Kalikos \ KUUKAUDEN TARINA \ SYYSKUU 2006
Kalikos
Paha kuningas Ugrain ja kauppiaat

Paha kuningas Ugrain oli pahamaineinen ympäri heimon. Hänet tunnettiin nimellä Kullanrohmuaja, mutta kullastaan huolimatta hän ei ollut koskaan tyytyväinen omaisuuksiinsa.

Kerran Gersinin klaanin kauppiaat saapuivat hänen mailleen muulit selät väärinä kauppatavaran painosta, ja paha kuningas Ugrain otti ja takavarikoi heidän kauppatavaransa. Kun kauppiaat protestoivat, Ugrain riisti vaatteet heidän yltään ja ajoi heidät ulos tulaltaan.

Seuraavana vuodenaikana Gersinin mailta saapui toinen karavaani. He olivat edellisiä sotaisammin varustautuneita. Paha kuningas Ugrain lepytteli heidät antamalla heille arvokkaita lahjoja, jotka oli edelliseltä karavaanilta ryövännyt. Kun vahdit eivät olleet enää varuillaan, Ugrain ryöväsi nämäkin ja antoi tralliensa laittaa näiden arvotavarat hänen aarrekammioonsa.

Silloin Andrin, gersinien klaanin sanansaattaja, saapui valittamaan kuninkaan huonoa käytöstä. Paha kuningas Ugrain nappasi pyhän pähkinäpuun lehvän sanansaattajalta ja nakkasi sen tuleen. "Nyt et enää ole sanansaattaja", sanoi paha kuningas Ugrain, veti miekkansa ja surmasi Andrinin.

Pähkinäpuun lehvä kuitenkin otti tulesta kipinän ja leimahti niin, että lieskat osuivat kattoon asti ja Ugrainin halli syttyi tuleen. Halli paloi maan tasalle, ja tuli levisi aarrekammioonkin. Sekin paloi poroksi, ja paha kuningas Ugrainin lempikissa kuoli samassa palossa.

Näiden tapahtumien jälkeen yksikään karavaani ei enää matkustanut ugrainien maille.

Eipä sitten mennyt montakaan vuodenaikaa ennen kuin kuningas Ugrainin karja alkoi sairastella. Hän kutsui lainakarjansa takaisin, mutta hänen alaistensakin lehmät olivat sairastuneet. Askula Sinijuusto, hänen Uraldan papittarensa, lausui seuraavasti: "Paha kuningas Ugrain, kaikki karjamme on sairastunut, sillä sillä ei ole suolaa nuoltavaksi, ja lehmät kaihoavat meren kerman makua kielellään."

"Pah! Sinustahan ei ole edes vuohia kasvattamaan. Antakaa niille mulleille suolaa!" huusi paha kuningas Ugrain vasten papittaren kasvoja.

"Mutta meillä ei ole suolaa, sillä Gersinin kauppiaat eivät ole tuoneet meille sitä."

"Nooh, väliäkö hällä?" virkkoi paha kuningas Ugrain. "Ainahan voimme syödä sikaa."

"Kaikki siansilavamme on mennyt pilalla, koska meillä ei ole ollut suolaa, jolla säilöä se."

Silloin paha kuningas Ugrain nousi tuoliltaan ylös suu Uroxin irveessä ja julisti: "Nyt ne suolajemmarit ovat menneet liian pitkälle! Ne Gersinin penteleet saavat maksaa tästä!"

Niinpä kuningas keräsi fyrdinsä kokoon ja marssi sotisovassa etelään, kohti laineiden metsiä. Sotajoukko kohtasi gersinit Punaisen peuran kedolla. Ugraineilla oli kuitenkin ollut enää niin vähän karjaa, että he olivat päättäneet jättää Humaktin uhrin valmistelematta, ja niinpä gersinit veivät heitä keihäiden tanssissa ja ottivat useita sotavankeja. Paha kuningas Ugrain käänsi selkänsä ja läksi kotiinsa eikä edes viitsinyt neuvotella miestensä vapauttamisesta.

Ugrainien joukossa eli mies nimeltä Utharl Usdolaninpoika. Hänellä oli tralli nimeltään Varlath, joka oli otettu gersineiltä monia vuosia sitten. Varlath oli iso mies niin sydämeltään kuin varreltaan, kova tekemään töitä ja iloinen, mutta hän kaipasi takaisin sukunsa pariin. Utharl lausui hänelle: "Minä vapautan sinut osastasi, jos tuot mulle kärryllisen suolaa" , ja Varlath vastasi, jotta hän halajaa vapautta enemmän kuin mitään muuta maailmassa ja vannoi Humaktin nimeen tuovansa suolan vapauttaan vastaan.

Niinpä Varlath palasi kotiinsa sukunsa tykö. Aluksi he eivät tunnistaneet häntä, mutta sitten hänet toivotettiin tervetulleeksi oikein suurien syöminkien muodossa. Varlath ilmoitti pidoissa koko Gersinin klaanin edessä, että hän ei rikkoisi valaansa: "Minä palaa Ugrainin klaanin Utharlin luokse mukanani kärryllinen suolaa."

Silloin hänen siskonsa parahti: "Älä palaa ugrainien luokse. Emme ikänä sinua enää näkisi!"

"Vaikka onkin tralli-herra, on Utharl hyvä mies, ja hänelle olen sanani antanut ja toteni puhunut. Totisesti minä tuon suolani hänen perheellensä ja karjallensa."

Ja niin kävi, että itse gersinien päällikkö Barnaff Ringinalku antoi Varlathille suolan, kärryt ja komean hevosen hänen matkaansa jouduttamaan. Silloin Varlath palasi Utharlin tiluksille ja totesi tuoneensa lupaamansa suolat Utharlin perheen ja karjan tarpeisiin.

Utharl vastasi: "Totisesti sinä olet sanasi mittainen mies, ja näin ollen Orlanthin katseen edessä nimeän sinut vapaaksi mieheksi."

Paha kuningas Ugrain oli kuitenkin kaukaa huomannut Varlathin komean hevosen, ja hän halusi saada sen itselleen. Kun kuningas saapui Utharlin tiluksille ja sai selville, että Varlath oli tuon hevosen haltija, hän sanoi, ettei kukaan tralli hänen klaanissaan ratsastaisi hevosella. Niinpä hän otti hevosen eikä päästänyt Varlathia lähtemään.

"Mutta paha kuningas Ugrain, vapautin hänet Orlanthin lakien mukaan niinkuin on hyvin ja oikein", Utharl protestoi.

"Minä olen ainoa laki täällä", sanoi paha kuningas Ugrain. "Mikäli olet niin huolissaan tämän trallin oloista, niin sinäkin saat olla tralli ja työskennellä hänen vierellään mudassa." Ja näin tapahtui.

Sanomattakin on selvää, että Utharl ei ollut liiemmin tyytyväinen uuteen tilanteeseensa. Hän koitti puhua paosta muille tralleille, mutta nämä eivät aluksi luottaneet häneen, sillä olihan hän ollut heidän mestarinsa, mutta Varlathiin he luottivat, sillä hän oli ollut yksi heistä. Niin Utharl ja Varlath toistivat sanansa klaanin jokaiselle trallille.

Aikaisin eräänä päivänä, juuri yön ollessa pimeimmillään, kun paha kuningas Ugrain oli jo sikiunessa, klaanin kaikki trallit karkasivat. Kun paha kuningas Ugrain heräsi ja huomasi tapahtuneen, hän käski taaninsa ajojahtiin, mutta tällöin taanit hoksasivat, että Utharl ja Varlath olivat varastaneet heidän miekkansa ja kilpensä. Yksikään taani ei tohtinut kohdata noita kahta kunnollista miestä aseitta, joten trallit selvisivät Gersinin klaanin maille.

Ja näin paha kuningas Ugrain menetti trallinsa.

Copyright ©1997 David Dunham. Suomennos Olli Kantola.

Alkuperäinen englanninkielinen versio

Videopätkiä, joissa Olli lukee tarinaa Kalikoksen vuosikokouksessa 2006: Osa 1, osa 2, osa 3, osa 4, osa 5.


Muutettu 01.01.1970
(Webmaster)

Uutiset 

Yhdistys 
Jäsenyys 
Tiedotus 
Säännöt 
Hallitus 

Toiminta 
Tapahtumat 
Foorumi 

Materiaali 
HeroQuest 
The Zin Letters 
Julkaisut 
Kuukauden tarina 
Käännöksiä 
Linkkejä 

Yhteystiedot 
Statistiikka 

[ tulostettava
[ English