Anduriel
linkki
6. huhtikuuta 2006 kello 17.28
|
Anduriel
6. huhtikuuta 2006 kello 17.28
linkki
|
Tälläinen neebo kun pelinjohtajana vielä olen, olisi hauska tietää muiden tekniikoista johtaa peliä kun hahmot ovat erillään eivätkä tiedä toisten tekemisistä. Esimerkiksi yksi hahmo tippuu onkaloon eivätkä muut tiedä miten hänen kävi, jne. Pistättekö pelaajat erilleen ja pompitte heidän välillään vai? :-D Kiitoksia jo etukäteen.
|
alamolo
linkki
6. huhtikuuta 2006 kello 19.07
|
alamolo
6. huhtikuuta 2006 kello 19.07
linkki
|
Itse yritän aina parhaani mukaan pitää hahmot yhessä läjässä jotta on helpompi peluuttaa eikä kenellekkään tule aika pitkäks odotellessa että koska nyt pääsis taas pelaileen. Emme yleensä poistu "pelipaikalta" eri ryhmiksi jos pelihahmot hajaantuvat vaan yritän järkevästi selittää muille pelaajille että ne ei tiedä tapahtumista eivätkä ymmärrä lähteä etimään pulaan joutunutta. Mutta jos he välttämättä haluavat niin sitten noppa ratkaisee tuleeko hahmoille olo että jokin ei ole kohdallaan ja he lähtevät etsimään sitä pulassa olevaa kaveriaan. Mutta yleisesti ottaen yritän parhaani mukaan pitää porukan kasassa. Ja onnekseni he yleensä pysyvätkin läjässä.
|
KingofSartar
linkki
7. huhtikuuta 2006 kello 15.32
|
KingofSartar
7. huhtikuuta 2006 kello 15.32
linkki
|
Yritän itsekin pitää porukan kasassa sen verran kun se on mahdollista. Tosin välillä huomaa ettei se onnistu sitten millään. Silloin toimin tilanteen mukaan. Jos porukka hajoaa kokonaan niin sitten pelautan sopivia pätkiä kutakin ja odotan että kaikki tiedostavat etteivät tiedä muiden seikkailijoiden tapahtumia. Jos silti joku haluaa jostain syystä lähteä "apuun" tms. pyydän perustelemaan tai jos on esim. sattumanvarainen suunta niin sitten nopalla. Jos puhutaan jostain onkalosta niin siinä kuitenkin ollaan yleensä ainakin kuuloetäisyydellä niin ei tuota ongelmia pelauttaa yhdessä. Ellei sitten ole joku Käärmepiipun syvänne.
Jos on tärkeitä tapahtumia tai tilanteita joita muut eivät voi tietää niin joko passitan ihmisiä röökille tai kirjoitan paperille. Yleensä myös jos pelaajat kohdatessaan olettavat kaikkien tietävän toisilleen tapahtuneen pyydän hahmoa kertomaan asian omin sanoin, sillä saa yleensä lisäväriä.
Perusperiaatteena kuitenkin kannattaa pitää porukka mahdollisimman paljon paikan päällä niin homma pysyy kasassa ja tunnelma yllä.
|
Alec
linkki
8. huhtikuuta 2006 kello 15.31
|
Alec
8. huhtikuuta 2006 kello 15.31
linkki
|
Kyllähän meijänki peleissä aina välillä poukka hajoaa tekemään eri tehtäviä ja tällöin toiset pelaa ja toiset kuuntelee. Tylsäähän se on lähettää toista toiseen huoneeseen odottelemaan, ku ei just siinä tilanteessa oo mukana.
Vaikka pelaajat kuulevat kaiken mitä tapahtuu, hahmoja kuitenkin pelataan sen mukaan mitä hahmot ovat kuulleet. Itse jouduin pieneen dilemmaan tässä viime pelikerralla, ku piti selvittää rikosta ja itse sitten tajusin mitä oli tapahtunut, mutta hahmoni parin mokatun heiton jälkeen oli ulkona ku lumiukko! Vasta kun koko porukka oli kokoontunut yhteen ja jakaneet tietonsa, sai hahmoni hehkulampun päänsä yläpuolelle.
Toinen asia sitten on kaksi peliporukkaa. Kuten vuosikokouksessa pelattu peli, jossa oli kaksi peliporukkaa ja kaksi pelinjohtajaa. Tuo oli todella hyvin toteutettu ja koko ajan pysyi pimennossa mitä toinen porukka teki kunnes tuli lopullinen kohtaaminen, kun taas yhden kaverin istuttaminen sivuhuoneessa tuskin olisi yhtä mielekästä.
|
Spinosar
linkki
8. huhtikuuta 2006 kello 16.21
|
Spinosar
8. huhtikuuta 2006 kello 16.21
linkki
|
Pääsääntöisesti pidän pelaajani pelattaessa yhdessä.
Hahmot pelissä saavat erkaantua erilleenkin. (jos se sopii peliin)
Sitten pelissä pitää 'leikkauksen' (elokuvatermi) vaan olla kohdallaan.
Ketä hahmoista seurataan, kuka toimii kulisseissa tai nopeilla otoilla...
Hyvää leikkausta auttaa jos pelillä on teema, juoni tms. punainen lanka.
Niin voi tarkoitushakuisesti valikoida mitkä tilanteet pelataan tarkemmin,
esimerkiksi ensijsijaisesti pelataan vaikka 'noloimmat' tilanteet.
Pelaajille on kiva kehittää sivuhahmoja tms. pelattavaksi, jos heidän
päähahmonsa eivät ole pelattavassa tilanteessa aktiivisina mukana.
|
Alec
linkki
8. huhtikuuta 2006 kello 17.01
|
Alec
8. huhtikuuta 2006 kello 17.01
linkki
|
[quote:5476293008="Spinosar"]Pelaajille on kiva kehittää sivuhahmoja tms. pelattavaksi, jos heidän
päähahmonsa eivät ole pelattavassa tilanteessa aktiivisina mukana.[/quote:5476293008]
Ei teillä sellasta oo käytössä, että mikäli jonkun pelaajan hahmo ei ole mukana taistelussa voidaan kyseinen pelaaja pistää halutessaan/väkisin :evil: pelaamaan vihulaista?
Niin ja unohtu sanoa mun edelliseen kommenttiin, että meillä on sellanen erikoissääntö käytössä, että mikäli hahmot on erillään, on telepaattisten ajatusten lähetys sallittua(tietyissä rajoissa). Tämä tarkoittaa sitä että mikäli yksi hahmo on suorittamassa kuulustelua, voi toinen pelaaja muistuttaa jostain kysymyksestä olematta itse paikalla.
|
Anduriel
linkki
9. huhtikuuta 2006 kello 17.33
|
Anduriel
9. huhtikuuta 2006 kello 17.33
linkki
|
Kiitoksia erittäin paljon, tästä oli paljon apua. :D
|
Mordja von Ribbentrop
linkki
10. huhtikuuta 2006 kello 8.56
|
Mordja von Ribbentrop
10. huhtikuuta 2006 kello 8.56
linkki
|
Lähes poikkeuksetta ovat kaikki pelaajat olleet kuulemassa ja seuraamassa kuinka jokin pelaaja toimii joko tilanteen pakottamana tai vapaaehtoisesti yksin (vaikka sitten siellä kuopassa). Poikkeuksina ovat olleet kun hahmo sai tietoja unilohikäärmeeltä, ja muutoin pj saattaa antaa paperin jossa tämä salattu tieto on.
Eihän se kivaa ole kun joutuu odottamaan omaa vuoroaan, mutta välillä otan ne oikein siunauksena, ylimääräisenä aikana koittaa keksiä ratkaisu polttavaan ongelmaan. Lisäksi niillä oikeilla "leikkauksilla" saadaan tehokkaasti tunnelmaa peliin.
Eräs hankaluus myös on muun porukan ollessa paikalla: on äärettömän hankala toimia muita pelaajia vastaan sillä he kuulevat kaikki suunnitelmasi. Tällöin muista hahmoista tulee ihmeellisen varovaisia ja heillä on kaikilla aavistus jonkun toimista, vaikkei hahmo olekkaan laverrellut kellekkään suunnitelmistaan. Koita siinä varastaa taidokkaasti toisen esim. kypärää, kun toinen rupeaa ihmeellisesti suojelemaan kypäräänsä tavallisesta poiketen. Näin kerran kävikin, kun rupesin velhollani "oikeuden mukaisesti uudelleen hankkimaan minulta varastettua omaisuutta".
Näin siinä kävi:
Olin naapuri kylässä ja mestarini heittämän näön projektion avulla rupesin etsimään toisen pelaajan hahmoa, jolla kyseinen kypärä oli. Aluksi lähdin tutkimaan loogisesti leiriä, vaikka itse tiesinkin hahmon olevan sepän pajassa. Koska hahmoa ei leiristä löytynyt, lähdein tutkimaan muuta kylää. Erinäisistä syistä kylässä ei ollut enää erityisemmin elämää ja silmääni pistikin että sepän pajasta tuli savua. Lähdin tarkistamaan pajaa ja kappas, löysin hahmon. Lähestyessäni pajaa ilmoitti toinen hahmo sulkevansa ikkunoita ja ovia, mutta pj esti tämän kysymällä mitä järkeä on tehdä näin, pajassahan paistuu tällöin (jollei tukehdu savuun). Pettyneenä pelaaja ilmoitti jatkavansa töitä. Kun aloin valmistella lento-loitsua sanoi pelaaja vielä katsovansa että kypärän kiinnikkeet ovat kiinni... no loitsuni voima voitti kiinnikkeet ja nappasin kypärän hänen päästään. Ihan heti ei toinen sitä huomannut vasaraansa paukuttaessa, mutta muutamassa sekunnissa hän huomasikin kypärän leijailevan avoimesta ikkunasta pois. Kova pakomatka kypärälle tulikin, mutta metsän avulla (nostin kypärän puiden latvojen yläpuolelle, joten sitä ei hyvin alhaalta nähnyt) onnistuin lopulta eksyttämään etsijät.
Toiseen pelaajan kanssa pj käytti välimiehenä paperia: hän kirjoitti tehtävän siihen ja kysyi hyväksyykö hahmo sen. Sama pelaaja antoi myös paperilla pj:lle listan asioista mitä aikoi tehdä, muttei halunnut muiden tietävän niistä. Myöhemmin sain tietää että tehtävänä oli varastaa tuo samainen kypärä...
Tässä juuri viime pelikerralla kävi niin, että satuin olemaan ainoa pelaaja paikalla ja en ollut päässyt paikalle sitä edeltävällä pelikerralla. Ensimmäinen tunti meni siihen kun pelijohtaja selitteli viime kerran tapahtumia (siis ne joissa hahmoni oli joko mukana tai oli saanut muuten tietoonsa, puuttuvista tapahtumista ei ole hajua, jos niitä siis edes on. Ihan asiasta ohi mennen, ihmettelen kovasti muiden pelaajien toimia. Niistä vaan tunttui kovasti puuttuvan järki...).
Muuten peli sujui normaalin oloisesti, pj toimi hahmojen luonteen ja tapojen mukaan. Lisäksi pj sai mainion syyn hajoittaa ryhmän väliaikaisesti, joten muiden hahmoista ei tullut niin suurta ongelmaa.
Alec kirjoitti:
[i:1c882a32d3]mikäli hahmot on erillään, on telepaattisten ajatusten lähetys sallittua(tietyissä rajoissa).[/i:1c882a32d3]
Siis onko heillä jokin erityinen kyky/loitsu joka mahdollistaa tämän? Joskus pelaajan hahmon ollessa yksin on kysytty voiko toinen pelaaja toimia tämän pelaajan älyllisenä apuna (Pelaaja x toimikoon vasempana aivopuoliskonani ja pelaaja y olkoon oikeanpuoleinen). Joissain tilanteissa, kuten ongelman ratkaisuissa on saanut korkeintaan hiukan auttaa, vaikka itse tietäisi/keksisikin ratkaisun.
RQ:ta pahasti poiketen vielä:
D&D:ssä oli dm:llämme (dungeon master) usein tapana että pelaajan poissa ollessa hänen hahmonsa vetäytyy taakse ja jättäytyy jälkeen (ilman sen kummempaa syytä), mutta onneksi hän on pääsemässä yli tästä tavasta. Hän myös suosii myös paljolti "mennään pelaajan kanssa toiseen huoneeseen kertomaan salainen asia ja jätetään muut odottamaan"- menetelmää. D&D:ssä oli myös täysin mahdotonta toimia muita pelaajia vastaan, sen estivät niin dm kuin muut pelaajat.
|
Alec
linkki
10. huhtikuuta 2006 kello 9.57
|
Alec
10. huhtikuuta 2006 kello 9.57
linkki
|
[quote:c7d1d96fbd="Mordja von Ribbentrop"]Siis onko heillä jokin erityinen kyky/loitsu joka mahdollistaa tämän?[/quote:c7d1d96fbd]
Ei suinkaan, vaan toiset pelaajat voivat pikkasen jelpata yksin seikkailevaa palaajaa niinku off game. Eli jos yksin oleva hemmo menee kuulustelemaan jotain eph:ta ja unohtaa kysyä jonkun tärkeän kysymyksen, voi kaveri vieressä sanoa et nyt unohtu jotain. Tarinankerronta kärsii jos jonkun yhden pienen asian takia joudutaan palamaan uudestaan kysymään yhtä kysymystä. Tää telepatia nimitys vaan on siitä kehittynyt vitsi.
Niin ja alkuperäiseen aiheeseen palaten, niinku Mordja tos sano, sillon ku pelaaja juonittelee muita pelaajia vastaan, sitä ei kannata ehkä kertoa koko porukan kuullen!
|
newsalor
linkki
11. huhtikuuta 2006 kello 1.03
|
newsalor
11. huhtikuuta 2006 kello 1.03
linkki
|
Sanoisin, että yleensäottaen peliryhmää ei kannata jakaa, koska silloin yleensä osa pelaajista joutuu odottelemaan, kun toiset tekevät jotain ihan muita asioita ja taas päinvastoin. Voi olla, että joku pelaajista joutuu odottelemaan siitä huolimatta, että hän on samassa kohtauksessa muiden kanssa, mutta silloin pelaajan luulisi kuitenkin olevan kiinnostuneempi tapahtumista sen takia, että tapahtumat koskevat kuitenkin hänenkin hahmoaan.
Jos ryhmä jakaantuu, niin mielestäni kannattaa koittaa järjestää asiat siten, että yksittäinen pelaaja ei ole toiminnasta liian kauaa ulkona. Jos hahmot ovat jakaantuneet vaikka kahteen ryhmään, niin näiden välillä voi olla hyvä leikata usein niin, että kumpikin ryhmä saa toimia vuorotellen. Nämä leikkaukset voidaan myös ajoittaa siten, että kummankin ryhmän jutut saapuvat jonkinmoiseen kliimaksiin samaan aikaan.
Minun mielestäni useimmiten yhden tai kahden pelaajan eristäminen muusta ryhmästä jonkin tiedon välittämisen tai kohtauksen pelaamisen vuoksi ei ole järkevää, koska sinä aikana muut pelaajat ovat tyhjän päällä. Uskon, että kaikilla on muutenkin hauskempaa, kun he tietävät sellaisetkin herkulliset tiedonmuruset, joita heidän hahmonsa eivät tiedä. Minun pelaajani ovat sitäpaitsi sen verran reilua sakkia, että he eivät yleensä käytä noita tietoja hyväkseen ja jos käyttävät, niin he tekevät sen joko uskollisina hahmojensa kyvyilleen tai siistimpien kohtausten tai juonikuvioiden toivossa.
Ja sehän on hyvä homma.
|
riivaaja_
linkki
31. toukokuuta 2006 kello 19.22
|
riivaaja_
31. toukokuuta 2006 kello 19.22
linkki
|
Mun pelaajilla on ainakin ihan täydellinen telepaattinen verkko. Sillä tavalla se on helpointa ja kaikki saa olla samassa huoneessa. :)
Onhan se välillä vähän tylsää, mutta se on vaan kestettävä.
Kyllä joskus täytyy käyttää paperille kirjotus tekniikkaa jos asia on todella tärkeä saada ainoastaan yhdelle henkilölle (esim. just joku kuulustelu), mutta harvoin. Ei esimerkiksi missään "kamu montussa" jutuissa.
|
Kreifi
linkki
2. kesäkuuta 2006 kello 17.19
|
Kreifi
2. kesäkuuta 2006 kello 17.19
linkki
|
Tarkoittiko tuo "telepaattinen verkko". Eli pelaajat hyväksikäyttävät sitä, että puhut yhdelle, mutta kaikki pelaajat kuulevat? Lyö niitä jos ne noin tekevät.
Jos taasen tarkoitit, että teille on muodostunut vakioksi tuollainen telepaattinen verkko, niin minusta se jotenkin toimisi paremmin tehokeinona.
|
Bellad
linkki
2. kesäkuuta 2006 kello 19.17
|
Bellad
2. kesäkuuta 2006 kello 19.17
linkki
|
Kyllä pelaajien pitää pystyä itse ymmärtämään, mitä eroa on sillä, että heidän hahmonsa tietää tai että he tietävät.
Sama, kuin se, että ei jokainen hahmo voi tehdä ruutia, vain koska pelaaja tietää kuin se tehdää. Ei jokainen hahmo voi vaihtaa fordfiestä 82 männänkannen tiivisteitä pelkän oksan ja kahden kiven avulla, vain koska pelaaja osaa tehdä sen.
Itse käytän monesti sellaistakin taktiikkaa, että kerron jotain tietoa pelaajille, joka auttaa heitä pelaajina ymmärtämään tilanteita, vaikkakaan heidän hahmonsa ovat yhä ulalla. Aina ei moista voi käyttää, jotta tunnelma säilyy.
Ja sekin, että jos pelaaja on jokin tolkien/glorantha/muu pelimaailma friikki, niin ei hänen maajunttihahmonsa tiedä kosmoksen salaisuuksia ja myyttisten aikojen mytologiallisia ihmeitä.
Jos tästä joskus aikoinaan tuli ongelmia omassa peliporuksassani, niin siitä kanssapelaajat ja PJ kyllä nopeasti pisti stoppia, että hei hei dorka, nyt taitaa homma kusta.
yhden ainoan kerran on tunnelman luomiseksi yhtä pelaajaa pidetty erihuoneessa tietyissä tilanteissa, jotta pelaajallakaan ei ole hajuakaan tietyistä asioista, mutta vain yhden kerran, koska on paljon yksinkertaisempaa vaan kertoa kaikki kaikkien kuullen.
Jokus harvoin, kun halusin pelaajan reagoivan tietyllä tavalla, annoin sen lapulla, mutta sekin onnistuu ihan hyvin nyt vanhemmalla iällä jo avoimesti suullisesti sanottuna, niin muutkin pelaajat ymmärtävät, ettei yksi ruvennut ihan omaa showtaan pitämään, vaan silläkin on jokin pelillinen merkitys.
Tälläinen avoimesti asioiden kertominen voi olal pelaajien ohjaamista oikealle suunnalle vihjaamalla puolivahingossa jostain, jolloin joko pelaajat ymmärtävät mitä halutaan heiltä, tai heidän mielenkiintonsa saa kohdistumaan johonkin vielä huomaamatta jääneeseen.
|
Harak
linkki
14. kesäkuuta 2006 kello 15.12
|
Harak
14. kesäkuuta 2006 kello 15.12
linkki
|
Meillä pelaajat eivät ole maagisesti sidottuja toisiinsa, vaan halutessaan he voivat marssia eri suuntiin. Tietysti on mukavampaa, jos porukka pysyy kasassa, niin kuin yleensä käykin. Yritän silti aina löytää/keksiä perusteluja hahmojen ystävyydelle ja yhdessäololle.
|
Bellad
linkki
14. kesäkuuta 2006 kello 19.07
|
Bellad
14. kesäkuuta 2006 kello 19.07
linkki
|
paras tapa mitä olen vuosien varrella käyttänyt, on että pelaajat on kaikki paikalla, vaikka hahmot eivät olisikaan.
Jos joskus on tilanne että joku pelaaja ei pääse pelaamaan, niin hahmokin voi olla mielummin erillään, mutta muuten en oikein pidä tilannetta hyvänä. Siinä jää automaattisesti osa pelaajista ulkopuolelle. Sillä eihän se haittaa, että pelaajat tietävät mitä muualla tapahtuu, kuin elokuvaa katsoisi, kun heidän hahmonsa siinä elokuvassa ei tiedä. ... Pelaajan vain on muistettava tämä.
|
Ugly Psycho
linkki
15. kesäkuuta 2006 kello 5.56
|
Ugly Psycho
15. kesäkuuta 2006 kello 5.56
linkki
|
Jossain tilanteissa minä en näe ongelmana sitä, että muutkin pelaajat reagoi asioihin. Erityisesti silloin, jos pelin sisäistä aikaa kuluu reilusti verrattuna oikeaan käytettyyn aikaan, tai jos erillään oleva hahmo on jotensakin fiksu, on lähinnä loogista, ettei se unohtele tärkeitä asioita, vain koska pelaajalta jäi jotain sanomatta, kun ei juuri sillä hetkellä tullut mieleen.
|
Alec
linkki
15. kesäkuuta 2006 kello 7.28
|
Alec
15. kesäkuuta 2006 kello 7.28
linkki
|
Ja päinvastoin, jos hahmolla on huono älykkyys, ei hahmon tulisi myöskään kehittä mitään ylimaallisia väijytystaktiikoita vaikka pelaajalla mielikuvitusta riittäisikin!
Meillä ainakin mietitään aina hahmon kannalta asioita, muistaisiko hahmo, jonkun kerrotun asian. Välillää saattaa olla kuukaudenkin putkia ettei ehditä pelaamaan, eikä mielestäni voi vaatia että pelaajat pitäisivät mielessä kaikki tärkeät asiat koko tuon ajan!
|