Kalikos \ KUUKAUDEN TARINA \ LOKAKUU 2005
Kalikos
Kolme prinsessaa
Daranilainen satu

Kauan sitten asui Ehilmin valtakunnassa kuningas, nimeltään Manard Vasenkätinen. Toiset sanoivat hänen nimensä juontuvan siitä, että hän käytteli miekkaansa vasemmalla kädellä. Toiset taas sanoivat sen tulevan siitä, että kuningas teki kaiken kummallisella tavalla ja väärin. Niin tai näin, Pyhä Ehilm soi hänelle oikullista onnea. Kolmesti hänet syöstiin valtaistuimelta, ja kolmesti hän palasi valtaan urheutensa ja taitavan miekkakätensä avulla.

Kerran ollessaan hoviherrojensa kanssa ratsastamassa kuningas Manard kohtasi rosvojoukon, kaukaa idän vuoristoisilta pakanamailta saapuneen. Pyhän Ehilmin siunauksella kuningas löi likaiset rosvot ja otti oikeutetusti heidän saaliinsa. Saaliiseen kuului upeasti puettu tyttö, joka itki lohduttomasti. Kuningas ihastui häneen ja vaati tytön omakseen. Linnassaan kuningas Manardin ihastus vain syveni, ja hän pyysi tyttöä puolisokseen. Tämä kuitenkin torjui komean kuninkaan pakanuuden sokaisemana.

Kuningas kääntyi rakastettunsa uskollisen palvelijattaren puoleen, viekkaan ja pakanallisesta uskostaan kiinni pitävän Karendran. Karendra puhutteli valtiatartaan ja lausui: "Miksi itkeä ja ruikuttaa? Parempi olla kuningattarena mahtavassa hovissa kuin orjansa savitöllissä. Miehellehän menette ettekä hänen uskolleen. Vangin on parempi myydä itsensä hyvästä hinnasta kuin joutua otetuksi väkivalloin." Viekkaan Karendran perustelut purivat, ja kuningas Manard nai Pyhän Ehilmin kasvojen edessä tytön, joka pyyhki kyyneleensä.

Aikanaan kuningatar synnytti herralleen kolme tytärtä, kauneudessaan äitinsä vertaista. Tavan mukaan papit laativat tyttärille ennustukset lukemalla Luojan asettamien tähtien järjestystä. Vaan papit pudistivat päätään ja sanoivat: "Herramme, tyttärissä on vaara. Vartioi heitä valppaasti, kun he ovat naimaikään asti ennättäneet."

Kuningas luotti pappien sanaan, hurskaana ja viisaana miehenä. Hän asetti palvelijatar Karendran tyttöjen hoitajaksi ja lähetti nämä asumaan torniin keskelle erämaata hyvissä ajoin ennen kuin he tulivat naimaikään. Torni oli komea kuin uhkeimmat palatsit ja sijaitsi yksinäisellä seudulla. Prinsessat, joiden nimet olivat Zefare, Zelina ja Zemila, elivät ylellisyydessä naispalvelijoiden keskellä kohtaamatta ainoatakaan miestä. Zefare oli luonteeltaan tiedonhaluinen ja älykäs. Zelina oli musikaalinen ja temperamenttinen. Zemila oli ujo, herkkä ja kaikkea kaunista rakastava.

Kerran prinsessat istuivat divaaneillaan korkealla parvekkeella, jylhään maisemaan avautuvalla. He näkivät kaukana alhaalla vankisaattueen, joka kuljetti sodassa vangittuja pakanoita. Vankien joukossa oli kolme komeaa barbaariylimystä. Heidän ryhtinsä hyvä ja käytös ylevä painavista kahleista huolimatta.

"Katsokaa tuota sinipukuista, hän kulkee kuin kuningas, vaikka vartijat häntä keihäillä uhkaavat!" huudahti Zefare.

"Entä tuo mustapukuinen, häntä uljaampi ritari ei ole maata tallannut!" huokaisi Zelina.

Zemila ei sanonut mitään, mutta hänen silmänsä ihailivat eniten vihreäpukuista ylimystä, kirkkaan sinisilmäistä ja vaaleahiuksista.

Vangit katosivat vuorten taakse, ja prinsessat jäivät torniinsa, haikeasti huokaillen ja alakuloisiksi muuttuen. Eivät tuntuneet tornin koristeellisen kamarit, lumotut puutarhat tai kaunis kappeli enää miltään. Huolestunut Karendra lähetti huolestuttavasta muutoksesta sanan kuninkaalle. Kuningas arveli, että tyttäret ovat kasvaneet ja tarvitsevat uusia huvituksia. Niinpä hän lähetti heille silkkisiä vaatteita, jalokivikoruja ja vaikka mitä ylellisyyksiä.

Vaan mikään ei auttanut, yhä kalpeina ja kuihtuvina pysyivät prinsessat, kaikki ilo kasvoiltaan kadonneina. Kuningas pyysi nyt Karendraa selvittämään, mikä prinsessoja vaivasi. Viekas Karendra ehdotti ensin kaikenlaista maan ja taivaan väliltä prinsessojen piristykseksi, mutta mikään niistä ei tepsinyt. Sitten hän sattui mainitsemaan kolmesta komeasta vangista, joista yhden oli kuullut soittavan huilua ja toisten säestävän laululla. Silloin punastuivat prinsessojen posket.

"Voi rakas Karendra, se on varmasti kaunista!" huudahti Zefare.

"Oi jospa saisimme kuulla edes hetken heidän soittoaan ja lauluaan!" huokaisi Zelina.

Zemila ei sanonut mitään, mutta hänen silmänsä yhtyivät sisariensa vetoomuksiin niin tunteikkaasti, että Karendran vääräuskoinen sydänkin liikuttui, terävät silmät kyyneltyen. Karendra muistutti heikosti siitä, mitä kuningas moisesta sanoisi, mutta kolmen prinsessan pyytelyt ja hyväilyt mursivat lopullisesti hänen vastustuksensa. Hän mietti ja mietti, miten prinsessojen toiveen toteuttaisi.

Vihdoin viekas Karendra kutsui luokseen erään ritarin, kääntymyksestään huolimatta pinttyneen pakanan ja uskottoman. Ritari toimi vartijana kaivoksessa, johon vangit oli pantu kovaan työhön. Karendra puhui luopioritarille yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista ja lupasi satumaisen summan rahaa, jos tämä järjestäisi pakanaylimykset laulamaan ja soittamaan prinsessojen parvekkeen alle. Luopio suostui ahneutensa sokaisemana kauppaan.

Niin eräänä iltana kaikuivat soinnut prinsessojen torniin, alhaalta laaksosta korkeaan palatsiin. Prinsessat menivät parvekkeelle kuuntelemaan Karendran kauhistuneista estelyistä huolimatta. He yhtyivät ylimysten lauluun ja vaihtoivat ritarien kanssa helliä katseita.

Näin alkoivat ritarit laulaa jokaisena iltana, korkean tornin juurella vihannoivassa laaksossa. Prinsessat virkistyivät suuresti ja näyttivät taas kauniilta ja kukoistavilta. Ennen pitkää prinsessat vaihtoivat kirjoitettuja sanoja ylimysten kanssa, ja nämä pyysivät prinsessoja puolisoikseen kaukaisiin maihin, joissa heistä tulisi kaikista kuningattaria.

Vaan prinsessat olivat tornissa vankeina eivätkä voineet päästä pois, kauas idän valtakuntiin kera rakastettujensa. Niin he maanittelivat Karendraa auttamaan. Tämä heltyi kauan vastustettuaan, kun sai lupauksen ruhtinaallisesta asemasta vieraiden valtakuntien hoveissa. Luopioritari taipui helpommin satumaiset palkkiot mielessään kiiltäen.

Koetti sitten eräs pimeä yö, Ehilm poissa eikä kuutakaan taivaalla. Ritarit saapuivat tornin juurelle luopion vartioimina ja lauloivat taas prinsessoille. Viekas Karendra laski parvekkeelta alas maagisen köyden ja liukui sitä pitkin alas.

Zefare katsoi alas rakastettunsa silmiin ja näki niissä tiedon ja viisauden, oikeudenmukaisuuden ja kunnian välkkeen. Hän ei empinyt vaan laskeutui päättäväisesti alas köyttä pitkin suoraan sinipukuisen ritarin turvalliseen syliin.

Zelina loi uneksivan silmäyksen alas mustapukuisen lempeisiin ja rakastaviin silmiin, täynnä sointua ja harmoniaa oleviin. Hän hymyili ja kipusi viehkeästi maagista pakotietään alas rakastettunsa tuoksuvaan syleilyyn.

Zemila seisoi parvekkeen reunalla, vihreän ylimyksen sinisten silmien lumoamana. Hän kuitenkin epäröi aran ja pelokkaan sydämensä pysäyttämänä. Karendra huusi Zemilaa kiirehtimään. Zemila kävi sydämessään kamppailun rakkauden ja velvollisuudentunnon välillä. Velvollisuudentunto kuninkaan tyttärenä voitti, ja prinsessa painoi päänsä huokaisten. Kuu ilmestyi samassa pilvien takaa, köyden maaginen lumous katosi, ja naru purosi maahan hengettömänä.

Niin joutuivat lähtemään kaksi rohkeampaa prinsessaa pois ilman nuorinta sisartaan, heistä typerää ja pelkurimaista. Sulhastensa valtakuntiin saapuessaan he pääsivät tutustumaan sulhasiinsa. Zefaren sinipukuinen sulhanen vaihtoi olemustaan ja muuttui sarvipäiseksi piruksi, joka riisti morsiameltaan sielun. Zelina morsian paljasti todellisen luontonsa ja muuttui karvaiseksi krjalkiksi, joka söi morsiamensa elävänä ateriakseen. Karendra kärsi vielä pahemman kohtalon: Zemilaa himoinnut hirviö purki häneen vihaansa ja langetti kavalan palvelijattaren ikuiseen piinaan, jossa hän ei voinut kuolla, vain kärsiä vailla toivoa kärsimyksen loppumisesta

Arka Zemila jäi isänsä torniin, ja hänet naitettiin pian hurskaalle prinssille, nuorelle, komealle ja rohkealle. Kun Pyhä Ehilm vihdoin otti kuningas Manard Vasenkätisen luokseen, hallitsi tämän tyttären puoliso monta kymmentä vuotta ja pani alulle uuden kuningassuvun.

Kirjoittaja: Matti Järvinen


Muutettu 01.01.1970
(Webmaster)

Uutiset 

Yhdistys 
Jäsenyys 
Tiedotus 
Säännöt 
Hallitus 

Toiminta 
Tapahtumat 
Foorumi 

Materiaali 
HeroQuest 
The Zin Letters 
Julkaisut 
Kuukauden tarina 
Käännöksiä 
Linkkejä 

Yhteystiedot 
Statistiikka 

[ tulostettava
[ English