Nysalor
5. heinäkuuta 2010 kello 21.54
linkki
|
Tracon pidettiin viime viikonloppuna, ja olin pitämässä siellä Kalikoksen pöytää. Osallistuin tapahtumaan ensimmäistä kertaa, ja laitanpa hiukan mietteitä tapahtumasta.
Yleinen vaikutelma Traconista oli, että se oli kohtalaisen kokoinen, selvästi suurempi kuin Conklaavi muttei varmaan Ropeconin suuruinen. Anime tuntui olevan pääosassa, kun taas roolipelaajia osallistujista tuntui olevan huomattavasti pienempi osa. Painotus näkyi myös tapahtuman myyntikojuissa, joissa ei ollut paljonkaan roolipeleihin liittyvää tavaraa mutta valtavasti mangaa, pehmoeläimiä ja vaikka mitä Japaniin liittyvää tavaraa. Noin silmämääräisesti arvioiden osallistujien keski-ikä oli alempi kuin Ropeconissa, ja varmasti erikoisesti pukeutuneiden suhteellinen osuuskin oli suurempi.
Tapahtuma järjestettiin Tampere-talossa, joka antoi oikein hyvät puitteet sille. (Väkeä kokoontui paljon myös läheisessä Sorsapuistossa.) Tiloissa ei tullut ainakaan minulle liiallisen ahtauden tuntua, mutta väkeä oli kyllä silti liikkeellä enimmän osan ajasta. Erityisen hyvä idea oli tarjota tapahtumayleisölle juomapisteitä, jotka varmasti helteisellä säällä olivat tarpeen. Muutenkin järjestelyt vaikuttivat hyvin ammattimaisilta kiertävine järjestyshenkilöineen ja toimivine tilajärjestelyineen. Tampere-talon sijainti oli myös erinomainen, ja kauempaa tuleville oli mahdollisuus yöpyäkin edullisesti. Ropeconiin verrattuna oli tosin vähän yllättävää, että tapahtuma päättyi molempina päivinä jo kello 18.00. Jatkot tosin olivat vielä siitä eteenpäin toisaalla.
Traconissa yhdistyspöydät oli sijoitettu toiseen kerrokseen eli vähemmän keskeiselle paikalle kuin Ropeconin pöydät Juhla-aulassa, mutta kohtuullisesti väkeä silti kulki ohi. Yhdistyspöydät olivat kuitenkin aika hajallaan, eikä niistä syntynyt oikein yhtenäistä vaikutelmaa. Paikalla taisi olla pääasiassa järjestäviä tahoja tai ainakin paikallisia yhdistyksiä, mutta kiinnostavaa kyllä Piraattipuolue oli myös mukana ja järjesti yhden luennonkin. Arkkikivellä oli kokonainen huone yhdessä Ironspinen kanssa ja myös myyntipöytä käytävällä. Myyntipaikassa puolestaan pisti erityisesti silmään, että Tampereen vihreät nuoret oli hankkinut oman pöydän.
Kalikoksen pöydän antina oli jo useissa tapahtumissa koeteltu Kalikos-lakana, joka on näppärä levittää pöydälle. Esillä olivat Zinin kaikki numerot ja uudet RuneQuestin ja HeroQuestin sääntökirjat. Toisin kuin Ropeconissa, kovinkaan moni ei innostunut selailemaan kirjoja tai lehtiä. Pöydässä oli jaossa myös Kalikoksen esitettä, jota tarjosin kaikille pöydän ääreen pysähtyneille. Olin varannut mukaan 29 esitettä ja yhtä lukuun ottamatta kaikki menivät. Sitä voi siis pitää Kalikoksen suhteen myönteisenä, koska ehkä ainakin osa esitteen saajista vaivautuu lukemaan sitä ja saa ainakin jonkinlaisen käsityksen Gloranthasta ja Kalikoksesta. Pöydän luona piipahti joitakin aikaisemmista tapahtumista tuttuja ihmisiä, ja yksi heistä osti myös Zinin neljännen numeron. Kalikos siis sai jotakin tapahtumasta myös rahallisesti. Kalikoslaisia taisi tapahtumassa olla vain pari.
Traconin puheohjelma oli laadultaan vaihtelevaa. Roolipeliteemoja oli puheohjelmassa ilahduttavasti suhteessa tapahtuman muuhun roolipelilliseen antiin. Lauantaina olin kuuntelemassa japanilaisista kansantarujen olennoista kertovaa Yokai-luentoa, joka oli erittäin mielenkiintoinen ja yllätti positiivisesti. Luento antoi ideoita, joita voisi hyödyntää Gloranthassakin. Kiehtovaa oli kuulla myös, että länsimaisessa kulttuurissa pelkurimaisena pidetyllä jäniksellä on japanilaisessa kulttuurissa aivan toisenlainen merkitys ja että aihe on kelvannut jopa soturien kypäriin. Luennossa jäi ainoastaan harmittamaan se, että luennoitsijan mukaan japanilaisista kansantaruista ja niiden olennoista ei ole paljonkaan kirjallisuutta suomeksi.
Sunnuntaina kuuntelin kiinnostavaa paneelikeskustelua, joka käsitteli kauhua roolipeleissä ja laajemmin muissakin muodoissa. Puheenjohtajana toimi pelitutkijana tunnettu Frans Mäyrä, joka erehtyi ennen tilaisuutta luulemaan minuakin panelistiksi. :) Kukin viidestä keskustelijasta sai lyhyen oman puheenvuoron, ja sen jälkeen ryhdyttiin keskustelemaan aiheesta laajemmin. Aika vain tuntui loppuvan pahasti kesken, kun oli päästy vasta alkuun. Tunnin sijaan noin monen keskustelijan paneelikeskustelu olisi tarvinnut kaksi.
Ihan toiseen ääripäähän sijoittui seuraavaksi kuuntelemani luento, jossa aiheena olivat epätavallisemmat roolipelit. Jaksoin seurata luentoa vain reilut parikymmentä minuuttia. Se oli minusta aivan liian luettelomainen, ja pahimmillaan luennoitsija vain luetteli pelien nimiä niin kuin ne olisivat kuulijoille jo ennestään tuttuja. Ehkä en ollut otollista kohdeyleisöäkään, koska en ole erityisen kiinnostunut mitä eriskummallisimmista säännöistä.
Kävin kuuntelemassa vielä James Raggin luentoa vanhan koulukunnan renessanssista. Kuulijoita oli aika niukalti, selvästi vähemmän kuin muissa kuuntelemissani luennoissa. Raggi rajasi vanhan koulukunnan varsin tiukasti, eikä hänen määritelmänsä liipannut oikein läheltäkään esimerkiksi täällä foorumilla joskus taannoin esitettyjä jaotteluja vanhaan ja uuteen koulukuntaan. Oli sinänsä kuitenkin kiinnostavaa kuulla, että D&D-harrastajakunnassa on samanlaista pitäytymistä vanhassa kuin Glorantha-harrastajissakin. Raggille RuneQuest edusti selvästi uutta koulukuntaa, koska siinä tuotiin hahmolle uskontoja ja muuta luonteen kehittymistä, vaikka eihän se ajallisesti todellakaan ollut kovin paljon D&D:tä nuorempi.
Roolipelien tarjonta oli Traconissa aika vähäistä. Ilmeisesti ainakin muutama ohjelmalehtisessä mainittu roolipeli peluutettiin, ja Arkkikivi ja Ironspine vetivät omia demopelejään, mutta muuten roolipelien tarjonnassa ei ollut kehumista. Eipä kysynnässäkään, sillä Viisauden etsijät -peliini ei lopulta ilmoittautunut ketään. Ehkäpä tapahtuma oli niin animepainotteinen, tai sitten väki ei tullut niinkään pelaamaan kuin tapaamaan toisiaan. Mainostuspuolikaan ei ollut kovin onnistunut, sillä mitään yhtenäistä roolipeleihin ilmoittautumista ei ollut.
Kokonaisuutena Traconista jäi joka tapauksessa ihan miellyttävä vaikutelma. Väkeä oli paljon, eikä tunnelma ollut ollenkaan niin aneeminen kuin Conklaavissa. Tuon perusteella tekisi mieli osallistua tapahtumaan myös ensi vuonna, ja olisi siistiä houkutella mukaan muitakin kalikoslaisia tunnelman nostattamiseksi.
|
Bellad
6. heinäkuuta 2010 kello 9.09
linkki
|
Niin no, Japani, Anime, Manga, tapahtumalta, jonka malli on kopioitu vastaavista Eurooppalaisista suurtapahtumista, ei alkuun sisältänytkään mitään roolipelejä saati muita vieraampia pelejä.
Kysynnästä kuitenkin kertoo se, että tapahtuman järjestäjät ovat olleet valmiita jopa maksamaan joillekin tahoille, jotta näihin myöhempiin on saatu roolipelejä, lautapelejä ja miniatyyripelejä.
Rooli ja lautapelit tuli toisen ja kolmannen Tracon aikana, ja miniatyyripelit neljännessä.
Yksi syy alhaiseen suosioon lienee, että näiden osalta tarjonnassa on vain ja ainoastaan eurooppalaista systeemiä.
Kalikoksella olisi tässä etulyöntiasema Krarorelallaan, ja Newsalor voisikin, jos ehtii ja jaksaa, suunnitella jotain äärimmäisen anime-manga tapahtumaan soveltuvaa aineistoa yhdessä Kalikoslaisten kanssa ensivuoden Tracoon.
Esim esittelylehtinen uusiksi omaksi Traco-kalikosesittelyksi, Peluutettavaan peliin aiheeksi ja vetäjäksi sopivaa juttua.
Ja kuten varmaan paikalla käyneenä huomasit, oli kaikkien enemmän vetävien pöytien sommittelussa käytetty kymmeniä kuvia.
Tälläisten Gloranthalaisittain japaniteemaisten kuvien piirtäminen, ja mielellään myös tussaus ja väritys, auttaisi paljon huomion saannissa.
Ja jos pöydälle löytyy edes yksi ihan oikeasta Japanista kiinnostunut esittelijä, niin ihan siistiä.
Ja mainitsemasi Yokai Saattaisi olla asiallista lukaista, kun lähtee suunnittelemaan Tracon VI Gloranthalaisittain teemapöytää.
Tämä on kuitenkin Teema-con, joten yrittämällä olla jotain ihan muuta, on helposti niin OUT, ettei pääse mukaan.
Olemalla Teeman mukainen, voisi olla helpompi päästä IN.
http://www.spiritus-temporis.com/yokai/
|
Grandpa Cthulhu
7. heinäkuuta 2010 kello 16.13
linkki
|
Piti ihan rekisteröityä tänne foorumeille kun metsästelin netistä roolipeli-ihmisten kokemuksia/kommentteja Traconiin liittyen ja en oikein muilta foorumeilta mitään palautetta löytänyt.
Näin Tracon I-IV:sta enemmän järjestämässä olleen näkökulmasta on hieman harmittavaa kuinka vähän tapahtuma saa huomiota ropettajilta, ottaen huomioon kuinka moni järjestäjistä on kuitenkin (enemmän tai vähemmän) aktiivisia roolipelaajia. Varsinkin tänä vuonna oli todella harmillista huomata että edes omasta mielestäni varsin mielenkiintoiset kunniavieraat eivät olleet saaneet ropettajia liikkeelle. Toivotaan että jatkossa saadaan panostettua vielä enemmän sellaisiin ohjelmanumeroihin ja kunniavieraisiin jotka vetäisivät roolipeli-ihmisiä Espoonkin ulkopuolelle.
Mutta oli kyllä mukava lukea että Nysalor oli tapahtumassa viihtynyt ja toivottavasti ensi kerralla myös uudestaan osallistut tapahtumaan =)
Isoin syy kuitenkin miksi koin että oli pakko rekisteröityä foorumeille oli tuo Belladin viesti jossa oli sen verran paljon asiavirheitä jotka koin että olisi hyvä oikaista.
Ensinnäkin Tracon nimihän ikäänkuin muodustuu sanoista [b:6356407203]T[/b:6356407203]ampereen [b:6356407203]R[/b:6356407203]oolipeli- ja [b:6356407203]A[/b:6356407203]nime[b:6356407203]CON[/b:6356407203]
Eli roolipelit ovat olleet aivan alusta asti mukana tapahtumassa eikä niitä suinkaan ole myöhemmin lisätty ohjelmantäytteeksi tai muutenkaan.
Tämän voi jopa ihan itse tarkistaa ensimmäisen Traconin sivuilta joista löytyy mm. tapahtuman ohjelmakartta. [url]http://2005.tracon.fi[/url]
Sieltä kun viitsii katsoa niin huomaa että ropeohjelmaan on kuulunut ensimmäisessä Traconissa mm. paljon ihan roolipeliaiheista puheohjelmaa, figuohjelmaakin jonkin verran, peluutettiinpa paikalla jopa yksi larppikin
Ottaen huomioon että olen ollut Tracon I-IV:n coniteassa mukana osana ohjelmatiimiä tiedän että nämä mielenkiintoiset väitteet että Tracon olisi ollut valmis maksamaan roolipeli/lautapeli/miniatyyri-ohjelmasta on aivan täyttä puutaheinää. Ainoita kuluja joita Tracon on ohjelmajärjestäjilleen korvannut ovat olleet matkakulut. Lisäksi toki on päässyt osallistumaan perinteisiin kaatajaisiin ja saanut kaikki muutkin staffi-edut mutta mitään luentopalkkioita tai muuta rahaa ei vain yksinkertaisesti ole maksettu.
Ja mitä tulee siihen että pääseekö mukaan tapahtumaan niin voin ihan 100% varmasti luvata että jos löytyy mielenkiintoa pitää jotain rope/Glorantha-aiheista ohjelmaa seuraavassa Traconissa niin aivan varmasti sille löytyy tilaa ohjelmakartasta ja mielellään otetaan vastaan kunhan vain on sopivan ajoissa liikkeellä.
Mikko Seppänen / Grandpa Cthulhu
Tracon I-IV ohjelmavastaava
|
Bellad
7. heinäkuuta 2010 kello 20.57
linkki
|
[quote:5596097999="Grandpa Cthulhu"]
Ottaen huomioon että olen ollut Tracon I-IV:n coniteassa mukana osana ohjelmatiimiä tiedän että nämä mielenkiintoiset väitteet että Tracon olisi ollut valmis maksamaan roolipeli/lautapeli/miniatyyri-ohjelmasta on aivan täyttä puutaheinää. Ainoita kuluja joita Tracon on ohjelmajärjestäjilleen korvannut ovat olleet matkakulut. Lisäksi toki on päässyt osallistumaan perinteisiin kaatajaisiin ja saanut kaikki muutkin staffi-edut mutta mitään luentopalkkioita tai muuta rahaa ei vain yksinkertaisesti ole maksettu.
[/quote:5596097999]
Pahoitteluni, en tiennyt että se on salaisuus.
|
Gilgames
7. heinäkuuta 2010 kello 21.37
linkki
|
Itse en ole coneja kierrellyt, mutta ropeconia lukuunottamatta kaikista on jäänyt enemmän tai vähemmän animeinen maku suuhun, sitä kun tuntuu tunkevan joka lävestä ja tuntuu olevan medialle kiinnostavampaa kuin mitä roolipelit.
Enkä siis ole mitenkään erityisen anime ja japanivastainen, itseasiassa jokseenkin myönteinen yleensä. Mutta jotenkin se on niin leimaavaa touhua ettei mitään rajaa.
No jaa, pitäisi varmaan itsen käydä niissä coneissa ennen kuin suuni aukaisen.
|