Vanha foorumi

Takaisin

Riposte

RuneQuestin säännöt
Rautaperna 21. tammikuuta 2004 kello 12.41
Kirjoittaja Viesti
Rautaperna linkki 21. tammikuuta 2004 kello 12.41
Rautaperna 21. tammikuuta 2004 kello 12.41 linkki -Riposte- Oletteko kuulleet tällaisesta taistelusäännöstä? Jos joku tietää kuinka ko. sääntö toimii, niin olisin kiitollinen jos voisitte minullekin kertoa. Kiitos.
Chividal linkki 21. tammikuuta 2004 kello 13.20
Chividal 21. tammikuuta 2004 kello 13.20 linkki Mmm... rq3:ssa ei tollasta ainakaan ole. Ripostehan tarkoittaa siis vastahyökkäystä heti torjunnan tms jälkeen. Mutta jossakin mielen sopukoissa heräsi mielikuva, että rq4:n säännöissä olisi ehkäpä saattanut jopa olla ollut jotain tollasesta. Tai toinen vaihtoehto rq2:n säännöt.
Marcus Maximus linkki 21. tammikuuta 2004 kello 18.02
Marcus Maximus 21. tammikuuta 2004 kello 18.02 linkki Stormbringerissä saa muistaakseni riittävän hyvin onnistuneen torjunnan jälkeen lyödä takaisin -20%:lla. Jos vastustaja onnistuu torjumaan sen riittävän hyvin, hänkin saa lyödä -20:lla, mutta alkuperäinen torjujakin saa sitten -20%, ja lyö mahdollisen vastahyökkäyksensä -40%:llä. Tai jotain tuonnepäin. Vastahan mä ne vuonna 90 tai 95 just luin...
Guzmo linkki 21. tammikuuta 2004 kello 19.08
Guzmo 21. tammikuuta 2004 kello 19.08 linkki Voit soveltaa asian vaikka niin, että aina erikoisen tai kriittisen torjunnan jälkeen voipi lyödä esim miinuksilla tms. Jos pelissä tommosta yrittää niin sehän on vaan hyvä ja siitä pitäisi antaa plussaa.
Vash the Stampede linkki 21. tammikuuta 2004 kello 19.40
Vash the Stampede 21. tammikuuta 2004 kello 19.40 linkki [quote:b2cae86ae2]torjunnan jälkeen voipi lyödä esim miinuksilla tms. Jos pelissä tommosta yrittää niin sehän on vaan hyvä ja siitä pitäisi antaa plussaa. [/quote:b2cae86ae2]... :o WTF? Minä ajattelisin tuon ihan yksinkertaisesti iskun jakamisella. En ole mikään miekkailija enkä edes harrastaja, mutta luulisin että pitää osata miekkailun alkeet ja elkeet suht koht hyvin (rq:ssa 100+%? HUOH! 100% ei ole täydellinen, eikä edes lähellä sitä) jotta voi alkaa ripostelemaan. Ja siihen vaan pj:nä(jos käy niin huono tuuri, että vastustajat ripostelevat) kuvailemaan, että miten ja kuinka nopeasti se oikein tuikkaakaan lyönnin jälkeen takaisin. Mutta jos ph ripostelee, niin ehkä hänelläkin olisi paikallaan pienehkö kuvaelma omasta toimistaan... Kanske?
Kreifi linkki 21. tammikuuta 2004 kello 20.19
Kreifi 21. tammikuuta 2004 kello 20.19 linkki [quote:62971d65fc="Guzmo"]Voit soveltaa asian vaikka niin, että aina erikoisen tai kriittisen torjunnan jälkeen voipi lyödä esim miinuksilla tms. Jos pelissä tommosta yrittää niin sehän on vaan hyvä ja siitä pitäisi antaa plussaa.[/quote:62971d65fc]Tämä kuulosti sen verran hyvältä, että tätä on tavalla tai toisella todellakin sovellettava.
newsalor linkki 21. tammikuuta 2004 kello 21.14
newsalor 21. tammikuuta 2004 kello 21.14 linkki Itse sovelsin RQ4:n tyyliä, jossa käyttämälle erikoista taistelutekniikkaa voi tuoda taisteluun vähän lisäjännitystä ja väriä. Omat versioni oli jotenkin tämän tyylinen. [u:f0531de6c2]Riposte[/u:f0531de6c2] Normaali onnistuminen vastaa RQ3:n perustorjunnan hyötyjä eli ase saadaan väliin. Erikoinen vastaa muuten perustorjunnan hyötyjä, mutta torjuja saa uuden ilmaisen hyökkäyksen puolella taidolla. (Oman maun mukaan voi ottaa vaikka 1/3 tai 1/4 taidosta. ) Ase ottaa normaalisti vahinkoa. Kriittinen vastaa muuten perustorjunnan hyötyjä, mutta torjuja saa uuden ilmaisen hyökkäyksen koko taidollaan. (Tämän voi sitten vähentää vaikka puoleen taitoon. ) Kriittinen ei auta mitään kriittistä hyökkäystä vastaan, kuten normaali kriittinen torjunta. Ripostea ei voi yrittää ellei taistele "kevyesti". Aseen täytyy olla yhden käden ase ja taistelija ei saa olla turhan raskaasti panssaroitu. Kirveillä, eikä nuijilla voi tehdä ripostea. Ripostea ei voi tehdä, jos torjutusta iskusta tuli vahinkoa läpi. Riposten ja muiden soveltamieni taistelutekniikoiden ideana oli ensinnäkin tuoda jännitystä taisteluun ja mahdollistaa muunkinlaisten mielenkiintoisten taistelijahahmojen pelaamisen pelin sääntöjen puitteissa, kuin panssaroidun tankin. Säännöt jäivät viimeistelemättä, :( koska siirryin HQ:hun. :) Tietenkin minulla oli sitten eräs hyökkäystekniikka, joka soveltui erittäin hyvin ripostea vastaan.
TypoDemon linkki 21. tammikuuta 2004 kello 23.04
TypoDemon 21. tammikuuta 2004 kello 23.04 linkki Jos nyt tällaisia kikailuja otetaan mukaan, niin ajattelitteko ottaa huomioon riposten mahdollisuudet, jos kohteena on esim. ase? Painon siirto ei välttämättä onnistukkaan enää samalla tavalla jne jne. "Vastaisku" on sinäänsä hieman hankala ottaa rq:hun, koska siihen pitää määrittää joku, millä se tapahtuu. Oikeastihan vastaiskut eivät ole aina miekan terällä iskettyjä. Miekan perä on aika yleinen ja lukkojakin saa, eikä potku tai lyöntikään ole pois suljettu mahdollisuus. Haarniskat tai ei, potku jalkojen väliin on ikävä. Mielestäni kaikilla aseilla voi kyllä tehdä vastaiskua, mutta eihän sillä välineellä ole pakko torjua millä sitten vastaiskua lyödään? Varsinkin 2-k aseet soveltuvat hyvin vastaiskuihin, koska niissä on ulottuvuutta hyvin. Ehkei nyt 2-k kirveessä, mutta kaikissa varrellisissa aseissa on se varsi ja mahdollisesti aseen peräpäässä piikki. Jos ei muuten tällaista tueta, niin ainakin quarter staff on sellainen jolla pitäisi tämän oleman mahdollista. Vash teh Stampede: "mutta luulisin että pitää osata miekkailun alkeet ja elkeet suht koht hyvin (rq:ssa 100+%? HUOH! 100% ei ole täydellinen, eikä edes lähellä sitä) jotta voi alkaa ripostelemaan." No mitä miekkailua opiskeleville opetetaan ensiksi on askeleet, sitten perus lyöntejä ja torjumistapoja, joista kaikki oikeastaan vievät "riposte" mahdollisuuteen. Olen tässä nyt noin hurjat kaksi viikkoa opiskellut miekkailua, ja seuraavalla kerralla meille opetetaan ensimmäistä tallaista torjuntasysteemiä, eli ei siinä mikään virtuoosi tarvitse olla. Oikeasti miekkailu ei todellekaan ole höt höt -hippaa. newsalor: otitteko tuohon systeemiinne huomioon riposten iskun torjunnasta mahdollisesti tulevaa toista ripostea? Tapahtuiko riposte samalla sekunnilla kuin torjunta vai seuraavalla? (tähdätty lyönti IH 10 -> ei voi saada ripostea.) Ps: kaikille nyt sitten varmuuden vuoksi tiedoksi, etten teidä asiasta käytännön tasolla oikein mitään. Sen vain, että monesta iskusta pitäisi päästä tällaiseen tilanteeseen. Taistelu ei ole lyöntien jakelemista, vaan iskusarjojen käyttöä. (Aivan, en osaa mitään, joten älkää minuun luottako.)
newsalor linkki 22. tammikuuta 2004 kello 1.57
newsalor 22. tammikuuta 2004 kello 1.57 linkki Koska kyseessä olivat ns. house rulet, niin en koskaan määritellyt tarkasti kaikkia mahdollisuuksia. Sauva toki oli yksi aseista, joilla riposten saattoi tehdä. Muistaakseni en rajoittanut tapaa, jolla saa hyökätä, mutten myöskään koskaan tullut ajatelleeksi, että joku vasta-iskuna yrittäisi lukottaa. TypoDemon: [i:b9b1e4411e]newsalor: otitteko tuohon systeemiinne huomioon riposten iskun torjunnasta mahdollisesti tulevaa toista ripostea? Tapahtuiko riposte samalla sekunnilla kuin torjunta vai seuraavalla?[/i:b9b1e4411e] Itse en ole koskaan ollut sitä koulukuntaa, joka ajattelee iskuhetkien olevan sekuntteja, enkä todellakaan ajattele, että ne äijät istuskelisivat tyhjänpanttina ja iskisivät vain aina 10 sekunnin välein. Kierros oli kyllä RQ:ssani 10 sekunttia, mutten ottanut kantaa siihen mikä oli kunkin iskun täsmällinen ajankohta. Tämän johdosta vasta-isku oli yksi taistelutaktiikoiden eriskummallisimpia. Vanilla RQ:ssahan taistelijat varmasti lyövät näitä vastaiskuja oikein roppakaupalla, mutta tämä sulautuu yleiseen abstraktioon. Riposteen tuleva riposte on jo aika harvinainen, mutta mikä ettei, jos niitä torjuntoja on jäljellä. [i:b9b1e4411e](tähdätty lyönti IH 10 -> ei voi saada ripostea.)[/i:b9b1e4411e] Saapas. ( = kenkä ;) Minulla oli tapana jatkaa vuoroa seuraavalle vuorolle, mikäli jotain jäi kesken. Eli tuo siis jos haluaa, että isku tulee seuraavalla IH:lla. Itselläni ei ollut mitään ongelmaa hoitaa sitä samalla IH:lla. Annoin jopa torjua tai väistää sen. [i:b9b1e4411e]Mielestäni kaikilla aseilla voi kyllä tehdä vastaiskua, mutta eihän sillä välineellä ole pakko torjua millä sitten vastaiskua lyödään? [/i:b9b1e4411e] Minä taas ajattelin aina asian siten, että suuremmilla aseilla se "vastaisku" olisi osana sitä normaalia iskujen vaihtoa. Kevyemmillä aseilla on kaiketi helpompi tuikkia useamman kerran siinä yhdessä vuorossa ja lisäksi kevyemmällä terällä on mahdollista reagoida nopeammin vastustajan lyönteihin. Periaatteessa koko jutun idea oli tehdä aseista persoonallisempia. Lisäksi ajattelin, että ehkäpä sellainen PH, joka valitsi aseensa "tyylin" takia, pitäisi palkita omalla siistillä jutullaan. Riposte ei todellakaan ollut ainoa noista kikoista. Riposte oli erityinen kikka. Opittu taistelutekniikka, jota ehkä kaikki eivät osanneetkaan. Kyllähän nyt kaikki osasivat takaisin lyödä, mutta jotkut osasivat hyödyntää todella hyvin niitä aukkoja puollustuksessa, joita hyökätessä tulee. Lisäksi ideana oli, että kaikki nuo erikoistyylit olisivat mahdollisesti jopa hiukan huonompia, kuin perushyökkäys. Kyllähän tuo riposte panssaroimatonta vastustajaa vastaan hyvä on, mutta mutta. . .
Ugly Psycho linkki 22. tammikuuta 2004 kello 4.36
Ugly Psycho 22. tammikuuta 2004 kello 4.36 linkki Tuota jo Guzmon esittämää systeemiä on meillä käytelty jonkin aikaa. Eli erikoisen tai kriittisen torjunnan jälkeen saa vastaiskun. Lisäksi olen itse yön synkkinä tunteina miettinyt systeemiä, jossa vastaiskua ei saisi suorittaa ensisijaisella aseellaan (ts. sillä jolla ko. taistelussa hyökkäisi normaalisti) eikä vastaiskua vastaavasti torjua ensisijaisella puolustuksella. Eli esimerkiksi miekka & kilpi heppu torjuu toisen samanlaisen hörhön hyökkäysen erikoisella, ja saa vaikkapa potkaista vastahöökinä, eikä kaveri saa kilvellä sitä torjua, vaan joutuu esim. väistämään.
Sabutai linkki 22. tammikuuta 2004 kello 9.13
Sabutai 22. tammikuuta 2004 kello 9.13 linkki Niin, todellisuudessahan puhdasoppista ripostia eli ns. dui tempi (kaksinkertainen=torjunta+vastaisku) tekniikkaa pystyy harrastamaan vain suhteellisen kevyellä aseella, elikkä lähinnä pukumiekalla (paino n. 0.5kg) tai sitten modernimmalla kalvalla/floretilla. Esimerkiksi vanhemmalla rapiirilla ripostea ei voi tehdä, ainakaan kovin menestyksellisesti. Ase on liian painava. Rapiirilla sen sijaan harrastettiin stesso tempo (yksinkertainen) vastaiskua, jossa hyökkäys sisällytettiin torjuntaan - selvästi vaativampi liike. Miten tämän saa sitten sovellettua RQ:hun, no eipä varmaan mitenkään. Pitipähän taas vaan sotkea selvää asia trivialla. :lol: Mutta olisi mielenkiintoista joskus kehittää systeemi joka keskittyy nimenomaan taistelun monipuolisuuteen ja realismiin kaiken muun kustannuksella...vielä kun saisi sitten joitakin huijattua pelaamaan sitä hirvitystä.
Rautaperna linkki 22. tammikuuta 2004 kello 19.10
Rautaperna 22. tammikuuta 2004 kello 19.10 linkki Näistä ideoista/faktoista saan kyllä kehiteltyä omaan settiini toimivan Riposte-säännön. Kiitän osallistuneita ja tarjoan kierroksen Geossa jos satutte paikalle. :)
Bragolgurth linkki 11. helmikuuta 2004 kello 18.38
Bragolgurth 11. helmikuuta 2004 kello 18.38 linkki [quote:13c4ead714="Sabutai"]Niin, todellisuudessahan puhdasoppista ripostia eli ns. dui tempi (kaksinkertainen=torjunta+vastaisku) tekniikkaa pystyy harrastamaan vain suhteellisen kevyellä aseella, elikkä lähinnä pukumiekalla (paino n. 0.5kg) tai sitten modernimmalla kalvalla/floretilla. Esimerkiksi vanhemmalla rapiirilla ripostea ei voi tehdä, ainakaan kovin menestyksellisesti. Ase on liian painava. Rapiirilla sen sijaan harrastettiin stesso tempo (yksinkertainen) vastaiskua, jossa hyökkäys sisällytettiin torjuntaan - selvästi vaativampi liike.[/quote:13c4ead714] Nniiinn, Sanohan sabutai, mitä sinä oikein harrastitkaan?? Ai miekkailua, no mutta sehän on mukavaa blaa, blaa.... Jotenkin vain juolahti mieleen, kun näytät tietävän asioista enemmän. Mutta ripostiin, meillä on sellainen käytäntö, että aina kun tulee erik. onnistuminen, niin saa "counter-attackin" eli ripostin. Mutta se tulee ilman mitään miinuksia, joten erikoisonnistumiselle tulee lisää virkaa. :wink:
Olorin linkki 3. maaliskuuta 2004 kello 9.28
Olorin 3. maaliskuuta 2004 kello 9.28 linkki [quote:99d51fe4fe="Sabutai"]Niin, todellisuudessahan puhdasoppista ripostia eli ns. dui tempi (kaksinkertainen=torjunta+vastaisku) tekniikkaa pystyy harrastamaan vain suhteellisen kevyellä aseella, elikkä lähinnä pukumiekalla (paino n. 0.5kg) tai sitten modernimmalla kalvalla/floretilla. Esimerkiksi vanhemmalla rapiirilla ripostea ei voi tehdä, ainakaan kovin menestyksellisesti. Ase on liian painava. Rapiirilla sen sijaan harrastettiin stesso tempo (yksinkertainen) vastaiskua, jossa hyökkäys sisällytettiin torjuntaan - selvästi vaativampi liike.[/quote:99d51fe4fe] Mutta riposte käsite ei rajoitu vain miekkaan. Eräässä kirjassa oli muutamilla kuvilla kuvattu hilpari-kamppailun tekniikoita, ja yhdessä kuvista oli eräs riposte tekniikka.
TypoDemon linkki 3. maaliskuuta 2004 kello 14.25
TypoDemon 3. maaliskuuta 2004 kello 14.25 linkki Siis mitä kettua? Ei voi tehdä vastaiskua normaalilla miekalla? Mitä tässä on ITSE tullut opiskeltua pari kuukautta, niin ainut harjoittelutekniikka mitä olen harjoitellut perustuu vastaiskun jälkeen tehtyihin vastaiskuihin. Kuvialen näin lyhyesti sarjan: Vastustaja iskee yläviistosta miekalla ja se torjutaan lyömällä miekan lappeeseen omalla miekalla ja miekka menee sivuun joloin noin 0,2 sec jälkeen on jo itse ehtinyt lyömään (no ehkei nyt ihan, mutta siis ihan heti perään oikeastaan), mutta toki harjoituksessa se ei mene perille, koska hyökkääjä torjuu sen helposti vain pitämällä torjuttua miekkaa ylhäällä ja täten hän tekee vastaiskun vastaiskun ja iskee pommelilla naamaan, mikä tosin ei sitten onnistu, jos torjuja saa käden eteen sopivasti ja siirrettyä painon taakse tai sitten torjuja ottaa käsilukon (Voi murtaa käden) ja samalla viiltää kyljen auki riippuen siitä kummalta puolelta ensimmäinen isku on tullut. Tämä sähellys kestää noin 2-3 sec jos sen nyt tekee nopeasti (mitä minä en suinkaan vielä tee). ja siinä tulee vastaiskun vastaiskun vastaisku lopussa, mikä meinaa minusta sitä, että kyllä ainakin yhden vastaiskun pystyisi tekemään... tilanne ei muutenkaan ole mitenkään abstarkti. Ainut vaatimus on että pidät itse miekkaa alhaalla edessä ja vastustaja lyö yläviistosta. En käsitä miten ihmeessä voi luulla ettei vastaiskuja voi tehdä yli 0,5 kg aseilla... Ps: Toivottavasti saatte selvää kuvauksestani, mutta epäselvä on myös omalla tavallaan selvä.
Sabutai linkki 5. maaliskuuta 2004 kello 9.24
Sabutai 5. maaliskuuta 2004 kello 9.24 linkki [quote:d6308cb42f="TypoDemon"] Vastustaja iskee yläviistosta miekalla ja se torjutaan lyömällä miekan lappeeseen omalla miekalla ja miekka menee sivuun joloin noin 0,2 sec jälkeen on jo itse ehtinyt lyömään (no ehkei nyt ihan, mutta siis ihan heti perään oikeastaan), mutta toki harjoituksessa se ei mene perille, koska hyökkääjä torjuu sen helposti vain pitämällä torjuttua miekkaa ylhäällä ja täten hän tekee vastaiskun vastaiskun ja iskee pommelilla naamaan, mikä tosin ei sitten onnistu, jos torjuja saa käden eteen sopivasti ja siirrettyä painon taakse tai sitten torjuja ottaa käsilukon (Voi murtaa käden) ja samalla viiltää kyljen auki riippuen siitä kummalta puolelta ensimmäinen isku on tullut. Tämä sähellys kestää noin 2-3 sec jos sen nyt tekee nopeasti (mitä minä en suinkaan vielä tee). ja siinä tulee vastaiskun vastaiskun vastaisku lopussa, mikä meinaa minusta sitä, että kyllä ainakin yhden vastaiskun pystyisi tekemään... tilanne ei muutenkaan ole mitenkään abstarkti. Ainut vaatimus on että pidät itse miekkaa alhaalla edessä ja vastustaja lyö yläviistosta. En käsitä miten ihmeessä voi luulla ettei vastaiskuja voi tehdä yli 0,5 kg aseilla... [/quote:d6308cb42f] En tiedä juuri mitään lyömämiekka- tai katanatekniikoista, joten en osaa kommentoida niitä. Erilaisia vastaiskutekniikoita on toki varmaan kaikilla aseilla. Tuo riposti on pistomiekoille tyypillinen yksinkertainen vastaiskutekniikka (torjunta+vastapisto), ja se ei tosiaan oikein onnistu esimerkiksi vanhalla pistomiekalla (rapier) koska ase painaa liikaa (1-1.5kg). Kyllä sitä voi yrittää, mutta ellei vastustaja ole täysi tolvana niin hän ehtii helposti pois alta. Esimerkiksi vanhoissa italialaisten mestareiden miekkailuoppaissa sanotaan että "dui tempi" tekniikkaa ei kannata yrittää. Sen sijaan opetettiin tuota "stesso tempoa" jota kutsutaan lontooksi nimellä "time thrust" ("aikapisto"?), se on hyökkäys joka ajoitetaan niin että se samalla torjuu vastustajan hyökkäyksen. Aika vaikeaa mutta jos sen osaa niin se on tehokas. Tämän keskustelun kannalta tuo on tietenkin turhaa triviaa. Lähinnä kyse on termien käytöstä, eli riposti ei ole mikä tahansa vastaisku vaan juuri pistoaseille tyypillinen tekniikka. Pelitasolla (ja etenkin Runequestissa) näihin erotuksiin ei liene viisasta mennä vaan asia on abstraktoitava yleisemmällä tasolla. Tarpeetonta sanoakaan että miekkailu oikeilla aseilla tositilanteessa ei ole sellaista non-stop mäiskimistä kuin elokuvissa vaan kyttäilyä jossa yritetään etsiä aukkoa ja provosoida vastustaja tekemään jotakin joka aukaisee hänen puolustuksensa. Yksi osuma usein ratkaisee taistelun, etenkin jos on kyse viiltävästä aseesta. Monta kaksintaistelua on voitettu pelkällä tsäkällä kun parempi vastustaja on epähuomiossa juossut suoraan toisen miekkaan. RQ:n systeemi on tässä suhteessa erinomaisen realistinen :-D (etenkin kun käyttää "sota on julmaa" house rulea että kriittistä osumaa ei torjuta ollenkaan tavallisella torjunnalla :) Ettei kukaan saa kuvaa että olisin joku ekspertti, niin minä olen harrastanut miekkailua vain muutaman kuukauden ja osaan vain alkeet. Historiallisesta miekkailusta ja miekoista on tullut lueskeltua jonkun verran.