Kalikos \ KUUKAUDEN TARINA \ JOULUKUU 2006
Kalikos
Prinssi Snodal ja Huurreparta
Loskalmilainen tarina

Kauan sitten prinssi Snodal pakeni vihollistansa pitkälle pohjoiseen, jäisille maille. Hän kohtasi monia vaaroja ennen kuin löysi kaukaiseen Altinelan1 maahan. Kulkiessaan keskellä aukeita jäätasankoja Snodal joutui vastatusten kammottavan jäädemonien2 kuninkaan kanssa.

Kuninkaan nimi oli Huurreparta, ja se oli kolme tuhatta vuotta vanha, peräisin ajalta, jolloin jää peitti koko Fronelan ja ihmiset kamppailivat olemassaolostaan unohdettuaan Jumalan ja Hänen lakinsa. Huurreparta oli kymmenen kertaa Snodalia suurempi mutta sata kertaa tyhmempi. Sillä oli kuitenkin apurinaan Lumipeikko3, kavala valkoturkkinen krjalki, joka istui sen olkapäällä ja kuiski sen korvaan neuvoja.

Ihmisiä Huurreparta vihasi suuresti, koska ihmiset olivat Jumalaan luottaen kukistaneet jäädemonien vallan jääkauden4 aikana. Siksi se kaappasi heti Snodalin kouraansa. Mutta Snodal rukoili Jumalaa eikä pelännyt, vaikka hirviö olisi voinut rusentaa hänet silmänräpäyksessä, vaan katsoi petoa suoraan jäänsinisiin silmiin.

– Viheliäinen ihminen, minä syön sinut! Huurreparta mylväisi.

– Ei sinusta ole minua syömään, Snodal vastasi pelottomana. – Ethän vedä minulle vertoja missään suhteessa.

Se oli niin kummallista puhetta, että Huurreparta hölmistyi, sillä kukaan ei ollut koskaan rohjennut nousta sitä vastaan.

– Haastan sinut kilpailuun osoittaakseni, että voitan sinut niin älyssä, pituudessa kuin voimassakin5, Snodal julisti. – Jos häviän, saat syödä minut.

– Älä usko häntä! Lumipeikko supisi demonin korvaan. – Hän puijaa sinua. Syö hänet heti!

Se ei ollut demonille mieliksi, koska se uskoi olevansa maailman älykkäin olento ja voittavansa ihmisen leikiten6.

– Hyväksyn tarjouksesi, Huurreparta murahti Snodalille. – Aloitetaan arvoituksilla. Mitä sinä olet mutta minä en?

– Viisi kolmatta vanha7, Snodal vastasi.

– Todellakin, ei käy kieltäminen, Huurreparta tuumi jäistä päätään raaputtaen. – Entä mitä minä olen mutta sinä et?

– Kolme tuhatta vuotta vanha, Snodal vastasi heti jumalallisen inspiraation innoittamana.

– Ohhoh, niinhän se on, Huurreparta tuumi harmissaan. – Mutta kysy nyt sinä vuorostasi.

– Millä on suu muttei vatsaa? Snodal kysyi.

Huurreparta mietti pitkään ja arveli sen olevan Snodal itse.

– Ei, se on jäärailo, tämä vastasi.

Tappion häpeä poltti demonin korvia, ja se sanoi:

– Mutta pituudessa et ole minun vertaiseni.

– Katsotaanpas, Snodal vastasi päästyään takaisin maahan demonin kädestä. – Katso aurinkoa, nyt minä otan sen kouraani!

Snodal ojensi kätensä aurinkoa kohti, ja Huurreparta katsoi sitä. Jumalan ihmeen voimasta koko aurinko katosi taivaalta hetkeksi ja palasi sitten takaisin, kun Snodal avasi kätensä8.

Huurreparta rypisti lumisia kulmakarvojaan ja kurotti myös valtavan kätensä aurinkoa kohti. Mutta vaikka se kuinka yritti varvistaa ja venyttää kättään, se ei tavoittanut aurinkoa, joka jatkoi paistamista kuin ennenkin.

– Nopeasti, syö hänet! Lumipeikko supatti. – Hän huijaa!

– Ole vaiti! Huurreparta ärähti hikisenä ponnistuksistaan. – Voimassa et kuitenkaan pysty minua lyömään, se jatkoi Snodalille.

– Minä pystyn iskemään pääni tuon jäävuoren sisään, tämä vastasi osoittaen vieressä olevaa suunnatonta jäistä seinämää.

– Et vainenkaan, Huurreparta epäili.

Snodal henkäisi syvään, henkäisi seinämään9 ja iski päänsä suoraan vetiseen koloon, jonka hänen henkäyksensä Jumalan siunauksella oli jäähän sulattanut. Sitten hän veti päänsä takaisin kuivaten jalot hiuksensa silkkiliinalla.

Huurreparta jupisi itsekseen ja päätti sitten tehdä itsekin saman tempun. Se otti monen askeleen verran vauhtia ja puski päänsä seuraan jääseinämään, niin että sen auringon ja korvien kuumotuksen heikentämä pää särkyi ja jäljelle jäi vain jääsirpaleita. Lumipeikko pelästyi siitä niin, että juoksi pakoon häntä koipiensa välissä ja hukkui avantoon.

Prinssi Snodal jatkoi voittoisaa matkaansa jäätiköillä ja saapui viimein Altinelan maahan, josta palattuaan hän kukisti vihollisensa ja vapautti maamme.

Eyflath Oppineen alaviitteet

1. Altinela on pohjoisessa sijaitseva ihmeenomainen maa, jossa kansastamme vain prinssi Snodal on käynyt. Siellä asuu kuolemattomia ihmisiä, jotka käyvät ikuista sotaa Paholaista ja hänen laumojaan vastaan.

2. Jäädemoneilla tarkoitetaan hollreja, pahoja olentoja, joiden ruumis on jäätä ja sydänkin kylmä kuin jää.

3. Lumipeikot ovat lähes sukupuuttoon kuolleita petomaisia krjalkeja, joille kuitenkin Paholainen on antanut järkeä. Niitä on koko maailmassa vain joitakin satoja yksilöitä, jotka piilottelevat jäätiköillä. Tarinan toisissa versioissa demonin apulainen on Lumikeiju, jollaista olentoa eivät kuitenkaan mitkään käsiin samani kirjat tunnista.

4. Jääkauden aikana koko maamme oli valtavan jäätikön peitossa ja jäädemonit kulkivat kaikkialla maassamme. Jää kuitenkin väistyi, kun ihmiset rukoilivat Jumalaa ja paha velho Zzaburkin nöyrtyi Hänen mahtinsa edessä.

5. Snodalin ja demonin kamppailu on parodinen mukaelma ritarien koetuksista. Snodalin ritarihyveitä kuvastaa, että hän antaa jopa saastaiselle demonille mahdollisuuden todistaa, kumpi on väkevämpi: Jumala vai demonien palvomat väärät jumalat Himile ja Valind.

6. Tämä demonin piirre on omiaan osoittamaan, miten suuri ero on ihmisen ja muiden olentojen välillä.

7. Snodalin tarinassa mainittu ikä ei pidä todellisuudessa paikkansa.

8. Jotkut harhaoppiset väittävät, että Snodal olisi käyttänyt vain hyväkseen tietämystään taivaankappaleiden liikkeistä, mutta se on törkeää panettelua. Tarinan rivommissa versioissa pituudesta mitellään tavalla, joka ei ansaitse päästä hurskaiden lukijoiden silmiin.

9. Uskottomat ovat esittäneet pöyristyttäviä väitteitä, että Snodal olisi muka käyttänyt lohikäärmevoimia seinämän sulattamiseen, mutta jokainen oikeauskoinen tietää, etteivät moiset valheet ole muuta kuin kateutta Jumalan mahtia kohtaan.

Kirjoittaja: Matti Järvinen.


Muutettu 01.01.1970
(Webmaster)

Uutiset 

Yhdistys 
Jäsenyys 
Tiedotus 
Säännöt 
Hallitus 

Toiminta 
Tapahtumat 
Foorumi 

Materiaali 
HeroQuest 
The Zin Letters 
Julkaisut 
Kuukauden tarina 
Käännöksiä 
Linkkejä 

Yhteystiedot 
Statistiikka 

[ tulostettava
[ English