsemältä illalla aloitin ensimmäisen pelini, joka oli Murha Yuthupassa RuneQuestin säännöillä. Pelin viisi hahmoa arvottiin neljän pelaajan kesken. Mukaan pääsivät joukon johtaja, eolilaistaustainen upseeri Lol Kolmikivi, poliittiset upseerit Luxierza Dayzanad (konservatiivinen darahappalainen) ja Veshkort Ligur (lipevä Irripi Ontorin palvoja) sekä joukon ainoana tavallisena sotilaana Eugeria Yukatan, naispuolinen haukkasoturi. Lunarilaistunut brolialainen barbaari Ulfrog Kesyhärkä jäi siten joukosta pois.
Yuthuppaa kuohuttanut murha osoittautui varsin monimutkaiseksi ja hankalaksi selvittää. Epäilyksiä lankesi useiden tahojen ylle, mutta tiedot tapahtumasta ja todisteet arveluille olivat kovasti kiven alla. Pelaajat onnistuivat järjestämään kiinnostavia käänteitä murhatutkimuksessa, ja kaiken kruunasi häikäilemätön rynnäkkö syylliseksi epäillyn luokse. Se vihdoin ratkaisi tapauksen ja tuotti eri tahoille mieleisen ratkaisun, jonka ansiosta hahmot saivat ansaitut palkkionsa.
Murha Yuthupassa oli oikein miellyttävä peli. Oli herkullista seurata pelaajien pohdintoja. Tämä oli toinen kerta, kun peluutin skenaarion, ja se onnistui mielestäni paremmin kuin vuosien takainen ensimmäinen kerta. Koko skenaario oli silti vain yksi A4-kokoinen paperi, jolla oli muistiinpanoja ranskalaisilla viivoilla. Apuna olivat myös Yuthupan kartta ja vanhahko ranskasta käännetty kuvaus. Pelinjohtaminen olisi ollut kieltämättä helpompaa ja ehkä pelikin loisteliaampi, jos olisin ehtinyt ja jaksanut kirjoittaa skenaarioon enemmän tekstiä. Nyt suuri osa syntyi improvisoituna.
Peli päättyi hiukan yli yhden aikaan yöllä eli jokseenkin arvioidussa ajassa. Pelaajat olivat sanojensa mukaan pitäneet pelistä ja niin toki minäkin, vaikka näen siinä myös omalta osaltani parantamisen varaa. Kiitos kaikille osallistuneille!
[b:830c3d408d]Lauantai[/b:830c3d408d]
Lauantaiksi olin aikatauluttanut Wyvernin sisaret -pelin alkamaan kello 10.00, mutta yhtään pelaajaa ei ollut ilmoittautunut. Se ei ollut minulle suuri yllätys, sillä noin aikaisin pelaajia ei ole ennenkään oikein siunaantunut. Olisin peluuttanut pelin HelMet-kirjastojen pöydässä, ja kollegaani harmitti, ettei peliä saatu aikaan. Ainoa HeroQuest-pelini jäi siis pelaamatta.
Lauantaina pidin vielä Kalikoksen pöytää, mutta nyt väkeä ei käynyt yhtä paljon kuin perjantaina. Oli kuitenkin oikein mukana turista Rvotin kanssa, jonka tapasin ensimmäistä kertaa kasvokkain. Vielä löytyy siis kalikoslaisia, joihin ei ole tullut törmättyä tapahtumissa!
Kolmen aikaan alkoi sitten Kalikoksen ohjelmanumero: Gloranthan sankarit -luento, jonka pitivät vieraamme Jeff Richard ja Pete Nash. Yleisöä oli kai vähän päälle parikymmentä henkeä, joista merkittävä osa oli kalikoslaisia. Oli luento kiinnostanut silti muitakin, ja yleisökysymyksiä esittivät yhdistykseen kuulumattomatkin kuulijat.
Vieraamme puhuivat monista aiheista, mm. sankarin määritelmästä, Gloranthan tulevaisuudesta, lunarilaisista suvuista ja myyttisten tapahtumien universaalisuudesta. Yleisö oli aktiivisesti mukana, ja itsekin esitin pari kysymystä. Jeffin kannettavalta esittämät kartat havainnollistivat hyvin asioita. Juttua riitti niin paljon, että aikaa olisi kulunut enemmänkin. Saimme ystävälliseltä seuraavalta esiintyjältä luvan jatkaa vielä seuraavan esityksen alkamiseen asti.
Luennon jälkeen olikin aika siirtyä pienen ja valitun joukon piiriin: Kalikoksen saunatapaamiseen. Se pidettiin Ropeconin tiloissa aivan lähellä Dipolia. Jeff ja Pete pääsivät nauttimaan aidon suomalaisen saunan kuumuudesta. Kalikoslaiset keskustelivat vilkkaasti vieraiden kanssa, joskin Jeff oli luultavasti eniten äänessä ja hänellä riitti juttua Gloranthasta. Jeff ihastui suuresti Turkan esittelemään Copper Town -lautapeliin ja kehui sitä ja sen ammattimaista tasoa ihan maasta taivaisiin. Saattaa siis hyvin olla, että peli pääsee julkaisulistalle houkuttelemaan lisää ihmisiä Gloranthan ääreen!
Jeffillä oli jonkin verran Moon Designin julkaisuja mukana. Ostin itselleni Sartar Companionin (johon sain tietysti omistuskirjoituksen!) sekä Kalikoksen Glorantha-arvonnan palkinnoiksi HeroQuestin ja History of the Heortling Peoplesin. Kaikkiaan tuossa suunnilleen 15 hengen tilaisuudessa oli oikein hieno tunnelma, ja aikaa olisi voinut olla enemmänkin, mutta ennen yhdeksää piti lopetella.
Yhdeksältä alkoi toinen toteutunut pelini: Maximum Game Funin säännöillä toimiva Riimumetallivaippa. Mukana oli neljä pelaajaa, ja he saivat itse luoda hahmonsa pelin aluksi. Lunarilaisten alokkaiden joukosta muodostui melkoisen erikoinen sakki: lunarilaiseksi kääntynyt kaoottinen orlanthibarbaari, korkeaa sukua oleva mutta vätysmäinen darahappalainen, pasifistinen(!) praxilainen eläinpaimentolainen ja joukon kruununa armeijaan liittynyt ankka.
Lunarin alokkailla oli kovasti opettelemista armeijan tavoille, eikä sadistinen harjoitusoptio päästänyt heitä vähällä. Pelissä syntyi kerrassaan koomisia tilanteita, ja saimme kaikki nauraa oikein kuunnolla hahmojen toilailuille. Lopussa porukka kuitenkin osoitti sankarillisuutensa. Ja kuka saavutti kaikkein suurimman palkinnon? No tietysti ankka, joka pääsi ensiksi sotamerkinkantajaksi ja sitten peräti uudeksi harjoitusoptioksi! :)
Peli kesti vain kolme tuntia mutta tuntui kerrassaan hienolta kokemukselta. Peluutin skenaarion ensimmäistä kertaa ja sain todeta, että se kelpaa peluutettavaksi uudelleenkin, ehkäpä Traconissa, jos pelaajia vain löytyy siihen. Vaikka kaikki pelaajat eivät tunteneet Gloranthaa kovin syvällisesti, he onnistuivat luomaan loistavia ja mahtavasti Gloranthaa henkiviä hahmoja. Suuret kiitokset teille, pelaajat upeista pelihetkistä!
[b:830c3d408d]Sunnuntai[/b:830c3d408d]
Sunnuntaiksi olin laittanut Viimeinen tango Paviksessa -pelini alkamaan kello 12.00, mutta siihen ei ilmoittautunut yhtään pelaajaa. Jouduin siis perumaan pelin ja suuntasin sen sijaan kuuntelemaan sankarin määritelmää pohtinutta paneelikeskustelua. Ville Vuorela toimi paneelin puheenjohtajana, ja siihen osallistuivat Ropeconin kunniavieraat Frank Mentzer ja Erik Mona, Mike Pohjola sekä Kalikoksen vieraat Jeff ja Pete. Kuulijoita oli runsaslukuisesti.
Paneelikeskustelu oli kiinnostava, ja osallistujat nostivat hyviä pointteja esiin. Mentzer korosti osuvasti sitä, että sankaruus on sidoksissa kontekstiin ja että eri aikoina sankaruus näyttäytyy erilaisena. Jossakin pienessä piirissä saatetaan pitää Norjan julmaa joukkomurhaajaakin sankarina. Jeffille esitettiin hauska kysymys, olisiko Gloranthan sankari vielä sankari, jos hänet siirrettäisiin scifiympäristöön.
Pete mainitsi yleisölle kolme sotaan osallistunutta suomalaista – Simo Häyhän, Mannerheimin ja nimettömäksi jääneen sotilaan – ja kysyi, olivatko he yleisön mielestä sankareita. Siihen Pohjola puuttui lisäämällä joukkoon Arntdt Pekurisen, joka hänkin sai kannatusta sankarina. Eipä paneeli mitään kovin lopullista vastausta saanut aikaan sankarin määritelmäksi, mutta ainakin esitetyt näkemykset herättivät ajatuksia. Kalikoksen vieraat olivat oikein hyvin keskustelussa mukana, ja Jeff oli kenties eniten äänessä.
Paneelikeskustelun jälkeen siirryin seuraamaan Jeffin HeroQuestin säännöillä vetämää Pavis-peliä. Skenaario on kuulemma tulossa Moon Designin Pavis-kirjaan. Pelissä oli mukana viisi kalikoslaista, jotka saivat itse luoda hahmonsa. Jouduin poistumaan lootin ajaksi, ja sillä aikaa hahmot olivat saaneet mystiset naamiot, joista Jeffillä oli hienot kuvat. Peli oli jännittävä ja huipentui jopa myyttiselle tasolla. Oli ilo seurata Jeffin työskentelyä pelinjohtajana, ja itse skenaario vaikutti mielenkiintoiselta, vaikka ehdinkin tippua poissa ollessani vähän kärryiltä. Pete veti viereisessä pöydässä Mongoosen RuneQuestilla peliä, josta ehkä joku osallistuja osaa kertoa enemmän.
Lootissa oli tänä vuonna suhteellisen vähän tavaraa. Yksi Mongoosen RuneQuestin kirjakin sinne oli eksynyt. Nappasin itse merkillisen opuksen nimeltä Dual! Parallel Trouble Adventure. Pöydässä riitti nipin napin tavaraa kaikille läsnä olleille pelinjohtajille; jos kaikki olisivat olleet paikalla, viimeiset olisivat jääneet ilman. Toivottavasti ensi Ropeconissa varataan vähän enemmän tavaraa, jotta lootissa on kunnolla hohtoa.
[b:830c3d408d]Yleistä[/b:830c3d408d]
Tämä Ropecon oli minusta yksi parhaista Ropeconeistani. Osaltaan sen tekivät mainiot vieraamme, mutta myös pelit olivat oikein viihdyttäviä. Kalikoksen saunatapaamisessa syntyi ryhmähenki aivan toisella tavalla kuin yleensä, jolloin kalikoslaiset yleensä vain poikkeavat pöydän luona.
Kalikoksen kannalta Ropeconin taloudellinen saldo oli hyvä: jäsenmaksuja saatiin yhdeksältä jäseneltä. Yhdistyspöydän ohella kuluja syntyi saunatilan vuokrasta, saunatarjoiluista ja Glorantha-arvonnan palkinnoista, mutta panostus minusta kannatti. Arvontalappuja kertyi 39 eli vähemmän kuin viime vuonna, mutta toisaalta Kalikoksen pöydässäkin taidettiin päivystää viime vuotta vähemmän aikaa. Arvontaa voisi vaikka jatkaa Traconissa, jotta useammilla on mahdollisuus voittaa hienot palkinnot.
Epävirallisen tilastoni mukaan kalikoslaisia olisi ollut Ropeconissa 13 eli pari enemmän kuin viime vuonna. Kaukaisin oli saapunut ihan ulkomailta asti. Muutamien kalikoslaisten kesken oli pohdintaa siitä, että olisi kiva saada Greg Stafford taas uudelleen Suomeen. Se kuulemma onnistuisi, jos Gregin matkat maksettaisiin. Kalikoksella ei ole siihen nyt rahaa, mutta ehkäpä voisimme keksiä rahankeräyskeinoja tai tehdä itse kukin lahjoituksia noin jaloa tarkoitusta varten?
Tämän vuoden Ropeconista jäi niin hyvä maku, että odottelen jo innolla ensi vuoden Ropeconia. Sitä ennen olisivat toki tulossa Kalikoksen 10-vuotissynttärit. Olisi hienoa saada seuraavaan Ropeconiinkin joku Gloranthan kannalta tärkeä henkilö. Ja saunatilaisuus tuntui sekin olevan hyvä piriste Kalikoksen toimintaan. Ensi Ropeconissa toivoisi Kalikoksen järjestävän taas jotakin ohjelmaa, olipa se sitten luento tai muuta pelkkiä roolipelejä isompaa.
|
Assath
2. elokuuta 2011 kello 16.38
linkki
|
Positiivista
- Pelisuunnittelijoiden kanssa hengailu oli rentoa ja kivaa. Loistavaa porukkaa olette ja toivottavasti voidaan tehdä yhteistyötä jatkossakin.
- Punaiset hiekat on rautainen lähdekirja. Ehdin lukea sen automatkalla Ouluun ja voin todeta, että jos jossain näet, niin osta pois.
- Muutenkin paljon kotimaisia pelijulkaisuja. Pitää tutustua niihin ajan kanssa. Odotukset ovat korkealla etenkin Unelman suhteen. Koposen Pyöreän pöydän ritarit tiesin hyväksi jo ennen conia.
- Noitia ja Ritareita esitelmä meni aika kivasti, tästä kiitos kuulu Samille.
- Conipelini, Peikkokorven pohjolaiskuningatar oli yksi parhaista joita olen NH:lla vetänyt. Kiitos loistaville pelaajille. Erityisesti eeppisen loppuratkaisun muistan varmasti pitkään.
- Harviaisen The Tribunal larppi. Ei ollut ihan parhaita Harviaisen larppeja (Tuhkakäärme ja Rukouksia posliinialttarilta vievät voiton) joissa olen ollut, mutta todella hyvä kuitenkin.
- Noitahovi myi aika kivasti.
- Arkkikiven leivät + Eeron persoona.
- Lauantai-illan dokaaminen loistavassa seurassa.
Negatiivista
- Sunnuntaiaamun krapula.
- En ehtinyt pelin myynniltä ja tuttujen tapaamisilta juurikaan puheohjelmiin.
- Kalikos ja Glorantha jäivät jälleen kerran vähemmälle huomiolle kuin olisin toivonut.
- Jo klassikoksi muodostunut sunnuntain lopettejaisolut Olorinin kanssa jäi ottamatta kiireen ja huonon vointini takia. Ensi kerralla sitten kaksi.
|
Rvot
4. elokuuta 2011 kello 17.27
linkki
|
Pääsinpä osallistumaan lauantaina Nysalorin vetämään Riimumetallivaippaan. Mahtava peli oli, vaikka pituus oli kompakti niin varsin monenlaista ehti sattumaan eikä tylsiä hetkiä ollut. Nysalor veti kapiaisten rooleja pelottavan (ihan oikeasti) hyvin. Eipä sillä, kyllä meidän morteissa riittikin koulutettavaa.
Pelisysteemi toimi tosi hyvin (pieni nopanheitto hyvä, iso huono) ja kaikki pääsivät siihen nopsaan mukaan. Enkä wanhana Runequestin vääntäjänä kaivannut tarkempia sääntöjä edes taistelussa, sen verran hektistä meisinki oli. Silti oli koko ajan fiilis että hei, me pelataan Runequestia, mikä siis ainakin minun tapauksessani on varsin hyvä merkki. :)
Minkä nimisen hepun tekemä se seikkailu olikaan?
|
Nysalor
4. elokuuta 2011 kello 18.43
linkki
|
Rvot:
[i:278f1b67b0]Minkä nimisen hepun tekemä se seikkailu olikaan?[/i:278f1b67b0]
Michael O’Brienin. Alkuperäinen englanninkielinen skenaario löytyy [url=http://rpgreview.net/mob/runemetaljacket.html]täältä[/url]. Maximum Game Fun -säännöt ja kaksi skenaariota saattavat ilmestyä jossakin vaiheessa suomenkielisenä painettuna julkaisuna. Tekijä on antanut projektille siunauksensa. Mutta siitä tulee varmasti lisää myöhemmin, kunhan kuviot selkiytyvät.
|