Vanha foorumi

Takaisin

Painovoima

Yleinen Glorantha-keskustelu
Olorin 1. syyskuuta 2003 kello 10.20
Kirjoittaja Viesti
Olorin linkki 1. syyskuuta 2003 kello 10.20
Olorin 1. syyskuuta 2003 kello 10.20 linkki Tulipa vaan tämmönen juttu mieleen, eli koska Gloranthassa ei ole meidän maailmamme kaltaista fysiikkaa tieteenalana, niin kuinka Gloranthan asukkaat selittävät gravitaation, eli miksi ihmiset eivät leiju ympäriinsä vaan ovat jalat maassa? Onko sekin vain magian vaikutusta? :D Pistinpä taas tosi helpon.
Vader linkki 1. syyskuuta 2003 kello 11.48
Vader 1. syyskuuta 2003 kello 11.48 linkki [quote:dcb95de235="Galen"]Tulipa vaan tämmönen juttu mieleen, eli koska Gloranthassa ei ole meidän maailmamme kaltaista fysiikkaa tieteenalana, niin kuinka Gloranthan asukkaat selittävät gravitaation, eli miksi ihmiset eivät leiju ympäriinsä vaan ovat jalat maassa? Onko sekin vain magian vaikutusta? :D Pistinpä taas tosi helpon.[/quote:dcb95de235] Vastaan helposti. :) Koska Gloranthassa ei ole medän maailmamme kaltaista fysiikkaa tieteenalana, niin Gloranthan asiakkaat eivät tiedä tuon taivaallista gravitaatiosta, ihmiset eivät leiju ympäriinsä vaan ovat jalat maassa, koska niin on aina ennenkin ollut. Joku "hienostuneempikin" teoria ilmiölle saattaa olla, mutta uskoisin ettei tavallista gloranthalaista moiset asiat juurikaan vaivaa.
Nysalor linkki 1. syyskuuta 2003 kello 13.28
Nysalor 1. syyskuuta 2003 kello 13.28 linkki Galen: [i:98f3ef602a]Tulipa vaan tämmönen juttu mieleen, eli koska Gloranthassa ei ole meidän maailmamme kaltaista fysiikkaa tieteenalana, niin kuinka Gloranthan asukkaat selittävät gravitaation, eli miksi ihmiset eivät leiju ympäriinsä vaan ovat jalat maassa? Onko sekin vain magian vaikutusta?[/i:98f3ef602a] Glorantha ei ole pallo, eikä sillä ole samanlaista vetovoimaa kuin maapallolla. Gloranthan luonne on maaginen eikä fysikaalinen (ainakin useimpien kansojen mielestä :)), joten sepä ei edes tarvitse mitään gravitaatiota! Monien ihmiskansojen mielestä on luonnollista kävellä maan päällä, sillä niinhän teki myös ihmisten esi-isä Isoisä Kuolevainen / Villimies / Vanha Mies tms. Jopa jumalat kävelivät ihmisten mielestä maan päällä, eivätkä oletusarvoisesti leijuneet ilmassa. Taikuus tietysti muuttaa tilannetta ja voi antaa ihmisille kyvyn leijua vapaana tai lentää. Jos selityksiä haluaa hakea lisää, niin ihmiset tuntuvat olevan usein aika vahvasti sidoksissa maahan. He viljelevät maata, metsästävät, paimentavat karjaa, rakentavat maan antimista asumuksia, jne. Epäilemättä varsin monissa teistisissä kulttuureissa tämä näkyy sidoksena jumaliin tai jumalattariin, joilla on Maan riimu. Toisaalta taas tuulen lasten kaltaiset maahan sitoutumattomat kulttuurit eivät ole maahan sidottuja vaan voivat lentää. Daranmaassa voi kuulla kerrottavan tarinan ajoista, jolloin eräs harhaanjohdettu kansa uhmasi loogisia lakeja ja ryhtyi elämään ilmassa leijuen ja hyläten hevosensa. Kuten arvata saattaa, huonostihan heille kävi, kun seuraukset olivat selvät Jumalan loogisen järkevien lakin kautta. Pieni osa porukasta kuitenkin koko pelastuksen ja kääntyi taas oikeaan uskoon. Niinpä vielä tänäkin päivänä eräs pieni Pyhän Ehilmin kirkon sisällä oleva veljeskunta tuntee lentämisen salat ja niitä hyödynsi aikoinaan itse Ehilmkin noustessaan taivaalle tuomaan ihmisille valoa aurinkona.
newsalor linkki 1. syyskuuta 2003 kello 14.05
newsalor 1. syyskuuta 2003 kello 14.05 linkki Kuten edellisissä viesteissä tuli jo sanotua, niin Gloranthalaiset eivät pidä sitä mitenkään erikoisena, että ihmiset eivät leiju ympäriinsä, eivätkä täten tarvitse syytä siihen. Suurin osa ei varmaankaan ole tullut edes ajatelluksi asiaa. Toisaalta joillain saattaa olla selityksiä sille, miksi ihmiset eivät lennä. Selitykseksi käy vaikka se, että ihmisiltä vietiin siivet joskus aikoinaan tai että ihmiset ovat maasta muovattuja, joten ihmiset pysyvät maan lähellä. Dara Happalaiset voisivat jopa sanoa, että ihmiset ovat liian epäpuhtaita kohoamaan kohti taivaan korkeuksia. Mitään yleispätevää selitystä ei voida IMO antaa. Voit tietenkin miettiä mitä vaikkapa velhot tästä ajattelisivat ja sitten kohottaa sen korkeimmaksi totuudeksi. Tämä ei tosin mielestäni tekisi Gloranthalle oikeutta. Ylipäätänsä sanoisin, että tietyn kamppanjan piirissä voit selittää pelaajille heidän kulttuurinsa version totena, eikä heidän tarvitse muuta tietääkkään, mutta kannattaa aina tiedostaa, että monet muut ajattelevat eri tavalla ja he ovat oikeassa. Jos lähdetään analysoimaan kysymystä syvemmälti, niin voitaisiin miettiä kahta lähestymistapaa. Off-game ja in-game. Of-game puolella voitaisiin lähteä miettimään miksi Greg on halunnut painovoiman Gloranthaan leijuvien härpättimien sijaan. Kysymys on luultavasti siitä, että painottomassa maailmassa ei olisi ehkä kovin mielekästä pelata. Ainakaan sinne ei olisi muotuotunut nykyisen kaltasia kulttuureja sitä asuttamaan. Tietenkin täytyy myös muistaa, että Glorantha on luotu meidän maailmamme myyttien pohjalta. Maapallolla on painovoimaa, vaikka ihmiset eivät aina ole sitä tajunneetkaan. Gloranthassa on kuitenkin kyse siitä mihin ihmiset uskovat. In-game näkökulmasta voitaisii lähteä hakemaan kulttuureille omia syitä ja sitten keksiä vastaukset siltä pohjalta. Niinpä esim. peikot varmasti toteaisivat, että koska pimeys on kaiken alkulähde, niin kaikki pyrkii palaamaan pimeyden syliin, eli alamaailmaan. Toisaalta voisimme yrittää kehitellä jumaltietäjämäisen mallin painovoimasta. Olisiko kyse siitä, että elementit pyrkivät omille paikoilleen, kuten luomisen mallissa on määrätty? Ilma taivaan ja maan väliin jne. Magian vaikutuksen puntarointi onkin mielenkiintoinen juttu. Martin Grim väittää, että Gloranthassa ei ole magiaa ollenkaan: [url]http://glorantha.temppeli.org/digest/gd2/1995.12/1716.html[/url] Greg Stafford sanoo, että maailma on tehty kaikesta: [url]http://www.glorantha.com/new/everything.html[/url] Arvelisin, että Gloranthan "painovoima" johtuu loppujenlopuksi siitä, että kaikkien kansojen myytit tunnustavat sellaisen tosiasian, että asiat painavat. Lukemattomat myytit, syyt, seuraukset ja selitykset tiivistyvät yhdeksi jokapäiväiseksi tosiasiaksi. Asiat painavat.
Moonson linkki 1. syyskuuta 2003 kello 14.56
Moonson 1. syyskuuta 2003 kello 14.56 linkki Meillä tieteelliset löpinät hoidetaan pois esim. seuraavasti: Pelaaja: "Mä keitän tästä happoverisateesta nyt ainakin nää bakteerit pois niin sitä voi sitten vähän turvallisemmin juoda." GM: "Siis mitkä bakteerit? Ai, sä kuumennat ton kattilan niin kuumaksi että mahdolliset tautihenget eivät siellä viihdy. OK" Ilmeisesti jostain peikkojen geeneista on virallisessakin lähdemateriaalissa joskus mainittu, ja vaikka tuolta [url]http://glorantha.temppeli.org/digest/gd2/1995.08/0481.html[/url] saa "mielenkiintoista" informaatiota broo... eh [i:a769ef6c3f]nesteen[/i:a769ef6c3f] DNA:sta, mutta tuon tason jutut ei oikein sovi (ainakaan meidän) peleihin. Toivottavasti ei kuulosta saivartelulta, mutta lisäisin alkuperäiseen kysymykseen liittyen sellaisen sivukommentin, että modernikaan ihminen ei ainakaan kovin hyvin tiedä mitä gravitaatio on. Newton osasi esittää kaavoja jotka toimivat suunnilleen, that's it. Suhteellisuusteoria rikkoi nämä kaavat, ja Einstein (tai joku) käsittääkseni esitteli jotain teorioita valonnopeudella liikkuvista gravitaatioaalloista, joita ei vieläkään olla onnistuttu todistamaan. Pointti oli kuitenkin se, että jopa minä, moderni tieteellisen maailmankuvan omaava ihminen, pystyn iloisesti elämään ja "seikkailemaan" tässä maailmassamme ihmettelemättä sen suuremmin gravitaation olemusta. En siis usko että pelimaailmani bronssikautisen ajattelumallin omaavat olennotkaan haluaisivat näitä asioita tieteellisesti selitellä. Edellisten kirjoittajien myyttiset selitykset, jotka periaatteessa väkisinkin ovat kulttuurisidonnaisia ja siis keskenään vaihtelevia ja ristiriidassa, ovat huomattavasti mielenkiintoisempi lähestymistapa kun pelataan myyttisessä fantasiamaailmassa. Silti, ehkä usein parasta on vaan jättää nuo asiat vähemmälle huomiolle, jos niillä ei ole oikeasti mitään vaikutusta peliin.
Dovas linkki 1. syyskuuta 2003 kello 19.06
Dovas 1. syyskuuta 2003 kello 19.06 linkki Sivustaseuraajana totean että mainio aihe. (Sikäli kun miettii kuinka monta kertaa joutuu kohtaamaan Gloranthaan assosioituessaan RW ristiriidat, tämä ei varmastikaan ole lajinsa aiheena ensimmäinen, eikä viimeinen.) :wink: Todettakoon myös: Gloranthassa ei ole myöskään avaruutta, mutta tähtitaivas on. Eri kansat ja kulttuurit näkevät tähdet eri jumalien kotina ja paikkana taivaalla. Monet tietämättä toistensa näkemyksestä (ja mahdollisesti sitä, että ne voivat olla 'samoja' jumaluuksia, näin neutraalista näkökannastamme katsottuna siis).
Kasila linkki 4. syyskuuta 2003 kello 9.44
Kasila 4. syyskuuta 2003 kello 9.44 linkki pallo vai Flätti--- Siinä pulma... ei pidä sanoa kumpaakaan. Perinteisesti pelaajat voivat olettaa maan olevan pallo.. ok mutta kaikki hahmon tiedot sanovat että se on littee... (tai ainakin ei pallo)... Pelaajat kun kysy tätä... saoin "Menkää kattoon". Gravitystä.. käsitteenä sitä ei ole... ihmiset pysyy vaan maassa kun ne on niin painavia.
Moonson linkki 4. syyskuuta 2003 kello 11.48
Moonson 4. syyskuuta 2003 kello 11.48 linkki [quote:ab391cc7b4="Kasila"]Gravitystä.. käsitteenä sitä ei ole... ihmiset pysyy vaan maassa kun ne on niin painavia.[/quote:ab391cc7b4] Seuraavaa ei pidä ottaa mitenkään vakavasti, on vaan aikaa saivarrella nyt kun työpaikalla ei ole niin hirveä kiire... :P Mitenkäs putoaminen? Ihminen putoaa ja aika nopeastikin, koska se on niin painava, joo. Mutta tippuuko Gloranthassa painavammat kappaleet oleellisesti nopeammin kuin kevyemmät? Miksi? Miksi ei? <tylsää fysiikkaa> Niille joille asia on hämärän peitossa, kerrottakoon että meidän maailmassamme ainoa syy miksi suurempimassainen kappale putoaa [i:ab391cc7b4]hieman[/i:ab391cc7b4] nopeammin kun kevyempi kappale on se, että isompi massa kumoaa paremmin ilmanvastuksen aiheuttamaa vastavoimaa. Kovin suureksi nuo nopeuserot ei silti ihan helposti veny. </tylsää fysiikkaa> Kovin helpostihan ei tule tilannetta vastaan, jossa tällä olisi paljoakaan väliä, mutta... :-D Jos meillä vaikka samaan aikaan tippuu jostain kielekkeen reunalta tajuton (hakattu) lohikäärme, suurpeikko, ihminen, kääpiö ja ankka, ja PJ päättää että se kuka tippuu kasan päällimmäiseksi jää eloon, niin kenellä on paras mahku selvitä? No vastaus on tietysti ankka, mutta toi olikin aika helppo :lol: Silti tiputtaisin lohikäärmeen painavimpana kasan pohjalle, vaikka se aiheuttaisi enemmän ilmanvastusta kuin peikko, se olisi enemmän ilmaelementtiin sidottu kuin peikko jne. Toisaalta tekis mieli tiputtaa kääpiö melko kevyenäkin aika alas... ainakin ihmisen alle. Mutta, saivartelut sikseen, oikea vastaus varmaan tähän on se että olennot tippuu siinä järjestyksessä mikä on tarinan kannalta parasta.
Chividal linkki 4. syyskuuta 2003 kello 11.53
Chividal 4. syyskuuta 2003 kello 11.53 linkki Ja putoamiskiihtyvyydestä ja ilmanvastuksesta johtuvaa maksimiputoamisnopeuttahan Gloranthassa (vai onko kyse vain RQ:sta) ei tunneta, vaan vahinko riippuu vain putoamiskorkeudesta.
Moonson linkki 4. syyskuuta 2003 kello 12.16
Moonson 4. syyskuuta 2003 kello 12.16 linkki [quote:1ae795061b="Chividal"]Ja putoamiskiihtyvyydestä ja ilmanvastuksesta johtuvaa maksimiputoamisnopeuttahan Gloranthassa (vai onko kyse vain RQ:sta) ei tunneta, vaan vahinko riippuu vain putoamiskorkeudesta.[/quote:1ae795061b] No jos liikutaan tuollaisissa nopeuksissa niin PJ kuin PJ varmaan osaa kertoa sinulle, että kuolit, vahingosta riippumatta... ellei sitten haeta jotain ennätystä damagessa :-D "Olinko vähän hyvä, hyppäsin Kero Finin huipulta ja otin 4000d6 damagea päähän. Heitin kans aika hyvin, tuli lopulta yli 14300 pojoo lämää." HQ:n säännöt ottaa seuraavan verran kantaa: (katsoin verkkosivuilta) [i:1ae795061b]Fall off fortress tower without injury: 15w3 to 20w4[/i:1ae795061b] Se on kai sitten PJ:n oma asia minkälaisen vaikeuden haluaa tehdä tuota isommalle pudotukselle, mutta ei kai tuossa vielä maksimiputoamisnopeutta olla saavutettu. Kero Finiltä elossa alas hyppäämisen vaikeus olisi varmaan samaa luokkaa kuin tuo: [i:1ae795061b]Leap to top of Kero Fin: 10w9[/i:1ae795061b]
Bragolgurth linkki 19. lokakuuta 2003 kello 15.47
Bragolgurth 19. lokakuuta 2003 kello 15.47 linkki Vois olla aika mielenkiintoista jos ei olis gloranthassa gravitaatiota. Ensinnäkin Taistelut sais ihan uuden "näkökulman" ("Varo, toi iso broo leijuu tuolta alhaalta oikealta!") Metsästys olisi hiukka haasteellisempaa, jousella ampuminen vaikeutuis hieman. Pitäis varmaan kokeilla joskus...
Bragolgurth linkki 19. lokakuuta 2003 kello 15.56
Bragolgurth 19. lokakuuta 2003 kello 15.56 linkki [quote:6c941a0ce9="Moonson"]En siis usko että pelimaailmani bronssikautisen ajattelumallin omaavat olennotkaan haluaisivat näitä asioita tieteellisesti selitellä.[/quote:6c941a0ce9] Ja luultavasti jos Bronssikautisen ajattelumallin omaavat olennot haluaisivat näitä asioita tieteellisesti selitellä, he joutuisivat luultavasti bronssikautiseen lataamoon, tai roviolle. *Nyyh*Nerot ovat aina väärinymmärrettyjä :cry: