Moonson
linkki
16. lokakuuta 2003 kello 15.31
|
Moonson
16. lokakuuta 2003 kello 15.31
linkki
|
Nysalor:
[i:1eab4bc164]En nyt menisi varmasti vannomaan, että Lunarin armeija edes on Gloranthan voimakkain. Uskonnollisesti ja etnisesti monipuolisin ehkä, mutta kyllä Loskalmin ja Kralorelan armeijatkin ovat mahtavia...[/i:1eab4bc164]
Ei kai tästä selviä totuutta muuten kuin äänestämällä :-D
|
Nysalor
linkki
16. lokakuuta 2003 kello 18.28
|
Nysalor
16. lokakuuta 2003 kello 18.28
linkki
|
Minun ääneni meni Loskalmille. Jo Genertela-kirjassa Loskalmin armeijan mainitaan olevan yksi maailman parhaista ja se tuskin on pelkkää loskalmilaista propagandaa, kun miettii armeijan vahvuuksia. Seuraavaksi tulee vähän tarkempaa erittelyä, suurelta osin lähteisiin perustuen, mutta mukana on spekulatiivisempaakin ainesta.
Loskalmin armeija perustuu suoraan yhteiskuntajärjestelmään: sotilaan aseman saavuttaneet hrestolilaiset liittyvät armeijaan ja toimivat ammattimaiselta pohjalta. Nousu sotilaaksi ja ritariksi on mahdollista jokaiselle, joka on vain tarpeeksi kyvykäs, eikä syntyperä ole este tai hidaste, kuten ehkä Dara Hapassa. Toisaalta sotilaaksi kohoaminen ei ole mitenkään pakollista, vaan maanviljelijänä pysymisen kauttakin on mahdollista saavuttaa valtaa, joten armeija ei ole ainoa etenemisreitti.
Loskalmin armeija on varsin yhtenäinen verrattuna varsin kirjavaan Lunarin armeijaan, joka koostuu melkoisesta määrästä kansakuntia ja uskontoja - jotka kaikki eivät välttämättä ole edes asioista samaa mieltä. Loskalmin armeijassa sen sijaan kaikki uskovat Jumalaan, Malkioniin ja Hrestoliin, mutta heillä on silti laaja maaginen potentiaali lukemattomien pyhimysten kautta. Pyhä Deristopheles tarjoaa maagista sotatekniikkaa, Pyhä Kyria parannusta taistelussa, Pyhä Nisaro taistelutaikuutta, Pyhä Carpattia sankarillisia taisteluvoimia, jne. Joukoista löytyy niin jalkamiehiä, ratsuväkeä kuin pioneerejakin.
Loskalmin armeija ehkä häviää Lunarin armeijalle maagikoiden määrässä, mutta Loskalmin maagikot ovat varsin voimakkaita ja lisäksi heillä on velhoritareita, jotka ovat sekä maagikkoja että sotilaita ja joita on kymmenesosa ritareista. Loskalmin maagikot eivät ole myöskään riippuvaisia mistään Punaisen Kuun vaiheista vaan voivat toimia tehokkaasti milloin vain. Varmasti pieni ei ole etu yhdistää läntistä sotatekniikkaa puhtaaseen taikuuteen.
Loskalmin armeijan johto lienee vakaampi kuin Lunarin armeijan, sillä arvatenkaan Loskalmin armeijassa johtajat eivät yritä juonitella toisiaan virasta ja puukottaa selkään politiikalla samassa määrin kuin vaikkapa Fazzurin tapauksessa. Loskalmin armeijan sisällä ei ole tarpeen ylläpitää jatkuvaa sotatilaa, jollaista Lunarin armeijassa saattaa toisinaan olla, kun alaiset pyrkivät suistamaan johtajansa. Toisaalta itse kuningas ei taida koskaan johtaa armeijaa samalla tavalla kuin Punainen Keisari, joten loskalmilaisilla ei taida olla suurta riskiä menettää korkeinta hallitsijaansa taistelussa.
Loskalmin armeijalla on Lunarin armeijan tavoin pitkät perinteet. Jos lunarilaiset voivat sanoa Yelmiä ensimmäiseksi armeijansa johtajaksi, loskalmilaiset voivat myös ylpeillä juurilla muinaiseen Logiikan maahan Danmalastaniin, sillä Akemin siirtolaiset olivat sitä myyttistä väkeä. Toisella ajalla Loskalm oli jumaltietäjien liittolainen ja taisteli silloin voittoisasti barbaareja vastaan. Toisaalta Loskalm myös itse pääsi eroon jumaltietäjistä kokematta sellaista laajaa hävitystä ja tappiota kuin idässä Arkatin aikana ja suorastaan vahvistui Merten sulun seurauksena. Pakko on vielä viitata prinssi Snodalin menestyksekkäisiin kamppailuihin, siteeseen altinaekansan kanssa ja menestyksekkääseen taisteluun Yggin saaren barbaareja vastaan. Aikamoinen historia siis.
Loskalmin armeijalla on suuret maajoukot, mutta myös erittäin varteenotettava laivasto, jonka suurin saavutus lienee Yggin barbaarien kukistaminen. Laivaston perinteet ulottuvat jo aikaan ennen Merten sulkua, sillä laivasto säilyi turvassa Ozurin lahdessa. Merten aukeaminen on tuonut laivaston arvoon arvaamattomaan, jos Loskalm joutuisi sotimaan laajemmin merillä. Samaan ei Lunarin Makean meren laivasto taida pystyä.
Loskalmin armeijalla on omaa aluetta puolustaessaan se etu, ettei sen alueella asu valloitettuja ja kapinanhaluisia kansoja, kuten Lunarin imperiumissa. Kuningaskunta ei ole myöskään vihollisten ympäröimä, vaan uhka tulee selkeästi idästä. Haltioiden kanssa lienee kohtuulliset välit, eikä uudelleenmetsitys tule ilmeisestikään yltämään Loskalmiin asti. Meren suunnasta Yggin porukoista ei toistaiseksi ole suurta vaaraa - toisin kuin lunareille Pentistä päin. Kaikkiaan Loskalm ei ole osoittanut suuri laajenemishaluja mutta pitänyt kuitenkin yllä diplomaattisia suhteita lähikansoihin, jotka toimivat myös puskurivyöhykkeinä Sodan kuningaskuntaa vastaan.
Loskalmin armeijan suuri uhka on epäilemättä Sodan kuningaskunta, joka pitäisi ehdottomasti laskea mukaan maailman vaarallisimpiin armeijoihin. Sitä vastaan taistellessaan Loskalmin armeija saa varmasti paljon sotakokemusta, vaikka se varmaan käykin kalliiksi. Etuna on kuitenkin se, että Loskalmin armeija voi taistella Sodan kuningaskuntaa vastaan ainakin toistaiseksi puskurivyöhykkeellä Junorassa saaden täydennyksiä ja huoltoa Loskalmista. Lisäksi varmaan alueen asukkaat ovat ennemminkin Loskalmin armeijan puolella kuin Sodan kuningaskunnan. Pääskysen ritarikunta ja sir Meriatan ovat olennaisia juttuja armeijan osalta tässä kamppailussa.
No, eikös tässä ole jo monta syytä ylistää Loskalmin mahtavaa armeijaa? :) Jokainen voi sitten tietysti miettiä, kuinka paljon edellä annetusta on propagandistista ja tarkoitushakuista selostusta. :)
Täytyy lopuksi vielä sanoa, että kolmen kyselyssä mainitun armeijan lisäksi on muitakin voimakkaita armeijoita. Fonritin orja-armeija on taatusti erittäin merkittävä tekijä, etenkin Pamaltelan puolella. En sitä erityisen hyvin tunne, mutta heiltä ilmeisesti löytyy fanaattisuutta vaikka muille jakaa ja varustuskin lienee hyvä. Seshnelan armeija on taas Genertelassa maininnan arvoinen, joskin epäilen sen olevan heikompi kuin muut suuret armeijat. Melibin Harstar gachijalkaväkineen, ashurtanilaivastoineen ja harppojineen saattaa olla yllätystekijä armeijoiden joukossa.
|
newsalor
linkki
16. lokakuuta 2003 kello 20.13
|
newsalor
16. lokakuuta 2003 kello 20.13
linkki
|
Loskalmilaisia on liian vähän. Muuten ne olisivat kova sana. Lisäksi Loskalmilla ei ole mitään, mikä olisi verrattavissa Kraaterin Tekijöihin tai Punaiseen Lepakkoon. Lisäksi Imperiumin armeijan monipuolisuus on hemmetin kova sana.
Kralorelakin on aika tiukka paikka. Heidän ainoa heikkoutensa on se, ettei heillä ole kokemusta suurista sodista.
|
TypoDemon
linkki
16. lokakuuta 2003 kello 20.54
|
TypoDemon
16. lokakuuta 2003 kello 20.54
linkki
|
Ai ketä mahtava armeija? Uz Mahtawin armeia! Pitkä aika on Uz kestänyt ja pitkä aika vielä kestää. Monet vuodet Uz taistellut ja mahtawat voitot on! Nuoret on heikkolaisten joukot. Ei tiedä mitään seilviytyminen! Uz näyttää vielä! Paha Kirous kumota ja vallata kaikki alueet ja muut saalista! Uz voittaa! Uz Mahtawin taika! Uz Mahtawin armeia! Pian on ruokan aika!
- Blarg Heikonsyöjä 0]
|
Nysalor
linkki
16. lokakuuta 2003 kello 20.59
|
Nysalor
16. lokakuuta 2003 kello 20.59
linkki
|
newsalor:
[i:52f232104c]Loskalmilaisia on liian vähän. Muuten ne olisivat kova sana.[/i:52f232104c]
No jaa, loskalmilaisia on noin 38 % Lunarin imperiumin väestön määrästä. Toisaalta imperiumin väestö on kiistatta varsin hajanaista ja tuskin kansoista saadaan kokoon armeijaa yhtä tehokkaasti kuin Loskalmissa. Loskalmin armeijan 55 000 sotilasta on tietysti vain parhaiten varustettu ydinarmeija. Sen lisäksi on vielä tuhoton määrä jalkamiehiä ja ilmeisesti pienempiä erikoisjoukkojakin.
[i:52f232104c]Lisäksi Loskalmilla ei ole mitään, mikä olisi verrattavissa Kraaterin Tekijöihin tai Punaiseen Lepakkoon.[/i:52f232104c]
Miten olisivat Pyhän Deristopheleksen velhot, Zzaburin sininen kirja tai tiedot siitä, Gaiseron Mystikko, sir Meriatan, 500 Liekin kultaisen viirin ritaria, jne.? Täytyy vain sanoa, että emme ehkä vain vielä tiedä kuin varsin vähän Loskalmin hienouksista. Lännessä maagiset jutut eivät ole yhtä näyttäviä kuin Punainen Lepakko, mutta varmasti niissäkin on tehoa.
Ei kannata unohtaa sitäkään, kun Seshnelan kaksi kovinta velhoa kohtasivat aikoinaan Basmolissa ja heidän taikuutensa sai aikaan sellaista jälkeä, että koko paikka hehkuu vieläkin maagisena. Kaipa Loskalmissa kovimmat velhot pystyisivät samaan. Siinä voisi olla jo Punainen Lepakkokin hätää kärsimässä, kun moisen pystyy kukistamaan jo joku mitätön barbaarikuningaskin kumppaneineen. :)
[i:52f232104c]Lisäksi Imperiumin armeijan monipuolisuus on hemmetin kova sana.[/i:52f232104c]
Täytyy painottaa sitä, ettei Loskalmin armeijakaan aivan ilmeisesti ole pelkkää harmaata massaa. Heillä on epäilemättä erikoisyksiköitä, joista yksi esimerkki on Pääskysen ritarikunta. Sitten tietysti kaikki ne porukat, joilla on joku erityinen pyhimys tarjoamassa erityisiä maagisia voimia.
[i:52f232104c]Kralorelakin on aika tiukka paikka. Heidän ainoa heikkoutensa on se, ettei heillä ole kokemusta suurista sodista.[/i:52f232104c]
Ainakin heillä on runsaasti maagisia yksiköitä. Zombiproomutkaan eivät ole huono mereltä päin suuntautuvan hyökkäyksen torjumisessa. Juuri lohikäärmevoimien vuoksi laskisin Kralorelan armeijankin varsin varteenotettavaksi voimaksi Gloranthassa. Maantiedekin on vielä avustamassa. Aikaisemmin olenkin spekuloinut, että Kralorela olisi varmaan helpompi valloittaa sisältä päin juonittelulla kuin ulkoa päin tulevalla hyökkäyksellä.
|
Kasila
linkki
17. lokakuuta 2003 kello 4.42
|
Kasila
17. lokakuuta 2003 kello 4.42
linkki
|
Loskalle menee mun rahat jos tulee kontakti... (joo se tulee varmasti 2 vuoden sisällä) ;)
Nysalori heitti statiikat pöytään. (huom olen samaa mieltä nysalorin kanssa) ;)
Raskas ratsuväki raiskaa... Jeah... suurin kysymys taitaa olla punainen lepis... veikkaan että maagit sulkevat pois toisensa yhtälöstä.. fronet taitaa silti jäädä magiassa voitolla... tiukka mättö mutta perinteet 55%:sesti fronelan puolella... KUNHAN ne ei heikkene liikaa SodanKUningaskuntaan ;)
[quote:2300ccbbc6]Lisäksi Imperiumin armeijan monipuolisuus on hemmetin kova sana.[/quote:2300ccbbc6]
Totta... mutta kyse pitää olla 1000 per unitti... tai enemmän ...
|
Gwenhyvar
linkki
17. lokakuuta 2003 kello 5.36
|
Gwenhyvar
17. lokakuuta 2003 kello 5.36
linkki
|
Gloranthan voimakkain armeija on tietysti omassa kampanjassamme. Lolyn urhea sotajoukko (3-10 miestä) pystyy suotuisissa olosuhteissa hakkaamaan scythannin (pienen). Aika käheetä, häh? 8-)
No, vakavasti puhuen täytyy myöntää maalaisuuteni ja todeta että en voi kyllä ottaa tähän asiaan kantaa ainakaan kovin syvällisesti. Nysalorin perustelut olivat kyllä aika vakuuttavat eli uskotaan.
|
Guzmo
linkki
17. lokakuuta 2003 kello 7.36
|
Guzmo
17. lokakuuta 2003 kello 7.36
linkki
|
Jos IH1:ssä sanotaan, että impperiumin armeija on koko Gloranthan mahtavin niin kyllä lähden vähintään siitä, että Loskalmin ritareita vastaan
tulee tasainen mättö. Hehkulinjan sisälle on ihan turha tunkea kenenkään hikisen ritarijoukon mellastamaan. Impperiumi on 1.5 kertaa vahvempi kaikkialla mihin Yara Yaraniksen voima yltää.
Toisaalta miiljoona+ peikkoa Valindin jäätikön alla saattaa olla eri mieltä.
Jos joku hakee Sheng Seleriksen henkiin, niin hänkin voi olla nomadiarmeijoineen eri mieltä siitä kuka sen kovimman armeijan omisti.
Toisaalta pari tosilouhnaria mukaan konfliktiin ja armeijat siirtyy lohnareitten ruuansulatuskanavaan ihmettelemään menoa :)
Joku voisi kysyä digestillä mitä Gregi on mieltä asiasta :)
|
wakboth
linkki
17. lokakuuta 2003 kello 10.29
|
wakboth
17. lokakuuta 2003 kello 10.29
linkki
|
mielipidekysymyksiä... Kaikki ketjussa mainitut kovaa sakkia... marginaalit on pienet ja kotikenttäetu ratkaisisi esimerkiksi Loskalmilaisten ja Lunareiden nokkapokassa paljon... Sodan kk on kans paha, veikkaan että todella paha...
Mutta totuus on se, että kovin posse on se joka onnistuu saamaan Seikkailijaryhmän puolelleen... :)
marginaalit ratkaisee...
|
Bragolgurth
linkki
17. lokakuuta 2003 kello 16.45
|
Bragolgurth
17. lokakuuta 2003 kello 16.45
linkki
|
Nysalorin kommentit olivat sen verran väkeviä ja perusteltuja, että minun on pakko uskoa Loskalmin armeijan olevan vahvin.
|
Moonson
linkki
17. lokakuuta 2003 kello 19.38
|
Moonson
17. lokakuuta 2003 kello 19.38
linkki
|
[quote:295134b91a="Bragolgurth"]Nysalorin kommentit olivat sen verran väkeviä ja perusteltuja, että minun on pakko uskoa Loskalmin armeijan olevan vahvin.[/quote:295134b91a]
Hah, pelkkää länsipropagandaa. Esitellään niille ritareille vähän Lepakkoa niin suurin osa juoksee pupu pöksyissä kotiin äidin helmaan. Loput teurastetaan mahtavalla lunarimagialla ennen kuin ritarit pääsevät edes hyökkäysetäisyydelle. Ja kun laitetaan tarpeeksi Luneja vihollisjoukkojen sekaan niin ritareilla on liian kiire taistella omia joukkojaan vastaan, että he pystyisivät edes tekemään kunnon hyökkäystä.
Jäljelle jääneet sotilaat (jotka todennäköisesti ovat jo menettäneet järkensä ja taistelutahtonsa) ovat pelkkää nöyrää lihaa Lunarin eliittijoukkojen käsittelyssä.
Haluaisinkin nyt lainata meidän kaikkien arvostamaa Irakin informaatioministeriä ja esittää tilanteeseen sopivia kommentteja:
"My feelings - as usual - we will slaughter them all"
"Our initial assessment is that they will all die"
:P
|
Nysalor
linkki
17. lokakuuta 2003 kello 22.05
|
Nysalor
17. lokakuuta 2003 kello 22.05
linkki
|
Guzmo:
[i:f0ca0d7c48]IH1:ssä sanotaan, että impperiumin armeija on koko Gloranthan mahtavin[/i:f0ca0d7c48]
Tuo nyt sopii ehdottomasti kuitata lunarilaisena propagandana. :) Eipä silti, eivät armeijan koko ja vahvuus aina kaikkea ratkaise. Jos kerran 10-vuotias humaktipoika pystyy tappamaan itsensä Punaisen Keisarin, niin Gloranthassa on ehdottomasti yllätyksen mahdollisuuskin.
Moonson:
[i:f0ca0d7c48]Esitellään niille ritareille vähän Lepakkoa niin suurin osa juoksee pupu pöksyissä kotiin äidin helmaan.[/i:f0ca0d7c48]
Pyh, Lepakkoa vastaan luetaan vähän kaaosta vastaan auttavan Pyhän Zemuronin loitsukirjoja Terien kirja, Kosminen laki ja Nuhteeton etiketti, niin johan moinen luonnottomuus katoaa. Palan painikkeeksi voi ahtaa vähän taikuutta Pyhän Talorin Pahan puhdistamisen opuksesta. Loppuniitti voidaan toteuttaa Pyhän Deristopheleksen loitsukirjan Oikeamielinen kuolema taikuudella. Puolustajien tahdon lujittamiseen on taas useita tapoja, enkä jaksa niitä kaikkia edes tässä luetella. Pakanat ne vain juoksevat karkuun Paholaisen luomuksia, mutta oikeauskoinen tuhoaa ne ja seisoo urheana niitä vastassa.
[i:f0ca0d7c48]Loput teurastetaan mahtavalla lunarimagialla ennen kuin ritarit pääsevät edes hyökkäysetäisyydelle.[/i:f0ca0d7c48]
Pötyä. Muinaisten pyhimysten taikuudessa vasta onkin voimaa, eikä missään nimessä kannata unohtaa Pyhän Deristopheleksen taisteluvelhoja, jotka hallitsevat kaukotaistelunkin.
[i:f0ca0d7c48]Ja kun laitetaan tarpeeksi Luneja vihollisjoukkojen sekaan niin ritareilla on liian kiire taistella omia joukkojaan vastaan, että he pystyisivät edes tekemään kunnon hyökkäystä.[/i:f0ca0d7c48]
Moiset epelit karkotetaan tietämyksellä Pyhän Nomian loitsukirjasta Maaginen tietämys. Pyhän Vonerinin Manauksen kirja voi olla myös avuksi luonnonhenkien heittämisessä helvettiin.
[i:f0ca0d7c48]Jäljelle jääneet sotilaat (jotka todennäköisesti ovat jo menettäneet järkensä ja taistelutahtonsa) ovat pelkkää nöyrää lihaa Lunarin eliittijoukkojen käsittelyssä.[/i:f0ca0d7c48]
Turhia kuvitelmia. Eturivissä hyökkäävät ovat saaneet Pyhän Lenderynin Ritarillisen taistelun loitsukirjasta siunauksia, joiden avulla he kukistavat kunniakkaasti kurjat pakanat.
[i:f0ca0d7c48]Haluaisinkin nyt lainata meidän kaikkien arvostamaa Irakin informaatioministeriä ja esittää tilanteeseen sopivia kommentteja:[/i:f0ca0d7c48]
Heh, uskottavuus on samaa luokkaa. :) Huimaa muuten huomata, kuinka moneen tilanteeseen loskalmilaisilla on sopivia loitsukirjoja. Niitä soveltamallahan keksin jo lääkkeet kaikkiin lunarien kieroihin ja kunniattomiin yritykseen. ;) Koko pyhimyslista löytyy [url=http://www.ttrotsky.pwp.blueyonder.co.uk/malkioni/saints.htm]Trotskyn mainiolta malkionisivustolta[/url]. Ja sielläkin on vain osa kaikista pyhimyksistä ja loitsukirjoista.
|
Dovas
linkki
17. lokakuuta 2003 kello 22.59
|
Dovas
17. lokakuuta 2003 kello 22.59
linkki
|
Hjäh.
Backstabber iski. Annoin ääneni imperiumille :P (silti vaikken periaatteessa epäilisi löytyvän heitäkin matsaavaa tasavertaista armeijaa).
Ol` Guzmoe:
[i:4ef6b2dc14]Jos joku hakee Sheng Seleriksen henkiin, niin hänkin voi olla nomadiarmeijoineen eri mieltä siitä kuka sen kovimman armeijan omisti. [/i:4ef6b2dc14]
Ja tuskinpa Greg aivan syyttä KoS:ia kirjoitti. :wink:
Nomadiarmeijoistapa pääsen sitten levittämään savannien propagandaa:
Agimorien taistelutavat ovat organisoitumisessaan jotain kyllä aivan uniikkia praxilais/Wastes akselilla. Puolustautuessaan heillä on lähes Polariksen keihäs+kilpimuuria muistuttava keihäsmuuri sotilaista, joista taaimmaisilla on viitisen metriä pitkät, raskaat keihäät ja etulinjalle lähestyessä keihäät lyhenevät. Eturivin urhoja arvostetaan suunnattomasti hurskautensa ja uskollisuutensa takia. Useinmitenhan he kohtaavat ensimmäisenä päistikkaa rynnivät rhinot/biisonit ym. hyökkäävien heimojen taistelijat.
|
Vesa
linkki
18. lokakuuta 2003 kello 13.09
|
Vesa
18. lokakuuta 2003 kello 13.09
linkki
|
Tuli tässä mieleeni, että minkäslaiset ovat armeijat sankarien sotien aikaan? Ketkä taistelevat lunareita vastaan, ja ketkä lunarien rinnalla? Jos orlanthit, ja muut kansat jotka eivät ole imperiumin alaisia, saavat koottua yhteinäisen armeijan lunareita vastaan, niin sellaisen armeijan täytyy olla jo valtava. Jos imperiumilla on vihollisia ympärillään, idässä sekä lännessä, niin sehän joutuu keskittämään voimansa kahdelle rintamalle, joten se ei ehkä pääsekään näyttämään valtavaa armeijaansa kokonaisuudessaan yhdellä rintamalla. Tämä oli nyt tällainen oletus, joka juolahti mieleeni asiaa pohtiessa. Eipä se mahtava saksakaan silloin kahden rintaman sotaa kestänyt :)
|
Chividal
linkki
20. lokakuuta 2003 kello 7.27
|
Chividal
20. lokakuuta 2003 kello 7.27
linkki
|
Menin jo antamaan ääneni Kraloreille, mutta totta on Newsalorin kommentti, että heillä ei tosiaan ole kokemusta sodista. Kuitenkin näkisin sen varsin potentiaalisena mahtavimpana armeijana. Sitä voisi verrata ehkä nukkuvaan tosilohikäärmeeseen. Vaikka se onkin pelottava, niin se on varsin harmiton kun se nukkuu, mutta kukaan ei tiedä, mihin se pystyy jos se herätetään.
Mutta jos laajennetaan kysymys kattamaan myös edesmenneitä armeijoita niin valitsisin kyllä Shengin nomadiarmeijan. Se tuhosi kaikki armeijat tieltään, niin kralorit kuin lunarit. Vain kieroin taikuus lopulta koitui sen kohtaloksi, mutta ei mikään armeija. Loskalmia vastaan se ei ehtinyt sotia, mutta olisi varmasti pyyhkäissyt sen tieltään helposti.
|
Vesa
linkki
20. lokakuuta 2003 kello 14.05
|
Vesa
20. lokakuuta 2003 kello 14.05
linkki
|
Mutta eikös Kralorela selviytynyt koskemattomana suuresta pimeydestä? Eli kai heillä jonkinlaista kokemusta sotimisesta on, tai no ainakin valtakuntansa puolustamisesta.
|
Nysalor
linkki
20. lokakuuta 2003 kello 14.46
|
Nysalor
20. lokakuuta 2003 kello 14.46
linkki
|
Vesa:
[i:a2ade0fba8]Tuli tässä mieleeni, että minkäslaiset ovat armeijat sankarien sotien aikaan? Ketkä taistelevat lunareita vastaan, ja ketkä lunarien rinnalla? Jos orlanthit, ja muut kansat jotka eivät ole imperiumin alaisia, saavat koottua yhteinäisen armeijan lunareita vastaan, niin sellaisen armeijan täytyy olla jo valtava.[/i:a2ade0fba8]
Lunarin armeija voi vaikuttaa paperilla todella mahtavalta, mutta sillä on tosiaan heikkouksiakin. Orlanthit saavuttavat Jäämaan taistelussa voiton osaksi darahappalaisen johtajan virhearvion vuoksi. Toisaalta orlanthit saavat myös tukea muutamilta odottamattomilta tahoilta, kuten yelmaliolaisilta ja peikoilta.
[i:a2ade0fba8]Jos imperiumilla on vihollisia ympärillään, idässä sekä lännessä, niin sehän joutuu keskittämään voimansa kahdelle rintamalle, joten se ei ehkä pääsekään näyttämään valtavaa armeijaansa kokonaisuudessaan yhdellä rintamalla.[/i:a2ade0fba8]
Luultavasti sankarien sotien aikaan imperiumin kimppuun hyökätään ainakin Sartarin suunnasta, Praxista ja Pentistä. Sen lisäksi Charg on vielä arvoitus ja voi hyvin olla, että sieltäkin tulee jotakin varsin kiusallista. Toisaalta myös imperiumin sisällä ovat jatkuvasti valtataistelut ja juonittelut käynnissä, mikä omalta osaltaan heikentää sitä. Valkoisen Kuun palvojat saattavat aiheuttaa myös sekasortoa, kuten monet muutkin imperiumin omat poppoot. Siksipä imperiumilla tulee varmasti olemaan kosolti vihollisia eri puolilla.
Chividal:
[i:a2ade0fba8]Loskalmia vastaan se ei ehtinyt sotia, mutta olisi varmasti pyyhkäissyt sen tieltään helposti.[/i:a2ade0fba8]
Enpä tiedä, olisiko se ollut niin helppoa Loskalmissa, mutta kannattaa muistaa, että Loskalm oli silloin paljon heikompi kuin nykyään, kun prinssi Snodalkaan ei ollut vielä tehnyt urotöitään. Nykyään Loskalm on paljon vanhempi ja sillä on heittää joukkoja paimentilaisiakin vastaan, vaikkakin moinen yhteenotto näyttää aika epätodennäköiseltä maantieteellisistä syistä. Loskalmin maastokaan ei taida olla kamalan otollista paimentolaisille.
|
saligor
linkki
27. lokakuuta 2003 kello 14.19
|
saligor
27. lokakuuta 2003 kello 14.19
linkki
|
Eihän tällaisesta kannata edes keskustella se riippuu siitä missä soditaan ja milloin eikä yhtään sen vähempää siitä että miksi soditaan.
esim. Joku pässi lunari on päättänyt hävittää haltiat maailmasta... aijai minkälaista jälkeä tulee kun lunarilaiset yrittävät tappaa haltioita metsissä... samoin myös kääpiöt/peikot vuorilla&luolastoissa ovat ylivoimaisia!
|
Nysalor
linkki
27. lokakuuta 2003 kello 14.40
|
Nysalor
27. lokakuuta 2003 kello 14.40
linkki
|
saligor:
[i:de3de7c7a2]Eihän tällaisesta kannata edes keskustella se riippuu siitä missä soditaan ja milloin eikä yhtään sen vähempää siitä että miksi soditaan. [/i:de3de7c7a2]
Hyvä pointti. Loskalmilaisilla on aivan varmasti etua taisteltaessa Loskalmissa, kun taas Lunarin imperiumin armeija voi olla vahvoilla omalla kotimaaperällään sitä puolustaessaan. Epäilenpä, että lunarilaisetkin ovat tajunneet Fronelan valloittamisen omalla armeijallaan liian hankalaksi ja riskialttiiksi ja sen sijaan manipuloivat Sodan kuningaskuntaa työvälineenään Fronelan valloituksessa. Uskon myös, etteivät lunarilaiset mielellään ryhtyisi armeijoiden väliseen sotaan Kralorelan kanssa vaan mieluummin jumaltietäjien tapaan valloittaisivat sen sisältä päin.
[i:de3de7c7a2]Joku pässi lunari on päättänyt hävittää haltiat maailmasta... aijai minkälaista jälkeä tulee kun lunarilaiset yrittävät tappaa haltioita metsissä... samoin myös kääpiöt/peikot vuorilla&luolastoissa ovat ylivoimaisia![/i:de3de7c7a2]
Lunarilaisten suurin voitto haltioista taisi olla Kuunpalo 1296. Sen ne ovelat kehvelit tosin tekivät tulitaikuudella eivätkä niinkään armeijansa mahtavuudella. Joka tapauksessa lunarit valitsivat sellaisen keinon, joka varmasti ole haltioille paljon hankalampi torjua kuin tavallinen aseellinen hyökkäys metsään. Ovelat ja vastustajan heikkouksiin suunnatut iskut voivat tuottaa odottamattomia voittoja.
|
Tupew
linkki
28. lokakuuta 2003 kello 17.36
|
Tupew
28. lokakuuta 2003 kello 17.36
linkki
|
Valitsin tuon Lunarin armeijan, vaikka respectaan kyllä enemmän länttä kuin lunkkuja. Yksi kova armeija mikä pitää kyllä mainita tähän olisi brithinit. Tosin, niitä täytyisi olla jonkin verran enemmän. Mutta kyllä minä pistäisin rahani likoon lunarien puolesta, vaikka Nysalor on selittänyt lunarien heikkouksia ja loskalmilaisten vahvuuksia.
|
Juha
linkki
21. marraskuuta 2003 kello 20.56
|
Juha
21. marraskuuta 2003 kello 20.56
linkki
|
huh, joku maksaa Nysalorille kovat rahat Loskalmin puollustamisesta...
Yleinen mielipide vaikuttaa olevan, että Lunarin ja Loskalmin armeijat ovat melko tasaväkiset. Ratkaisu on yksinkertainen, koska Lunarilaiset käyttävät kaaosta he voittavat. Tosin jos setti menisi liian tiukaksi siinä saatettaisiin samalla luoda yksi maailmanloppu. Lisäksi Lunarilaisten armeija (ainkain meidän kampanjassa) vaikuttaisi olevan kaikista kokenein.
Puhtaasti paperilla Kralorit olisivat varmaankin hulluimpia. Kralorit on aina hulluimpia. Mutta ne on niin hulluja, että kaatuvat omaan hulluuteensa. heh, mitäs haisevat kalalta :P
|
Thed
linkki
6. kesäkuuta 2005 kello 9.17
|
Thed
6. kesäkuuta 2005 kello 9.17
linkki
|
Boooooooooooooooooooooooooooom!!!!!!!!!! Kääpiöt VOITTAISIVAT!!!
Haltioden yli 300 vuotiiat Puutarhurit VOITTAVAT AINA!!!!
Peikot lähettävät 10 000 peikkolaista hyökkäämään. hups viholliset käyttävät kaikki voimavaransa pikkupeikkoihin silloin hyökkäävät ISOT PEIKOT!!!!
Kaaos KYLLÄ kaaoksella on mahiksia jos vaan saavat armeijan jostain!!!!
Slarkit UNOHDITTE SLARKIT NYT KYLLÄ TULEE TUPEN RAPINAT!!voittivathan ne sentääm pameltalan ihmiset.
|
Elgarth Mortifier
linkki
6. kesäkuuta 2005 kello 12.00
|
Elgarth Mortifier
6. kesäkuuta 2005 kello 12.00
linkki
|
Lisätäänpä listaan vielä Paaden Urox-populaatio(vapaa määrä hymiöitä perään).
Monet asiat vaikuttavat toki armeijan mahtavuuteen.
1) Motivaatiotekijät (puolusta kotimaata vrt. taistele aavikolla sissitaktiikkaa käyttäviä vastaan)
2) Taikuuksien sopivuus vastakkain
3) Ylivertaiset eeppiset sankarit/hirviöt (Tosin Punainen lepakko on ylimainostettu)
4) Taistelukokemus
|
Alec
linkki
6. kesäkuuta 2005 kello 12.24
|
Alec
6. kesäkuuta 2005 kello 12.24
linkki
|
Entä dracoliskot?
Kenen puolella muuten lohikäärmeet on (dracoliskojen vai?)?
Mun Glorantha tietämys on aika heikko, mut valistakaapa joku vähän tässä asiassa!
|
newsalor
linkki
17. kesäkuuta 2005 kello 10.33
|
newsalor
17. kesäkuuta 2005 kello 10.33
linkki
|
Dracoliskot eivät ole ainakaan näennäisesti kenenkään puolella, eivät edes omallaan. ;)
|
Sabutai
linkki
23. kesäkuuta 2005 kello 20.16
|
Sabutai
23. kesäkuuta 2005 kello 20.16
linkki
|
Kyllähän kovin armeija on se luathojen armeija. Hehän vetivät seshnelalaisia nekkuun kevyesti, ja tuskinpa jotkut kuppaiset ritarit tai lunarin rättipäät tarjoaisivat paljoa enempää vastusta... :D
|
viljo
linkki
25. kesäkuuta 2005 kello 6.30
|
viljo
25. kesäkuuta 2005 kello 6.30
linkki
|
Tuskinpa silloista Seshnelan armeijaa voi kovinkaan varauksetta verrata kahden supervallan, Loskalmin ja Imperiumin nykyisiin armeijoihin. Mutta kuten aiemminkin on sanottu, on tilannetekijöillä VALTAVA merkitys sodankäynnissä. Luathojen on kovasti paha purjehtia imperiumiin jne.
|
Assath
linkki
30. kesäkuuta 2005 kello 13.57
|
Assath
30. kesäkuuta 2005 kello 13.57
linkki
|
Hah. Turha kuvitella, että joku säälittävien luathojen, arviolta neljän miehen, armeija voisi vastustaa Impperiumin mahtia. Lännen heikot kuningaskunnat ehkä vapisevat sen edessä, mutta kyllä Lunarin Impperiumi on aina Lunarin impperiumi. Punakone jyrää ja on enemmän kuin valmis hukuttamaan luathat loputtomien armeijoidensa massoihin ja lisää janttereita rekrytoidaan takuulla nopeammin kuin Luathat niitä ehtivät harventaa.
|
Mordja von Ribbentrop
linkki
19. tammikuuta 2006 kello 18.34
|
Mordja von Ribbentrop
19. tammikuuta 2006 kello 18.34
linkki
|
Valinta Gloranthan voimakkaimmaksi armeijaksi oli melko hankalaa, kun kerran on otettava huomiaan niin monta asiaa. Lopulta kallistuin Loskalmin armeijan kannattajaksi, johtuen omista kokemuksistani ja pohdinnoistani RQ:sta (velhotaikuus voittaa lunari-magian^^).
Alistukoot kaikki pakanat Luojan tahdon alle :evil: .
|
Kultainen Kuningas
linkki
20. tammikuuta 2006 kello 15.34
|
Kultainen Kuningas
20. tammikuuta 2006 kello 15.34
linkki
|
En ole lukenut edellisiä joten :o
Genertala kirja 2 sanoo:
Lunarin armeija on ollut suuri ja voimakas, mutta nykyään sen on vaipunut paikoillaan oleviin maakunta-armeijoihin ja yhteen liikkuvaan armeijaan (ydinaluuen joukot)........
Tämän takia en äänestänyt lunaria
Genertala kirja 2 sanoo klarorelan armeijasta:
Suurin osa armeijan joukoista koostuu hyvin varustetusta, koulutetusta raskaasta jalkaväestä.....
......Maagisia lentäviä olentoja käytetään......
.......Myös lohikäärmeitä käytetään, mutta harvemmin....
Jälkimmäisen tekstin perusteella valitsin Klrorelan armeijan
|
Juha
linkki
25. helmikuuta 2006 kello 21.05
|
Juha
25. helmikuuta 2006 kello 21.05
linkki
|
herrat,
Pakko palata tähän vanhaan asian - -
Ensinnäkin haluan syödä sanani Kraloreista; "mitäs haisevat kalalle." Typerästi sanottu. Vetoan siihen, että kirjoitin niin vain mielistelläkseni pelinjohtajaamme (Kasila), joka on jättänyt Kralorit pois kampanjastamme lähes sanatarkasti tällä lauseella. Tämän vuoden "vuoden pelaaja" -palkittuna en kuitenkaan voi sanoa pilkan menneen aivan täysin hukkaan.
Armeijoita vertaillessa pitää muistaa, että "kaikki" käyttävät magiaa. Yksittäisten, tai edes pienten ryhmien, mega-t-rex-Sauron-Luatha-puolijumalia ei siis voi pitää ratkaisevana tekijänä.
Greg ei selvästikään ole erikoistunut sotahistoriaan. Gloranthasta puuttuu meidän maailman historiamme tärkeimpiä yksiköitä. Vuoden 1000ekr kreikkalainen falangi olisi Gloranthassa "voittamaton." Ei ole sotavaunuja, ei elefantteja/vastaavaa, ei kunnollisia ratsuväkiyksiköitä (Fronelalla ja Carmanialla ehkä) ...kuitenkin! puutteita on.
Lunarilaisten armeijassakin tuntuu olevan enemmän "temppu" yksiköitä: lepakko, sakkar, sinisenkuun peikkoja, yksiköitä joiden ei tarvitse syödä koska heillä on vatsassaan oikean kokoinen pala regeneroituvaa hirviötä... selvästikin enemmän aineksia iltasaduista, kuin oikeasta sotilaskulttuurista.
...
Annoin ääneni Kraloreille.
|
Nysalor
linkki
25. helmikuuta 2006 kello 23.01
|
Nysalor
25. helmikuuta 2006 kello 23.01
linkki
|
Juha:
[i:383f6caeb2]Vuoden 1000ekr kreikkalainen falangi olisi Gloranthassa "voittamaton."[/i:383f6caeb2]
Auringon kreivikunnan joukot hyödyntävät tätä taktiikkaa, samoin agimorit, joita ei turhaan pidetä todella kovina sotureina. Lunarien armeijasta merkittävän osan muodostavat Graniittifalangi, Beryllifalangi, Marmorifalangi ja muut falangit. Mutta onpa niissä toki heikkoutensa, sillä eivät falangit ole kovin hyviä kukistamaan sissisotaa käyviä kukkulabarbaareja.
[i:383f6caeb2]Ei ole sotavaunuja[/i:383f6caeb2]
Ainakin Itä-Ralioksen orlanthit kuuluvat käyttävän sotavaunuja. Sotavaunut kuuluvat myös yelmiläiseen perinteeseen.
[i:383f6caeb2]ei elefantteja/vastaavaa[/i:383f6caeb2]
Teshnoksessa on sotanorsuja. Kunhan Harstar saa vallan, niin ehkä Teshnoksen armeijat norsuineen lähtevät vyörymään muuallekin. Vastaavaa sotavoimaa ovat Praxin eläinpaimentolaisten suurimmat eläimet, kuten sarvikuonot, jotka ovat tunnettuja nimenomaan siitä, että sarvikuonoheimon rynnäkköä ei pysty ottamaan vastaan monikaan armeija. Kralorelalaisilla on panna peliin sitten lohikäärmejoukkoja.
[i:383f6caeb2]ei kunnollisia ratsuväkiyksiköitä (Fronelalla ja Carmanialla ehkä)[/i:383f6caeb2]
En tiedä, mitä tarkoitat ”kunnollisella”, mutta Praxissa on kyllä kaikilla heimoilla aika hyvät ratsuväkiyksiköt ja jopa lunarilaiset hyödyntävät hevosantilooppiheimon sotureita armeijassaan. Lisäksi lunarilaisilla on koko joukko erilaisia ratsuväen osastoja armeijassaan. Lännessä taas ritarit muodostavat tyypillisesti ratsuväen: esimerkiksi Loskalmilla on 20 000 ritarin ammattimainen ratsuväki. Sitten taas sir Ethilristin porukka on yksi esimerkki Gloranthan todella kovasta ratsuväestä, sillä heidän ratsunsa ovat hevosdemoneja.
[i:383f6caeb2]Lunarilaisten armeijassakin tuntuu olevan enemmän "temppu" yksiköitä: lepakko, sakkar, sinisenkuun peikkoja, yksiköitä joiden ei tarvitse syödä koska heillä on vatsassaan oikean kokoinen pala regeneroituvaa hirviötä... selvästikin enemmän aineksia iltasaduista, kuin oikeasta sotilaskulttuurista.[/i:383f6caeb2]
Lunarilaisilla on kyllä ihan oikeitakin sotilasyksiköitä, joissa on melkoisesti vaihtelua. Kaipa ainakin osassa niistä on taustalla ihan historiallisia faktojakin. Issariesin sivuilla oli taannoin tietoa Lunarin imperiumin armeijasta, mutta ne otettiin pois, ehkäpä työn alla olevan Takenegi's Muster: The Imperial Army -kirjan vuoksi. Juttuja pääsee kuitenkin vielä katsomaan [url=http://web.archive.org/web/20010608010452/http://www.herowars.com/new/imperial_military.html]täältä[/url].
|
Juha
linkki
26. helmikuuta 2006 kello 7.50
|
Juha
26. helmikuuta 2006 kello 7.50
linkki
|
hehee, jätkä tietää kaiken.
Falangit tietysti Yelmeillä. "Kunnollisella" ratsuväellä tarkoitin raskastaratsuväkeä. Sitä meinikiä, että miehet pitää nostaa panssareiden raskauden takia ratsujensa selkään. Peitsiä. Yksikkö jolla on välitön ja ehdoton shokkiefekti. Praxilaisia, vaikka ratsuna olisikin sarvikuono, ei oikein voi laskea tähän panssareiden puuttumisen takia.
...
hyvä, että otin asian esille. Jätkä tietää kaiken. Meidän kampanjan sisällöstä tietää yksin Kasila, mutta hyvä että matskua sittenkin löytyy.
heh, ehkä tämä on vain taiteilijan tietämättömyyttä, mutta ainakaan tämä falangi-mies ei näytä hääppöiseltä :lol:
[url]http://web.archive.org/web/20031022080306/www.herowars.com/new/images/GranitePhalanx.jpg[/url]
- - -
Takenegi's Muster: The Imperial Army -kirja would hit the spot.
|
Juha
linkki
26. helmikuuta 2006 kello 8.57
|
Juha
26. helmikuuta 2006 kello 8.57
linkki
|
Sano vielä Nysalor miten teillä on käynyt pelillisesti? Mikä valtio/armeija on voittanut ja minkä kokoisia taisteluita? ...Jos tälläistä on tapahtunut.
Muutkin saa tietysti kertoa -
Laukaan RQ-killan kampanjasta,
Meillä Lunari Imperiumi on ollut arkkivihollinen aina. Ensin yleisellä tasolla hahmojen taustojen kautta, sitten henkilökohtaisemmalla tasolla, ja nyt kaikilla tasoilla.
Sotakampanjointiakin Peloriaa vastaan on. Tämä on tapahtunut enimmäkseen Carmaniasta käsin. Valtasimme Durnvokin massiivisessa koko viikonlopun pelikerrassa pari vuotta sitten. Meglarbirthissä käytiin keskikokoinen taistelu, jonka yhteydessä Lunarilaisten jokilaivasto tuhottiin. Lisäksi etelämmässä entisen Talastarin nykyisen Maorthin kuningaskunnan alueella on taisteltu ja vallattu, mutta vain numeroissa noin ja alle tuhat. Tällä hetkellä "taustalla" vaikuttavat hahmot taistelevat yhteisen Carmanian, Karfokian ja Maorthin rintaman kanssa Peloriaa vastaan kymmenissä tuhansissa. Tai tälläinen käsitys asioista on pelaajien liitolla...
- Juha, vuoden pelaaja 2005
|
Vesa
linkki
26. helmikuuta 2006 kello 11.15
|
Vesa
26. helmikuuta 2006 kello 11.15
linkki
|
Mitä noihin raskaisiin ratsuväkiin tulee, niin luultavasti tarkoitat juurikin keskiajalle tyypillisiä ritareita peltipuvuissaan kera peitsien.
Lännestä varmasti moisia kyllä löytyy (Loskalm, Seshnela, muut). Mitä taas Lunariin tulee, niin aivan kuten Nysalor totesi sieltä kyllä löytyy monenlaista joukkoa, ja ratsuväestäkin monia erilaisia yksiköitä. Hyvä linkki lunarin armeijasta on tässä: http://www.jim-mclaughlin.pwp.blueyonder.co.uk/Lunar%20Army.htm
Mitä norsuihin tulee, niin ainakin epävirallisilta tahoilta joillakin fanisivuilla oli muistaakseni jotakin juttua Lunarien norsuista sodassa, vaan en muista olisiko kyseessä sitten olleet mammutit. Mutta puhtaasti epävirallista fanimateriaaliahan se oli.
|
viljo
linkki
26. helmikuuta 2006 kello 11.57
|
viljo
26. helmikuuta 2006 kello 11.57
linkki
|
Levypanssarit ovat loskalmilainen keksintö (pl.mostalit) joten HYVIN raskaita ratsuväkiyksiköitä löytyy. Siglat jalosti swadalin sitä varten, että se jaksaa juosta sujuvasti rautatölkki selässäänkin. Swadalilla ratsastava täyslevyyn puettu ritariyksikkö peitsirynnäköineen pyyhkäisee altaan kaiken.
Meillä massataistelut ovat vaihdelleet muutamasta kymmenestä osallistujasta Sogin yli miljoonan miehen sankarien sotien suurimpaan mättöön. Siinä oli fiilistä, joskin pelinjohtajalle hevetisti hommaa. Kohtalaisen monia yksiköitä oli läsnä...
|
Sabutai
linkki
14. syyskuuta 2006 kello 19.06
|
Sabutai
14. syyskuuta 2006 kello 19.06
linkki
|
[quote:0d9f323100="Juha"]
Greg ei selvästikään ole erikoistunut sotahistoriaan. Gloranthasta puuttuu meidän maailman historiamme tärkeimpiä yksiköitä. Vuoden 1000ekr kreikkalainen falangi olisi Gloranthassa "voittamaton." Ei ole sotavaunuja, ei elefantteja/vastaavaa, ei kunnollisia ratsuväkiyksiköitä (Fronelalla ja Carmanialla ehkä) ...kuitenkin! puutteita on.
[/quote:0d9f323100]
Kreikkalaisilla ei ollut falangeja vielä 1000ekr (joka oli ns. "herooisen" sodankäynnin aikaa siellä). Sotavaunujen puute lienee tulkittavissa pikemminkin edistykseksi kuin sen puutteeksi - kun karthagolaiset käyttivät sotavaunuja 1. puunilaissodassa, niin se herätti muissa lähinnä säälintunteita, että miten noin vanhanaikaisella kapineella kukaan kehtaa enää sotatantereelle lähteä...sotavaunuja pääasiassa käytettiin niin kauan kun ei osattu vielä jalostaa kunnollisia ratsuhevosia. Myös elefantit olivat lähinnä vähämerkityksistä kikkailua.
|
Arkat
linkki
15. syyskuuta 2006 kello 7.06
|
Arkat
15. syyskuuta 2006 kello 7.06
linkki
|
Käsittääkseni Dara Happan falangit ovat nimenomaan "voittamattomia" (eli siis sotilasyksiköinä parhaasta päästä, koulutuksen, kokemuksen, ja varustuksen puolesta). Jonkin lähteen mukaan Marmorifalangi selvisi Praxilaisten sarvikuonoratsastajien rynnäköstä (hajoamalla sen tieltä), ja välittömästi tämän jälkeen torjui biisoniratsastajien rynnäkön (muodostumalla uudelleen rintamaan).
Tietysti kannattaa ottaa huomioon että tuntemamme antiikin maailman (tai keskiajan) sodankäynnillä ei ole paljoa tekemistä Gloranthan sodankäynnin kanssa. Yksiköiden laresit yms. vartiohenget sekä muut yksiköitä tukevat taikuudet ovat valtavan tärkeässä osassa. Maan paras linnoituskaan (esim. Kotkanpesä) ei auta tipan vertaa kun vastassa on tarpeeksi paha yksittäinen vihollinen (esim. Punainen Lepakko). Tavanomaiset aseet, yksiköt, ja taktiikat ovat turhia - tarvitaan oma erikoisyksikkö (esim. lohikäärme joka nielee Punaisen Lepakon). Taisteluiden kohtalon päättävät usein nämä erikoisyksiköt, vaikka toisaalta monesti käy (lähinnä dramatiikan nimissä) niin että erikoisyksiköt vain neutraloivat toisensa (Punainen Keisari vs. Harsaltar).
Esim. juuri Lunarin Imperiumin armeija tuntuu luottavan näihin erikoisyksiköihin - Punainen Lepakko oli ratkaiseva tekijä Riimuportin (Runegaten) ja 20 vuotta myöhemmin Valkomuurin taisteluissa. Monesti nämä yksiköt eivät edes tule itse taistelukentälle; Jar-Eel käytännössä valloitti Pyhän Maan tuhoamalla Faaraon taikuudella (mahdollisesti HeroQuestimalla).
Nähdäkseni Gloranthan armeijat ovat joillain tavoin melko realistisia (siten kuin maailman erikoisuus sallii). Lunareilla on nimenomaan Aleksanterin tyylinen armeija - raskasta keihäsjalkaväkeä (falangit), kahakoitsijoita edessä, ratsuväkeä (antilooppiratsastajat, Praxissa seepraratsastajat) sivustoilla, jne. En sitten tiedä noudattivatko esim. Rooman armeijat samoja linjoja vai ei.
Orlantheilla on kai sitten kelttiläinen tai germaaninen armeija. Johtajat ja asethanet ratsastavat paikalle, mutta taistelevat jalan. Organisaatio saattaa olla hieman kehittyneempi. Yksittäiset klaanit tapaavat taistella sekalaisena joukkona, mutta varsinaiset heimoarmeijat on jaettu 5-6 osaan (Miekka, Kilpi, Haarniska, Keihäs, Tukipoika, ja Heittokeihäs; kts. Orlanth is Dead!, sivu 22-23). Juuri Orlanthit toisaalta ovat tottuneempia ratkomaan asiat rituaalisesti tai yksittäisten henkilöiden voimin - sankarien ottelu ennen varsinaista taistelua, jne. Sodassa he voivat olla yllättävän vaarallisia - kuka tarvitsee ratsuväkeä jos käytössä on kokonaisia ryhmiä sotilaita jotka voivat lentää, tai juosta tuulispäinä? Jousimiehet ovat turhia kun voit sataa salamoita vihollisen niskaan.
Ja nimenomaisista yksiköistä... kuinka moni armeija viimeisen 2000 vuoden aikana on käyttänyt sotavaunuja tai elefantteja? Itselle tulevat mieleen vain keltit (Irlannissa ainakin), joilla ymmärtääkseni ei ollut varsinaisia sotahevosia. Itse en näe mitään teoreettistakaan etua vaunuissa verrattuna varsinaiseen ratsuväkeen.
|
Bellad
linkki
15. syyskuuta 2006 kello 12.25
|
Bellad
15. syyskuuta 2006 kello 12.25
linkki
|
Sotavaunujen konkreettisin etu, jonka vuoksi niitä viimeisimmän kerran on tiettävästi historiassa käytetty sotatoimissa Gladiaattoriareenoiden ulkopuolella, on raskaiden jousiyksiköiden siirtäminen, mutta tästä luovuttiin, koska on paljon kätevämpää kouluttaa 5000 jousimiestä, ja varustaa ne kevyesti, menettää 100-500, ja korvata menetykset, kuin kouluttaa (suht koht samoin tuotantoresurssein) 100-150 jousimiestä, heille kullekin oma ajuri, varustaa heille hevonen, järjestää vaunut, ja ennen kaikkea ylläpitää 150 hengen takia, 300 miestä ja 150 hevosta. Vaikkakin tappiolukemat olivat alhaiset prosentuaalisesti, niin kymmenkertainen jousimäärä oli vain tehokkaampaa, vaikkei se liikkunutkaan yhtä nopeasti.
Periaatteessa sotakäytössä vaunut olivat Kinassa, jossa Sotalordit liikkuivat moisilla, mutta niillä ei varsinaisiin taisteluihin osallistuttu, ja ratsataminen oli paljon suositumpi liikkumismuoto, koska sää, ja maasto eivät olleet niin rajoittavia.
Noin yleensäottaen uskon, että mielikuvat sotavaunujen ylivoimaisuudesta ja suurest akäyttömääärästä juontaa juurensa melko yleiseksi muodostuneesta WH-pelaaja kannasta. Voin toki olla väärässäkin.
|
Vesa
linkki
19. syyskuuta 2006 kello 12.17
|
Vesa
19. syyskuuta 2006 kello 12.17
linkki
|
[quote:d91d980f31="Arkat"]Käsittääkseni Dara Happan falangit ovat nimenomaan "voittamattomia" (eli siis sotilasyksiköinä parhaasta päästä, koulutuksen, kokemuksen, ja varustuksen puolesta). Jonkin lähteen mukaan Marmorifalangi selvisi Praxilaisten sarvikuonoratsastajien rynnäköstä (hajoamalla sen tieltä), ja välittömästi tämän jälkeen torjui biisoniratsastajien rynnäkön (muodostumalla uudelleen rintamaan).[/quote:d91d980f31]
Falangi on paras taktiikka Praxissa ja Autiomaassa, agimorit käyttävät juurikin kyseistä taktiikkaa sarvikuonoratsastajia yms. vastaan.
Lähdettiinkin tästä vähän offtopicin puolelle, mutta ruvetaanpa väittelemään sitten siitä että kumpi falangi onkaan "parempi" darahappalaisten, vai Autiomaan agimorien :).
|
Bellad
linkki
19. syyskuuta 2006 kello 12.28
|
Bellad
19. syyskuuta 2006 kello 12.28
linkki
|
Kaikkein vahvimpana armeijana pitäisin kuitenkin Mostaleita.
Perustelut: ylivoimainen aseteknologia yhdistettynä huippuunsa hiottuihin taisteluteknikoihin ja osastotaktiikoihin, ja lopultakin vielä se tosiasia, etät käyttävät lähes poikkeuksetta ylivertaisia haarniskoita muihin sotajoukkoihin nähden.
Kosahdus: pelimaailmana Glorantha kuitenkin antaa jokaiselle armeijakokonaisuudelle yhden tai useamman syyn, miksei ole valloittanut koko muuta maailmaa, ja tässä MOtaleiden syyt:
liian jakautunut yhteiskunta. On monia lamostaliporukoita, jotka uskovat omien tapojensa olevan oikeampia kuin muiden, jonka vuoksi yhtenäistä kulttuuria ei ole, eivätkä siis tule toimeen keskenään riittävällä tehokkuudella, toisin kuin esim lunarit.
Pelko teknologian menetyksestä estää käyttämästä sitä. Mostalit mielummin häviävät sodan, kuin käyttävät pelimaailmaa sortavaa teknologiaansa, paitsi siis tietenkin epävirallisissa lähteissä, joissa mostalit tekevät mitä sattuu. Esim lentäviä kuumailmalaivoja.
Pakanamostalit: pakanamostalit ovat lukuisia vuosia opettaneet teräksen valmistusta, raudan louhimista, varsijousien ja haarniskoiden tekoa, ja lisäksi teitenkin myyneet näitä valmiina tuotteina niin seshnelassa, kuin sartarinkin alueella. asiakaspiirit eivät ole kovin laajoja, (paitsi seshnelassa) mutta riittäviä, jotta syy 2 vahvistuu.
Maailmankoneen korjaaminen: Sekin vähä tehokkuus mitä vielä olisi jäljellämeneekin sitten maailmankone häröilyn ympärillä.
|