Vanha foorumi

Takaisin

Temppelit

RuneQuestin säännöt
Nysalor 17. syyskuuta 2003 kello 14.27
Kirjoittaja Viesti
Nysalor linkki 17. syyskuuta 2003 kello 14.27
Nysalor 17. syyskuuta 2003 kello 14.27 linkki Lueskelin tässä jokunen aika sitten RuneQuestin nelosversion eli RuneQuest: Adventures in Gloranthan sääntöjä ja silmiin sattui eräs varsin kiinnostavalta tuntuva ja temppeleitä koskeva sääntömuutos kolmosversioon verrattuna. RQ4:ssa temppelien tarjoaman taikuuden määrä on riippuvainen palvojien määrästä, kuten kolmosversiossakin. Systeemiä on tarkennettu kuitenkin sillä tavalla, että temppelin suuruuteen vaikuttaa se, kuinka paljon taikapisteitä noviisit uhraavat vuodenajan pyhäpäivänä palvontariiteissä. Tavallinen oletusmäärä on yksi taikapiste, mutta mikäli niitä uhraa enemmän ja osoittaa siten antaumusta, se voimistaa temppeliä. Ihan miten suureksi tahansa temppeliä ei voi muutama palvoja laajentaa, vaikka he uhraisivat taikapisteitä kuinka paljon tahansa. Pyhätön ylläpitäminen vaatii vähintään yhden noviisin ja 10 taikapistettä vuodenajassa, pienen temppelin taas ainakin 10:tä noviisia ja 50:tä taikapistettä, keskikokoisen temppelin ainakin 100:aa noviisia ja 250:tä taikapistettä ja suuren temppelin 500:aa noviisia 1250:tä taikapistettä. Taikapisteitä vaaditaan viisi kertaa enemmän, jos temppeli ei ole pyhällä alueella tai jos sitä ei ole pyhitetty Pyhitys-loitsulla. Maallikkojäsenten uhraamat taikapisteetkin kelpaavat tuohon tarkoitukseen, mutta niiden teho on vain kymmenesosa noviisien tehosta. Minusta tuo systeemi vaikuttaa oikein hyvältä entiseen verrattuna, kun temppelien vaatimien palvojien lukumäärät eivät ole niin hirvittäviä kuin kolmosversiossa. Nelosversion temppelisäännöissä on myös lisäys siitä, että temppelissä voi uusia vain niitä loitsuja, joita se opettaa. Niiden mukaan myös noviisien loitsut uusiutuvat korkeimman pyhäpäivän riiteissä, mistä on ollut puhetta kolmosversion lisäsääntöjen yhteydessä. Mielipiteitä tai kommentteja nelosversion temppelisäännöistä? Muitakin muutoksia siinä on kolmosversioon verrattuna ja useat niistä tuntuvat minusta toimivilta. Sääli vain, ettei RuneQuestin nelosversio koskaan ilmestynyt. :( Siinä RuneQuestin säännöt olisi kytketty hienosti taas kiinni Gloranthaan.
Marcus Maximus linkki 17. syyskuuta 2003 kello 17.42
Marcus Maximus 17. syyskuuta 2003 kello 17.42 linkki Minusta jo aiemmin on vihjattu useinkin, että palvojien luovuttamat taikapisteet määrittävät temppelin koon. Hyvä zydeemi, tosin on höhlää määritellä standardipalvojan standardiuhraukseksi 1tp. Jos viitenä päivänä vuodessa antaa alle 10% taikapisteistään, niin huonosti menee. Sanoisin, että jokainen Sartarilainen hyvä orlanthi antaa ainakin puolet omistaan. Ja Danfiven Cenobiitit ruoskivat noviisejaan niin kauan, kunnes riittävät uhraukset on annettu. Jos se tarkoittaa sitä, että joka iikka antaa viimeisen pisteensä ja menettää tajuntansa, niin sittenhän niin tehdään. Ja kun herätään, sama toistetaan kunnes kolehtihaavi on kukkuroillaan. Sanon minä.
TypoDemon linkki 17. syyskuuta 2003 kello 18.51
TypoDemon 17. syyskuuta 2003 kello 18.51 linkki Olen samaa mieltä kun Marcus Maximus, eli siis tuo 1 tp viitenä päivänä vuodessa on aika mielettömän vähän, kun kuitenkin nyt puhutaan uskonnollisista asioista. Niistä jotka antavat sinulle voimasi ja joiden nimeen kiroat ja siunaat toisia. Vanhalle naapurin mummollekkin voi käydä vähän väliä antamassa pari taikapistettä, eikä pahalta edes tunnu... Kunnon taikapisteuhraukset olisivat minusta paikallaan tallaisissa tilaisuuksissa. VÄHINTÄÄN 50% noviiseilta tällaisina pyhäpäivänä. Sekin on vain 5 kertaa vuodessa... Kunnon hurskas setä antaa joka päivä vähän (en sitten teidä onko mahdollista) taikapisteitä. Niitä kuitenkin tulee aika hyvää tahtia takaisin, niin minusta tuollainen 1 piste tuntuu lähinnä pilkalta. :) Tuo, että jopa noviisien riimuloitsut uusiutuisivat on aika mukava asia, jos näin pelaajan näkökulmasta katsoo. Sitten ei tarvisi aina olla pihtailemassa riimuloitsujaan kun kaveri on hengenhädässä. "En nyt voi tätä suhun heittää ku ihan varmasti joku vuoden päästä tarvitten sitä itekkin, ja sitäpaitti saan hyvät lootit ku kuolet." Ps: minä tiedä paskankaan vertaa mistään, mutta avaan silti vähän väliä suuni.
Nysalor linkki 17. syyskuuta 2003 kello 19.44
Nysalor 17. syyskuuta 2003 kello 19.44 linkki Marcus Maximus: [i:b01411fa20]Minusta jo aiemmin on vihjattu useinkin, että palvojien luovuttamat taikapisteet määrittävät temppelin koon.[/i:b01411fa20] En ole kyllä suoraa yhteyttä uhrattuihin taikapisteisiin ja temppelin kokoon huomannut suomenkielisistä säännöistä. En englanninkielistenkään puolelta huomannut sellaista, kun niitä vilkaisin. Toki taikapisteiden ja mahtipisteiden uhraamisen on sanottu avaavan yhteyden jumalaan ja pitävän sitä yllä, mutta sääntöjen pohjalta tuo jää varsin hämäräksi. Kerro toki, jos olet löytänyt kohdan, jossa tämä asia selkeästi ilmaistaan. [i:b01411fa20]Hyvä zydeemi, tosin on höhlää määritellä standardipalvojan standardiuhraukseksi 1tp. Jos viitenä päivänä vuodessa antaa alle 10% taikapisteistään, niin huonosti menee.[/i:b01411fa20] Eihän mikään estä uhraamasta taikapisteitä muinakin pyhäpäivinä, joita saattaa olla vaikka kerran viikossakin. Niillä ei ole vain samanlaista sääntöteknistä merkitystä kuin vuodenajan pyhäpäivänä uhratuilla. Miksi nähdä turhaa vaivaa, jos taikapisteiden uhrauksesta ei ole paljonkaan hyötyä? Epäilemättä taikapisteiden uhraaminen kuvastaa myös sitä, kuinka aktiivisesti ja antaumuksellisesti palvontamenoihin osallistuu. Ei jokainen maajussi välttämättä halua nähdä samaa vaivaa palvontamenoissa kuin papit ja fanaattisemmat palvojat. Ja mitä siitä on iloa? Jokunen riimuloitsu enemmän, eikä se välttämättä ole noviisille vaivan arvoista. Säännöissä toki tähdennetään, että antaumukselliset ja fanaattiset palvojat voivat kuluttaa taikapisteitä enemmän ja sitä kautta ylläpitää suurempaa temppeliä kuin minkä tavanomaiset menot soisivat. Tämä on ilmeisesti toimivinta, jos temppeli sattuu sijaitsemaan pyhällä alueella. Vannoutuneita palvojia ei vain aina ole niin kamalan helppo löytää, etenkin jos jotkut ovat niin maallisia, että pysyvät pelkkinä maallikkojäseninä, joiden uhrauksista on varsin minimaalinen hyöty. [i:b01411fa20]Ja Danfiven Cenobiitit ruoskivat noviisejaan niin kauan, kunnes riittävät uhraukset on annettu. Jos se tarkoittaa sitä, että joka iikka antaa viimeisen pisteensä ja menettää tajuntansa, niin sittenhän niin tehdään.[/i:b01411fa20] Epäilemättä Danfiven kaltaiset fanaatikkokultit pystyvät ylläpitämään epätavallisen voimakkaita temppeleitä. Tosin heidän prosenttiosuutensa koko imperiumin väestöstä lienee melkoisen pieni. Onhan Lunarin imperiumi niin loistava valtakunta, että vain harvat joutuvat hakemaan sovitusta. :) Ja sekin on vain lunarilaisten lain puitteissa: darahappalaisilla oikeus on paljon ehdottomampi, kuten Moon Ritesin rikosartikkelin esimerkki kuvaa: [b:b01411fa20]Antiriuslainen tuomioistuin:[/b:b01411fa20] [b:b01411fa20]Tribuuni:[/b:b01411fa20] "Varastit sen limpun, eikö totta?" [b:b01411fa20]Pelokkaana kyyristelevä vastaaja:[/b:b01411fa20] "Perheeni näki nälkää, herrani!" [b:b01411fa20]Tribuuni:[/b:b01411fa20] "Epäolennaista. Olet rikkonut Yelmin valtakunnan täydellisyyttä vastaan. Telottakaa hänet."
Guzmo linkki 17. syyskuuta 2003 kello 20.00
Guzmo 17. syyskuuta 2003 kello 20.00 linkki Eikös esim. voimakas Kolatin shamaani voi ylläpitää läjällä mahtihenkiä isoakin temppeliä? Mutta yleisenä ohjenuorana ihan toimivan kuuloista.
Nysalor linkki 17. syyskuuta 2003 kello 20.17
Nysalor 17. syyskuuta 2003 kello 20.17 linkki Guzmo: [i:4488325e37]Eikös esim. voimakas Kolatin shamaani voi ylläpitää läjällä mahtihenkiä isoakin temppeliä? Mutta yleisenä ohjenuorana ihan toimivan kuuloista.[/i:4488325e37] Se edellyttäisi, että mahtihenget olisivat noviiseja tai ainakin maallikkoja. Siihen ne eivät kai vain oikein pysty, joten kikkailu ei taida toimia. :) Eikä yksi Kolatin shamaani mahtihenkineen riittäisi ylläpitämään kuin korkeintaan pyhättöä, jonka palvojien alaraja on yksi. Sen sijaan sylfit ja tuuliin liittyvät henget voisivat hyvinkin käydä temppelin vahvistajiksi, jos niillä on selvä sidos Kolatiin. Voisin kuvitella kolatilaisten shamaanien jotakin tällaista harrastavankin, kun palvojia ei varmaan ole suorastaan ylitsevuotavan paljon. Malian palvojat taas tunnetusti lisäävät temppelinsä kokoa sairaushengillä, jotka ovat luonnostaan Malian palvojia. Myös Daka Falin palvojat pysyvät hommaamaan esi-isiään mukaan palvontamenoihin ja kasvattamaan jopa pelkästä pyhätöstä jopa suuren temppelin, jos esi-isät ovat noviiseja. Tämä mainitaan oikein erikseen säännöissäkin. Hengistä on hyötyä. :)
Kasila linkki 18. syyskuuta 2003 kello 9.19
Kasila 18. syyskuuta 2003 kello 9.19 linkki Mites MHT uhraukset. Ne on meillä ainakin "yleisempiä" kuin taikapiste uhraukset. Siis meillä MHT:n uhraus kerran Vuodenajassa voisi olla sellainen Perus orliksen keskimääräinen uhraus. No meillä on aika suuret linjat ollut muutenkin temppelien kanssa, joten varsinaista TP laskuria ei ole ollut... mutta ymmättän periaatteen tasolla tässä keskustaellaan.
Dovas linkki 18. syyskuuta 2003 kello 9.34
Dovas 18. syyskuuta 2003 kello 9.34 linkki Kasila: [i:e61f5c9a74]Mites MHT uhraukset. Ne on meillä ainakin "yleisempiä" kuin taikapiste uhraukset.[/i:e61f5c9a74] Yleisempiä niiden olettaisi toisinaan olevan, ottaen huomioon loitsujen hankinnoista/uusinnasta tulevat pisteet (siis suhteessa tp:stä tulevaan määrään). Toisaalta taas varmaan mht-pisteiden lahjoittamisen yhteydessä hurskas noviisi heittäisi vielä kaupan päällisiksi femman taikapisteinä. (No, tottakai riippuu mitä sääntöjä kukin käyttää.) Mitä Kolatiin sitten tulee ja kuinka harvinaisia sen pyhätöt ovat; kovan tason sylfit (älykkäät umbrolit ja kolatit) ovat jo itse usein pelkästään liittolaiskulttien Myrskykaaneja sun muita. En pitäisi siis minään ihmeenä että juuri siinä Kolatin pyhätössä johon PC:t törmäävät, olisi myös noita divinaalisempia sylfejä.
Marcus Maximus linkki 18. syyskuuta 2003 kello 10.47
Marcus Maximus 18. syyskuuta 2003 kello 10.47 linkki [quote:dda8555434="Nysalor"][i:dda8555434]Eikös esim. voimakas Kolatin shamaani voi ylläpitää läjällä mahtihenkiä isoakin temppeliä? Mutta yleisenä ohjenuorana ihan toimivan kuuloista. [/i:dda8555434] Se edellyttäisi, että mahtihenget olisivat noviiseja tai ainakin maallikkoja. Siihen ne eivät kai vain oikein pysty, joten kikkailu ei taida toimia. [/quote:dda8555434] Toimiipa hyvinkin. Tai siis, ainakin esimerkiksi Puumiekan toiminta on selitetty tällä periaatteella. Sanoisin, että jokainen kulttihenki on kultissaan vähintäänkin noviisiin rinnastettava.
Nysalor linkki 18. syyskuuta 2003 kello 18.58
Nysalor 18. syyskuuta 2003 kello 18.58 linkki Kasila: [i:52554ea642]Mites MHT uhraukset. Ne on meillä ainakin "yleisempiä" kuin taikapiste uhraukset. Siis meillä MHT:n uhraus kerran Vuodenajassa voisi olla sellainen Perus orliksen keskimääräinen uhraus.[/i:52554ea642] Aika hurjalta tuo minusta kuulostaa omaan MHT-linjaani suhteutettuna, kun taikapisteet sentään palautuvat täysille vuorokaudessa, kun taas jo yhdenkin mahtipisteen palautuminen kestää yleensä paljon pidempään, jos sellainen palvonnan tai muun keinon kautta saadaan. Dovas: [i:52554ea642]Yleisempiä niiden olettaisi toisinaan olevan, ottaen huomioon loitsujen hankinnoista/uusinnasta tulevat pisteet (siis suhteessa tp:stä tulevaan määrään).[/i:52554ea642] Riimuloitsimiseen uhratut mahtipisteet ovat toki asia erikseen. Omassa Gloranthassani ei vain mahtipisteitä uhrata säännöllisin (ellei kyseessä ole Humaktin kielto tai jotakin vastaavaa). Kannattaa toki aina ajatella riimuloitsun oppiminen muuksikin kuin vain sääntötekniseksi mahdinuhraamiseksi. Riimuloitsun oppiminenhan on jo itsessään pieni riitti ja sankarimatka, jossa käydään uudelleen läpi jokin jumalan suorittama teko, jonka perusteella saadaan voima, jota myös riimuloitsuksi kutsutaan. Marcus Maximus: [i:52554ea642]Toimiipa hyvinkin. Tai siis, ainakin esimerkiksi Puumiekan toiminta on selitetty tällä periaatteella.[/i:52554ea642] Tämäpä on uutta tietoa minulle. Olisi kiinnostavaa kuulla, missä päin tämä mainitaan. Itse kun en ole Puumiekan porukoihin pahemmin perehtynyt. Muistelisin kuitenkin, että ne taisivat olla jo RuneQuestin kakkosversion aikaisia juttuja. Sillähän saattaisi tietysti selittää ero nelosversion ideoihin verrattuna. [i:52554ea642]Sanoisin, että jokainen kulttihenki on kultissaan vähintäänkin noviisiin rinnastettava.[/i:52554ea642] Varmaankin. Tosin en tiedä, laskisinko mahtihenkiä tuollaisiin. Aurinkokupolin temppelissäkin on sidottuina 63 mahtihenkeä, mutten oikein usko, että niitä rinnastettaisiin noviiseihin. Pikemminkin ne ovat vain maagisen energian lähteitä, jotka täydentävät taikapistevarastoa. :) Temppelit ovat kyllä kaikkiaan todella kiinnostavia henkineen ja muine ihmeineen. Kun ensimmäisen kerran luin Aurinkokupolin temppelin kuvausta, niin sitä suojelevat vartiohenget tekivät kyllä vaikutuksen. RQ4:n temppelisäännöissä mainitaan tosiaan myös temppelihengestä eli wyteristä, joka auttaa kanavoimaan palvojien energiaa jumalalle. Kyllä ehdottomasti kunnollisessa temppelissä suojelushenki täytyy olla! Wyterin käsite on tainnut myöhemmin tulla vielä laajemmaksi kuin pelkän temppelinsuojelijan rooli. Kiinnostavaa havaita samalla tässä tätä Gloranthan kehittymistä sääntöjen ohessa.
Marcus Maximus linkki 18. syyskuuta 2003 kello 20.18
Marcus Maximus 18. syyskuuta 2003 kello 20.18 linkki [quote:3a28b3555f][i:3a28b3555f]Tai siis, ainakin esimerkiksi Puumiekan toiminta on selitetty tällä periaatteella.[/i:3a28b3555f] Tämäpä on uutta tietoa minulle. Olisi kiinnostavaa kuulla, missä päin tämä mainitaan. Itse kun en ole Puumiekan porukoihin pahemmin perehtynyt. Muistelisin kuitenkin, että ne taisivat olla jo RuneQuestin kakkosversion aikaisia juttuja. Sillähän saattaisi tietysti selittää ero nelosversion ideoihin verrattuna. [/quote:3a28b3555f] Jos asuisin Glorantha-kirjastomme luona, voisin tarkistaa eksaktin lähteen. Mutta se on lähes varmasti TotRMin humaktispesiaali tai Wyrm's Footprints. Todennäköisemmin jälkimmäinen. Ei siinä taideta taikapisteistä puhua, mutta siitä, että Puumiekan kultti on mahtava joukko voimakkaita henkiä, jotka on sidottu aseeseen / kulkevat aseen mukana, tehden siitä efektiivisesti suuren temppelin.
newsalor linkki 20. syyskuuta 2003 kello 1.59
newsalor 20. syyskuuta 2003 kello 1.59 linkki Minun peleissäni on ollut sillain, että jos on halunnut uhrata seilusti taikapisteitä, niin se on iso touhusempi souvi. :) Eli jos haluaa uhrata 20 taikapistettä niin se tietää sitten sitä xerobiittien luokan omistautumista.
Dovas linkki 20. syyskuuta 2003 kello 17.16
Dovas 20. syyskuuta 2003 kello 17.16 linkki [quote:ad11e4173f="Marcus Maximus"]Ei siinä taideta taikapisteistä puhua, mutta siitä, että Puumiekan kultti on mahtava joukko voimakkaita henkiä, jotka on sidottu aseeseen / kulkevat aseen mukana, tehden siitä efektiivisesti suuren temppelin.[/quote:ad11e4173f] Hmm. Kun Puumiekan kultti käväisi puheenaiheena todettakoon varsinaiseen aiheeseen liittymättömänä, että mun on ollut aina jotenkin vaikea sisäistää enää nykyisenlaiseen viralliseen Gloranthaan koko kulttia. Joku tuntuu tökkivän siinä. Voihan se olla ehkä pala hemmetin hienoa fantasiaa jota muistaakseni Sandy(?) ja Greg Gloranthaan keksivät, mutta jolta olen vieraantunut liian(?) maalliselle tulkintakannalle. :)
humis linkki 20. syyskuuta 2003 kello 19.18
humis 20. syyskuuta 2003 kello 19.18 linkki [quote:8e6ab4e084="Dovas"]Hmm. Kun Puumiekan kultti käväisi puheenaiheena todettakoon varsinaiseen aiheeseen liittymättömänä, että mun on ollut aina jotenkin vaikea sisäistää enää nykyisenlaiseen viralliseen Gloranthaan koko kulttia. Joku tuntuu tökkivän siinä. Voihan se olla ehkä pala hemmetin hienoa fantasiaa jota muistaakseni Sandy(?) ja Greg Gloranthaan keksivät, mutta jolta olen vieraantunut liian(?) maalliselle tulkintakannalle. :)[/quote:8e6ab4e084] Tähänhän saadaan kohtapuoleen lisäselvyyttä, Puumiekan temppeli on yksi toivottavasti joulukuussa ilmestyvässä [url=http://www.glorantha.com/products/1303.html]Masters of Luck and Death[/url]issä esiteltävistä sankarijoukkioista.