Assath
11. elokuuta 2004 kello 18.59
linkki
|
Irak näyttää jällen kerran pahemmalta kuin pitkään aikaan ja minua kiinnostaisikin kuulla luovia ajatuksia tilanteen erilaisista ratkaisumahdollisuuksista. Siis kertokaa oisko teillä ajatuksia siitä mitä USA:n pitäisi nyt tehdä? Entäpä mitä EU:n/Suomen pitäisi tehdä? Musta pahasti näyttää, että koko hommasta ei välttämättä kovin hyvää ulospääsyä edes ole, vaan valittavana on ainoastaan huonoja vaihtoehtoja, mutta mikä niistä sitten olisi vähiten huono?
Tuomas
|
Moonson
12. elokuuta 2004 kello 10.57
linkki
|
Ihan mielenkiintoinen soppa. Sitä täytyy kyllä ihmetellä, että oliko Bushin hallinto tosiaan niin lyhytnäköinen, että he uskoivat homman hoituvan muutaman kuukauden siistillä sodalla ja asia on sillä selvä. Oikeastaan tämänlainen tulos on ainoa mahdollinen, saa olla kohtalaisen tyhmä ja sokea jos sitä ei osaa aavistaa. Voisi ivallisesti sanoa, että oman hautansa kaivoivat... jos tilanne ei olisi niin surullinen sekä irakilaisten että tavallisten sotilaiden kannalta. Uskomattoman hyvin ovat kuitenkin Bush ja Bliar toistaiseksi selvinneet lähes varmalta poliittiselta itsemurhalta.
Irakilaisilla kapinallisilla on varmasti moraali lähellä sataa prosenttia, kun Allah palkitsee marttyyrikuoleman ja miehittäjät, joiden pahuus on todistettu kidutuskuvilla, halutaan heittää maasta pois. Sen sijaan nuori amerikkalainen sotilas varmasti voi ihmetellä, että minkä takia he kuolevat, jotta joku Najafin kaupunki saadaan hallintaan.
Kerry on luvannut, että mikäli hänestä tulee presidentti niin hän vetää joukot pois Irakista kunniakkaasti. Tähän en liiemmin luottaisi, se kuulostaa pelkältä vaalipuhelöpinältä jota suuri osa kansasta haluaa kuulla. Mitä Bush, "The War President", suunnittelee, sitä on todella paha aavistaa. Tähän asti miehen ulkopolitiikka on muistuttanut pitkäli jotain South Parkin jakson käsikirjoitusta. Irania on dissattu aika pahasti aina välillä, ehkä se on seuraavana hyvyyden koalition tiellä.
Suomesta löytyy selvästi ihmisiä, joilla on uskallusta sanoa poliittisesti epäkorrekteja asioita. Suomi, joka nauttii ainakin jonkintasoista kansainvälistä arvostusta, voisi antaa YK:ssa lausunnon, että YK ei toimi niin kauan kun turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat kävelevät sen yli. Ei USA saisi pystyä tuomitsemaan itsenäistä valtiota jostain YK:n artiklan rikkomisesta ja rankaista sitä mielivaltaisesti sodalla, se on YK:n asia. Tosin jo nykyisiä suhteita USA:han on arvosteltu liian kylmäksi ja poliitikot pitävät hyviä suurvaltasuhteita arvossa, joten näin ei varmastikaan tapahdu. Hitto kun oli muuten oksettava se kuva, jossa Halonen korjaili virnuilevan Bushin kravattia.
Sen kyllä sanon, että Irakista ei kapinalliset tappamalla lopu, joten ehkä joku muu lähestymistapa olisi paikallaan... mutta helppoja ratkaisuja ei ole. Amerikkalaisilta puuttuu se Reaching Moon Temple, jolla Irakista voitaisiin tehdä 51. osavaltio.
"Luovista" ratkaisuista sen verran, että näiden Irakin väliaikaishallinnon ym. ideat, että kapinallisia voidaan armahtaa pienistä rikkeistä mikäli he antautuvat, ovat olleet kohtalaisen säälittävän oloisia yrityksiä.
|
Tanan
12. elokuuta 2004 kello 13.23
linkki
|
Pari ongelmaa ja mahdollisia ratkaisuja niihin. Toisaalta jokainen näistä ratkaisuista aiheuttaisi varman häviön seuraavissa vaaleissa, joten näihin tuskin päädytään oikeasti.
Turvallisuus:
- Muodostetaan Irakin uusi armeija vanhan pohjalta. Eli aletaan maksaa palkkaa niille tyypeille, jotka oikeasti osaavat käyttää aseita. Tämä antaa heille vaihtoehtoisen tulonlähteen terroristien ja uskonoppineiden rinnalle.
Kansainvälinen hyväksyntä:
- Kutsutaan YK uudestaan takaisin Irakiin ja myönnetään sodan nykyinen tilanne. Pyydetään nöyrästi kansainvälistä yhteisöä mukaan jälleenrakennustyöhön lupaamalla jakaa öljysopimukset tasaisesti. Varsinkin Syyrian mukaan tuominen voisi huomattavsti liennyttää alueen jännitteitä.
Irakin kansan lepyttely:
Tämä on ongelmista pahin. Yhdysvaltalaiset pitäisi saada ulos Irakista (ja mieluiten koko lähi-idästä) ja tilalle joukkoja, jotka eivät ole tappaneet siviilejä. Mieluiten muiden arabimaiden sotilaita. Huolehditaan samalla myös sodan aiheuttamista tuhoista.
|
Aztek the Merciful
12. elokuuta 2004 kello 13.23
linkki
|
Ei pysty venymään miljoonatta kertaa tähän aiheeseen, mutta tämä linkki hipaisee aihetta hyvin: http://www.project-syndicate.org/commentaries/commentary_text.php4?id=1586&lang=1&m=series
.
|
Vesa
12. elokuuta 2004 kello 14.47
linkki
|
Minusta taas George W. Idiootin päätös luovuttaa hallinto irakilaiselle väliaikaishallitukselle ennen aikojaan oli typerä ratkaisu. Nyt kun jenkit ovat menneet ja sotkeneet irakin asiat täydellisesti, olisi heidän nyt aika pistää asiat edes jonkilaiseen järjestykseen, eikä paeta paikalta kuin pahaiset kakarat jotka ovat kivittäneet naapurin ikkunaa.
Nyt tilanne irakissa pitäisi saada vakaaksi, ja kansaivälisiä avustusjärjestöjä paikalle, toimittamaan humanitääristä apu irakilaisille. Minun mielestäni Yhdysvaltojen tulisit nyt ottaa vastuu teoistaan ja tehdä irakista se demokraattinen tasvalta, niinkuin Bushin idiootti lupasi. No toivottavasti asioille tulee muutos, kun yhdysvaltoihin valitaan toivon mukaan fiksumpi presidentti.
|
Assath
12. elokuuta 2004 kello 18.01
linkki
|
[quote:10a52913f7="Aztek the Merciful"]Ei pysty venymään miljoonatta kertaa tähän aiheeseen, mutta tämä linkki hipaisee aihetta hyvin: [/quote:10a52913f7]
Linkki oli tosiaan varsin mielenkiintoinen ja sisälsi monia asioita joita meidän sodan vastustajien on syytä pitää mielessä. Se ei kuitenkaan nähdäkseni liity asiaan suoranaisesti mitenkään (tai no ehkä sentään hipaisee kuten sanoit...). Eli tarkoituksenani oli aloittaa ketju, jossa esitettäisiin ideoita, joilla Irakin tilannetta voisi parantaa tai ainakin rauhoittaa, eikä niinkään tuomita USA:ta "suureksi saatanaksi".
Suurimman ongelman minun nähdäkseni muodostaa se, että vallanvaihdosta seuranneen anarkian aikana vallitsevan valtatyhjiön täyttivät erilaiset aseelliset militanttiryhmät. Nyt ne pitäisi purkaa, mutta millä keinolla? Yhdysvaltojen aseellinen puuttuminen asioihin johtaa helposti (ei tosin välttämättä) siihen, että verikoston ja uskon innoittamina militanttiryhmiin liittyy uusia jäseniä. Arabeista koostuvat rauhanturvaajat olisivat epäilemättä paras vaihtoehto, mutta käytännössä tuskin mahdollinen toteuttaa laajassa mitassa. Edelleen uusi ongelma on se, että tilanteen heiketessä ja sissien kehittäessä tehokkaampia taktiikoita (ihmisten kaappaaminen ja panttivangeilla kiristäminen) yhä harvempi ja harvempi taho on halukas sitoutumaan Irakiin.
Ilmeisen selkeältä ja helpolta kuullostava ulkopuolisten vetäytyminen Irakista voi kuitenkin olla kaikkein pahin vaihtoehto. Jos ulkopuoliset poistuvat alueelta maalla on nähdäkseni suuri vaara liukua sisällissotaan.
|