Nysalor
31. heinäkuuta 2004 kello 18.26
linkki
|
Sain käsiini tuossa eilen kaksi Unspoken Wordin uutta julkaisua: Magnus Liber Rerumin ja Wintertop Fairin. Lueskelin nuo jo läpi ja ajattelin vähän selostaa, minkälaiset kirjat ovat kyseessä, jos joku harkitsee niiden hankkimista.
Magnus Liber Rerum on Continuum 2004 -tapahtumaa varten koottu kirjanen, joka on A5-kokoa. Sisältö on sekalainen kokoelma erilaisia kirjoituksia, niin artikkeleita kuin skenaarioita.
The Taming of Pent on aika lyhyt juttu, jossa selostetaan, kuinka lunarilainen sotapäällikkö Kastokus kukisti pentiläiset. Se oli minusta yksi kiinnostavimmista kirjan jutuista, kun taas kiinnostuksella odottamani The Mystery of Charg oli kovin mitäänsanomaton. Artikkelissa tyydytään lähinnä selostamaan Chargin historiaa gloranthalaisesta näkökulmasta, eikä siinä tehdä edes mitään arvauksia, mitä Chargista saattaisi paljastua Liikenteen muurin poistumisen myötä.
Ankka-aiheisia artikkeleita ovat The Imperial Durulz Constabulary ja Homeland: The Ugulz. Ensiksi mainittu on kuvaus hupaisasta ankkasankariporukasta, joka on vannonut uskollisuutta Lunarin imperiumille. Artikkelin yhteydessä on ehkä koko kirjan paras kuva: ankkasoturi, joka on pukeutunut kuin brittiläisen siirtomaavallan aikainen upseeri. :) Ugulzit taas ovat Errinorun viidakon - kammottuja kannibaalipygmiankkoja! Koko aihe on kerrassaan hieno ja kotimaakuvaus antaa mahdollisuuden hahmonluontiin HeroQuestissa.
The City of Ten Thousand Magicians käsittelee nimensä mukaisesti Kymmenentuhannen maagin kaupunkia, josta paljastuu todella kiehtovia salaisuuksia. Kaupungin tärkeitä henkilöitä ja paikkoja kuvataan ja annetaanpa vielä ideoitakin, kuinka paikkaa voisi hyödyntää omassa pelissään. Ainoa miinus on se, ettei jutussa ole kaupungin karttaa, joka olisi varmaan ollut avuksi. Joka tapauksessa tämä artikkeli on minusta kirjan paras.
Achec's Tomb on HeroQuest-skenaario, joka sijoittuu darahappalaiseen Serriksen kaupunkiin. Skenaarion taustana on muutama tarina ja se on kaikkiaan melko vapaamuotoinen. Skenaariossa kuvataan kaupunkia ja sen poliittisia ryhmiä. Jonkinlaisia hahmotelmia skenaarion tapahtumista tarjotaan myös. Kaupungin karttaa ei valitettavasti ole mukana tässäkään, mutta skenaario vaikuttaa kyllä ihan kiinnostavalta.
Cruel is the Snow on kahden sivun lyhyt skenaariohahmotelma, jossa selvitellään klaaniongelmia. Selostus on aika lyhyt ja tarjoaa lähinnä ideaa pelaamiseen.
Lebchi and the Tree Lady HeroQuest on umathelalainen sankarimatka. Se on mielenkiintoinen esimerkkinä sankarimatkasta ja merkillepantavaa on se, että joissakin kohdissa täytyy epäonnistua, jotta matka onnistuisi.
Edellä mainitun materiaalin lisäksi kirjassa on pari Glorantha-aiheista tarinaa ja jonkin verran muihin peleihin tarkoitettuja juttuja. Glorantha on kuitenkin selkeästi laajin aihe kirjasessa. Tasoltaan kirjan anti on hiukan sekalaista, eikä se minusta yllä vähän samantapaisen The Four Scrolls of Revelationin tasolle. Kirja lienee kuitenkin hankkimisen arvoinen, jos Glorantha yleisesti kiinnostaa tai jos jokin kirjan artikkeleista on erityisesti lähellä sydäntä.
Wintertop Fair on aivan erityylinen kirja kuin Magnus Liber Rerum, sillä se keskittyy Tarshin Talvihuipun pakolaisiin ja tarjoaa suoraa pelimateriaalia. Wintertop Fair liittyy yhteen In the Wintertop's Shadow -kirjan kanssa ja toimii sen laajennusosana.
Kirjan kantavana ideana ovat Talvihuipun markkinat, joille Tarshin maanpakolaiset kokoontuvat käymään kauppaa, neuvottelemaan, solmimaan avioliittoja, jne. Kirjassa annetaan kaava markkinoiden tapahtumista, mutta se ei ole mitenkään tiukan lineaarinen. Pelihahmot pystyvät aktiivisesti vaikuttamaan skenaarion etenemiseen ja sen osio voi helposti muokata pelihahmojen mukaan.
Kirjassa on Talvihuipun kartta ja jonkin verran sen kuvausta. Lisäksi kirjan lopussa annetaan maanpakolaisten kotimaakuvaus, joka on päivitetty versio In The Wintertop's Shadow -kirjasta.
Markkinat skenaarion taustana on ihan hyvä idea ja tarjoaa käytännöllisen kehyksen pelille. Skenaario sisältää kiinnostavia tapahtumia ja yllätyksiä, mutta kuitenkin loppujen lopuksi sen anti tuntuu aika vähältä 52-sivuiseen kirjaan. Ehkä skenaarioon olisi toivonut enemmän ilmaan heitettyjä ideoita ja valmiita juonikuvioita. Positiivista siinä on kyllä se, että varsin monia henkilöitä esitellään, ja heitä pystyy käyttämään pelissä. Myös skenaarioon liittyvä sankarimatka oli kiinnostava, joskin melkoisen lyhyt.
Kokonaisuutena kirjaa voisi ehdottomasti suositella peliin, joka sijoittuu Tarshin maanpakolaisten keskuuteen. Se toimii hyvänä jatkona In The Wintertop's Shadow -kirjalle ja on taatusti vahvin sen kanssa käytettynä. Ilman kyseistä opusta kirjasta ei saa kaikkea irti, vaikka sitä voikin ehkä soveltaa jossain muuallakin orlanthien parissa.
Kumpaakaan edellä kuvattua kirjaa ei vielä tällä kirjoitushetkellä saa Fantasiapeleistä, mutta Wintertop Fairin luulisi ainakin tulevan sinne jossakin vaiheessa. Varmimmin opuksia saa tilattua [url=http://www.celtic-webs.com/theunspokenword/]Unspoken Wordilta[/url], ainakin niin kauan kuin niitä riittää. Magnus Liber Rerumia ei ole ymmärtääkseni painettu kovin suurta määrää, joten se saattaa loppua nopeasti.
|
newsalor
22. elokuuta 2004 kello 12.09
linkki
|
Pitääpäs laittaa tilaus vetämään, jos ei noita Fantsusta heti löydy. :)
Näin sitä heitetään vähät rahat hukkaan, kun vähänkin sitä jostain löytyy. (Pitänee vissiin tarjota Assathille ja Tananille oluet. ;)
|
Kasila
22. elokuuta 2004 kello 12.31
linkki
|
Joo on noi läpyskät ollut hallussa jo jonni aikaa. (Juha on raaputtanut niihin...)
Itse petyin Winter hässäkkään ja todettiin miten laskusuhdannetta on ollut havaittavissa... No kuten myös TradeTalkissa... Se pienempi kirjanen Liberis judanssi... siinä oli juuri 10 000 maagin kaupunki luku. Se oli todella hyvä. Muuta hyvää ei läpyskässä ollut.
Hirveä kansikuva muuten siinä Unspoken wordin uusimmassa ...
---> taidetaan polttaa se uusin Unspoken word.. kuvataan se ja laitetaan nettiin.
|