Wildor
19. syyskuuta 2003 kello 14.04
linkki
|
Mitä mieltä sakki muuten on. Onko niinkin vahvasti kaoottiselle olennolle, kuin vampyyri mahdollista valaistua ja näin ollen päästä irti Viva Mortin kultista?
Itse pähkäilin, että "mikä ettei" ja väänsin sitten super vampyyrin, jota ei muiden jumalien kiroukset pysäytä eikä häiritse. Näin puritaanit voivat taas kääntyä haudassaan ja kertoa minulle miksei se ole mahdollista, jos niin onkin. ;D
|
Nysalor
19. syyskuuta 2003 kello 18.50
linkki
|
Wildor:
[i:19beed3e2e]Onko niinkin vahvasti kaoottiselle olennolle, kuin vampyyri mahdollista valaistua ja näin ollen päästä irti Viva Mortin kultista?[/i:19beed3e2e]
Valaistuneillehan vähän kaikki on mahdollista ja heillä on tietysti etuna se, etteivät heidän jumalansa pysty heitä rankaisemaan. Ehkä siis valaistunut vampyyrikin voisi näyttää pitkää nenää Vivamortille ja rikkoa kultin periaatteita vastaan, jos niitä yleensä on. Lords of Terrorissa luodaan myös Vivamortin kultista sellaista kuvaa, ettei se ole varsinainen jumalakultti eikä Vivamort jumala. Itse näkisin Vivamortin kultin sellaisena, ettei sen jäsenillä ole rajoituksia paitsi vampyyrin olemukseen liittyvät. Niinpä vampyyrien moraali on yleensä yhtä kuin heidän halunsa.
Koska Vivamort ei ole varsinainen jumala, ei hän pysty palvojiaan määräilemäänkään. Pikemminkin näkisin, että Vivamort nähdään ihmisvampyrismin perustajana, joka kirjoittanut ylös tapoja manipuloida maailmaa synnyttämällä epäkuolleita (RuneQuestissa velholoitsut Luo aave, Luo zombi, Luo ghoul, jne., HW:ssa/HQ:ssa taas vastaavat loitsut tai mitä ne terminologisesti olisivatkaan) ja tehdä muita monien mielestä kammottavia asioita. Loitsut olisivat sitten konkreettisesti kirjoissa nimeltä Vivamortin kirja, Elottomuuden kirja ja Pahojen kätyrien kirja, kuten HW:n Vivamortin epävirallinen versio esittää.
Taannoin tein oman kuvaukseni Vivamortin kultista yhdistelemällä Kauhun ja pimeyden kulttien kuvausta ja Lords of Terrorin ajatuksia. Siitä saisi varmaan vielä paremman, kun laittaisi soppaan sekaan HW:n epävirallisen kuvauksen ideoita. Koston hengen suhteen muutin kulttikuvauksen seuraavanlaiseksi: "Jos vampyyri pettää kultin, Vivamort itse ei kosta sitä millään tavalla. Toiset temppelin vampyyrit, assistentit [assistentit ovat kuvauksessani edistyneitä noviiseja, joiden seuraava askel on tulla vampyyreiksi] ja noviisit sen sijaan jahtaavat petturia hellittämättä.".
No joo, en tiedä, missä määrin tässä kaikessa kumarran virallista linjaa. :) Ehkä kuitenkin saatoin antaa joitakin perusteluja sille, kuinka vampyyri voisi rangaistuksetta kapinoida Vivamortia vastaan.
|
Wildor
20. syyskuuta 2003 kello 17.00
linkki
|
Entä nämä elementtien kiroukset vampyyreillä? Poistuvatko ne, jos vampyyri valaistuu? Eikös ne kiroukset ole ikään kuin vivamortille suunnattuja ja näin ollen siirry kaikille vampyyreillekin?
Vai onko kyseessä lajin ominaispiirre kuolla virtavedessä ennemmin, kuin veden asettama kirous? Koska jos se olisi kirous, niin sehän poistuisi, kun vampyyri valaistuu. Silloinhan kostohenget eivätkä "tunnista kaaos" tai "tunnista laki" loitsut reagoi olentoon millään tavoin. Loogisesti siis valaistuneelta olennolta häviää jotain sielusta. Ikään kuin sielun "koodi" muuttuu anonyymiksi eikä jumalien tms. voimat vaikuta siihen enää.
Näin ollen valaistunut vampyyri siis kykenisi kulkemaan päivällä jne. eiks juu?..aattelin vaan kato.. :)
|
Chividal
20. syyskuuta 2003 kello 17.53
linkki
|
Hmm.. tässä jotain pölinää näin kylmiltään. Eli en muista tästä nyt mitään virallista kirjoista löytyvää.
Minä näkisin, että tuo valaistuminen ei toki tee kaaottisesta olennosta ei-kaaottista. Se vain estää monia perinteisiä havaintokeinoja havaitsemasta tuota kaaottisuutta (tai toisinkin päin). Eli esim. kaaosta vastaan erikoisia vaikutuksia omaavat aseetkin toimivat mielestäni valaistuneisiin kaaottisiin olentoihin.
Samoin valaistuminen ei tee vampyyristä ei-vampyyriä ja siten ei tee vampyyriä immuuniksi auringolle ja virtaavalle vedelle yms.
Mutta se mitä itse aloin miettimään on, että miten nuo heikkoudet on selitetty Gloranthassa?
|
Nysalor
20. syyskuuta 2003 kello 19.48
linkki
|
Wildor:
[i:2f3dceca11]Entä nämä elementtien kiroukset vampyyreillä? Poistuvatko ne, jos vampyyri valaistuu? Eikös ne kiroukset ole ikään kuin vivamortille suunnattuja ja näin ollen siirry kaikille vampyyreillekin?[/i:2f3dceca11]
Tuskinpa ne poistuvat, sillä eihän vampyyri valaistuessaan vampyyrinolemustaan tai kytköstä Vivamortin Epäkuolemaan menetä, kuten ei valaistunut peikkokaan peikkolaiskirousta syntyperänsä kautta. Pikemminkin ajattelisin, että vampyyrin kirouksia voisi ehkä poistaa voimakkailla sankarimatkoilla, joilla vampyyri osoittautuu elementtien herraksi tai välttää jumalien kiroukset. Varmasti vain ne olisivat suunnilleen yhtä hankalia ja vaativia kuin peikkojen poistaa peikkolaiskirousta. Vampyyrin haavoittuvuudet ovat kaikkiaan varsin vahva totuus ja sen todistaminen toisin sankarimatkailun kautta lienee äärimmäisen vaativaa.
[i:2f3dceca11]Koska jos se olisi kirous, niin sehän poistuisi, kun vampyyri valaistuu. Silloinhan kostohenget eivätkä "tunnista kaaos" tai "tunnista laki" loitsut reagoi olentoon millään tavoin.[/i:2f3dceca11]
Ei valaistuminen minusta kirouksia tyhjiksi tee, olivatpa ne sitten rodun kautta saatuja, shamaanin tai muun maagikon langettamia, sankarimatkoilta saatuja tai muuten hankittuja. Valaistuminen vaikuttaa nähdäkseni pikemminkin jumalsuhteeseen, jolloin valaistunut ei anna jumalaan päin moraalittomuuden signaalia, joka paljastaisi hänet luopioksi.
Chividal:
[i:2f3dceca11]Minä näkisin, että tuo valaistuminen ei toki tee kaaottisesta olennosta ei-kaaottista. Se vain estää monia perinteisiä havaintokeinoja havaitsemasta tuota kaaottisuutta (tai toisinkin päin). Eli esim. kaaosta vastaan erikoisia vaikutuksia omaavat aseetkin toimivat mielestäni valaistuneisiin kaaottisiin olentoihin.[/i:2f3dceca11]
Hyvin sanottu. Kaoottinen ominaisuuskaan ei katoa valaistumisen myötä, se vain muuttuu paljastumattomaksi. Näkisin, että esimerkiksi tosikivi pystyy havaitsemaan kaaoksen valaistumisen läpikin. Tosin pelkkä valaistuminen ei välttämättä olisi kaaosta, vaan siihen tarvittaisiin kaoottinen ominaisuus. Arvatenkin kuitenkin vampyyri olisi jo itsessään sen verran kaoottinen olento, että tosikivi luonnollisesti hyljeksisi sitä.
[i:2f3dceca11]Mutta se mitä itse aloin miettimään on, että miten nuo heikkoudet on selitetty Gloranthassa?[/i:2f3dceca11]
Vivamort lienee jo pimeän luontonsa puolesta luontaisestikin haavoittuvainen auringolle, mutta lisäksi Yelm kirosi Vivamortin kuultuaan, että Vivamort oli ollut apuna Kuoleman vapauttamisessa. Styx taas kirosi Vivamortin myöhemmin ja muut maailman vedet yhteytyivät kiroukseen, kun Vivamort oli alkanut imeä ja tuhota entropialla vihollisiaan, ja siitä arvatenkin tulivat veteen liittyvät haitat.
Maan kiroukset puolestaan olivat peräisin Ty Kora Tekiltä, joka ei pitänyt siitä, että Vivamort turmeli ja varasti hänelle kuuluvat sielut. Ilma ei taas aiheuta vampyyreille kovin paljon kiusaa, koska Vivamort ilmeisesti kukisti joitakin ilmanjumalia. Se tosin ei mitenkään lisännyt Orlanthin ja kumppanien myötämielisyyttä Vivamortia kohtaan. :)
Toisin sanoen siis vampyyrien heikkouksille on varsin hyvät myyttiset perusteet Gloranthassa. Nuo nyt ovat toki vain Kauhun ja pimeyden kulteissa mainitut selitykset ja sen vuoksi varsin monomyyttiset. Epäilemättä eri kansoilla on omia tarinoitaan siitä, kuinka juuri heidän jumalansa langettivat Vivamortille kirouksia omilla tavoillaan.
|