Vesa
8. helmikuuta 2010 kello 18.39
linkki
|
Täällä kun on aika hyvin kommenttia ja arvioita heitelty Mongoosen Glorantha -kirjoista, niin tämä, Mostal -kirja on jäänyt johonkin unohduksiin. Onko kellään kokemuksia ja mielipiteitä kirjasta, Nysalor, humis? Olisi kiva tietää onko materiaali mistään kotoisin, että kannattaako rahojaan siihen pistää vai löytyykö sieltä Durulz -kirjan tapaan kaaoskääpiöitä yms.?
|
humis
22. helmikuuta 2010 kello 15.00
linkki
|
Siitä on nyt kyl jo vähän liian kauan kun sen luin.
Parempi se oli kuin moni muu noista Mongoosen kirjoista, mutta ei siitä silti kauhean inspiroitunut olo jäänyt.
Periaatteessa pohjana oli ihan siisti idea siitä että maailmankone jatkuu täysin fyysisestä täysin metafyysiseen, eli että esim. tää random höyryä päästelevä 100 metriä korkean hökötys tässä luolan seinässä yhdistää eri puolilta Gloranthaa roudattua maata ja alhaista sekä korkeaa (=taivaalta kerättyä) ilmaa, joka resonoi maailmankoneen energiavirroissa niin että maa ja taivas lopulta yhtyy jälleen.
Sääli vaan, etteivät itse kirjan esimerkit oo läheskään yhtä hyviä kuin tuo äsken antamani. Siinä kaikki käytännön esimerkit näistä maailmankonelinkeistä oli aika tyhjiä. Tyyliin randomgeneroitua "ylläpitää maailmankoneen kolmatta transmogrifikaatioakselia" ilman että kerrotaan että mitä tää oikeesti metafyysisesti on, tai mitä siitä seurais jos se A) ei toimis tai B) korjattais. On vaan niin pirun tärkeää joo. Kyllä tuntuu tärkeältä nyt. Ei voi päästää kolmatta transmogrifikaatioakselia epäkuntoon ei.
Toinen ongelma kirjassa oli se, että vaikka se periaatteessa luo eheän kudelman siitä mitä kääpiöt ovat, se ei kuitenkaan selitä monia yleisesti tunnettuja aspekteja Gloranthan kääpiöistä. Esimerkiksi sitä kohtalaisen olennaista seikkaa että miksi ihmeessä ne pykii maan alla? Tai miksi niillä on maa-aisti? Tai miksi ne kaivelee jalokiviä? "No koska tää meidän randomgeneroitu randommaailmankonejuttu tarttee niitä johonkin ei-määriteltyyn" ei vakuuta.
|
newsalor
21. kesäkuuta 2010 kello 12.55
linkki
|
Hivittävää harhaoppia havaittu!
Tää mostali-kirja oli kyllä aika heikko esitys. Ensinnäkin mostaleja oli siinä ihan liikaa. Mun käsitys kääpiöiden yhteiskunnasta on sellainen, että se on nimenomaan kääpiöiden yhteiskunta muinaisten mostalien ollessa häviävän pieni vähemmistö.
Kirjan mukaanhan mostaleita sai tehdä hahmoiksi ja ne taisivat muodostaa jonkun 1/5 kääpiöiden populaatiosta. Ei näin.
Sitten oli vielä vissiin piruuttaan kirjoitettu Lohikäärmesolan kuuluisa kääpiö kultatimanttikääpiöksi, vaikka kaikkihan tietävät, että hän on elohopeamostali!
|
Bellad
22. kesäkuuta 2010 kello 17.17
linkki
|
toisella ajalla Mostaleitqa vaivasi ongelma, päättömän seikkailun kaipuu. tämä johti Mostaleiden pääluvun alenemiseen, mikä näkyykin kolmannen ajan lukumäärissä.
Toisaalta, myöskin lohikäärmesolan mestarikääpiön paikkaa pitänyt timantti-kultakääpiö sai kilpailian toisaalta tulleesta elohopeamostalista, joka kolmannella ajalla olikin kaikkien tuntema mestari Mostali-yhteiskunnassa.
Mostaleiden yhteiskunta muutti yllä mainitun seurauksena maan päälle haluamisen harhaoppiseksi.
|