Vesa
linkki
28. syyskuuta 2003 kello 13.04
|
Vesa
28. syyskuuta 2003 kello 13.04
linkki
|
Voisikohan joku hieman avittaa, ja selvittää minulle hieman tarkemmin Lunarin imperiumista, sillä RQ kirjoissa on melko hajanaisia kuvauksia imperiumista ja olisi hyvä tietää enemmänkin tuosta. Eli jos jokin linkki on tiedossa niin sen varmaan voitte minulle paljastaa ja en panisi pahakseni jos joku myös aukaisisi valtavaa(?) glorantha tietouden arkkuaan tässä asiassa :-D !
|
Moonson
linkki
28. syyskuuta 2003 kello 13.58
|
Moonson
28. syyskuuta 2003 kello 13.58
linkki
|
No erinomainen kirjahan aiheesta on Imperial Lunar Handbook Volume 1: The Lunar Empire. Lisätietoa ja otteita kirjasta pdf-muodossa löytyy tuolta: [url]http://www.glorantha.com/products/1302.html[/url] Kirjahan löytyy fantasiapeleistä, ja on mielestäni erinomaista luettavaa vaikka ei HW:sta/HQ:sta välittäisikään.
Muuten todella valtavasti materiaalia löytyy vaikka tuolta: [url]http://www.issaries.com/new/culture_sky.html[/url] Etenkin "History of the Lunar Empire" on mielenkiintoista luettavaa.
Ja kannattaa ainakin huomata tuo todella makee kartta: [url]http://www.issaries.com/new/images/Lunar_Map_Final.jpg[/url]
|
Nysalor
linkki
28. syyskuuta 2003 kello 14.23
|
Nysalor
28. syyskuuta 2003 kello 14.23
linkki
|
Vesa:
[i:d6ac847952]Voisikohan joku hieman avittaa, ja selvittää minulle hieman tarkemmin Lunarin imperiumista, sillä RQ kirjoissa on melko hajanaisia kuvauksia imperiumista ja olisi hyvä tietää enemmänkin tuosta.[/i:d6ac847952]
Aika laaja kysymys, sanoisin. Lunarin imperiumin historiallinen perusta on Dara Hapan imperiumissa, jonka keisaridynastiat lähtevät liikkeelle itsestään Yelmistä. Nykyinen hallitsija eli Punainen Keisari jatkaa tätä perinnettä, vaikkakin nykyinen imperiumi on "parannettu" versio vanhasta eli suvaitsevaisempi ja monipuolisempi takertumatta liikaa perinteisiin. Perinnöllisesti voi saada aseman, mutta mahdollista on myös edetä omien ansioidensa perusteella.
Nykyään Lunarin imperiumi koostuu valtavasta määrästä kansoja ja erilaisia etnisiä porukoita, aina Ukkossuiston primitiivisistä linkomiehistä darahappalaiseen kaupunkikulttuuriin. Niinpä uskontojen, lakien ja tapojen kirjokin on varsin valtava. Paikallisten tapojen rinnalla on kuitenkin yhdistävä Lunarin oppi ja hallintokoneisto. Paikalliset hallitsijatkin ovat sidoksissa järjestelmään, jonka huipulla on Punainen Keisari. Tai vielä hänenkin yläpuolellaan Punainen Jumalatar, jonka ruumiillistuma Punainen Kuu luo lempeää valoaan koko imperiumin ylle.
Punainen Jumalatar loi aikoinaan kuolevaisena ihmisenä ollessaan pohjan Lunarin imperiumille ja sen laajeneminen jatkuu koko ajan, kun se pyrkii tuomaan yhä uusille kansoille Lunarin opin. Lunarin opin ideologia on aika hyvin imperiumin yhtenäisyyttä tukeva: kaikki saavat säilyttää omat uskomuksensa, kunhan tunnustavat vain Punaisen Jumalattaren koko komeuden yläpuolelle. Ei mikään huono keino tarjota ihmisille samalla yksilöllisyyttä mutta myös kaikkien kuulumista yhteen. Lunarin oppiin kuuluu myös ajatus siitä, että ihmisestä voi tulla jumala, kuten esimerkiksi Seitsemästä äidistä. Ei mikään huono tarjous. :)
No, Lunarin imperiumista voisi sanoa vielä vaikka kuinka paljon enemmän ja ottaa esiin lukemattomia puolia siitä. [url=http://www.nysalor.net/runequest/muuta/tuotteet/ilh1.html]Imperial Lunar Handbook: The Lunar Empire[/url] on varsin hyvä yleisesitys Lunarin imperiumista ja sen alueista. Vaikka kyseessä on HeroQuest-systeemin kirja, se sopii aivan mainiosta käytettäväksi RuneQuestilla pelattaessakin. Suosittelen sitä ehdottomasti, jos tarkempi kuva Lunarin imperiumista kiinnostaa.
|
Vesa
linkki
28. syyskuuta 2003 kello 14.30
|
Vesa
28. syyskuuta 2003 kello 14.30
linkki
|
Kuinkas näkyvä ja merkittävä on kaaos imperiumissa? Sillä eikös punainen jumalatar ole jotenkin sidoksissa kaaokseen? Ajattelin että jos joskus jotakin kampanjaa tulee vedettyä Lunarin alueella, niin kuinka yleisiä kaaoksen olennot ja palvojat siellä ovat. Vaikkakin imperiumi ja punainen jumalatar eivät ilmeisestikään kiellä mitään uskontoja imperiumissa, niin varmasti ristiriitoja syntyy vai ovatko imperiumin asukkaat jollain tavalla "aivopestyjä" ja esimerkiksi imperiumin alueella olevat orlanthit pitävät punaista jumalatarta "pääjumaluutenaan" jne. ?
|
Guzmo
linkki
28. syyskuuta 2003 kello 15.31
|
Guzmo
28. syyskuuta 2003 kello 15.31
linkki
|
[quote:28aa09e7f2="Vesa"]Kuinkas näkyvä ja merkittävä on kaaos imperiumissa?[/quote:28aa09e7f2]
Tavalliset Dara Happalaiset maanviljelijät vihaavat broita siinä missä barbaaritkit, mutta Glamourin kaupungissa on mm. arvostettu broo taiteilija jne.. Eräs Nathan pappis hahmomme on mm. dokkaillut vapaa-ajallaan broiden kanssa :)
Yksi osoitus jumalatteren voimasta on valtavan kaaoshirviön Punaisen lebakon käännyttäminen/alistaminen uskonnon voimavälineeksi. Lunar opin mukaan kaaoksen voi hallita ja valjastaa käyttöön, tavallista impperiumin dallaajaa sotajoukon mukana marssivat broot eivät välttämättä ilahduta.
Jumalar hyväksyy muutoksen ja melkein kaikki omikseen kunhan tunnustetaan, että punainen jumalatar on jumalien nro uno.
Koska Orlanth on viimeinen kapinallinen, hänen palvontansa on impperiumissa kiellettyä.
|
Nysalor
linkki
28. syyskuuta 2003 kello 15.35
|
Nysalor
28. syyskuuta 2003 kello 15.35
linkki
|
Vesa:
[i:b7ac88ffb3]Kuinkas näkyvä ja merkittävä on kaaos imperiumissa? Sillä eikös punainen jumalatar ole jotenkin sidoksissa kaaokseen? Ajattelin että jos joskus jotakin kampanjaa tulee vedettyä Lunarin alueella, niin kuinka yleisiä kaaoksen olennot ja palvojat siellä ovat.[/i:b7ac88ffb3]
Kaaosta pelätään laajasti imperiumissa. Varmasti lähes kaikki ovat valmiita auliisti myöntämään, että Punainen Lepakko on paha olento ja harva haluaa tehdä sen kanssa tuttavuutta. Monet kuitenkin tunnustavat myös, että Punainen Lepakko on hyödyllinen ja tarpeellinen ja oikeuttaa sitä kautta olemassaolonsa. Jotkut harvat palvovat lepakkoa muodostaen sen kultin ja pitäen sen imperiumin ohjauksessa.
Toisin sanoen siis kaaos on tavallisille ihmisille pelottavaa, eikä joku kostaddilainen talonpoika ehkä koskaan elämänsä aikana edes törmää mihinkään broohon tai muuhun kammotukseen. Silti Lunarin oppi hyväksyy myös kaaoksen yhtenä maailman voimista, jota voidaan käyttää imperiumin hyväksi ja vihollisten tuhoksi. Imperiumissa harjoitettavaa valaistumista voidaan myös käyttää siihen, että kaoottiset olennot voidaan päästää irti pakonomaisesta halusta tuhota koko maailmaa ja integroida toimimaan yhteiskunnan hyväksi. Toimiiko kaaoksen hyödyntäminen sitten käytännössä ja ongelmitta, se on tietysti toinen juttu.
[i:b7ac88ffb3]Vaikkakin imperiumi ja punainen jumalatar eivät ilmeisestikään kiellä mitään uskontoja imperiumissa, niin varmasti ristiriitoja syntyy vai ovatko imperiumin asukkaat jollain tavalla "aivopestyjä" ja esimerkiksi imperiumin alueella olevat orlanthit pitävät punaista jumalatarta "pääjumaluutenaan" jne. ?[/i:b7ac88ffb3]
Punainen Jumalatar on ylimpänä Lunarin pantheonissa, mutta hänen kaoottisuutensa ei ole itsestään selvää, vaikka Lunarin imperiumia vastustavat orlanthit niin väittävätkin. Punaisen Jumalattaren tavoite ei ole tuhota maailmaa, pikemminkin ylläpitää sitä ja luoda sitä paremmaksi. Keinot voivat olla sellaisiakin, joita perinteiset orlanthit eivät hyväksy, kuten Malian lepyttelypalvonta, kaoottisen taikuuden käyttäminen ja valaistuminen.
Koska Orlanth ei suostu alistumaan Punaisen Jumalattaren valtaan, hän on vihollinen ja hänet täytyy tuhota ja saattaa huonoon valoon. Lunarilaisilla on antaa korvikkeiksi Orlanthin ja muiden vastaan hangoittelevien jumalien sijaan sellaisia jumaluuksia, jotka ovat suopeampia Lunarin opille. Kätevää on myös todistella sankarimatkoilla, etteivät perinteiset jumaluudet ole ristissä Lunarin opin kanssa. Tarshilaisten suhteen tämä onkin tainnut onnistua aika hyvin ja he ovat varsin lunarilaistuneita orlantheja.
|
Vesa
linkki
28. syyskuuta 2003 kello 16.28
|
Vesa
28. syyskuuta 2003 kello 16.28
linkki
|
[quote:07409993ab="Nysalor"]
Punainen Jumalatar on ylimpänä Lunarin pantheonissa, mutta hänen kaoottisuutensa ei ole itsestään selvää, vaikka Lunarin imperiumia vastustavat orlanthit niin väittävätkin. Punaisen Jumalattaren tavoite ei ole tuhota maailmaa, pikemminkin ylläpitää sitä ja luoda sitä paremmaksi. Keinot voivat olla sellaisiakin, joita perinteiset orlanthit eivät hyväksy, kuten Malian lepyttelypalvonta, kaoottisen taikuuden käyttäminen ja valaistuminen.[/quote:07409993ab]
Eikös Malian lepyttelypalvonta ole aika yleistä myös "perusorlanthien" keskuudessa? Sillä ainakin King Of Dragonnpassissa malian lepyttelypalvonta on mahdollista, ja joskus sitä suositellaankin siinä.
|
newsalor
linkki
28. syyskuuta 2003 kello 17.42
|
newsalor
28. syyskuuta 2003 kello 17.42
linkki
|
IMO se on aika epätoivoinen ratkaisu, eikä siitä todellakaan seuraa mitää hyvää pitkällä tähtäimellä.
Lisäksi voipi hyvinkin olla, ettei Malia ole niin kaaottinen, kuin häntä monasti pidetään. Vääristynyt toki, mutta Malian intresseissä on se, että maailma kärsii, vähän niinkuin Ikadzinkin.
|
Marcus Maximus
linkki
29. syyskuuta 2003 kello 7.18
|
Marcus Maximus
29. syyskuuta 2003 kello 7.18
linkki
|
KoDPissa muuten melkein aina Malian palvonnassa häviää enemmän kuin voittaa. Poikkeuksena se, jos on tilanteessa jossa ei juuri sillä hetkellä ole todellakaan varaa sairastaa.
Imperiumissa kaaos on siinä mielessä ristiriitainen juttu, että vaikka teknisesti Thedin palvonta on sallittua, on eri asia voiko raiskauksen jumalatarta kunnolla palvoa syyllistymättä laittomuuksiin. Ei Krarshtissa mitään vikaa ole, mutta järjestäytynyt laajamittainen rikollisuus on kurjaa.
Ilman Danfiven kuria tai Nysalorin valaistumista voi olla vaikeaa pitää broiden tai ogrejen viettejä kurissa. Superälykkään kaaoksen etanan jättämä limavana ei kerää suosiota kapakoitsijoiden keskuudessa.
Ja niin edelleen.
Eli; jos ne osaavat olla ihmisiksi, ne ovat ok. Mutta aika usein eivät osaa. Eikä niistä tarvitse pitää.
"Jos se ei haise kaaokselta, eikä maistu kaaokselta, eikä tunnu kaaokselta, eikä kuulosta eikä näytä kaaokselta... niin miten ihmeessä se voisi olla kaaosta?"
|
Harakka
linkki
29. syyskuuta 2003 kello 12.28
|
Harakka
29. syyskuuta 2003 kello 12.28
linkki
|
Lunarin Imperiumi voi ulkopolitiikassaan muistuttaa Roomaa. Valloitusta valloituksen perään, mutta mukana on myös Gloranthan mytologiaan liittyviä seikkoja.
Suuri Kompromissi, mikä sitoi jumalat, kuten Orlanthin ja Yelmin määrättyihin tehtäviin loi samalla Ajan, mikä on Kaaoksen turmeluksen hidastaminen ja ohjaus. Täten Glorantha ei ole tuhoutunut Kaaokseen, mutta on samalla sen osana. Aika on sellainen maksiimi, että jos jokin jumaluus, kuten Orlanth tekisi toisin kuin Kompromissi määrää, Kaaos vapautusi ja Glorantha tuhoutuisi. Täten Kaaoksellakin on jumalansa, kuten Cacodemon, Thed ja Malia, mutta ne ovat Kaoottisia, koska ne on määrätty siihen.
Lunarin Imperiumin suojelusjumala on Punainen Jumalatar, joka oli alunperin kuolevainen, joka teki Sankaritekoja ja lopulta ilmeni olevansa Jumala siinä missä Orlanth ja Yelm. Orlanth, Myrskyjumala on Jumalattaren vastustaja, mikä tarkoittaa sitä että hänen palvontansa on Imperiumissa kiellettyä. Kaikki muut uskonnot ovat sallittuja, myös Kaaos, vaikkakin on erittäin epätodennäköistä että esim. Thanatarin päänkatkomis- ja sieluvarkaus-rituaaleja siedetään.
Jumalattaren oppi on sitä, että Kaaos on kesytettävissä ja tästä osoituksena on Punaisen Jumalatteron ratsu, kammottava Kaaoshirviö Punainen Lepakko, mikä on Lunarin Imperiumin tappavana aseena sodassa. Lepakko on läpeensä paha, mutta se, että sen pahuus auttaa luomaan rauhaa, oikeuttaa sen olemassaolon. Lunarit valloittavat alueita, jotka samalla säilyttävät ominaispiirteensä, uskontonsa ja kulttuurinsa, vaikkakin niiden on tunnustettava Punaisen Jumalattaren ylin valta. Orlanthit eivät ole alistuneet. Vieläkään.
Lunarin imperiumi muistuttaa siis runsaasti Roomaan imperiumia.
|