saligor
4. heinäkuuta 2004 kello 11.16
linkki
|
Juolahti tässä mieleeni että mistä voisi löytää asiaa erilaisista haltioista... Siis näistä kuunhaltioista, merenhaltioista ja tiesmistähaltioista. Olisin erittäin kiitollinen jos joku laittais esim. jotain kirjoituksia/linkkejä tänne joissa olis käyttökelpoista materiaalia ehkä jopa pelikäyttöön.
|
Nysalor
4. heinäkuuta 2004 kello 16.25
linkki
|
saligor:
[i:a2b06a00e2]Juolahti tässä mieleeni että mistä voisi löytää asiaa erilaisista haltioista... Siis näistä kuunhaltioista, merenhaltioista ja tiesmistähaltioista. Olisin erittäin kiitollinen jos joku laittais esim. jotain kirjoituksia/linkkejä tänne joissa olis käyttökelpoista materiaalia ehkä jopa pelikäyttöön.[/i:a2b06a00e2]
Gloranthassa on useita erilaisia haltialajeja. Ihmiset luokittelevat haltiat tarkasti värien mukaan kategorioihin (jotka ovat jumaltietäjien luomus), mutta haltiat itse eivät yhtä tiukkaa luokittelua harrasta. Lisäksi haltialajin sisällä on omaa variaatiota, koska esimeriksi kullakin havupuulajilla on omat haltiansa, jotka muistuttavat puulajia. Kaikki haltiat eivät myöskään ole "oikeita haltioita" eli aldryameja; heitä ovat ainakin ruskohaltiat, viherhaltiat, keltahaltiat ja valkohaltiat, mahdollisesti myös tuli- ja kuuhaltiat.
Ruskohaltiat (mrelit) ovat lehtipuihin liitettävä haltiatyyppi ja haltialajeista tavallisin. Ruskohaltioita on sekä mies- että naispuolisia ja he pystyvät lisääntymään myös dryadien kanssa. Ruskohaltiat nukkuvat talvella talviunta maan alla tai ontossa puussa. Kooltaan he ovat viherhaltioita pienempiä mutta keltahaltioita suurempia ja myös eliniältään näiden kahden väliin asettuvia. Ruskohaltioiden numerotiedot löytyvät Pelinjohtajan kirjasta ja Gloranthan olennoista ja salaisuuksista (RQ) tai Anaxial's Rosterista (HW/HQ).
Viherhaltiat (vronkalit) liitetään havupuihin. Heitä on sekä mies- että naispuolisia, mutta he eivät pysty lisääntymään dryadien kanssa. Viherhaltiat eivät nuku talviunta vaan ihmisten tavoin yöllä tai päivällä, joskin se on enemmän toimetonta lepäämistä kuin unta. Siksipä viherhaltiat toimivatkin talvisaikaan ruskohaltioiden metsien suojelijoina. Viherhaltiat ovat kooltaan ruskohaltioita suurempia ja haltioista pitkäikäisimpiä: punapuihin liitettävät viherhaltiat voivat elää jopa 1000-vuotiaiksi. Viherhaltioiden numerotiedot löytyvät Gloranthan olennoista ja salaisuuksista (RQ) tai Anaxial's Rosterista (HW/HQ).
Keltahaltiat (embylit) liitetään trooppisiin viidakon puulajeihin ja heitä löytyy siksi vain Fethlonin ja Errinorun kaltaisista viidakoista. Kaikki keltahaltiat ovat miespuolisia ja heidän täytyy siksi lisääntyä dryadien kanssa. Keltahaltiat nukkuvat viherhaltioiden tapaan yöllä tai päivällä. He ovat ruskohaltioita pienikokoisimpia ja heidän elinikänsä on lyhin. Ruskohaltioiden ja viherhaltioiden käyttämien haltiajousten sijaan keltahaltiat käyttävät erityisiä embylipuhallusputkia. Keltahaltioiden numerotiedot löytyvät Gloranthan olennoista ja salaisuuksista (RQ) tai Anaxial's Rosterista (HW/HQ)
Sinihaltiat (murthoit) liitetään merikasveihin ja he asuttavat Gloranthan valtameriä. Sinihaltioita on kolmea tyyppiä: yksi lajeista on kaksineuvoinen, kahdella muulla taas on neljä sukupuolta. Sinihaltiat asuvat vedenalaisissa meriruohometsissä tai levälautoilla, yksi lajeista myös järvissä ja joissa (ja heitä kutsutaan myös jokihaltioiksi). Heidän ulkonäkönsä poikkeaa useista muista haltioista siinä, että heillä on pyrstö ja räpylämäiset kädet. Sinihaltiat hengittävät vettä ja kuolevat joutuessaan pois vedestä. He ovat hyvissä väleissä naiadien ja joidenkin merikansan rotujen kanssa. Sinihaltiat eivät ole varsinaisia aldryameja vaan polveutuvat Murthdryasta, merikasvien jumalattaresta. Sinihaltioiden numerotiedot löytyvät Gloranthan olennoista ja salaisuuksista (RQ) tai [url=http://www.glorantha.com/hw/anaxial_aquatic.html]Issariesin sivuilta[/url] (HW/HQ)
Punahaltiat (slorifingit) liitetään soiden saniaisiin ja sammaleisiin ja heitä löytyy pääasiassa Pamaltelan soilta. Kaikki punahaltiat ovat miespuolisia ja he lisääntyvät olaranien, rakkauden nymfien, kanssa hautaamalla rituaalin jälkeen itsensä maahan ikuiseen uneen. Punahaltioita on monenlaisia eri lajeja, jotka voivat poiketa toisistaan varsin paljonkin; kaikki eivät ole edes humanoideja. Neljä Glorantha-kirjallisuudessa mainittua lajia ovat scythanni, orveltor, lopnorifing ja mutaörkki. Punahaltiat eivät ole varsinaisia aldryameja vaan nimensä mukaisesti suojumala Slorin jälkeläisiä. Punahaltialajien numerotietoja löytyy Gloranthan olennoista ja salaisuuksista ja Tales of the Reaching Moonin numerosta 2 (RQ).
Mustahaltiat (voralanit) liitetään sieniin ja heitä löytyy ympäri Gloranthaa sienimetsistä tai muista sienille suotuisista paikoista, joskin he ovat aika harvinaisia. Mustahaltiat ovat kaksineuvoisia ja sisarusten välillä on telepaattinen yhteys. Mustahaltiat ovat pienikokoisia mutta isopäisiä ja pimeitä paikkoja suosivina he ovat usein hyvissä väleissä peikkojen kanssa (mikä on epätavallista haltioille). Mustahaltioille sotiminen on lähes tuntematonta, eikä heillä ole muutenkaan juuri muuta kulttuuria kuin sienienhoivaamista. Mustahaltiat eivät ole varsinaisia aldryameja tai edes kasveja, vaan he polveutuvat sienijumalatar Mee Voralasta. Mustahaltioiden numerotiedot löytyvät Gloranthan olennoista ja salaisuuksista (RQ).
Valkohaltiat (halamalit) ovat myyttinen haltiarotu, joka liitetään muinoin Piikin rinteillä kasvaneisiin maagisiin puihin. Heidän sanotaan olevan ensimmäinen Flamalin jälkeläisistä ja kasvaneen Halamalaon (Yelmalion kaltainen haltioiden auringonjumala) puhtaassa valossa. Koska Piikki räjähti, valkohaltiat kuolivat ja katosivat sisemmästä maailmasta. Heitä voi silti löytää vielä jumalulottuvuudesta. Valkohaltioista ei tiedetä paljonkaan, mutta epäilemättä he ovat erittäin maagisia ja verrannollisia peikkojen alkupeikkoihin.
Tulihaltiat (olembit) liitetään kaukana Pamaltelan tulisen eteläosan Sakumin tulisiin puihin, jotka peittävät tuota maata, jossa kaikki maantieteelliset paikat muodostuvat tulesta. Tulihaltiat eivät poistu juuri koskaan mailtaan, mikä lienee aivan ymmärrettävää heidän tulisen olemuksensa vuoksi. Heidän tiedetään poistuneen mailtaan vain kerran ns. tulisten vuorten (firebergs) mukana; ne olivat sivuvaikutus Tanienin voiton taistelusta. Sankarien sotien ennustukset puhuvat palavista metsästä, joten saattaa hyvinkin olla, että tulihaltioilla on jokin tärkeä rooli haltioiden toimissa sankarien sotien aikaan, mahdollisesti tulisilla vuorilla saapumisen kautta.
Kuuhaltiat (rufeldryamit) liitetään lunarilaisiin kasveihin keisarillisissa puutarhoissa ja etenkin Punaisessa Kuussa, varsinkin Tendarshanin metsästä, jossa kasvaa punaisia puita. Lisäksi kuuhaltioita voi löytää jumalulottuvuudesta. Kuuhaltiat eivät poistu omista metsistään ja puutarhoistaan ja siksi monet epäilevät heidän olemassaoloaan. Kuuhaltioiden sanotaan olevan suorastaan tyrmäävän kauniita.
Gloranthassa lienee vielä muitakin haltiatyyppejä. Esimerkiksi Dorastorin krjalkihaltiat, Praxin paholaishaltiat (wakyamit) ja Erigian aavehaltiat voisi laskea vielä mukaan haltioiden kirjoon. Lisäksi on eräitä haltioita lähellä olevia olentoja, jotka eivät kuitenkaan ole varsinaisia haltioita.
Dryadit ovat puunymfejä, jotka ovat sitoutuneet johonkin erityiseen metsän osaan, lehtoon. Dryadit ovat henkiolentoja, jotka muodostavat fyysisen ruumiin lehdostaan. Dryadilla on yksi erityinen puunsa, jonka mukana hän syntyy, vanhenee ja lopulta kuolee, kunnes syntyy taas uutena lehdon puuna. Dryadit ovat naispuolisia ja he pystyvät lisääntymään kelta- ja ruskohaltioiden kanssa. Haltioiden yhteiskunnassa heillä on erityinen kunnioitettu asema ja dryadit ovat maagisesti voimakkaita. numerotiedot löytyvät Riimumestarin kirjasta (RQ) tai Anaxial's Rosterista (HW/HQ).
Keijut ovat kukkiin, ruohoihin ja muihin pieniin kasveihin liitettäviä pikkuolentoja. Heitä löytyy periaatteessa kaikenlaisista metsistä, mutta keijujen yleisyys vaihtelee. Keijuilla on siivet ja he ovat normaalisti näkymättömiä. Joillakin keijuilla on myös vähäisiä taikavoimia. Keijut nukkuvat talviunta tai kuolevat talvella. He käyttävät aseinaan linkoja ja taikuutta mutta osaavat myös asettaa ansoja ja muita kiusoja tunkeilijoille. Keijut ovat Aldryan ensimmäisen rakastajan Shanassen luomuksia. Keijujen numerotiedot löytyvät RuneQuestin kakkosversiosta (RQ) tai Anaxial's Rosterista (HW/HQ).
Rönsyt ovat pensaisiin liitettäviä pieniä olentoja, joita löytyy kaikista haltiametsästä. Rönsyillä on pensasmainen turkki ja he ovat erinomaisia kiipeilemään puissa. Rönsyt eivät ole erityisen älykkäitä ja osaavat vain vähäistä taikuutta. He eivät lähde koskaan vapaaehtoisesti pois metsästä. Rönsyt käyttävät aseenaan erityistä piiskasauvaa mutta ovat yleisesti rauhanomaisia. Rönsyt syntyivät Aldryan ja Shanassen erilaisista teoista. Rönsyjen numerotiedot löytyvät Gloranthan olennoista ja salaisuuksista (RQ) tai Anaxial's Rosterista (HW/HQ).
Tämän tekstin tiedot on poimittu ainakin seuraavista lähteistä: Gloranthan vanhat rodut, Gloranthan olennot ja salaisuudet, Anaxial’s Roster, Glorantha: Introduction to the Hero Wars, [url=http://www.glorantha.com/greg/q-and-a/elf-colors.html]Information about Elves[/url] -kirjoitus ja Tales of the Reaching Moonin numerot 2, 10 ja 16. Noista lähteistä voi etsiä lisää tietoa haltioista, etenkin kolmesta tavallisimmasta haltialajista.
|
saligor
5. heinäkuuta 2004 kello 12.10
linkki
|
Kiitoksia... uteliaisuuteni tuli lähes kokonaan tyydytetyksi tuossa, mutta vielä jäi kaivelemaan että onko tuli-,kuu- ja valkohaltioista enempää tietoa saatavilla mistään? Jos joku tietää joitain hyviä lähteitä niin kertokaa toki. Vielä suurkiitokset Nysalorille
edit: niin ja onko noista paholais-,aave- ja krjalkihaltioista myös jotain lisämatskua?
|
Nysalor
5. heinäkuuta 2004 kello 16.18
linkki
|
saligor:
[i:ecf8555351]Kiitoksia... uteliaisuuteni tuli lähes kokonaan tyydytetyksi tuossa, mutta vielä jäi kaivelemaan että onko tuli-,kuu- ja valkohaltioista enempää tietoa saatavilla mistään?[/i:ecf8555351]
Itse en ainakaan ole löytänyt oikein muuta tietoa. Saattaa olla, että Issariesin tulevat julkaisut valottavat asiaa tarkemmin. Tosin haltiakirjan ilmestymiseen saattaa mennä vielä vuosia, jos sitä koskaan ilmestyykään.
[i:ecf8555351]Vielä suurkiitokset Nysalorille[/i:ecf8555351]
Eipä kestä. Oikeastaan tuosta haltiatekstistäni tulisi ihan hyvä artikkeli sivuilleni. Täytyypä katsoa, jos jossakin vaiheessa vielä hioisin sitä hieman.
[i:ecf8555351]niin ja onko noista paholais-,aave- ja krjalkihaltioista myös jotain lisämatskua?[/i:ecf8555351]
Krjalkihaltiat ovat periaatteessa tavallisia ruskohaltioita, mutta he ovat liittyneet Krjalkin kulttiin ja tahraantuneet kaaoksesta. Kaoottisten ominaisuuksien vuoksi he ovat tavallisesti tavallisia haltioita kovempia eivätkä nuku lainkaan talviunta vaan vartioivat talvella metsää. Krjalkihaltiat ovat myös valaistuneita, joten heitä ei edes havaitse kaoottisiksi normaalein menetelmin. He muodostavat Dorastorin Helvettimetsän ylimmän sosiaalisen hierarkian, mutta muualla ei juuri taideta tavata krjalkihaltioita. Dorastor-kirjasta ja Lords of Terrorista voi lukea enemmän krjalkeista.
Aavehaltiat ovat jäänteitä Erigian haltiametsät tuhonneesta Taivaanpalosta. He ampuvat haamumaisilla jousillaan hevosia tappavia nuolia, pystyvät tappamaan ihmisen kosketuksellaan ja tekemään hulluksi kiljunnallaan. Tavallisten aaveiden tapaan heitä voi vahingoittaa maagisilla aseilla, ei tavallisilla. Aavehaltioista on asiaa Sons of Kargzant -kirjassa, tosin vain HeroQuestin numerotiedoilla.
Paholaishaltiat ovat Wakbothin palvontaan kääntyneitä kaaoksen tahraamia haltioita, joita löytyy Praxista Paholaisen luiden luota. He käyttävät aseinaan tikkoja ja myrkyllisiä kynsiään. Paholaishaltioiden ominaisuudet ovat: VMA 2d6, R-R 3d6, KOK 2d6+3, ÄLY 3d6, MHT 3d6, NPP 4d6 ja ULK 3d6. Heillä on neljän pisteen oma kova nahka. Paholaishaltiat mainitaan ohi lyhyesti RuneQuest Adventuresin numerossa 3.
|