Vanha foorumi

Takaisin

Gloranthan ajan yksiköt ja niiden mittaaminen

Yleinen Glorantha-keskustelu
Tupew 4. marraskuuta 2003 kello 20.26
Kirjoittaja Viesti
Tupew linkki 4. marraskuuta 2003 kello 20.26
Tupew 4. marraskuuta 2003 kello 20.26 linkki Aloin pohtimaan, että minkälaisia ajan yksiköitä Gloranthassa käytetään? Ovatko ne kuinka tarkkoja? Käytetäänkö siellä tunteja? Puolitunteja? Vartteja? Minuutteja? Sekuntteja? Sekuntti ja minuutti ovat sinäänsä aika helppo määrittää, mutta miten he mittaavat pidempiä aikoja kuten tunteja, jos tunteja nyt Gloranthassa käytetään. Sivistyneet voisivat ehkä käyttää tiimalaseja sun muita, mutta entä barbaarit? Miten he määrittelevät ajan keston? Vai puhuvatko barbaarit vain, että nähdään siellä jonkun ajan päästä? Vai osaavatko barbaarit jotenkin katsoa luonnosta ajan kulun?
Topi Hiski Viljami Salmi linkki 4. marraskuuta 2003 kello 22.50
Topi Hiski Viljami Salmi 4. marraskuuta 2003 kello 22.50 linkki Theyalaiset kulttuurit (Eli esim. herotinmaalaiset, orlanthit) jakavat tosiaan vuorokauden arbitaarisesti 24 jaksoon joita kutsutaan tunneiksi.. Eihän nykyiset Sartarilaiset varmaan kovin tarkasti noita tunteja tosiaan laske, taitaa olla vanhaa perimää joiltain suurempien kulttuurien ajoilta tuo tunteihin jako.. Tosiaan auringon paikan ja illan piirteiden mukaan aikaa myös määritellään (tavataan silloin kun aurinko on noiden kukkuloiden väilssä, jne..). Varmasti kulttuureilla joilla ei ole kelloa on _PALJON_ määritelmiä ajalle luonnon ilmiöiden mukaan.. Peikoilla voi olla myös mielenkiintoiset ajan kuvaukset.. Pavisissa käytetään ajanlaskuun tasaisin väliajoin soitettavia kirkonkellon tapaisia kelloja. Tietysti kuun imperiumissa Glamourissa ovat kuuluisat Kronomancerit jotka kuuluttavat ajan kai erittäin tarkasti ja tekevät muuta "hllua".. Sekunteja ja minuutteja voivat luultavasti laskea tarkasti vain kyseiset kronomancerit ja ehkä jotkut muut korkeakulttuurin ja korkeamagian omaavat tyypit..
Dovas linkki 4. marraskuuta 2003 kello 23.25
Dovas 4. marraskuuta 2003 kello 23.25 linkki Tämä on yksi meilläkin ollut, toisinaan huvittavaakin tilannekomiikkaa peleihin tuonut 'pulma'. Siinä vaiheessa kun pelaajat sopivat NPC:den kanssa tapaavansa tietyssä tapaamispisteessä siihen ja siihen aikaan...hetkinen, kuinkas he sopivat ajankohdan...öögh. Rolexeja kun ei "paljon" gloranthalaisilla näy. Täytyy sanoa, että usein riippuen tilanteesta, puhumme tunneista yms, nopeuttaakseen tilanteita, vaikka se kalskahtaakin tuolla korvissa epäortodoksiselta Gloranthalta. Topsy: [i:c16e45a3a5]Theyalaiset kulttuurit (Eli esim. herotinmaalaiset, orlanthit) jakavat tosiaan vuorokauden arbitaarisesti 24 jaksoon joita kutsutaan tunneiksi.. Eihän nykyiset Sartarilaiset varmaan kovin tarkasti noita tunteja tosiaan laske, taitaa olla vanhaa perimää joiltain suurempien kulttuurien ajoilta tuo tunteihin jako..[/i:c16e45a3a5] Häh? Mä en ole kuullut tästä kyllä yhtään mitään. :) Täytyy varmaan päivittää nuo kirjat... Hyvä ja erittäin laaja aihe Tupew, josta hyvä topicci foorumilta puuttunutkin. Jo ajasta puhumisen täytyisi tuoda jo monia muitakin asioita ihmisille mieleen, kuin mitä se meille merkitsee. Aika kun oli jumaluus, joka liittyi tavalla tai toisella ainakin yhteen suurimpiin Gloranthan myytteihin ja tapahtumiin. Mutta jottei nyt heti ihan vakavaksi heittäydytä :), kyllähän käytännön tasolla on monenlaisia tapoja kuvata aikaa. Vuodet, kuukaudet (erinnäiset kaudet ylipäänsä), viikot ja päivät tunnetaan. Kuten huomioitkin jo, vaihtelee ajan määrittäminen eri kulttuureissa eri lailla. On muutamia eri kalenterivuosia (mm. Kralorelassa omansa, tietääkseni). Yksi merkittävimmistä ja laajimmista kalentereistahan on kuitenkin Theyalanilainen kalenteri, joka on muistaakseni käytössä ainakin Maniriassa, Dragon Passissa, Lunarin Imperiumissa ja Raliosissa (ainakin osassa sitä, -korjatkaa jos väärin). Theyalanilaiseen kulttuuriryhmään kuuluu myös omat sukulaiskielet, mutta se olisikin jo toinen aihe. Luulisin että eri kulttuurit käyttävät monia historian myyttisiä tapahtumia, ja viitaten eri jumaliin; kuvatessaan pitempien ajan jaksojen kulumista. "Kootan joukot viiden ja puolen kuukauden kuluttua Pairing Stonella", voisi olla ehkä jotain tyyliin "kootaan joukot Pairing Stonella kun Mastakos on kiertänyt (taivaan) niin ja niin monta kertaa". Gloranthalaisille nuo ajan kulumisen ilmaisutavat olisivat normaaleja, vaikka meillehän ne, heh, ei kerro mitään. Mutta, kuulostaisi ainakin mahtipontiselta ja hurskaalta. Tiimalasi on varmaankin korkean varallisuuden merkki ja kapistus, jota kaikki eivät välttämättä tunne. Kuten keskiajalle yms. voisi kuvitella, ei ihmisillä ollut nykypäivän laista kiirettä ja stressiä ehtiä tekemään ja hoitamaan asioita minuutteja laskien. Itse pitäisin Gloranthassa niin, että sovituista ajankohdista ihmisillä on tapana pitää kiinni ja paikalla on oltu sopivissa ajoin. Ihmiset heräävät aikaisin kukonlaulun aikaan jne.
newsalor linkki 5. marraskuuta 2003 kello 0.51
newsalor 5. marraskuuta 2003 kello 0.51 linkki Mielenkiintoista theyalaisten vuorokausissa on se, että ne alkavat muistaakseni keski-yöllä. Mitenhän tämä mitataan? Peikkojen vaikutusta aivan selvästi. Heortlingien rituaalit kestävät yön ja päivän ja ne aloitetaan heti päivän alkaessa ja niitä jatketaan sitten iltaan saakka.
Larppa linkki 5. marraskuuta 2003 kello 5.15
Larppa 5. marraskuuta 2003 kello 5.15 linkki Tupew kirjoitti: [i:80e761cc4e]Aloin pohtimaan, että minkälaisia ajan yksiköitä Gloranthassa käytetään?[/i:80e761cc4e] Kannattaa lukea Glorantha boksi, sieltä saa vastauksia hyvin. Muistaakseni siinä Glorantha kirjassa on ihan oma luku tälle aiheelle. Siellä on kerrottu eri kulttuureista, että mitenkäs laskevat ajan. Erityisen mielenkiintoisia ovat myös vanhojen rotujen laskutavat. Kuten kääpiöt laskevat työjaksoja, haltioilla on omat tarkat kasvisysteemit, peikot laskevat öitä jne. [i:80e761cc4e]Käytetäänkö siellä tunteja?[/i:80e761cc4e] Gloranthassa käytetään tunteja aika paljonkin. [i:80e761cc4e] mutta entä barbaarit? [/i:80e761cc4e] Kuten Topi sanoi, niin he jakavat päivän 24 jaksoon, jotka ovat tunteja. Jokaisella tunnilla on omat nimitykset (muistaisi vain mitkä...). Pari muistan, kuten: Papinlaulu (jakso/tunti 12). Mutta käyttävät orlanthilaiset numeroita enemmän kuin noita nimityksiä tunneille.
Marcus Maximus linkki 5. marraskuuta 2003 kello 7.49
Marcus Maximus 5. marraskuuta 2003 kello 7.49 linkki Newsalor; kyllä vuorokausi alkaa illasta minun luutuneen käsitykseni mukaan. Siis, auringonlaskusta. En tosin muista yhtään mistä tämä tieto on. Olisiko tämä tuosta Larpan mainitsemasta Glorantha-boksin pätkästä? Vai GloKun kalenteriosasta?
Olorin linkki 5. marraskuuta 2003 kello 7.58
Olorin 5. marraskuuta 2003 kello 7.58 linkki [quote:f3126c9942="Dovas"]Yksi merkittävimmistä ja laajimmista kalentereistahan on kuitenkin Theyalanilainen kalenteri, joka on muistaakseni käytössä ainakin Maniriassa, Dragon Passissa, Lunarin Imperiumissa ja Raliosissa[/quote:f3126c9942] Olen saanut sellaisen käsityksen että Lunarien kalenteri on jonkinlainen muunnos Theyalaisesta. Korjatkaa jos olen väärässä.
Dovas linkki 5. marraskuuta 2003 kello 9.54
Dovas 5. marraskuuta 2003 kello 9.54 linkki Hmm. Kuulostaisi loogiselta. Olisi lähes mahdoton uskoa että theyalanilaiset kulttuurit kokonaisuudessaan ja sen huomattavan levinneisyyden huomioon ottaen jakaisivat samat perinteet yms. :) Kaiken kaikkiaan theyalanilainen kulttuuri vaatisi mielestäni tarkastelua sisällölleen, ihan syntymisen tiimoilta nykypäivään saakka. On se meinaan niin monipuolinen.
Vesa linkki 5. marraskuuta 2003 kello 10.57
Vesa 5. marraskuuta 2003 kello 10.57 linkki RQ:n Glorantha pakkauksen Glorantha kirjassa on hyvin eritelty eri kulttuurien ja rotujen ajanlasku tavat. Esim. Kääpiöt laskevat aikaa työjaksoissa, työjaksojen pituudet vaihtelevat kääpiöluokittain. Haltiatkin mittavat aikaa tärkeän paikallisen kasvitapahtuman mukaan, eli haltiametsissä aika vaihtelee päivittäin, siis haltioiden ajanmittausta käyttäen.
Chividal linkki 5. marraskuuta 2003 kello 11.05
Chividal 5. marraskuuta 2003 kello 11.05 linkki Hassua, että tämä aihe tuli juuri nyt. Aloin nimittäin pari päivää sitten miettimään, että jos Gloranthan vuosi on (siis theyalaisen kalenterin mukaan) omaa vuottamme lyhempi, ja ihmisten ikä on suurin piirtein yhtä monta vuotta kuin omasa maailmassamme, niin ovatko ihmisillä käytössään oikeasti vähemmän aikaa vai kompensoituuko ero jossakin. Esim. onko päivä pidempi kuin meillä tms. Jos taas päivä olisi pidempi niin eikö silloin pitäisi sovittaa esim matkustusnopeudet yms. siten, ettei mallina olisi oma maailmamme. :wink: :-D
Marcus Maximus linkki 5. marraskuuta 2003 kello 12.05
Marcus Maximus 5. marraskuuta 2003 kello 12.05 linkki Olen ollut käsityksessä, että Gloranthassa vanhuuteen (tai pikemminkin vanhuudenheikkouteen) voi kuolla jo viisikymppisenä, mutta kovat jätkät voivat olla taistelukunnossa vielä 120 vuoden iässä. (Eikös Hofstaring ollut älyttömän vanha kuollessaan, vai muistanko väärin?) Oli miten tahansa, RQ:ssa todetaan, että Gloranthassa ihmiset vanhenevat eri tahtiin kuin meidän maailmassamme. En sitten tiedä olisiko tuolla viitattu ehkä henkiseen aikuistumiseen. IMG 15-vuotias on täysi mies tai nainen ihan fyysisestikin.
Garrik linkki 5. marraskuuta 2003 kello 17.48
Garrik 5. marraskuuta 2003 kello 17.48 linkki Auringon heittämä varjo on varsin tarkka ajanmääritystapa. Muistan koulusta, jossa aikaa oli vaikka mihin, että seurasin ikkunanpielen varjon liikettä pulpetilla, ja opin ihan parissa päivässä tietämään, millä kohdalla kannattaa ruveta pakkaamaan kamoja reppuun :) Well, sitten tuli kesäloma ja syksyllä varjot liikuivat toisin. Mutta jos tätä tapahtumaa seuraa päivittäin, ja jos joku opettaisi auringon kierron seuraamisen nuorille, aikaa voi käsittääkseni helpostikin määrittää tunneissa tai vielä tarkemmissa ajanjaksoissa. Luulisin, että 15-vuotiaat orlanthi-aikuiset (!) ovat oppineet tämän taidon aika hyvin. Kotoseuduillaan, jos pilvet eivät ole kamalan paksut, he näkevät maisemasta ja kotitalojensa heittämistä varjoista ajan varsin tarkkaan. (Hmmm. Mutta nehän palvovat myrskyä ja pilviä? Onko hurskaalla orlanthiseuduilla pilvisempää kuin muualla? Toimiiko aurinko yhtä hyvin?) Jos yhtenäistä kalenteria ei löydy, kannattaa käyttää muinaissuomalaisten kehittämää tapaa: leikataan puusta kampamaisia kalikoita, joissa "piikkejä" on yhtä paljon kuin päiviä tästä päivästä sovittuun tapaamispäivään. Kun aamuisin leikkaa aina yhden piikin pois, tietää, koska pitää suunnistaa tapaamispaikalle. Vastaavia ajanmääritysvälineitä tiedetään käytetyn vielä 2000-luvulla Suomessa :) Ja sitten pidemmistä ajanmääreistä: vuosi lienee syklisyytensä vuoksi selkein ja pisin helposti tajuttavissa oleva ajanmääre. Tuttuni tutkimasta keskiaikaisesta aineistosta käy ilmi, että lukutaidottomat ihmiset muistivat yllättävän tarkkaan, mihin vuodenaikaan jotakin oli tapahtunut, mutta vuodet menivät pidemmillä jaksoilla yleensä väärin, jopa todella kuuseen.
lintu linkki 7. marraskuuta 2003 kello 19.50
lintu 7. marraskuuta 2003 kello 19.50 linkki En usko että Orlantheille on kovin tärkeää pystyä määrittämään täsmällistä vuorokaudenaikaa. Ylipäätään en usko että heillä olisi samanlaista kiirettä ja minuuttiaikataulua kuin meillä :) Orlantheille tuntuisi luontevalta määrittää vuorokaudenaikoja luonnonympäristön mukaan (päivän sarastaessa / kun hämärtää) tai muuten johonkin yleiseen tapahtumaan sidottuna, kuten "tovi sen jälkeen kun on illastettu" tai "kun miehet ovat tulleet metsältä". En usko että täsmällisyys on heille tärkeää, eikä siihen ole keinojakaan. Tuntuisi suorastaan hullunkuriselta, jos orlanthit noudattaisivat jotain tarkkaa aikaa. Ja miksi leppoisassa maaseudun kyläyhteisössä asiat edes pitäisi hoitaa jollakin tietyllä kellonlyömällä? Kaupunki voi sitten olla asia erikseen.