Glorantha-foorumi

Kalikos – Suomen Glorantha-seura ry:n keskustelufoorumi
Tänään on 21.04.2019 23:15

Kaikki ajat ovat UTC + 3 tuntia
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 2 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: The Book of Glorious Joy
ViestiLähetetty: 31.08.2011 00:47 
Poissa
Ouroboros
Ouroboros

Liittynyt: 19.12.2001 03:00
Viestit: 3405
Paikkakunta: Helsinki
Jos joku ei ole vielä kuullut, niin D100 Games on vastikään julkaissut Gloranthan länttä kuvaavan kirjan The Book of Glorious Joy. Kyseessä ei ole kanoninen HeroQuest-julkaisu, ja sisältö on siten epävirallista, mutta siihen on saatu julkaisulisenssi ja sen kirjoittaja Jamie Revell on muutenkin ollut Gloranthan lännen asiantuntija. Ilmeisesti osa materiaalista oli alun perin kirjoitettu länttä käsitteleviin kirjoihin, joita Issaries ei sitten lopulta koskaan julkaissut.

Kirjassa on 176 sivua. Vajaan kolmanneksen muodostaa läntisten kansojen yleinen kuvaus, jossa annetaan tietoja malkionien historiasta, yhteiskunnasta, tavoista, ammateista, uskonnosta ja muusta. Koska malkionit ovat sangen heterogeeninen joukko, kuvaus jää varsin yleiselle tasolla, mutta tekstissä viitataan rokarien ja hrestolien kaltaisiin merkittäviin malkionismin suuntauksiin. Kaikkiaan malkionit kuvataan aika vahvasti Euroopan keskiajan kaltaiseksi porukaksi. Voi olla, että virallinen näkemys on ehkä etääntyneempi siitä.

Kirjan toinen ja paljon laajempi osuus on Loskalmin kuningaskunnan kuvaus. Yli sadan sivun mittaiseen laajaan selostukseen sisältyy niin historiaa, maantiedettä, yhteiskuntaa, tärkeitä henkilöitä, uskontoa kuin paljon muuta. Materiaalista huomaa, että Revell on todella paneutunut Loskalmiin, joka muutenkin on yksi lännen mahtavimmista valtakunnista ja sotilaallisesti yksi Gloranthan voimakkaimmista kansakunnista. Varsinaista pelattavaa materiaalia Loskalmin kuvaukseen ei liity, ainoastaan seikkailuideoita, mutta tulossa on kuulemma vielä kokonainen kirja, joka sisältää nimenomaan länteen sijoittuvia seikkailuja.

The Book of Glorious Joy ei ole sisällöltään kovin yllättävä tai mullistava vaan myötäilee perinteistä kuvaa Gloranthan lännestä. Revell antaakin esipuheessaan tunnustuksen Nick Brookelle, jonka länttä käsittelevät kirjoitukset rohkaisivat häntä. Minua tuo perinteisen näkemyksen myötäily miellyttää suuresti. Muutenkin se lienee tähän mennessä laajin julkaistu kolmannen ajan malkionismia käsittelevä teos, vaikka tietoa on ollut hajallaan lukuisissa virallisissa ja epävirallisissa kirjoissa.

The Book of Glorious Joy ei ole ulkoasultaan kovin hieno, ja taitossa olisi minusta parantamisen varaa. Kirjan kuvituksessa tosin ei ole minusta valittamista, sillä suhteellisen yksinkertaiset mustavalkoiset piirrokset sopivat hyvin läntiseen tunnelmaan. Kuvitusta ei ole kovin runsaasti, mutta ainakin pikaisella selailulla se näyttäisi olevan ihan kelvollista. Sen sijaan kartat ovat aika kehnoja. Revellin sivuilla olevat kartat ovat paljon näyttävämpiä. En tiedä, mistä moinen ero johtuu. Kirjan tekstissäkin olisi ollut vielä oikoluvun tarvetta, sillä olen bongaillut useita selviä kirjoitusvirheitä. Teksti sinänsä tuntuu varsin sujuvalta ja helppolukuiselta.

Kaiken kaikkiaan voin suositella lämpimästi The Book of Glorious Joy -kirjaa, jos Revellin vision mukainen Gloranthan länsi yhtään kiinnostaa. Malkionismin yleiskuvauksena se puoltaa paikkaansa, joskin Loskalmin kuvaus on vaikuttavin osa kirjaa. Toivottavasti tulossa olisi samanlaisia kuvauksia muistakin lännen alueista kuten Seshnelasta. Jonatelasta Revellin sivuilla onkin jo laajasta materiaalia.

Kirjan saa ostettua DriveThruRPG.comin sivuilta pehmeäkantisena, kovakantisena tai pdf-muodossa.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 15.09.2011 00:44 
Poissa
Suuren neuvoston jäsen
Suuren neuvoston jäsen

Liittynyt: 22.11.2002 20:25
Viestit: 609
Paikkakunta: Helsinki
Kirjan kustantaja on D101 Games.

Kirjalla on pitkä ja vähän surullinen historia, sillä se on jatko-osineen ollut valmis vuosikaudet, mutta ensin Issaries ja sittemmin Moon Design eivät ole sitä julkaisseet lupailuista huolimatta. Olen itse piirtänyt jo kymmenisen vuotta sitten muutaman tilauskuvan tähän kirjaan... (eivät ole nykyversiossa).

D101 Games on yhden miehen yritys, eikä editointiin tai kuvitukseen ole voitu pistää paljon rahaa. Se näkynee jäljessä, varsinkin kartoissa, niinkuin se näkyy kaikissa D101 Gamesin tuotteissa. D101 Gamesia pyörittävä kaveri ei valitettavasti ole maailman paras ediittori. Toisaalta hän saa tavaraa painoon ja asiakkaalle, mistä esim. Moon Designia ei kauheasti voi kiitellä.

En usko, että Länttä kovin lähiaikoina ruvetaan Greggaamaan. Käytännössä tämä kirja on relevantein ja lisäosineen ainoa katsaus aihepiiriin. Kannattaa hankkia. Jamie Revellillä on vanhana Harnistina hyvä kokonaisote keskiaikaistyyliseen yhteiskuntaan, mutta vannoutuneena Gloranthan ystävänä ja tuntijana hän on saanut Gloranthan ominaispiirteet mukavasti esille.

-G


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 2 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 3 tuntia


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
POWERED_BY
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com