Lokamayadon
linkki
7. marraskuuta 2003 kello 13.02
|
Lokamayadon
7. marraskuuta 2003 kello 13.02
linkki
|
HeroQuestin viimeinkin saavuttua olen kaivanut taas nopat esiin ja puhaltanut pölyn pois niiden päältä.
Tarkoituksena olisi lähiaikoina vetää peliä ryhmälle täydellisiä HeroQuest / Glorantha ummikkoja. Joukkoon mahtuu aloittelevia roolipelaajia ja vuosikausia pelanneita D&D hack’n slashaajiä (hrr…). Aktiivisista pelinjohtoajoista on sen verran aikaa, että olo tuntuu vähän kankealta aloitusta miettiessä. Ideoita kyllä pyörii koko ajan mielessä, ja HQ/HW/RQ materiaalista löytyy suurin osa kaapin pohjalta. Pitäisi keksiä tapa esitellä peli pelaajille pakkosyöttämättä heille 500-sivua tavaraa Gloranthan kulttuureista ja uskonnoista. Tarkoituksena olisi esitellä HeroQuestin hyvät puolet ja antaa sen verran Glorantha-fiilistä, että kaverit innostuisivat toisenkin kerran kokeilemaan.
Kyselisinkin kaikilta, jotka ovat joko päässeet jo esittelemään HQ:ta tai aikovat, kokemuksia /ideoita. Ja uskoisin, että lisäkseni täällä foorumilla on muutakin porukkaa, joita vastaukset voisivat auttaa. Elikkä, onko kokemuksia tai ideoita HeroQuestin ja Gloranthan esittelemisestä uusille pelaajille, hahmojen luonnista, erityisen hyvin HeroQuestia /Gloranthaa esittelevistä skenaarioista tai muusta vastaavasta? Hyvien ideoiden lisäksi kiinnostavat tietty myös varoittavat esimerkit epäonnistuneista aloituksista ja siitä, mikä voi mennä pieleen :) .
Vastauksia toivoen…
|
Kasila
linkki
7. marraskuuta 2003 kello 14.19
|
Kasila
7. marraskuuta 2003 kello 14.19
linkki
|
Ota ja laita ne Orlanth kapinallisiksi kauvaksi heimostaan... vieraalle seudulle... missä kaikki on vihollisia... sieltä he saavat paljon kokemuksia siitä mikä ei ole Orlathia.. (savupiiput HUI ! ) ja sitten pari muuta pakolaista matkaan ja vuorille karkuun... Tota klaani hässäkkää ei kannata ottaa heti... Vitusti liikaa tapoja ja EPH:ta tulee kerralla...
IMHIHOHIMH
|
newsalor
linkki
7. marraskuuta 2003 kello 17.07
|
newsalor
7. marraskuuta 2003 kello 17.07
linkki
|
Vähän hankala lähteä ehdottelemaan mitään ennen hieman lisätietoja.
Elikkäs missäs haluat kampanjasi vetää? Jos vastauksesi on Sartar niin aika hyvä tapa pakkosyöttää tietoa on King of Dragon Pass. "Clan questionare" on kyllä kans yksi kätevä tapa tutustuttaa pelaajat historiaan.
Kaikki tiippuu myös paljon pelaajien iästä ja tottumuksista.
Hahmojen luonti on aika helppoa. Kunhan pelaajat ovat lukeneet vaikkapa HQ voicesin ja keskustelleet kanssasi hahmoideasta, niin se 100 sanaa syntyy yllättävän helposti.
Minä aloitin oman HQ kampanjani siten, että ensimmäisella pelikerralla luotiin klaani ja toisella hahmot. Ihan kohtuu hyvin toimi . . . kai. Pelaajani olivat toisaalta kaikki Gloranthaan jo aiemmin tutustuneet.
Sanoisin, että aloita hitaasti. Anna pelaajiesi tutustua Gloranthaan pikkuhiljaa. Aloita jostain pienestä kolkasta maailmaa. Aloita nopeasti ja keskeltä toimintaa. Eli PH:t ovat omissa oloissaan ja sitten epätavalliset olosuhteet sallivat heidän tehdä jotain hienoa, johon liittyy se juttu, mikä on mielestäsi Gloranthan siisteimpiä puolia. Koita saada pelaajasi tekemään mielenkiintoiset hahmot, joilla on omia päämääriä elämässään jne. Panosta pelikertoihisi ja koita tuoda hahmojesi eteen valintoja.
Ehkä olisi hyvä ennen ensimmäistä pelikertaa demottaa hieman sääntöjä, vaikka hahmojen teon yhteydessä.
|
Guzmo
linkki
7. marraskuuta 2003 kello 19.32
|
Guzmo
7. marraskuuta 2003 kello 19.32
linkki
|
Kuten muutkin jo sanoneet, aloita suppealla tietomäärällä esim barbaarien klaaniyhteisöstä. Pelaajat voivat sitten pelissä tutustua ympäristöönsä ja Gloranthan rikkauksiin.
HQ Voices kannattaa jakaa pelaajille ja ottaa kopioita vaikka Hero's book:in neljän sivun kulttuurikuvauksesta.
Aloita ensimmäinen pelikerta selittämällä nopeasti yleistä tietoa esim. barbaarien kulttuurista ja kuinka taidot & systeemi toimii. Tähän riittää 15-30 minuuttia.
Ensimmäiseen pelikertaan kannattaa varata jotain suoraviivaista pelattavaa, joka ei vaadi liian syvää tietämistä pelimaailmasta.
[b:b8925ee26e]Barbarian Adventuresin [/b:b8925ee26e]lyhyet skenut, HQ kirjan [b:b8925ee26e]Chasing Kites [/b:b8925ee26e]ja webistä [b:b8925ee26e]Sheepless Night [/b:b8925ee26e]& [b:b8925ee26e]HQ Demo [/b:b8925ee26e]soveltuvat tähän erittäin hyvin.
Pelin jälkeen sitten annat innokkaimmille lisää luettavaa (Hero's book, King of Sartar, HQ Voices ynm..) matkaan tai KoPD pelin lainaan. Siitä se lähtee....
|
newsalor
linkki
7. marraskuuta 2003 kello 20.49
|
newsalor
7. marraskuuta 2003 kello 20.49
linkki
|
Jos Sartar ei ole sinun paikkasi, niin . . .
Okei, yks hyvä vaihtoehto on tietenkin aloittaa siitä paikasta, joka olisi mielestäsi kaikkei siisteinj alkaa keksimään uutta matskua menemään. Toinen on miettiä minkä tyyppisestä kampanjasta pelaajat vois tykätä, sitten vetää se, mutta Gloranthalle ominaisella tyylillä. Voisit tietenkin vetää jonkun mini-kampanjan, jossa toteuttaisit jonkun siistin juoni-idean. Mini-kampanjasta voisit tehdä tosi tulisen, jos suunnittelisit sitä hieman etukäteen. Sitten, kun olisit vetänyt sen mini-kampanjan, joka olisi vaikka 3 tai 4 pelikertaa pitkä, niin pelaajat olisivat innostuneita Gloranthasta ja sitten aloittaisit oikein kampanjasi, joka olisi tosi huisi.
|
humis
linkki
7. marraskuuta 2003 kello 23.46
|
humis
7. marraskuuta 2003 kello 23.46
linkki
|
Toistan ainakin osaksi edellisiä:
1) Valitse joku yksi kulttuuri, jonka kautta lähdet Gloranthaa esittelemään. Aloita pienestä, Orlanthien tarvitsee tuntea vain kotiklaaninsa, Praxilaisen vain oma heimonsa ja erämaan tavat. HQ:n kahden sivun kotimaat, HQ Voicesin isä/pappiartikkelit ja/tai Hero's Bookin neljän sivun lyhyet selitykset kyseisestä kulttuurista riittänevät aluksi.
2) Suositan, että keskustelet pelaajiesi kanssa siitä millainen peli HQ oikein on. Hero's Bookin johdantokappale on mielestäni [b:00bc9b705b]tosi[/b:00bc9b705b] hyvä johdanto siihen, miten HQ:ta on tarkoitettu pelattavan - ainoa mikä puuttuu on pelityylin pukeminen varsinaisesti termeiksi. Niitäkään ei välttämättä kannata pelätä, esimerkiksi D&D -pohjalta lähteville on mielestäni erittäin tärkeä seltittää ero HQ:n konfliktitasolla toimivan resoluutiomekaniikan ja perinteisen yksittäisiä toimintoja koskevan resoluution välillä. Olisi ainakin auttanut mua hitosti pääsemään kiinni varsinaiseen tarinanmuokkaukseen jos olisin alusta asti tiennyt, että pitää sanoa "mä tapan sen" sen sijaan että sanotaan "mä lyön sitä" ja katsotaan pelinjohtajaa kysyvästi.
3) Tee hahmot pelaajien kanssa, kysy mitä he haluavat, etsi sitten sopiva jumaluus ja kerro siitä. Jos kuulostaa kivalta, pelaajat luultavasti haluavat kuulla lisää ja pääsevät paremmin sisään kulttuuriinkin. Puhu muutenkin pelaajien kanssa Gloranthasta annettuasi tiiviin tietopakettisi, keskustelu kanssasi on pelaajille helpoin tapa kysellä lisää heitä kiinnostavista asioista Gloranthassa ja jos itse olet innostunut, ehkäpä jotain siitä tarttuu heihinkin.
4) http://www.kalikos.org/foorumi/viewtopic.php?t=1139 on keskustelu aiheesta "miten koota mahdollisimman tiivis ja innostava tietopaketti Gloranthasta"
|
Lokamayadon
linkki
8. marraskuuta 2003 kello 14.28
|
Lokamayadon
8. marraskuuta 2003 kello 14.28
linkki
|
Kiitoksia vastauksista. Niistä on ollut apua. :D
Päädyin lopulta heortilaisiin aloituskulttuurina, koska heistä on ehdottomasti eniten materiaalia. Heortilaisten mainostaminen hieman viikinkejä muistuttavana kulttuurina saattaa myös herättää parin pelaajan kiinnostuksen.
Issariesin sivuilta ja KODP:in HeroQuesteista ruudunkaappauksia tekemällä saa onneksi hyvin kuvia heortilaisten jumalista. 1 kuva on helpompi esittää kuin 1000 sanaa.
Vielä olen vähän kahden vaiheilla rauhallisen tutustuttamistyyppisen aloituksen (peli alkaa klaanin mailta ja kuvailen vähän paikkoja ja juttuja kunnes alkaa tapahtumaan) ja dramaattisen aloituksen ("Heräätte keskellä tasankoa. Olette yltäpällä veressä. Kaikkialla minne katsotte näette klaanilaistenne ruumiita. Pikkuhiljaa muistinne alkaa palailla pätkittäin...") välillä.
Täytynee vähän jututtaa pelaajia ja selvitellä, mitä he peliltä haluaisivat. Eiköhän tästä vielä peliä synny.
|
Häjy
linkki
8. marraskuuta 2003 kello 15.54
|
Häjy
8. marraskuuta 2003 kello 15.54
linkki
|
Tämä ei oikeastaan liity Heroquestiin juuri mitenkään, mutta siihen miten vetää Gloranthaa täysin ummikoille kylläkin. En tiedä onko se jo täällä joskus toitotettu, mutta Marcus Maximuksen Koodinvartija(kokelas) kampanja oli juuri sellainen. Siinä pelaajille brieffattiin oma kultti verrattaen kattavasti ja lunareiden tärkeimmät jumalat lyhykäisesti. Kun peli varsinaisesti tapahtui Tarshissa ja Sartarissa, ei Lunarin Imperiumin tuntemus ollut niin älyttömän tärkeää heti alussa. Orlanthikulttuurista ei pelaajien tarvinnut tietää juuri mitään, kun eivät hahmotkaan tienneet. Eli siten ihmettely ja kummastelu Gloranthan maailmasta tapahtui hahmojen kautta.
-Simo
|