jaxen
linkki
23. maaliskuuta 2004 kello 9.01
|
jaxen
23. maaliskuuta 2004 kello 9.01
linkki
|
Tervehdys foorumilaiset.
Rekkasin itseni tänne, koska tämä on todennäköisesti paras paikka saada vastaus kysymyksiini.
Kaivoin äskettäin King of Dragon Passin kaapista ja pelailin sitä. Huomasin innostuvani todella paljon maailmasta ja samalla HeroQuestista.
Voisiko joku foorumilainen kirjoittaa lyhykäisen esittelyn pelistä, sen pelimekaniikasta ja seikkailuideoista?
Oma roolipelikokemukseni taitaa alkaa jo 80/90-luvun taitteesta, mutta olen saanut käsityksen, että HeroQuest on jotain aivan erilaista. Tästä syystä (ja heränneestä innostuksesta Gloranthaa kohtaan) tekisi mieli tutustua siihen. Gloranthaan sijoittuvat pelit ovat vain lukumääräisiä ja kirjallisuuttakin on niin paljon, ettei tiedä mistä tutustumisen aloittaisi.
Kiittäen Rolf Jacksen
|
Juha R
linkki
23. maaliskuuta 2004 kello 12.31
|
Juha R
23. maaliskuuta 2004 kello 12.31
linkki
|
Tervetuloa!
[url=http://kalikos.org/foorumi/viewtopic.php?t=412&sid=dc398376541a8e44728a4c13bf8bce7c]Tämä ketju[/url], vaikkakin jo hiukan vanhempi, kannattaa lukea, varsinkin humiksen viestissä on sääntömekaniikasta asiaa. (Hero Wars = Hero Questin edellinen editio).
www.glorantha.comissa on myös HeroQuestin sääntötiivistelmä josta voi sada käsitystä.
Muut varmaan vastannevat pitemmälti ja itsekin teen sen tarvittaessa vaan nyt on paha kiirus...
|
humis
linkki
23. maaliskuuta 2004 kello 13.10
|
humis
23. maaliskuuta 2004 kello 13.10
linkki
|
[quote:0cd2fc930b="jaxen"]Oma roolipelikokemukseni taitaa alkaa jo 80/90-luvun taitteesta, mutta olen saanut käsityksen, että HeroQuest on jotain aivan erilaista. [/quote:0cd2fc930b]
Myös [url=http://kalikos.org/foorumi/viewtopic.php?t=1201]tämän ketjun[/url] ainakin ensimmäinen viesti on valaiseva sekä HQ:n ominaisuuksien kuvauksena että vertailuna erääseen sattumanvaraisesti valittuun 80/90-luvun roolipeliin ;), vaikka osuukin siihen aikaan kun eräät tämän foorumin jäsenistä olivat GNS-roolipelimallin sokaisemia (eli kannattaa lukea kuvaus ja jättää terminologia omaan arvoonsa. Kuten myös se monen sivun vänkääminen.)
|
jaxen
linkki
23. maaliskuuta 2004 kello 13.10
|
jaxen
23. maaliskuuta 2004 kello 13.10
linkki
|
Okej. Tuo ketju valaisi jonkin verran. HQ on nyt 'edullinen', kun dollarin kurssierotuksen vuoksi hinta näköjään laski 40 euroon.
Toimii kaiketi parhaiten kahden, kolmen pelaajan porukalla ja vaatii näemmä ikävien pelityylien karsimista. Sekä maailman tuntemusta.
Sitten tyhmä kysymys: mikä on Heroquest? Siinähän suoritetaan myyttinen sankariteon toisinto? Tapahtuuko tämä 'oikeassa' maailmassa, vai jollain henkisellä tasolla? King of.. sain käsityksen, että sekä että?
King of.. peli sijoittui Lohikäärmesolaan. Kuitenkin ostamassani kirjassa Herowars, Introduction to Glorantha käsitellään suunnilleen kaikkia muita alueita ja uskontoja paitsi tätä. Mikä on Gloranthan 'peruspaikka' seikkailuille? Millainen tuo vanha suomennettu Glorantha-boxi on? Onko se hyödyllinen HQ:ta ajatellen? Olen myöhäisherännäinen, en pelannut muinoin RQ:ta ;-) Joku voisi vielä selittää minulle ne ankat..
|
Nysalor
linkki
23. maaliskuuta 2004 kello 13.37
|
Nysalor
23. maaliskuuta 2004 kello 13.37
linkki
|
jaxen:
[i:ac9e497ee6]Sitten tyhmä kysymys: mikä on Heroquest? Siinähän suoritetaan myyttinen sankariteon toisinto? Tapahtuuko tämä 'oikeassa' maailmassa, vai jollain henkisellä tasolla? King of.. sain käsityksen, että sekä että?[/i:ac9e497ee6]
Heroquest eli sankarimatka voi tarkoittaa sekä maallisessa maailmassa suoritettavaa rituaalintapaista jumalien, henkien, pyhimysten tai sankarien tekojen toistamista (johon voi kyllä sisältyä konkreettista matkaamistakin) eli ns. harjoitusmatkoja että myyttien seuraamista tuonpuoleisessa eli ns. tuonpuoleisen matkoja. Molemmissa sankari pyrkii toistamaan jumalansa teot tuntemiensa myyttien mukaan. Tosin joskus saatetaan matkoja tehdä myös tuntematta myyttejä tai muuttamalla vakiintuneita myyttejä. Sitä kutsutaan tutkimussankarimatkaamiseksi ja pidetään varsin tuomittavana useiden kansojen keskuudessa.
[i:ac9e497ee6]Mikä on Gloranthan 'peruspaikka' seikkailuille?[/i:ac9e497ee6]
Se lienee sisempi maailma, maallinen maailma, kuolevaisten maailma tai miksi sitä nyt sitten haluaa nimittääkään. Sisempi maailma muistuttaa aika paljon meidän maailmaamme ja siellä asuu kuolevaisia kansoja. Sisempi maailma ei ole lainkaan yhtä myyttinen tai puhtaasti teistinen, animistinen tai velhomainen kuin HQ:n Gloranthan tuonpuoleiset.
[i:ac9e497ee6]Millainen tuo vanha suomennettu Glorantha-boxi on? Onko se hyödyllinen HQ:ta ajatellen?[/i:ac9e497ee6]
Minusta RuneQuestin Glorantha-pakkausta voi aivan hyvin hyödyntää HeroQuestin kanssakin, sillä joiltakin osin Genertela-kirja antaa laajemmin tietoa kuin HQ:n Glorantha-kirja, esimerkiksi enemmän erilaisten paikkojen lyhyitä esittelyjä. Toisaalta vaikkapa Lohikäärmesolaan sijoittuvaan HQ-kampanjaan Genertela-kirja ei taida antaa mitään olennaista uutta HQ-kirjojen tiedon päälle.
[i:ac9e497ee6]Joku voisi vielä selittää minulle ne ankat..[/i:ac9e497ee6]
Mitähän tarkemmin ottaen? Ankat ovat varsin laaja aihe. Jos haluat tietää yleisellä tasolla Gloranthan ankoista, niin voit laittaa kysymykset vaikka Gloranthan olennot ja henkilöt -puolelle.
|
jaxen
linkki
23. maaliskuuta 2004 kello 13.52
|
jaxen
23. maaliskuuta 2004 kello 13.52
linkki
|
[quote:cc5a7c2d45="Nysalor"]jaxen:
[i:cc5a7c2d45]
Heroquest eli sankarimatka voi tarkoittaa sekä maallisessa maailmassa suoritettavaa rituaalintapaista jumalien, henkien, pyhimysten tai sankarien tekojen toistamista (johon voi kyllä sisältyä konkreettista matkaamistakin) eli ns. harjoitusmatkoja että myyttien seuraamista tuonpuoleisessa eli ns. tuonpuoleisen matkoja. Molemmissa sankari pyrkii toistamaan jumalansa teot tuntemiensa myyttien mukaan. Tosin joskus saatetaan matkoja tehdä myös tuntematta myyttejä tai muuttamalla vakiintuneita myyttejä. Sitä kutsutaan tutkimussankarimatkaamiseksi ja pidetään varsin tuomittavana useiden kansojen keskuudessa.[/i:cc5a7c2d45]
[/quote:cc5a7c2d45]
Kuinka suurta osaa tuo sankarimatkailu näyttelee peruspelaamisesta? Dragon Passissahan noita suoritettiin hädän hetkellä, tai kun haluttiin mainetta ja kunniaa.
|
Juha R
linkki
23. maaliskuuta 2004 kello 14.16
|
Juha R
23. maaliskuuta 2004 kello 14.16
linkki
|
[quote:d45a2bfc1f="jaxen"]
Toimii kaiketi parhaiten kahden, kolmen pelaajan porukalla ja vaatii näemmä ikävien pelityylien karsimista. Sekä maailman tuntemusta.
[/quote:d45a2bfc1f]
En sanoisi että porukan koolla olisi sen enempää väliä kuin muissakaan peleissä. Ja hyvin eri tyylisiinkin peleihin se mielestäni mukautuu. Isoimmat ongelmat tulee siitä jos pelaajat mieltävät tietynlaisen pelin roolipelaamiseksi ja ahdistuvat kaikesta muusta. HQ on suhteellisen suurpiirteinen ja vapaamuotoinen. Joitakin se ei miellytä.
HQ:stahan on olemassa muuten 'lite'-versio Hero's Book josta perussäännöt selviää aika kivasti. Mainitsen tämän siksi että vaikka koko HQ on tarpeen pelin vetämiseen niin se on aika 'tiheä' ja osin sekava ja tuo HB on mielestäni paljon selkeämpi ja yhdenmukaisempi.
[quote:d45a2bfc1f]Sitten tyhmä kysymys: mikä on Heroquest? Siinähän suoritetaan myyttinen sankariteon toisinto? Tapahtuuko tämä 'oikeassa' maailmassa, vai jollain henkisellä tasolla? King of.. sain käsityksen, että sekä että?[/quote:d45a2bfc1f]
Sekä että. King of Dragon Pass antaa kyllä aika hyvän kuvan sankarimatkasta.
Sankari lähtee maallisesta maailmasta ja toimii Tuonpuoleisessa, ja yleensä pyrkii toistamaan jonkin myyttisen tapahtuman ja olemaan samalla yhtä jumalansa tms kanssa. Hänen kohtaamansa asiat ja vastukset ovat sekä fyysisiä ja todellisia että henkisiä ja symbolisia. Jos siis tätä tarkoitit henkisellä tasolla.
Jos taas kysyt sitä, onko sankarimatkaaja tavallisessa maailmassa vai jollain 'astraalitasolla' niin yleensä sankarimatka tapahtuu toisessa 'ulottuvuudessa', mutta ei aina.
[quote:d45a2bfc1f]King of.. peli sijoittui Lohikäärmesolaan. Kuitenkin ostamassani kirjassa Herowars, Introduction to Glorantha käsitellään suunnilleen kaikkia muita alueita ja uskontoja paitsi tätä. [/quote:d45a2bfc1f]
Kyllä siinä käsitellään sitä. Muistaakseni kappaleen nimi on Maniria. Kirja ei kyllä ole niitä kaikkein selkeimpiä.
Suomalainen Glorantha-boksi ei niin hirveästi tuo lisätietoa tuohon kirjaan nähden. Sen painotus on jonkin verran erilainen. Hero Wars-kirja keskittyy enemmän pitkiin kuvaileviin artikkeleihin, suomennettu RQ-boksi sisältää tätä enemmän karttoja, aikajanoja ja sen sellaista. Lisäksi on paljon materiaalia josta on hyötyä lähinnä RQ:ssa, kuten hahmonluontiohjeita jne.
Molemmat on kiva ommistaa jos on hc-keräilijä mutta sanoisin ettet hyödy siitä jos nyt ostat tuon suomalaisen.
[quote:d45a2bfc1f]Mikä on Gloranthan 'peruspaikka' seikkailuille? [/quote:d45a2bfc1f]
Lohikäärmesolasta on edelleen eniten materiaalia. Thunder Rebels on Hero Wars / Hero Quest-kirja orlantheista, King of DP-pelin kansasta. Erittäin hyvä kirja, ehdottomasti edelleen paras roolipelikirja jonka olen lukenut. Ei sisällä seikkailuja tms vaan laajan selostuksen orlanthien elämäntavoista, laeista, uskonnosta jne.
Dragon Pass on 'gazeetter' jossa on kymmeniä sivuja paikkakuvauksia Lohikäärmesolasta. Myös hyvä, mutta lähinnä pj:lle jonka peli on kokonaan Solaan keskittyvä.
Sartar Rising on skenaariokirjasarja jonka kolmas osa ilmestyy pian ja sisältää jatkuvan Sankarien sodan alusta kertovan juonen.
Muille alueille ilmestyy pikkuhiljaa myös virallista HeroQuest materiaalia , lunareille on jo yksi kirja ja toista pukkaa.
[quote:d45a2bfc1f]Joku voisi vielä selittää minulle ne ankat..[/quote:d45a2bfc1f]
Ankat on kunkkuja. Ja todella, todella twaagisia.
|
Juha R
linkki
23. maaliskuuta 2004 kello 14.20
|
Juha R
23. maaliskuuta 2004 kello 14.20
linkki
|
[quote:4d4e90a34f="jaxen"]
Kuinka suurta osaa tuo sankarimatkailu näyttelee peruspelaamisesta? Dragon Passissahan noita suoritettiin hädän hetkellä, tai kun haluttiin mainetta ja kunniaa.[/quote:4d4e90a34f]
Niin suurta kuin haluaa, mutta yleensä se on pelin tavoite pikemminkin kuin kovin yleistä hommaa. Useimmat aloittelevat hahmot ja peliryhmät eivät varmaan paljon sankarimatkoja harrasta - se on vaarallista jne. ja kuten KoDP:sta tiedät yleensä sankrimatkoille valitaan klaanin kokeneet puolustajat - mutta ei mikään estä tekemästä niistä yleisempiäkin.
|
Nysalor
linkki
23. maaliskuuta 2004 kello 14.25
|
Nysalor
23. maaliskuuta 2004 kello 14.25
linkki
|
jaxen:
[i:982799620b]Kuinka suurta osaa tuo sankarimatkailu näyttelee peruspelaamisesta? Dragon Passissahan noita suoritettiin hädän hetkellä, tai kun haluttiin mainetta ja kunniaa.[/i:982799620b]
No, sankarimatkaamisen painoarvo pelissä riippuu toki paljon siitä, millaiseksi sen roolin haluaa muodostaa ja minkätasoista peliä pelaa. Jos pelataan varsin matalan tason peliä, ei ehkä sankarimatkoja ole luontevaa pelata lainkaan. Jos taas pelihahmot ovat klaanin tärkeitä mahtimiehiä ja -naisia, he saattavat hyvinkin joutua hakemaan apua klaanille sankarimatkojen kautta ja ottamaan tärkeän osan rituaaleissa. Omissa RQ-peleissäni on suoritettu oikeastaan vain yksi isompi sankarimatka, mutta toinen lienee pian tulossa, kun kuivuus vaivaa pelihahmojen tilaa. Joka tapauksessa sankarimatkailun roolin voi helposti muotoilla omaan peliinsä sopivaksi, eivätkä King of Dragon Passin antamat vaikutteet ole minusta lainkaan huonoja sankarimatkaamisessa.
|
jaxen
linkki
23. maaliskuuta 2004 kello 14.34
|
jaxen
23. maaliskuuta 2004 kello 14.34
linkki
|
Kiitos vastauksista.
Näyttää vahvasti siltä, että joudun ostamaan tuon HQ:n. Nyt kun ikää ja pelailuja on kertynyt jonkin verran, voisi tosiaan koittaa tuollaista löyhempää pelisysteemiä.
Glorantha oli minulle takavuosina tuntematon 'ankkamaailma', mutta kyllähän tuo on ihan johdonmukainen ja toimivan tuntuinen. Ankatkin (Dragon Passista johtuen).
Tuossa Glorantha-kamassa näyttää olevan vain ikävä piirre kaltaiselleni pelikeräilijälle. Houkutus täydentää hyllyä on suuri ja materiaalia paljon.
|
newsalor
linkki
23. maaliskuuta 2004 kello 17.05
|
newsalor
23. maaliskuuta 2004 kello 17.05
linkki
|
Tervetuloa kerhoon. :D Tuleehan noiden vanhojen kirjojen osteleminen tosiaankin kalliiksi. Onneksi se ei ole sentään pakollista, koska nykyään on kaupassa ihan priimatavaraa myytävänä.
Jos tulee myöhemmin kysymyksiä mieleen sännöistä, maailmasta tai mistä tahansa muusta, niin älä epäröi kirjoittaa foorumille.
Aloitin aikoinani kirjoittamaan omalle kampanjalleni blogia, mutta se jäi sitten kesken. Siellä saattaapi olla hyödyllisiä linkkejä jne.
Se alkaa [url=http://sankarit.blogspot.com/2003_09_01_sankarit_archive.html]tuosta[/url]. Ehdin kirjata siihen muistaakseni 6-8 pelikertaa. Nykyään ollaan varmaan puoli vuotta sen edellä mihin blogi loppuu.
|
Guzmo
linkki
23. maaliskuuta 2004 kello 17.10
|
Guzmo
23. maaliskuuta 2004 kello 17.10
linkki
|
[quote:cfa843086f="jaxen"]
Näyttää vahvasti siltä, että joudun ostamaan tuon HQ:n. Nyt kun ikää ja pelailuja on kertynyt jonkin verran, voisi tosiaan koittaa tuollaista löyhempää pelisysteemiä.
[/quote:cfa843086f]
Onnitteluni loistavan päätöksen johdosta!
[quote:cfa843086f]
Tuossa Glorantha-kamassa näyttää olevan vain ikävä piirre kaltaiselleni pelikeräilijälle. Houkutus täydentää hyllyä on suuri ja materiaalia paljon.[/quote:cfa843086f]
Näin se on, mutta kaikkea ei todellakaan tarvitse hankkia. Pääasia, että teillä on pelatessa hauskaa. Pelimaailman nyansseihin voi sitten ajan kanssa tutustua jos siltä tuntuu. Muista myös sääntökirjan alun ehkä tärkeimmät säännöt eli Your Glorantha Will Vary (YGWV). Eli jos et halua että sinun Gloranthassasi on ankkoja, niin ankat hiiteen :)
|
Kasila
linkki
24. maaliskuuta 2004 kello 14.31
|
Kasila
24. maaliskuuta 2004 kello 14.31
linkki
|
AH kerrankin voin yhtyä guzmon mielipiteeseen
"Näin se on, mutta kaikkea ei todellakaan tarvitse hankkia. Pääasia, että teillä on pelatessa hauskaa. Pelimaailman nyansseihin voi sitten ajan kanssa tutustua jos siltä tuntuu. Muista myös sääntökirjan alun ehkä tärkeimmät säännöt eli Your Glorantha Will Vary (YGWV). Eli jos et halua että sinun Gloranthassasi on ankkoja, niin ankat hiiteen"
Mutta taitaa se olla näin
|
jaxen
linkki
25. maaliskuuta 2004 kello 7.29
|
jaxen
25. maaliskuuta 2004 kello 7.29
linkki
|
No niin, tuli eilen haettua HQ Fantasiapeleistä. En ehtinyt muuta kuin silmäillä ja katsoin tarkemmin ainoastaan kirjan takaosan listaa suositeltavasta lukemisesta ja elokuvista.
Ihmettelin, ettei niissä mainittu Kalevalaa. Lienee erittäin tuntematon Atlantin toisella puolella. Toinen Kalevalaan liittyvä lähdeteos voisi olla Rauta-aika-tv sarja. No, sen tuntemattomuutta ameriikoissa ei tarvinne ihmetellä ;-), mutta näin äkkiseltään ajatellen siinä on hyvin vahvasti tuollainen varhaisrautakauden kulttuuri ja elämäntyyli läsnä. Sen kuvaamisessahan sarja oli vahvimmillaan, muuten aika paljon sellaista 80-luvun Molmbergia, seistään alasti usvassa.. Rauta-ajassahan on myös jaksoja joissa suoritetaan sankarimatkoja jne. Toden ja kuvitelman rajakin on hämärä.
[/offtopic]
|
Juha R
linkki
25. maaliskuuta 2004 kello 9.12
|
Juha R
25. maaliskuuta 2004 kello 9.12
linkki
|
Jos kirjan alkupuolen kanssa on jotain ongelmia niin ketju [url=http://kalikos.org/foorumi/viewtopic.php?t=1160&sid=2d0bac5dbdc72607bc9310c15607485d]'Parikymmentä sääntökysymystä HQ:sta' [/url]voi valaista asioita.
Glorantha-kirjoittajissa on omat Kalevala-diggarinsa, mutta eivät näyttäneet osallistuneen kirjalistan laadintaan. Muuten tuo lista on mielestäni yllättävän asiallinen ja yksi parhaita vinkkiosioita koko kirjassa.
Rauta-aika tosiaan! Muistan hatarasti jostain 15-20 vuoden takaa. On ollut aikeissa hankkia katseluun koska siitä on jotenkin positiivinen käsitys. (Ja Haavikon kirjaa suosittelen lämpimästi kaikille.) On ollutkin ajatuksissa katsoa uudelleen jo monta vuotta.
Kirjastosta mokoman voisi saadakin, DVD-julkaisua megaekstroineen ja uusine tietokone-efekteineen odotellessa?
|