Kalikos \ KUUKAUDEN TARINA \ HELMIKUU 2004
Kalikos
Päällikön tytär ja sammakko
Orlanthilainen tarina Talastarista

Olipa kerran kauan sitten klaani, joka asui Sammakkojoen varrella. Klaanin päälliköllä oli seitsemän kaunista tytärtä, mutta nuorin heistä oli kaunein.

Eräänä päivänä nuorin tytär leikki hopeisen pallonsa kanssa joen rannalla. Hän oli varomaton ja kävi niin, että pallo putosi lampeen. Kun päällikön tytär alkoi itkeä rannalla kaunista palloaan, hänen luokseen ilmestyi sammakko.

Sammakko kysyi:

"Mitä itket, kaunis päällikön tytär?"

"Rakasta hopeaista palloani", tyttö vastasi. "Se putosi jokeen."

"Älä itke", sanoi sammakko. "Minä voin hakea takaisin pallosi, mutta mitä annat minulle palkkioksi?"

"Saat vaatteeni, koruni, kaikki aarteeni, rakas sammakko, jos palautat palloni", päällikön tytär vastasi kiihkeästi.

"En välitä niistä", sammakko kurnutti. "Mutta jos otat minut toveriksesi ja jaat kaiken - ruoan, juoman, sängyn - kanssani, niin sukellan pallosi."

"Lupaan kaiken, kunhan vain tuot rakkaan palloni", tyttö vakuutti.

Kun sammakko kuuli lupauksen, se sukelsi veteen ja nousi pian pintaan hopeinen pallo suussaan. Sammakko pudotti pallon suoraan rannalle tytön eteen. Päällikön tytär sieppasi pallon käteensä ja juoksi iloisena pois. Turhaan yritti sammakko huudella tyttöä odottamaan häntä.

Seuraavana päivänä päällikkö ja hänen tyttärensä olivat syömässä pitkätalossaan, kun ovelta kuului kolkutus. Isä käski nuorimman tyttären avaamaan, ja oven takana oli sammakko. Tyttö paiskasi oven nopeasti kiinni ja palasi pöytään. Päällikkö huomasi, että hänen tyttärensä oli ihan kauhuissaan.

"Kuka siellä oli?" päällikkö kysyy tyttäreltään. "Joku peikkoko? Vai peräti jättiläinen?"

"Ei", tyttö vastasi. "Vain ruma sammakko."

"Mitä se täältä tahtoo?" päällikkö kysyi kulmaansa kohottaen.

"Minä pudotin eilen leikkiessäni palloni jokeen ja itkin kovasti", tyttö vastasi. "Sitten sammakko haki pallon, ja lupasin tyhmyyksissäni, että se saisi olla toverini."

Taas kuului ovelta koputusta, ja sammakon ääni huusi tyttöä tulemaan avaamaan. Päällikkö sanoi tyttärelleen:

"Kun kerran olet luvannut, niin sinun täytyy pitää lupauksesi"

Tyttö vaikersi katkerasti mutta totteli isäänsä ja avasi oven. Sammakko tuli sisälle ja seurasi tyttöä pöytään. Se käski tyttöä nostaa itsensä viereen istumaan. Tyttö epäröi, kunnes hänen isänsä käski häntä tekemään sen. Niin tyttö joutui syömään sammakko vieressään ja he söivät samalta lautaseltakin!

Sitten kun koko ruokakunta oli syönyt, sammakko käski päällikön tytärtä kantamaan hänet vuoteeseen. Tyttö ei olisi halunnut, mutta taas hänen isänsä päällikkö käski.

Tyttö kantoi sammakon sänkynsä luokse lattialle ja kävi itse nukkumaan. Sammakko kuitenkin vaati, että tyttö nostaisi sen sänkyyn, ja uhkasi kertoa tytön isälle. Niin tytön ei auttanut muu kuin nostaa vastenmielinen sammakko vuoteeseen kanssaan. Tyttö yritti maata mahdollisimman kaukana sammakosta katsoen sitä inhoten.

Ennen kuin tyttö ehti nukahtaa, sammakko vaati vielä lisää. Nyt sammakko vaati, että tytön olisi annettava hänelle iltasuukko. Sammakko uhkasi taas kertoa tytön isälle, ettei tyttö pidäkään lupaustaan.

Tyttö oli kauhuissaan, koska hän inhosi koskettaa sammakkoa, saati sitten pussata sitä. Tyttö pelkäsi silti myös isänsä vihaa, sillä tämä rankaisisi häntä kovasti, jos hän ei tottelisi. Niin sammakko pomppi lähemmäksi tytön kasvoja, melkein kiinni niihin. Sitten tyttö sulki silmänsä ja painoi huulensa sammakon kylmää ja nihkeää nahkaa vasten.

Samassa sammakko muutti muotoaan ja vuoteella lepäsikin inhottavan sammakon sijasta kaunis nuori poika. Hän oli erään päällikön poika, jonka paha ja sieluton velho oli muuttanut sammakoksi. Päällikön tyttären suudelma oli kuitenkin murtanut loitsun.

Niin poika otti päällikön nuorimman tyttären puolisokseen. Hänestä tuli sitten isänsä jälkeen suuri päällikkö ja kuningas ja tytöstä kuningatar. He elivät onnellisina elämänsä loppuun asti.

Kirjoittaja: Matti Järvinen


Muutettu 01.01.1970
(Webmaster)

Uutiset 

Yhdistys 
Jäsenyys 
Tiedotus 
Säännöt 
Hallitus 

Toiminta 
Tapahtumat 
Foorumi 

Materiaali 
HeroQuest 
The Zin Letters 
Julkaisut 
Kuukauden tarina 
Käännöksiä 
Linkkejä 

Yhteystiedot 
Statistiikka 

[ tulostettava
[ English