Vanha foorumi

Takaisin

tehtävägenre?

Roolipelikeskustelu
Aldar 20. lokakuuta 2003 kello 17.45
Kirjoittaja Viesti
Aldar linkki 20. lokakuuta 2003 kello 17.45
Aldar 20. lokakuuta 2003 kello 17.45 linkki Elikkäs, Mikä on teidän mielestä paras mahdollinen tehtävä? Onko se perinteinen tapa örkki-saat rahaa, eli mättötehtävä? Onko se ehkäpä pelastustehtävä? Tai jokin muu?
Guzmo linkki 20. lokakuuta 2003 kello 19.36
Guzmo 20. lokakuuta 2003 kello 19.36 linkki Paras tehtävä-genre on olla rauhallinen foorumilla ;) Asiaan... Kyllä se Sartarin/Gloranthan pelastaminen on mieluisin tehtävä. Ensimmäisessä onnistuimme Kalikoksen syystapahtumassa pelatussa skenaariossa :)
newsalor linkki 20. lokakuuta 2003 kello 20.33
newsalor 20. lokakuuta 2003 kello 20.33 linkki Kyllä olen lähiaikoina suosinut yhteisön ongelmien ratkontaa.
Larppa linkki 20. lokakuuta 2003 kello 21.35
Larppa 20. lokakuuta 2003 kello 21.35 linkki Ehdottomasti paras tehtävä roolipeleissä on seuraava: Pysy hengissä. :)
Olorin linkki 21. lokakuuta 2003 kello 8.58
Olorin 21. lokakuuta 2003 kello 8.58 linkki Pistin tuon aarteenmetsästyksen, mutta hitto vie sit heti sen jälkeen välähti et salapoliisin työ. Se on hauskaa myös. Monipuolisuus on hauskaa.
Moonson linkki 21. lokakuuta 2003 kello 10.15
Moonson 21. lokakuuta 2003 kello 10.15 linkki Vastasin nyt aarteenmetsästys, sillä se on ainakin hyvä keino saada hahmot liikkumaan paikasta toiseen kun he etsivät vihjeitä aarteesta, ja pelaajille on onnistuessaan luvassa ihan konkreettinen palkinto. Ja eiköhän siinä sivussa ehdi vähän mättämäänkin :) Mutta jos tuollaisista ihan perustehtävistä halutaan poiketa niin poliittinen kähmintä ja juonittelukin voi olla oikein hauskaa, jolloin (suora) väkivalta on oikeasti se ihan viimeinen vaihtoehto ja yleensä jopa täysi mahdottomuus. Se saattaa kuitenkin vaatia sekä pelaajilta että pelinjohtajilta hieman kärsivällisyyttä peliä kohtaan, eikä pelkkää verenhimoista mättö-dd-asennetta. Totta kai sitä poliittiseen kähmintään painottuvassa pelissäkin voi käydä välillä taistelemassa vaikka naapurivaltiota vastaan, etsimässä aarretta tai pelastamassa leidin ahdingosta... Noh, loppuosa viestistäni ei oikeastaan enää liity ollenkaan alkuperäiseen kysymykseen, mutta sanonpahan nyt kun mieleni tekee :) Gloranthan lisäksi mainio settingi poliittiselle juonittelulle on mielestäni Wheel of Timen maailma, mutta koska pelin pohjalla oleva D20 systeemi on sen verran paska mihinkään muuhun kuin tappeluun (ja siihenkin se on mielestäni vain kohtalainen) niin peleistä tulee aika sääntökevyitä, ja jotkut pelaajat voivat tylsistyä kun toiminnot ovat pelkästään tyyliin "Heitä diplomacyä, DC 15". Jos olisi aikaa niin tekisin HeroQuest->Wheel of Time konversion, se voisi olla aika rok. On mielestäni hieno juttu jos lojaalisuudet, viha-/rakkaussuhteet jne. lordeihin tai ladyihin ja jopa kuninkaaseen voi merkata ominaisuuksina paperille, jolloin ne tosiaan vaikuttavat myös peliteknisesti hahmojen välisiin kanssakäymisiin. Lisäksi jos tilanne on monimutkainen ja suhteita on paljon ja erilaisia, niin pysyy sekä pelaajilla että pelinjohtajilla pakka vähän paremmin kasassa kun tilanne kunkin pelaajan osalta näkyy suoraan hahmolomakkeesta. Jos hahmoilla on persoonallisia ja vaihtelevia ihmissuhdetaitoja niin peli ei mene pelkäksi diplomacy vs. diplomacy heittelyksi, vaan kukin voi käyttää sitä taitoa tai keinoa päämääriensä saavuttamiseksi minkä parhaiten hallitsee.
humis linkki 21. lokakuuta 2003 kello 11.44
humis 21. lokakuuta 2003 kello 11.44 linkki Aldar, vaikuttaa siltä että sulla olisi hyvin yksioikoinen suhde roolipelaamiseen erilaisten ulkoa annettujen tehtävien ratkomisena. Tämä on ihan pätevä tapa pelata, mutta kuten ehkä joidenkin vastauksista (yhteisön ongelmien ratkonta, politikointi) voi huomata, pelata voi toisinkin. Silloin vaan lähdetään aika erilaisista perusolettamuksista. Tehtävälähtöinen "juurettomat seikkailijat saavat majatalossa tehtävän hämärähemmolta" peli samaistuu tosi pitkälle nykyisiin tietokoneroolipeleihin (mikä on itse asiassa aika mielenkiintoista, koska sillä on riippumaton lähtökohta ihan roolipeliharrastuksen alkuajoissa, D&D:ssä ja seikkailukirjoissa..). Päämääränä ja hupina on eteneminen, ongelman ratkaiseminen. Toinen mahdollinen roolipelin lähtökohta voi olla halu eläytyä hahmoonsa, kokea toinen maailma toisen olennon näkökulmasta ja saada siitä elämyksiä, kokea kokemuksia jotka eivät ole mahdollisia tosielämässä. Näistä lähtökohdista lähtevälle roolipelille on kaikista tärkeintä, että maailma toimii "oikein", on syvällinen ja mahdollistaa eläytymisen. Tapahtumilla ja tehtävillä ei niinkään ole väliä vaan sillä miten niihin suhtaudutaan. Roolipelata voi myös tarinan takia. Roolipeliryhmä voi kokoontua kutomaan yhteistä tarinaa, ja pitää päämääränään tehdä tuosta tarinasta mahdollisimman hieno, tarkoitti se sitten koskettavaa, eeppistä tai autenttista. Logiikka ja realismi voidaan tarvittaessa heittää mäkeen. Roolipelaamaan voidaan myös lähteä tutkimaan/kokemaan tiettyjä teemoja, sosiaalisen elämän dynamiikkaa, konflikteja ja tapahtumamalleja. Tällöin tärkeätä on asettaa puitteet, jotka parhaiten mahdollistavat tutkimuksen kohteen pyörittelyn. Jos halutaan kokea, millaista on tehdä valinta oman ja rakkaan kuoleman välillä, rakennetaan skenaario jossa paha vihollinen ottaa sankarin rakastetun panttivangiksi, jos halutaan pohdiskella salattua ja kiellettyä rakkautta, lähdetään tilanteesta jossa jokin salainen rakkaus on ajautumassa kriisiin ja ehkä joutumassa paljastetuksi. Tällöin yleensä kaikki teeman ulkopuolinen materiaali ja maailma on alistettu teeman tutkimisen tarkoituksiin. Itse, aloittaessani roolipeliharrastuksen pelasin tehtävätyyppisiä pelejä, kun en muusta tiennyt, ja pidin niistä. Nykyään ne eivät kyllä enää vetoaisi. Eläytymisen korostaminen on ehkä sellainen asia, josta en nykyään enää pääse helposti pois vaikka haluaisin kokeilla jotain noista musitakin lähtökohdista. Tarinaa olen kutonut jonkin verran - teemat ovat vielä aika uus juttu mulle, haluaisin uppoutua niihin enemmän. Siis, mikä on paras mahdollinen tehtävä? Sellainen, joka tukee tietoisesti valittua pelin pelaamisen päämäärää, oli se millainen tahansa.
Artic linkki 21. lokakuuta 2003 kello 12.16
Artic 21. lokakuuta 2003 kello 12.16 linkki Aarteenmetsästys pelastus / Maailmanpelastus ja rikastuminen siinä sivussa. Mutta rahaan ja mammonaan kyllä kyllästyy aikanaan... :( Mutta suoraansanoenhan ne pelastustehtävät on parhaita
Kasila linkki 21. lokakuuta 2003 kello 16.47
Kasila 21. lokakuuta 2003 kello 16.47 linkki [quote:6bb00fd4e4]Roolipelata voi myös tarinan takia. Roolipeliryhmä voi kokoontua kutomaan yhteistä tarinaa, ja pitää päämääränään tehdä tuosta tarinasta mahdollisimman hieno, tarkoitti se sitten koskettavaa, eeppistä tai autenttista. Logiikka ja realismi voidaan tarvittaessa heittää mäkeen. [/quote:6bb00fd4e4] Jops.. tollei mutta vaalien logiikkaa ja "Uskottavaa Realismia" (Maximus TM) Tarinaan ei panosteta meillä niinkään suoranaisesti vaan se on se lopputulos, joka singahtaa pelaamisen lopputuloksena. Siis seikkailu genre meillä lienee "maailmanpelastus" meininkiin. Siis Lunari VS kaikki muut. Pienempiä seikkailuja ei ole ja ollaan edetty siihen vaiheeseen peliä (taito-taso-pelaajien), että he luovat omat seikkailunsa. Siis pelaajat tarvitsevat tietoa lunarista (siis Esim.) niin sitten mennään katselemaan nähtävyyksiä.
Marcus Maximus linkki 22. lokakuuta 2003 kello 12.48
Marcus Maximus 22. lokakuuta 2003 kello 12.48 linkki Humis sanoikin sen, mitä oli sanottava. Jos haluan ratkoa puzzleja, ostan Antero Vipusen kootut uusimmat. Roolipelissä ajatuksena on IMHO elää hahmonsa elämää. Monesti tehtävät pikemminkin haittaavat tätä kuin hyödyttävät, erityisesti arvoitukset. Mutta kyllä minunkin peleissäni jatkuvasti on "tehtäviä" ja "seikkailuja". Ne vain eivät ole pelin tarkoitus.
Moonson linkki 22. lokakuuta 2003 kello 16.06
Moonson 22. lokakuuta 2003 kello 16.06 linkki [quote:310f94a19e="Marcus Maximus"]Monesti tehtävät pikemminkin haittaavat tätä kuin hyödyttävät, erityisesti arvoitukset.[/quote:310f94a19e] OK, no päättömät arvoitukset ehkä keskimäärin ovat aika huono idea roolipelatessa, mutta jos puhutaan Gloranthasta niin Nysalor Riddlet eivät ole mitenkään "tavallisia" arvoituksia ja niistä voi olla mielestäni paljonkin iloa. Tai siis ainakin meidän kampanjassamme oli, ja ne johtivat usein erittäin hyvään roolipelaamiseen. Esimerkiksi arvoituksen "The Glorantha Bubble" käsittely erään sulttaanin palatsissa ruokapöydän ääressä ja viinilasi kädessä johti ihan mielenkiintoiseen keskusteluun Gloranthan rakenteesta monellakin tasolla. Alkuperäinen linkki arvoitukseen löytyy tuolta: [url]http://www.geocities.com/MotorCity/1853/NysalorRiddle1.htm[/url] mutta laajensin sitä aika paljon omiin tarkoituksiini, hakien ehkä vähän väkisinkin vääntämällä lisää vertauskuvia (Esim. kuinka entropian lisääntyminen ynnä muut tapahtumat heikensivät kuplan reunoja niin että kaaos pääsi sen läpi maailmaan, ja kuinka Arachne Solara irroitti kuplan lasin pohjasta pelastaakseen sen, mutta kuinka ajan kuluminen samalla nostaa kuplaa vääjäämättä kohti tuhoaan...) Loppujen lopuksi onnistuin esittämään pelaajille Gloranthan kosmologiasta ([url]http://www.glorantha.com/library/history/cot-cosmology.html[/url]) mielestäni kaikki olennaisimmat asiat käyttäen vertauskuvina ainoastaan yhden viinilasin sisällä esiintyviä ilmiöitä. Ja mikä parasta, useat pelaajat osallistuivat mielellään keskusteluun muiden kuunnellessa kiinnostuneen näköisinä. Koska pelaajani eivät muuten aktiivisesti etsi käsiinsä ja lue glorantha materiaalia, tuo oli mielestäni hyvin onnistunut tapa kertoa heille asioita joista he eivät välttämättä muuten saisi koskaan tietää. Ennen kaikkea tilanne sopi saumattomasti peliin, siitä syntyi hyvää roolipelaamista ja asiasta keskustelu oli hauskaa. Niin joo, kyseessä ei ollut mikään tehtävä mikä pelaajien olisi ollut pakko suorittaa päästäkseen pelissä "eteenpäin".
Marcus Maximus linkki 23. lokakuuta 2003 kello 6.45
Marcus Maximus 23. lokakuuta 2003 kello 6.45 linkki (Puhuinkin niistä metapelillisistä arvoituksista, en Nysalorin Arvoituksista.)
Kasila linkki 23. lokakuuta 2003 kello 7.08
Kasila 23. lokakuuta 2003 kello 7.08 linkki No.. mikä on "peliä" ja mikä on peliä. Siis se mikä häiritsee peliä on peliä niin miten se voi häiritä peliä. Usein Ihmisillä on aineellisia tavoitteita ja mielestäni ei ole "oikeaa" roolipelaamista keskittyä "pelaamaan roolipelejä", joo selitys lienee paikallaan. (täähän on nyssen arvoitus.. ;) ) [quote:1896a4eb98] Jos haluan ratkoa puzzleja, ostan Antero Vipusen kootut uusimmat. Roolipelissä ajatuksena on IMHO elää hahmonsa elämää. Monesti tehtävät pikemminkin haittaavat tätä kuin hyödyttävät, erityisesti arvoitukset. Mutta kyllä minunkin peleissäni jatkuvasti on "tehtäviä" ja "seikkailuja". Ne vain eivät ole pelin tarkoitus.[/quote:1896a4eb98] Tarkoitankin siis sitä mitä jotkut pelinjohtajat tekevät, eli "kokeilevat" erillaisia käyttäytymismalleja. Siis roolipelaaminen sen itsensä vuoksi. No mainitaan nyt tähän väliin, jotta kukin tavallaan. Nyt kun puhuitte siitä mikä on turhaa ja mikä haittaa pelaamista, niin mielestäni se on (IMHO HOMHI) liika kikkailu pelinjkohtajalta. Lisäksi pitää pitää realismia pelissä. Jos olisi kutkuttavaa PJ:lle survoa PH:n rakkauselämä sivuraiteille, jotta voitaisiin eläytyä draamaan tai nähdä iso mies itkemässä, niin ollaan sivuraiteilla (IMHOMHIMHOHMH) pelillisesti ja pelimaailman realismin vuoksi. Gloranthassa esim Orlantheilla on vitusti muutakin hommaa kun auttaa kaverinsa kaveria, joka kärsii sydän viasta. Kaljaa vaan ja akkoja tulee ja menee. Siis vastustan kaikkea sitä PJ:lähtöistä gurmuuttelua(vastustaa on hieno sana), joka "putkahtaa" peliin siksi kun PJ:n mielestä nyt tarvitaan näyttävä motivaatio-piikki peliin, tai sitä että PJ rupee kokeilemaan erillaisia Psyko-fyysis-sosiaallis-talouudellus-meta teorioita pelaajien kustannuksella.... Arvoituksista: Survon väliin arvoituksia ja istun nurkassa 8 h hiljaa kun pelaajat kikkailee ennustuksien kanssa josta he eivät tiedä: -onkos se ollut -onkos se aito -mitä se käsittelee.... yms. Siinä ei välttämättä ole prinsessan satulan asettelemisesta johtuvaa varsin näppärää dialogia, mutta hahmojen kautta pelaavat pelaajat ovat "sisällä" pelissä... se on se mikä on ehkä tärkeintä pelissä (uskottavan realismin jälkeen siis totta kai) sillä eläytymistä hahmoon tärkeämpää on sukeltaminen toiseen maailmaan. (IMHOMHOHMIHO) joten mielestäni tämä seuraava lainaus tulee automaattisesti kun ei liioittele PJ:n osalta eikä sorru ylilyönteihin... (peluuttaa marjan poiminta sessiota PH:lle jotka ovat koomassa ;) ) ja tarina kantaa. [quote:1896a4eb98]Toinen mahdollinen roolipelin lähtökohta voi olla halu eläytyä hahmoonsa, kokea toinen maailma toisen olennon näkökulmasta ja saada siitä elämyksiä, kokea kokemuksia jotka eivät ole mahdollisia tosielämässä. Näistä lähtökohdista lähtevälle roolipelille on kaikista tärkeintä, että maailma toimii "oikein", on syvällinen ja mahdollistaa eläytymisen. Tapahtumilla ja tehtävillä ei niinkään ole väliä vaan sillä miten niihin suhtaudutaan. [/quote:1896a4eb98] Niin myös teidän henkenne kanssa.
Moonson linkki 23. lokakuuta 2003 kello 10.51
Moonson 23. lokakuuta 2003 kello 10.51 linkki [quote:c93c46900d="Marcus Maximus"](Puhuinkin niistä metapelillisistä arvoituksista, en Nysalorin Arvoituksista.)[/quote:c93c46900d] Ymmärsin kyllä, halusin vaan huomauttaa että on olemassa hyvinkin eriluonteisia arvoituksia joita voidaan pelata monella eri tavalla. Toivottavasti me nyt käytetään suunnilleen samaa metapelin määritelmää... eli pelaaja tekee (/joutuu tekemään) päättelyitä ja päätöksiä pelaajan näkökulmasta, ei hahmon näkökulmasta. Jos arvoitusta yritetään ratkaista siten, että pelaajat miettivät sitä ensin 2 tuntia ja sitten pj "pelastaa tilanteen" sanomalla että "no, katsotaan jos teidät hahmot keksii sen, heittäkää ÄLYx1" niin tuohan on tietysti aika perseestä. Etenkin jos ÄLYx1 heitot epäonnistuvat ja pelaajat joutuvat miettimään lisää. Mutta eiköhän Nysalorin Arvoituksiakin voi helposti metapelata, ja kai se voi joskus toimia hyvinkin, riippuen vähän siitä kuinka pj sen vetää. Jos arvoituksen (tai vaikka hämärän ennustuksen, tattis Kasila) kautta pystytään esittämään pelin tarinan kannalta mielenkiintoista juttua niin ei kai siinä ole mitään vikaa. Ei sillä työkalulla ole niin väliä vaan sillä miten sitä käyttää...
black knight linkki 24. lokakuuta 2003 kello 10.22
black knight 24. lokakuuta 2003 kello 10.22 linkki kyllä toi salamurhaamis tehtävä houkutteli eniten.. Kun itse en ikinä sellaisissa tehtävissä ole ollut....
Häjy linkki 24. lokakuuta 2003 kello 11.01
Häjy 24. lokakuuta 2003 kello 11.01 linkki Jos pitää tehtäväorientoituneesti lähteä lliikkeelle (itse olen samaa mieltä Humiksen kanssa), minusta paras malli on sellainen, missä hahmoilla on tietyt tavoitteet joihin he pyrkivät ja avoin toimintakenttä, jonka puitteissa ratkaisunsa tekevät. Siis Marcus Maximuksen koodinvartija pelissä yritimme edistää rauhaa provinsseissa ja aika harvoin meillä oli aivan konkreettista toimeksiantoa pelastakaa-neito-tyylillä. Oli hahmoista kiinni päätyivätkö he vetämään jotakuta turpiin, lahjomaan jonkun, kiristämään vaiko uhkailemaan. Maailma reagoi toimiimme ja lopputulokset puhuvat puolestaan. Eli tavallaan tavoitteet olivat sen verran 'korkeammalla' että ne eivät suoraan määritelleet tehtävätyyppiä vaan se jäi hahmojen valittavaksi. -Simo
GreepyReaper linkki 11. marraskuuta 2003 kello 8.17
GreepyReaper 11. marraskuuta 2003 kello 8.17 linkki Mättö tehtävät on tylsiä ja yksi puolista. Pelastus tehtävissä on vähän särmää koska ne voi tehdä monella tapaa, mutta yleensä nekin muuttuu mättöksi kun kidnappaajat hakataan. Täysin sama vika on salamurhauksessa. Sekin on vain erään lainen mättötehtävä. Aarteenmetsästys voisi olla ihan kivaa, en vain ole koskaan ajatellut. Parhaimpia on kylläkin kuljetustehtävät, koska niistä voi tehdä minkä laisia vaan.
Olorin linkki 11. marraskuuta 2003 kello 17.12
Olorin 11. marraskuuta 2003 kello 17.12 linkki [quote:3a2b4e500e="GreepyReaper"]Mättö tehtävät on tylsiä ja yksi puolista. Pelastus tehtävissä on vähän särmää koska ne voi tehdä monella tapaa, mutta yleensä nekin muuttuu mättöksi kun kidnappaajat hakataan. Täysin sama vika on salamurhauksessa. Sekin on vain erään lainen mättötehtävä. Aarteenmetsästys voisi olla ihan kivaa, en vain ole koskaan ajatellut. Parhaimpia on kylläkin kuljetustehtävät, koska niistä voi tehdä minkä laisia vaan.[/quote:3a2b4e500e] Hauskemmaksi tulee kun: 1.Kidnappajia ei saa hakata esim. yhteiskunnallisen asemansa takia. 2.Salamurhaaja ei saa tappaa muita kuin kohteensa.
Trunks linkki 4. kesäkuuta 2005 kello 10.27
Trunks 4. kesäkuuta 2005 kello 10.27 linkki Tykkään tehtävistä missä oisi vähän kaikkea esim: Pelasta tyyppi, tapa tyyppi että kukaan ei huomaa ja vie tältä kaikki kamat(jota on paljon 59849650968M(:P) ja kun pääset pelstettavan kanssa pari askelta eteen päin niin koko pahs-jengi tulee päälle ja sujole sitä ja pääse pois yhtenä kappaleena....
GoingDown linkki 5. kesäkuuta 2005 kello 18.13
GoingDown 5. kesäkuuta 2005 kello 18.13 linkki Kyllä jonkun henkilön/kylän/tms pelastaminen on yksi mielenkiintoisimpia. Pitää vain kehitellä tehtävä siten, että pelastaminen ei pelkällä vastustajien mättämisellä suju. Esimerkiksi, yritä pelastaa kylä nälkiintymiseltä, kun linnanherra verottaa kyläläisiä niin että ruoka ei riitä - ja linnanherralla on tietysti sotilaita senverran että pelaajaryhmä on huomattavan alakynnessä.